Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Négy gyertya Ádventre
  2009-12-11 05:41:43, péntek
 
  Reményteljes Ádventi Ünnepeket

Bányászhimnusz Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-03-20 13:44:29
feltöltő: pacsakute
nézettség: 4421
szavazatok: 6
kommentek: 0
kulcs: Herger Pali,
kategória: utazás
leírás: Sokan szeretjük, e zenének története is van

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Egyházi gyógyítás : Hildegárd
  2009-12-04 09:57:54, péntek
 
  Szent Hildegárd

Bingeni Hildegárdként ismerik, mivel élete jelentős részét a bingeni kolostorban töltötte. Bingen Mainz alatt, a Rajna erős jobbkanyarjában fekszik, ahol a folyó északnyugatnak fordul. Hildegárd 1098-ban született, egy Rajna-vidéki nemesi családban. Családja a gyenge fizikumú, gyenge egészségű lányt korán a disibodenbergi kolostorba adta, ahol felnevelkedett. Amilyen gyenge volt fizikailag, olyan erős szellem lakozott benne, rendkívüli aktivitását 81 éves korában bekövetkezett haláláig megőrizte. 38 éves korában apácatársai - akarata ellenére - apátnőjükké kiáltották ki, és igazi aktivitása ekkor kezdődött.


Előbb Bingen mellett, majd Eibingenben építtetett új kolostort, és sokat utazott. Korának egyházi és világi személyiségeivel gyakran levelezett, a hozzá fordulóknak látnoki erejű tanácsokat adott, amelyek beváltak. Látnoki képességei már gyermekkorában jelentkeztek. Mint mondja, látomásai nem a jövőre vonatkoznak, hanem a jelen jobb megértésére. Közemberektől a leghatalmasabbakig fordultak hozzá tanácsért, III. Konrád császárt és Barbarossa Frigyest is beleértve. Ő pedig nem kedveskedett senkinek, rosszallásait egyenesen fogalmazta meg.

Csak mellesleg jegyzem meg, hogy egy német olajvállalat nemrég közzétett egy naív rajzot arról, hogyan jósolta meg Szent Hildegárd a kőolaj és a földgáz hasznosítását és annak hasznát.

Tehetsége a nyelvek területén is kitűnt. Segítség nélkül tanult meg latinul. Misztikus írásait latinul írta, különös költőiségű, látomásokkal telített verseit, amelyek a mai költészetben is megállnák helyüket, latinul és németül. Egyik versét Babits fordította magyarra.

A nyelvészek és az eszperantisták védőszentjüknek tekintik, mert - isteni sugallatra - mesterséges nyelvet talált ki, amit ignota lingua-nak, ismeretlen nyelvnek hívnak, és ennek a nyelvnek nemcsak a leírása maradt fenn, hanem a nyelv szavait verseibe szervesen be is építette.

Állítólag a zenéhez is értett. Daljátékát apácák játszották örömmel.

Én mindezeken túl elsősorban tudósnak tartom. Magába szívta korának ismereteit, és azokat továbbfejlesztette. Elfogulatlanul, dogmák nélkül vizsgálta a természetet. Elsősorban gyógyítani akart, de ehhez először a természetet akarta megismerni. Az első német természettudósnak, az első német orvosnak is nevezik. Orvosi ismereteit a Füvek Könyvében és a Fák Könyvében írta le.

Önzetlenül és alázattal gyógyított, nem pénzért, és tudását megosztotta másokkal is. Nézzük, mit írt a diófáról!

"A diófa meleg és keserűség van benne, és mielőtt gyümölcsöt hozna, ez a keserűség a törzsében és a leveleiben található, és ez a keserűség meleget ad és ez hozza a diókat. És amikor a magok növekedni kezdenek, csökken a keserűség, és édesség keletkezik a helyén. Amikor azonban az édesség a magokban növekszik, akkor van az édesség a legmagasabb szinten, és így keveredik az édesség és annak legmagasabb foka, és hívják elő a magot, és akkor a keserűség és a melegség a törzsben maradnak és kívül diókat növelnek. Azonban a növekedésés a gyümölcsérés után a gyümölcstermő fák levelei gyógyításra többé nem alkalmasak, mert nedvük a gyümölcsökbe költözik.

