Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 439 
A mozgás és az egészség
  2021-02-28 21:55:55, vasárnap
 
  A mozgás gyógyszer - Interjú Dr. Szekeres Mária, főiskolai docenssel
Tíz infarktusból nyolc megelőzhető lenne az orvosok szerint. Ez a megállapítás számos szív- és érrendszeri betegségre és más olyan civilizációs betegségekre is igaz lehet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, melyek kialakulásának nagy része egészséges életmóddal megakadályozható volna. A rendszeres mozgásnak ebben olyan jelentős szerepe van, hogy a szakma ,,gyógyszernek" nevezi a mozgást. Az aktív életmód egészségmegőrző szerepéről Dr. Szekeres Mária, főiskolai docenssel beszélgetünk, aki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója és kutatója, kutatóorvosként az ÁOK Élettani Intézetében is dolgozik. Nevéhez kötődik egy új választható tantárgy, a ,,Sport és szív" kidolgozása, mely keretén belül a legnevesebb szakemberek (kardiológus-, sportszakorvosok és egyetemi tanárok) közreműködésével tanítják a leendő egészségtudományi diplomás szakdolgozókat a mozgás nélkülözhetetlen szerepére.



A mai ember többsége ülőmunkát végez, amit nem ellensúlyozunk kellő mennyiségű mozgással. Milyen negatív folyamatok indulnak be és zajlanak a szervezetünkben az inaktív életmódunk miatt?

A mozgáshiányos életmód önmagában is betegségek rizikótényezője, a szakma halálozási okként tekint rá. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása és a halálozási arány egészséges életmód kialakításával jelentősen csökkenthető lenne. Sajnos azonban a lakosság nagy része nem él egészségtudatosan, nem mozog rendszeresen és nem táplálkozik megfelelően.

Jellemzően a magyar lakosság mintegy fele mozgáshiányos életmódot folytat, ez pedig melegágya a krónikus betegségek kialakulásának. Nem meglepő talán, hogy rendkívül magas a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, és ennek megfelelően a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa következtében bekövetkező halálozások is nagyon gyakoriak, az összes halálozás mintegy felét ezek teszik ki!

Hogyan segíti a rendszeres mozgás a szívünk és az érrendszerünk egészséges működését?

Rendszeres mozgás és sportolás hatására az erek rugalmassága mérhetően növekszik, a szív izomtömege és pumpafunkciója fokozódik, mely nagyobb perctérfogatot eredményezve gazdaságosabbá teszi a működését, és ezáltal jobb vérkeringést biztosít a szervek, a szív és az izomzat számára. Összességében elmondható, hogy a rendszeres mozgás és sportolás javítja a szív működését, a teljesítményét és az erek állapotát.

Mennyiben meghatározó a mozgás betegségmegelőző szerepe?
A rendszeres mozgás nagyban hozzájárul a krónikus betegségek megelőzéséhez. Számos kutatás bebizonyította, hogy az aktív életmódnak köszönhetően csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, illetve az olyan krónikus betegségek kialakulása, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, vagy akár a pszichés megbetegedések, például a depresszió kialakulási esélye és mértéke. De a már kialakult betegségek lefolyását is enyhíti a rendszeres testmozgás, sőt akár vissza is fordíthatja a súlyosságukat.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a fiatal korban megkezdett sportolás hatékonyan növeli a szívizom tömegét és kapilláris ellátottságát, ezáltal jelentősen javul a teljesítménye. Nem utolsósorban kimutathatóan csökken a szívinfarktus kialakulásának esélye a későbbi években.

Elmondhatjuk tehát, hogy ludasak vagyunk szinte valamennyi civilizációs betegség kialakulásában. Az ülő életmódunkkal, a mozgásszegény életvitelünkkel mi magunk okozzuk a krónikus betegségeinket.

