Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/63 oldal   Bejegyzések száma: 623 
Nyíló gyümölcsfavirág gif
  2015-03-31 20:10:37, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Nyíló virág gif
  2015-03-31 20:08:35, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Virágmező a hegyekben
  2015-03-31 20:07:46, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Sárga krókuszok
  2015-03-31 20:06:52, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Így nyújtson magának lelki elsősegélyt
  2015-03-31 19:13:48, kedd
 
  ,,Ha megvágja az ujját, rárakja a tapaszt, ha beteg, hát gyógyszert vesz be, igaz? Nem is kérdés. Valójában az lenne meglepő, ha NEM nyújtana önmagának elsősegélyt, amikor arra szükség van. De vajon miért nem tesszük meg ugyanezt a mentális egészségünkért? Azt várjuk, hogy egyszerűen csak túl legyünk a pszichés sérüléseinken, miközben bárki, aki valaha rágódott már visszautasításon, agonizált már kudarcon, tudja: a lelki sebek pontosan ugyanolyan bénítóak lehetnek, mint a testiek" -így kezdte Guy Winch klinikai pszichológus a lelki higiénéről szóló TED-es előadását.

A felvetés nem új, mi is foglalkoztunk már azzal, hogy mennyivel többre értékeljük a testi, mint a lelki egészségünket, hogy a lelki gondokat hajlamosak vagyunk gyengeségnek, hisztinek, bizarr és szégyellni való dolognak tekinteni. Írtunk már arról is, mi lenne, ha ugyanúgy kezelnénk a fizikai, mint a mentális betegségeket. Ezt a felütést fordítja meg Winch: mi lenne, ha a lelki fájdalmakra, sérülésekre ugyanúgy reagálnánk, mint a testiekre? Milyen világban élnénk, ha képesek lennénk azzal a rutinnal kezelni egy kudarcélményt, mint egy sebet az ujjunkon? És vajon hogyan kell mindezt elképzelni?

A lelki elsősegélyhez nem kapunk kapaszkodót
,,A testi sérüléseknél gyakrabban szenvedünk el pszichológiai sérüléseket, például akkor, amikor kudarcélményt, visszautasítást vagy magányt élünk meg. Ha nem foglalkozunk ezekkel, akkor idővel egyre súlyosabbak lehetnek, drámai módon befolyásolhatják az életünket. Hiába léteznek tudományosan bizonyított módszerek arra, hogyan kezeljük a lelki kríziseket, mi mégsem élünk ezekkel. Fel sem merül bennünk, hogy kellene" - állítja a pszichológus.

Már egy négyéves gyerek is tisztában van azzal, hogy ragtapasz kell a horzsolásra, megtanítjuk, hogyan óvja a fogait, de jóval kevesebb fix támpontunk van arra, hogyan tanítsuk meg kezelni a visszautasítást. Persze a szülők a nevelés során - tudatosan vagy sem - szavakkal és viselkedéssel adnak egyfajta kapaszkodót ezekre a helyzetekre, például beszélgetéssel, konkrét tanácsokkal, de azzal is, ha tabuként kezelik, valami olyanként, amit nekünk magunknak kell megoldanunk lehetőleg csöndben és diszkréten. Bárhogy is, de közismert, elfogadott, mindenki által tanult, gyakorolt és tanított módszereink nincsenek arra, hogyan tarthatnánk fenn az érzelmi higiénénket, hogyan tudnánk elsősegélyt nyújtani a lelkünknek.

Kell egyáltalán ez a nyavalygás?
Tényleg olyan fontos ez az egész? Mégis mit tehetne velünk egy rossz élmény? Élünk, mozgunk, lélegzünk, ez a lényeg. Nem igaz? Nem igaz. A pszichés sérülések ugyanis éppen ugyanolyan fájdalmasak lehetnek, mint a testiek, az agyunkban egy tőről fakadnak, sok ponton azonos neurobiológiai és idegi alapon nyugszanak. Éppen úgy, ahogy a krónikus fizikai fájdalom, a tartós lelki kín is képes megnyomorítani az életünket, sőt, a testi egészségünket is.