A diófa levelinek első felpattanásától addig, amíg gyümölcsei növekednek, vagyis amíg a diók még éretlenek, és nem lehet őket megenni, vedd a fa leveleit, amikor még frissek, és préseld a nedvüket arra a helyre, ahol az embert férgek gyötrik, vagy ahol nyüvék vagy más férgek benne növekednek, és tedd ezt gyakran, és a férgek megdöglenek. Ha azonban a férgek a gyomrodban születnek, végy diófalevelet és barackfalevelet egyenlő mennyiségben, mielőtt ezek gyümölcsöt érlelnek, porítsd őket egy felforrósított kövön, és edd ezt a port tojással, levessel, vagy egy kevéssé megpirított liszttel, és a férgek a gyomrodban megdöglenek.


És akiben a lepra elkezd növekedni, az préselje ki a levelek nedvét és adja öreg zsírhoz, és így készítsen kenőcsöt, és akkor amikor a lepra még fiatal benne, kenje magát tűz mellett, és tegye ezt gyakran, és kétség kívül meg fog gyógyulni, kivéve ha az Úr nem akarja. És akit köszvény kínoz, az vegye a földet, ami e fa gyökereinél található, mielőtt a fa gyümölcsöt érlel. És forrósítsa fel ezt a földet tűzben, mintha kő lenne és így készítsen izzasztófürdőt, és amikor ebben a fürdőben ül, locsolgassa az így felforrósított földet, hogy ettől melege legyen és verítékezzen, és így fürödjön. És a köszvény, ami tagjait kifacsarja és ki akarja törni, kihajttatik, és törött tagjai is meggyógyulnak így, ha gyakran teszi ezt, amennyiben a köszvény még csak elkezdte őt kínozni. És akiben sok a nyálka, vegye azt, amit a dió kiizzad, ha megvágják az ágait, mindegy hogy az gomba avagy más tajték-e, és főzze mértékkel vízben édesköménnyel és egy kevés zsázsával, és szűrje át kendőn, és igya azon melegében, és ez kihajtja belőle a nyálkát, és megtisztítja őt.

És akinek ótvar van a fején, vegye a dió külső burkát, vagyis a héját, és préselje ki a nedvet belőle a sebes helyek felett, vagyis az ótvarok felett, és ha a nedv keserűsége miatt ezek a helyek megduzzadnak, azonnal kenje be faolajjal, és ez enyhíti a keserűséget. És tegye ezt gyakran, és az ótvar meggyógyul.

Azonban aki sok diót eszik, akár frisset, akár öreget, könnyen lesz lázas, mégis az egészségesek ezt kiállják, de a betegek károkat szenvedhetnek tőle. A diókból kipréselt olaj meleg, és zsírossá teszi annak a húsát, aki belőle eszik, és vidámmá is teszi; de kivész belőle a nyálka, és az ember mellét váladékkal, vagyis nyálkával tölti meg. Mégis a betegek csakúgy, mint az egészségesek kiállják és elviselik ezt az étket; de a beteg mellet némileg kehessé teszi."

Eddig az idézet, a helyesírást igyekeztem az eredeti szöveg módján tartani.

Üdítően egyéni, eredeti gondolatok, mástól ilyeneket nem olvastam, minden elismerésem a szent hölgyé! Gyógyítsuk magunkat dióval, a gyógyulás nem lehet kétséges, ha Isten másként nem akarja!

Szent Hildegárd minden tudása és zsenialitása mellett is megmaradt a legszerényebb apácának. Önmagáról csak így nyilatkozott: "egy nyomorult nőszemély", "törékeny ember, akiben semmi állandóság nincs, hamu a hamuból és por a porból".