Sajnos ez igaz, és ebben a szomorú az, hogy ezeknek a súlyos betegségeknek a jelentős része megelőzhető volna, ha időben áttérnénk az egészséges életmódra, ha tudatosabban élnénk, és az egészségünk megőrzése érdekében olyan életvitelt alakítanánk ki, amely hosszú távon is megőrizné az egészségünket.

Szakmai körökben jelenleg kezd elterjedni a ,,mozgás mint gyógyszer" elve, mely szerint megfelelő, rendszeres testmozgás önmagában is gyógyító hatású, jelentősen javíthatja a betegek állapotát és csökkentheti a gyógyszerek mennyiségét is.

Mi tehetünk ebben a helyzetben, hiszen a legtöbb munka ,,székhez kötött", hiszen irodai környezetben dolgozunk. A napirendünk nagyon szoros, a munka, a család és az egyéb elfoglaltságok mellett milyen mozgást javasol, ami beleilleszthető a napjainkba és kellően hatásos is a testünk számára?

Ki kellene jelölni legalább egy óra időtartamot heti 2-3 alkalommal, amit mozgással töltünk. Ez lehet akár otthoni torna, futás, biciklizés vagy edzőtermi mozgás.

Milyen fajta sportra, mozgásra van szükségünk az egészség megőrzése érdekében, hogy ne alakuljon ki szív- és érrendszeri betegség? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál?

A minimálisan javasolt mozgás hetente 150 perc közepes intenzitással, ami lehet gyors gyaloglás, kirándulás, túrázás, lassú futás vagy kocogás is. A lényeg az, hogy a mozgás során emelkedjen a pulzusszámunk és fáradjunk el.

Elég sétálgatnunk vagy jobban meg kell erőltetnünk magunkat, például futnunk kellene?

A betegségmegelőzéshez és rizikófaktorok csökkentéséhez ennél több és erőteljesebb mozgás javasolt. Ezért megfelelő időt kell szánnunk a kardió edzésekre is, mint például futás vagy biciklizés, melyek jelentős és tartós pulzusszám-növekedést eredményeznek. Ezek időtartama legalább félóra legyen alkalmanként. A mozgás intenzitását és mértékét természetesen egyéni igényekhez kell alakítani, hiszen figyelembe kell vennünk az életkort és a fizikai állapotot is.

Emellett a mozgásprogramunkat célszerű erősítő gyakorlatokkal kiegészíteni, melyek során a végtagok és törzs izmaira megfelelő terhelést adunk. Használhatunk a torna során súlyzókat, illetve edzőgépekkel kivitelezett gyakorlatokat is.

Fontos azonban, hogy a terhelést alacsony szinten kezdjük és szükség esetén fokozatosan növeljük, mert a hirtelen magas terhelés káros lehet. Arra is oda kell figyelnünk, hogy az edzések előtt melegítsünk be, hogy az ízületek bejáródjanak, az izmok bemelegedjenek. A végén pedig szánjunk időt a levezetésre is, úgy, hogy fokozatosan csökkentjük a terhelést.

Van-e különbség e tekintetben a hölgyek és a férfiak között?

Igen, a férfiak számára általában nagyobb terhelés beállítására van szükség, amely természetesen függ a testalkattól és kortól. Ha valaki ezt személyre szabottan szeretné megtenni, mindenképpen célszerű személyi edző segítségét kérni.

Szakmai szempontból melyik előnyösebb, ha kültéren mozgunk valahol a szabadban, vagy járjunk el inkább edzőterembe?

Természetesen a beltéri mozgásformák is ugyanolyan hasznosak, de a jelenlegi járványügyi helyzetben inkább a szabadtéri sportolás preferált.

Van-e különbség a mozgás tekintetében az életkor, a testsúly, a munkánk milyensége tekintetében? Melyik csoportnak milyen mozgás a megfelelő, illetve melyek ártalmasak vagy tilosak?