Ott van például a magány. Írtunk már arról, hogy a magány érzése mennyire fájdalmas, hogy nemcsak szerencsétlenné, nyomorulttá tesz minket, de hosszú távon meg is öl. A tartós magány magas vérnyomással, legyengült immunrendszerrel jár együtt, és fogékonyabbá tesz minket a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is. A kutatások szerint krónikus magányban élni olyan, mintha napi 15 cigit szívnánk el, de míg a cigarettás dobozokra ráírták, mit tehet velünk, addig a magányról ezt senki nem mondja el. És amíg senki nem mondja el, mit tehet velünk egy pszichológiai sérülés, addig nem meglepő, hogy eszünkbe sem jut: kezelnünk kellene azt.

Hasonlóan kegyetlen dolog a kudarcélmény is. Ha valami nem sikerül vagy ha úgy érezzük, nem is sikerülhet, akkor gyakran szerencsétlennek, tehetetlennek, értéktelennek érezzük magunkat. Minél szerencsétlenebbnek és értéktelenebbnek látjuk önmagunkat, annál kevésbé valószínű, hogy neki merünk menni az új feladatoknak, hogy merünk próbálkozni. Az eredmény pedig az lesz, hogy beteljesítjük a sorsot, amit magunknak vetítettünk előre. Olyan emberekké válunk, akik nem tudják elérni a céljaikat. Mindezt azért, mert meg sem próbáljuk, mert bujkálunk a kudarc elől.

Ha kudarcot élünk át, ha visszautasítanak minket, akkor rágódni kezdünk, hibáztatjuk magunkat. Miért buktunk el? Mert nem vagyunk elég jók, okosak, ügyesek, vonzóak. Mert mások jobbak nálunk. Mert nem vagyunk értékesek. ,,Fizikai sérüléseket sohasem teszünk direkt rosszabbá. A karunkon keletkező sebbe sohasem nyomunk egy kést csak azért, hogy még mélyebbé tegyük. De a pszichológiai sérüléseinkkel állandóan ezt tesszük. Miért? A silány pszichés higiénénk miatt. Mert nem tartjuk elég fontosnak a pszichológiai egészségünket" - állítja Winch.

De hogyan tehetnénk jobbá a lelki egészségünket? Hogyan segíthetünk önmagunknak? Winch szerint látszólag egyszerűen.

Figyeljen oda, hogy érzi magát!
Ahhoz, hogy lelkileg egészségesek legyünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mit jelentenek számunkra bizonyos helyzetek, hogy hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. Ehhez pedig először is oda kell figyelnünk az érzéseinkre, meg kell tanulnunk felismerni, és ha szükséges, akkor kezelni azokat. Ha egy nehéz élethelyzettel szembesülünk, ha rossz érzésünk van, akkor érdemes végiggondolni, hogy mi történik velünk, hogy mit is érezünk pontosan - és miért.

Kudarc esetén címkézze újra zsigeri reakcióit!
Kudarcélmény esetén hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, amit nem tudunk megcsinálni, amiben rosszak vagyunk, ahelyett, hogy arra figyelnénk: mi az, amit tenni tudunk. Ez a fajta hozzáállás a bénaság, ügyetlenség, alkalmatlanság érzését kelti bennünk, és rontja az esélyeinket arra, hogy a jövőben sikeresek legyünk. Ahhoz, hogy ezt a negatív érzelmi spirált megállítsuk, próbáljunk meg azokra a dolgokra figyelni, amikben jók vagyunk, amiket képesek vagyunk kontrollálni, amit konkrétan tenni tudunk.