Alázattal, segítséggel fordult mindenki felé. És ez a szent hölgy az egyház szemében mégsem válhatott szentté. Egy évvel halála előtt kolostorába fogadott egy, a mainzi érsek által kiközösített ifjú lovagot, aki a kolostorban halt meg, és Hildegárd ott temettette el, az érsek minden haragja és hatalma ellenére.

Így aztán ez a legszentebb hölgy hivatalosan mégsem lehetett szent. Pedig a diófáról is milyen jókat írt!
Lásd lejjebb : 2012 mégis szent lett !






Forrás: Terebess.hu

KIEGÉSZÍTÉS :

Hildegard von Bingent (1089-1179) nem a megszokott formában avatta szentté XVI. Benedek - olvasható a L'Osservatore Romano május 12-i cikkében. A szent eddig a német nyelvű területekre és a bencés rendre korlátozódó tiszteletét terjesztette ki a pápa az egész Egyházra. E hivatalos lépésnek köszönhetően emléknapja bekerül a liturgikus naptárba, mely formálisan a szenttéavatásnak felel meg - emeli ki a vatikáni napilap.

XVI. Benedek május 10-én délelőtt kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, melynek során Bingeni Szent Hildegard tiszteletét kiterjesztette az egész Egyházra. A XII. században élt bencés apácát halála után a renden belül szentként tisztelték, ám hivatalosan soha nem történt meg kanonizációja.

Hildegard 1098-ban született Bermersheimben, és 90 éves korában halt meg Rupertsbergben. E nagy szent az egyháztörténelem viharos korszakában élt - fogalmazott XVI. Benedek pápa. 2010-ben, az egyik általános kihallgatáson tartott katekézisében is kifejezte Hildegard von Bingen személye iránti tisztelét.

A bencés rend 1916-ban vette fel Bingeni Szent Hildegard ünnepét a naptárába, szeptember 17-ére. A Szentatya döntése alapján Bingeni Szent Hildegard tisztelete ezentúl az egész Egyházra vonatkozik.




Forrás :Magyar Kurír
 
 
1 komment , kategória:  Kegyhelyek, gyógyítások  
Articsóka
  2009-12-01 08:17:51, kedd
 
  Articsóka, kerti ( Cynara scolymus)

Népies neve: olaszparaj

A növény leírása:
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik.

Hogyan gyűjtsük?

A hazai gyógynövényboltokban, piacokon beszerezhető.

Mi van benne?
Gyógyászati célokra a növény alsó leveleit alkalmazzák, melyek a feldolgozás során keletkező klorogénsavat, cinarint tartalmaz, valamint megtalálhatók benne flavonoidok, szeszkviterpén laktonok is.

Mire jó?
A növény leveléből készített tea fogyasztása epe- és májbántalmak esetén ajánlott. Javasolják fogyasztását emésztési panaszok és étvágytalanság esetén. Megfigyelték, hogy a koleszterin epefolyadékkal történő eltávolításával egyes esetekben a koleszterinszintet is csökkenteni képes, tehát epetermelést fokozó hatása van. Májvédő hatású.

Hogyan használjuk?

Tea: A növény leveléből készített tea epe- és májbántalmak esetén alkalmazható. Konyhai használata is hasznosítják főzelék, saláta formájában.

Érdekesség :
Az első évben csak fonáklemezű tőleveleket fejleszt, a második évben fejlődnek ki a szárak.

Jó tudni!
Az articsóka elkészítése során ne alkalmazzunk alumíniumedényt, mert megsötétedik benne

RECEPTEK :

ARTICSÓKA FŐZELÉK :
A megtisztított, összeaprított articsókát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd sós vajjal megkenjük, és már tálalhatjuk is.
(Izlés szerint lehet egy kis tejfölös habarással is készíteni )

Ízletes étel köretnek húsok mellé, de fogyasztható főételként is.