Valóban fontos, hogy a terhelést az életkornak és a testalkatnak megfelelően állítsuk be, ehhez célszerű edző tanácsát igényelni. Betegek esetében érdemes a háziorvossal vagy egy kardiológussal konzultálni, hiszen nem mindegy, hogy például egy szívbeteg páciens esetében milyen mozgásprogramot javasolunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kurkuma izületi gyulladások ellen
  2021-02-28 21:52:05, vasárnap
 
  Az ízületi gyulladás nagyon komoly és kellemetlen betegség, hiszen a begyulladt ízületek nemcsak fájnak, hanem duzzadtak és merevek is lesznek, ami nagyon behatárolja a mozgás tartományát, így a napi tevékenységeinket sem tudjuk úgy végezni, ahogyan szeretnénk. A kurkuma azonban jó hatással van erre a problémára is, hiszen hatékonyan csökkenti a gyulladást, így a fájdalom ellen is remekül hat.

A kurkuma az indiai konyha egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere, évezredek óta alkalmazzák gyógyító célokra. A kurkumát azonban nem fogyaszthatja mindenki, hiszen véralvadásgátló hatással rendelkezik, így aki bármilyen gyógyszert is szed, a használata előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amelynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, így segítségével bátran kezelhetünk olyan betegségeket és rendellenességet, melyeknek gyulladás a kiváltó oka.

A kurkuma nemcsak az ízületi gyulladást csökkenti és az ezzel kapcsolatos panaszokat szünteti meg, de nagyon hatásos az ízületek egészségének fenntartásában is.

Amennyiben gyorsan és egyszerűen szeretnénk csökkenteni az ízületi gyulladáshoz kapcsolódó kellemetlen tüneteket, fogyasszuk a kurkumát tea formájában. Hogyan készítse el? Forraljon fel 2-3 dl vizet, majd adjon hozzá egy teáskanál kurkumát, de gyömbért és mézet is tehet az elkészült teához. A gyömbér és a kurkuma is segít megszabadulni az ízületi gyulladás okozta fájdalomtól, merevségtől és duzzanattól.

A kurkumát fogyaszthatjuk fűszerként ételekhez adagolva, készíthetünk belőle teát, de a helyi alkalmazása is hasznos krém formájában. Amennyiben nem szereti kurkumateát, pasztát is készíthet belőle, mégpedig egyszerűen víz hozzáadásával, de gyógyító fűszereket tartalmazó krémet is könnyen készíthetünk a kurkumából.

Házi készítésű kurkumakrém
Hozzávalói:
125 gramm bio kókuszolaj,
8-8 gramm Cayenne-bors és kurkuma,
0,25 gramm fekete bors,
25 gramm méhviasz,
és 25 gramm kakaóvaj.
Elkészítése:

Vízgőz felett olvassza fel a kókuszolajat és adja hozzá a kurkumát, a Cayenne-borsot és a fekete borsot. Hagyja egy órán keresztül melegedni, összeérni az elegyet. Majd vegye le a tűzhelyről és engedje kicsit hűlni. Ezt követően apró szövésű gézdarabon keresztül szűrje át az elegyet, majd tegye ismét vízgőz fölé, adja hozzá a méhviaszt és a kakaóvajat. Öntse az egészet egy tiszta, steril tégelybe. Naponta kétszer is bekenheti a fájó testrészeket ezzel a kurkumás krémmel. Tárolja hűtőben és két hónap alatt használja el.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Galenit ásvány
  2021-02-28 14:45:21, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Freieslebenita ásvány
  2021-02-28 14:44:36, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Foszfor
  2021-02-28 14:43:27, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Fluorit ásvány
  2021-02-28 14:42:43, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Fluorapatit ásvány
  2021-02-28 14:40:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Euklase és kalcit
  2021-02-27 23:59:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Cianotrikit kristály
  2021-02-27 23:57:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Esfalerita ásvány
  2021-02-27 23:56:32, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 439 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 439 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.