Vigyázzon az önértékelésére!
Számos kutatás bebizonyította már, hogy az alacsony önértékelés sérülékenyebbé tesz a stresszel, a szorongással szemben, hogy olyankor jobban fáj a kudarc, az elutasítás. Szóval, amikor valami nem sikerül, amikor sérül az önértékelésünk, akkor nem a földbe kellene döngölni magunkat, épp ellenkezőleg: meg kellene óvni a lelkünket. Meg kellene tanulni vigasztalni magunkat, tudatosan ápolni az önértékelésünket. Hogy ez miért fontos? Azért, mert az önértékelés olyan, mint egy érzelmi immunrendszer, ami megóv a lelki fájdalomtól és javítja a pszichés ellenálló-képességünket. Amikor éppen nagyon lent vagyunk, amikor értéktelennek, kevésnek, rossznak érezzük magunkat, viselkedjünk úgy önmagunkkal, ahogy egy jó barátunkkal tennénk: szeretettel, megértéssel, elfogadással. Gondoljuk végig, mit mondanánk a barátunknak ebben a helyzetben, hogy mivel igyekeznénk tartani benne a lelket. Sokat segíthet, ha mindezt le is írjuk magunknak.

A rágódás ellen koncentráljon!
Amikor újra és újra végigpörgetünk az agyunkban egy kellemetlen szituációt, amikor parttalanul ostorozzuk magunkat, amikor az agyunk vissza-visszatér a fájdalmas gondolatokra, akkor egyszerűen meg kell zavarni, ki kell rántani magunkat ebből az ördögi körből. Kell valami olyan elfoglaltság, ami koncentrációt, maximális koncentrációt igényel, legyen az egy kemény edzés, az ötödikes osztálynévsorunk felidézése vagy a tetriszezés. Már két perc aktív koncentráció ki tud rántani a negatív gondolatainkból, szóval akármilyen furán hangzik, megéri megpróbálni.

Találjunk értelmet a veszteségben!
A veszteség az élet része, de ha nem kezeljük azokat az érzelmi sebesüléseket, amelyeket okoz, az meggátol minket abban, hogy képesek legyünk továbblépni az életben. A veszteség elfogadásához idő kell, de ha az sem segít, ha úgy érezzük, nem jutunk előrébb és csak egy helyben toporgunk, akkor meg kell próbálni új megvilágításba helyezni a történteket: meg kell próbálni értelmet találni a veszteségben. A rossz dolgoknak gyakran nincs oka, azok csak úgy történnek velünk, de hatásuk mindig van: formálnak, alakítanak minket, gyakran új lehetőségeket, új utakat nyitnak meg. Veszteség esetén - amellett, hogy hagyunk magunknak időt a szomorúságra és veszteség megélésére - meg kell próbálni megkeresni, meglátni ezeket az új utakat, azt, hogy mindez hogyan járul hozzá a személyes fejlődésünkhöz, hogy mit is profitálhatunk belőle mi magunk, és mit adhatunk át tapasztalatainkból környezetünknek, társainknak.

Ne temesse el a bűntudat!
A bűntudat kis dózisban hasznos dolog, sokat segíthet abban, hogy jó viszonyban legyünk társainkkal, hogy olyan emberek lehessünk, amilyenek lenni szeretnénk. A folyamatosan kínzó bűntudat azonban mérgező, leszívja az érzelmi és szellemi energiáinkat, megzavar minket feladatainkban és meggátol abban is, hogy élvezzük az életet. A bűntudatot tehát érdemes feloldani. Na, nem azzal, hogy megmagyarázzuk magunknak és másunknak a tettünket, hanem azzal, hogy megpróbálunk empatikusnak lenni, beleképzelni magunkat a másik helyzetébe, elképzelni, hogy ő hogyan érezte magát, hogy mit okoztunk számára. Így érdemes megbocsátást kérni a másiktól és magunktól is.

Bár ez a néhány tanács sok helyzetben jól jöhet, mind mások vagyunk, máshogy éljük meg a lelki sérüléseinket, így máshogy is kell kezelnünk azokat. Az, hogy melyek a számunkra legjobb módszerek, azt csak mi magunk vagyunk képesek kitapasztalni. Ehhez azonban próbálkoznunk kell, és figyelni önmagunkra. Az, hogy a testi egészségünkre figyelünk, meghosszabbítja az életkilátásainkat, ha pedig megtanulnánk azt is, hogyan kell kezelni az érzelmeinket, ha odafigyelnénk a pszichés higiénénkre, az a testi egészségünkön túl az életminőségünket is jelentősen javítaná.