ARTICSÓKA SALÁTA :
Hozzávalók:
1 db articsóka, só, bors, francia öntet .

A megtisztított articsókát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leveleit egyenként meglocsoljuk francia öntettel.

Francia öntet:

Citromléhez vagy almaecethez keverjünk 4 evőkanál olívaolajat, tegyünk hozzá sót, borsot, mustárt, és keverjük el alaposan.

PÁROLT ARTICSÓKA :
Előkészítési idő: 5 perc, főzési idő : 45 perc

Hozzávalók:
4 articsóka, 1 dl olívaolaj, 3 teáskanál balzsamecet, 2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer, só, bors

Az articsókákat meghámozzuk és megmossuk. Célszerű fedő alatt párolni.kb 45 percig. Keverjük össze az olajat és az ecetet sóval és borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket is. Az articsókákat lehet meleg francia mártással is tálalni.


ARTICSÓKÁS PITA :

Hozzávalók:
pitatészta, 1-2 db articsóka, 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg joghurt, 2 db tojás, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd összepréselt fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott friss kapor,bsó és bors,bkevés víz.

Elkészítés:

Az elkészített pitatésztából két lapot gyúrunk. Előzőleg megtisztított articsókát vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadva a fokhagymát és sót, kevés vízzel puhára pároljuk, és a végén beletesszük az összeaprított friss kaprot. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat és a joghurtot.

Egy tepsit kikenünk olajjal, belehelyezzük az egyik lapot, rárakjuk a masszát, megszórjuk reszelt sajttal, rárakjuk a második lapot.

Előmelegített sütőben megsütjük.



Forrás: Gyógynövények : G-Portál




 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bojtorján gyökér
  2009-12-01 08:12:31, kedd
 
  Bojtorján gyökér ( Arctium lappa )


Felhasználható részek: Virágzó szárat még nem hajtott elsőéves növény gyökere. Latin név: Bardanae radix. Angol név: Burr root.



Egyéb népi megnevezések: Közönséges bojtorján, nagylapu, bogáncs, ragadvány, útszéli keserülapu, burusztuj.



A növény hatóanyagai: Kevés illóolaj, cseranyag, gyanta, inulin, nyálka, zsír, cukor, szerves sav, keserűanyag.



A tea hatásai: Vizelethajtó, izzasztó, epe és vesekőhajtó, vértisztító, hajápoló.



Felhasználható: Gyenge veseműködés, influenza esetén izzasztás, torokgyulladás, májműködés elősegítése, epebetegségek, tavaszi fáradtság, enyhe izületi betegségek esetén. Külsőleg hajhullás, hajnövesztés, korpásodás, haj zsírosodása, ekcéma és kiütés esetén is használják. Samponok, hajszeszek alkotórésze lehet.


Használati utasítás: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 púpozott teáskanál bojtorjángyökeret. Fedje le és hagyja állni 40 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A tea emelt és maximális adagja 7 dl. vagy 9 dl. vízbe 2-3 púpozott teáskanál bojtorjángyökér. A teát csak mézzel édesítse. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teát folyamatosan 3 hétig lehet inni. Folytatni csak 8 nap szünet után lehet. Külsőleg alkalmazva 7 dl. vízből és 3 púpozott evőkanál bojtorjángyökérből készítsen forrázatot. Hajolaj készítésénél a teljesen száraz gyökérből tegyen 2 dkg.- ot tegyen 3 dl. forró olívaolajba és hagyja állni 24 órán át. Szűrés után az olajat a fejbőr korpásodására és bőrkiütésre használják. Hajszesz készítésénél 1 púpozott evőkanál gyökeret kell tenni 2 dl. tiszta szeszbe. Állni hagyjuk 1 napig. Utána leszűrjük és 3 dl. tiszta vízzel hígítva zsíros fejbőr és hajhullás ellen alkalmazható.

A tea 6 éves kortól fogyasztható

Forrás : Gyógynvények : G-Portál
 
 
1 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 25 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.