Forrás:http://divany.hu illetve: http://pszichologia.network.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Vesekő és reuma ellen is jó
  2015-03-31 11:59:46, kedd
 
  MELYIK AZ A GYÓGYFŰSZER, AMELYIK HARCOL A VESEKŐ ELLEN, SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST ÉS REUMA ELLEN IS JÓ? A BORS!





Legyen fekete, fehér vagy vörös, a bors kétségkívül a fűszerek koronázatlan királya marad. Számos gyógyhatását lehetne felsorolni, a homeopaták aszténia, torok fertőzések, reuma, puffadás, elégtelen vérkeringés, alacsony libidó, nátha és főleg megfázás esetén ajánlják.

JÓ BRONCHITISZ ÉS GÉGEGYULLADÁS ESETÉN

Faluhelyeken néhol még mindig készítenek bors főzetet borral a meghűlés ellen, ez ugyanis igen hatásos az olyan téli betegségek ellen, mint a bronchitisz, a gégegyulladás vagy nátha. Ez a gyógymód a középkori francia orvoslásból ered: egy edény forró vízhez három késhegynyi feketeborsot adunk, egy kis szegfűszeget és két csipet fahéjat. 10 perc ázás után leszűrjük, és minél forróbban isszuk.

ENYHÍTI A KÖHÖGÉST

Az irritatív száraz köhögés csillapítható a következő keverékkel: két késhegynyi bors, négy kiskanál méz és kevés citromlé. Az ebből kapott ,,krémet" két óra alatt fogyasszuk el, kis adagokban lenyelve.

TOROKFÁJÁS ELLEN IS HATÁSOS

Az őrölt borsból készült főzet rögtön fellazítja a torkot és kidugítja az orrot. Torokfájás ellen a következőt készítsük el: 250 ml felfőzött vízben áztassunk fél teáskanál őrölt borsot és két cikk fokhagymát. A leszűrt főzetet mézzel édesítjük és napi három alkalommal fogyasztjuk. Torokfájás esetén kerüljük a hideg élelmet és minden étkezésnél fogyasszunk el két-három késhegynyi borsot.

FELVESZI A HARCOT A VESEKÖVEKKEL

A vesekő vagy nefrolitiázis ásványkristályok lerakódását jelenti a vesékben, amelyek ott maradhatnak vagy kiürülhetnek a húgyutakon keresztül. Erre a problémára is megoldást jelenthet a bors.

Ezt már olvastad? Szabadulj meg a vesekőtől ezzel a természetes keverékkel!

Hogy a borsos kezelés hatásosabb legyen, ezeket ajánlott mazsolával együtt fogyasztani, amely segít a jótékony anyagok felszívódásában: tegyünk a mazsolaszemekbe egy-egy borsszemet és így fogyasszuk. A kúra 20 napig tart, az első nap egy szem mazsola-borsot rágjunk el és nyeljünk le, a második nap kettőt és így tovább, a tizedik nap pedig 10 szemet együnk. Ezután hasonló ritmusban, 10 napig naponta csökkentsük a mennyiséget, amíg egyhez érünk. A csípős ízt enyhíthetjük, ha a borsszemeket egy hétig napraforgó olajban áztatjuk a kúra előtt. A szemeket megszárítjuk és összezúzzuk, ebben az esetben nagyobb mennyiség is fogyasztható belőle, de vigyázni kell a fent leírt fokozatosság betartására.

ELPUSZTÍTJA A BÉLPARAZITÁKAT ÉS MÉREGTELENÍT

Természetes antibiotikum és parazitaellenes hatása mellett ez a fűszer csökkenti a gyomorban történő erjedési folyamatokat. Fertőtlenítő hatását fokozhatjuk, ha gyömbérrel, korianderrel vagy kurkumával társítjuk. Méregtelenítőként azért is használják, mert növeli a vizelet elválasztást és a bőrfelszín kapillárisainak átmérőjét, így elősegítve a verejtékezést. Adjunk egy késhegynyi feketeborsot egy csésze forró bazsalikom-, menta- vagy kakukkfűteához. Kis kortyonként fogyasszuk.

VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐKÉNT IS HAT

Kifejezetten jótékony hatással van a magas vérnyomásra a fekete bors, ezért érdemes az étkezések során az ételbe becsempészni ezt a fűszert. Értágító hatásának köszönhetően pozitívan hat a nemi vágyra és teljesítőképességre is.
Forrás : filantropikum



 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fokhagyma és a koleszterin
  2015-03-31 08:48:33, kedd
 
 


A fokhagyma jótékony hatása a koleszterinre 7 pontban

A magas koleszterinszint az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma manapság, amely azonnal orvosi segítséget igényel. Ha nem kezelik időben, életveszélyessé is válhat. De a magas vérnyomás megelőzése és kezelése nem mindig drága, mivel természetes anyagokkal is kezelhető, például fokhagymával, ami csökkenti a koleszterinszintet.

Miért a fokhagyma?

A fokhagyma, tudományos nevén Allium Sativum, rendkívüli gyógyhatással rendelkezik. Már akkor is, amikor ízesítéshez még nem használták, gyógyhatása miatt nagyra értékelt anyag volt.

Mivel tele van allicinnel, kiváló antibakteriális, valamint gombaölő hatású, így meggátolja és kezeli az olyan problémákat, mint a bélproblémák, a bélparaziták, fertőzések, az éhség hiánya, vízkór, bélpoklosság, süketség, légzési problémák, stb. De mindenek fölött, ez a zöldség különböző módokon segít abban, hogy a szív egészséges maradjon:

Szabályozza a vérnyomást.
Megakadályozza az érelzáródást, mivel csökkenti a vérlemezkék ,,ragadósságát".
Lebontja a lerakódásokat az artériák belső falán.
Megakadályozza az erek belső falának károsodását.

Tanulmányok a fokhagyma koleszterincsökkentő hatásáról:

Sok kutatás zajlott a fokhagyma koleszterincsökkentő tulajdonságával kapcsolatban. Viszont az eredmények sosem voltak kielégítőek, mivel a fokhagyma előkészítése minden esetben eléggé különbözött, valamint a kutatásokat nem megfelelően tervezték meg.

Egy újabb ausztráliai tanulmány szerint azonban a szárított fokhagymapor vagy fokhagyma étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztása 8-12 hétig akár 8 százalékkal is csökkentette a koleszterinszintet a vérben. Ezen kívül szabályozza a triglicerid és az LDL (rossz koleszterin) mennyiségét a szervezetben.

Habár a 8 százalék kevésnek tűnik, valójában 38 százalékkal csökkenti a halálos szív- és szívkoszorúér problémák kialakulásának kockázatát. Az egyetlen hátrány ebben az esetben az eredmények hatásának hossza, mivel az tudvalevőleg rövid és nem tart 6 hónapnál tovább.

Hogyan csökkenti a fokhagyma a koleszterint?

Alább olvashat néhány fontosabb tényt a fokhagymáról és annak használatáról a koleszterin csökkentésével kapcsolatban.

1. A fokhagyma kivonat és -por sokkal hatékonyabban csökkenti a koleszterinszintet, mint a nyers fokhagyma.
2. A friss fokhagymaolaj csökkenti a triglicerid szintet a szervezetben.
3. A fokhagyma csökkenti a teljes vérsavó koleszterin, az LDL és a triglicerid szintet akár 20mg/dL mennyiségben.
4. Nem hat a HDL-re, vagyis a jó koleszterinre.
5. A fokhagymát fogyassza egészséges (rostokban gazdag és zsírokban alacsony) étrend részeként.
6. A hatás arányos a fokhagyma mindennapos fogyasztott mennyiségével.
7. Más hasonló koleszterincsökkentő gyógyszerekhez képest a fokhagymának kevés mellékhatása van (vagy egyáltalán nincs mellékhatása).

Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lahor Pakisztánban
  2015-03-31 07:05:43, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Kairó
  2015-03-31 07:04:41, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Aleppo Szíriában
  2015-03-31 07:03:46, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
     1/63 oldal   Bejegyzések száma: 623 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 623 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.