Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
Az arcfájdalomról
  2023-03-31 21:35:26, péntek
 
  Mi állhat az arcfájdalom hátterében?

Sokféle betegség létezik, és az arc fájdalmának hátterében is meghúzódhat valamilyen betegség. Sok oka lehet annak, ha hirtelen elkezd fájni az arcunk, ilyen például a fogfájás, az ínyfájdalom, valamilyen fertőzés, parodontális betegség, ízületi rendellenesség.

Az arcunkon érezhetünk tompa vagy erősebb fájdalmat is. Ez attól is függ, hogy az adott betegség, amely kiváltja ezt a problémát, éppen melyik szakaszban van. Most pedig nézzük is meg, hogy milyen betegségek és egészségi problémák lehetnek az okai az arcban kialakult fájdalomnak.

Az egyik ilyen betegség az orrmelléküreg betegsége, fertőzése; az orrmelléküregek ugyanis nagyon könnyen megfertőződhetnek, ami sok-sok tünetet eredményezhet, ilyen például az orrfolyás, az orrdugulás, a fejfájás, amely fájdalom az arc és a fogak irányába is sugározhat. Ha ilyen betegséggel küzdünk, akkor a háziorvos általában antibiotikumot ír fel a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Arcfájdalmat okozhat még a fogcsikorgatás is. Nagyon sok ember küzd ezzel a problémával. Ilyenkor az adott személy összeszorítja a fogait és ettől bizony az arc is megfájdulhat. Ilyenkor nemcsak az arc izmaiban jelentkezhet a fájdalom, hanem az állkapocsban is. Fogcsikorgatás esetén nemcsak az arc fájdalma jelentkezik, más problémák is előfordulhatnak. Ilyen például a fejfájás, a fülfájás, az alvászavar, de még étkezés közben is jelentkezhet fájdalom.

40 éves kor fölött az arcfájdalom hátterében leggyakrabban valamilyen parodontális betegség áll, ami érintheti a fogakat, az ínyt, az állkapcsot, azaz a szájüregben lévő egész csontállományt is. Ínybetegség elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia és a dohányzás miatt szokott kialakulni.

A nyálmirigyek duzzanata is vezethet intenzív arcfájdalomhoz. A nyálmirigy duzzanata és annak gyulladása elsősorban a hatvan évnél idősebb személyeket érinti. Nyálra szükségünk van, hiszen segít a szájüregben lévő baktériumok elpusztításában, illetve a szájszárazság megelőzésében. A nyálmirigygyulladás egyik ,,mellékhatása", hogy nem termelődik elegendő nyál a szájüregben, ami viszont fokozza a szájüregi fertőzések kockázatait, illetve az arc fájdalmát is gyakran megtapasztalják azok, akik ebben a betegségben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A máj B12-vitaminja fokozza az idegrendszer működését
  2023-03-31 21:30:36, péntek
 
  Emlékszem, kiskoromban nem igazán kedveltem a májat. Édesanyám sokféleképpen elkészítette, hogy megkedveljem ezt a ma már finomnak tartott étket, de gyermekkoromban valahogy nem tudtam megkedvelni.

Az emberi agy csodálatos. Ha érzi és tudja, hogy milyen táplálékok hasznosak számára, azt az ételt valahogy jobban meg is kedveljük. Ilyen esetemben a máj is, amit azóta nagyon megkedveltem és most már azt is tudom, hogy milyen hasznos az egészségre nézve. Mutatjuk is, hogy mennyire hasznos a máj az egészségünkre nézve és arról is olvashat, hogy milyen tápanyagok vannak ebben a finomságban.

Ha szeretnénk a szervezetünkben megnövelni a B12-vitamin szintjét, akkor nincs is más dolgunk, mint rendszeresen májat fogyasztani, ugyanis ez az egyik olyan étel, amely nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint.

A B12-vitaminnak nagyon sok szerep és feladat jut. Többek között aktívan részt vesz a vörösvértest-termelésben és a sejtfunkciók javításában. Ha hiányt szenvedünk ebben a vitaminban, akkor anyagcsere-problémákkal, agyi és idegrendszeri problémákkal kell szembenéznünk.

A máj egy nagyon fontos szervünk, a máj működését is segíti és megtámogatja. A máj folsavban és B-vitaminokban gazdag, amely tápanyagok segítik a máj méregtelenítő funkcióit.

A máj egy antioxidáns vitaminban, A-vitaminban is bővelkedik. Mint antioxidáns nagyon hatékonyan képes megküzdeni a szervezetben elszaporodó szabad gyökökkel, illetve a testben kialakuló gyulladásokat is csökkenteni tudja. Erre a vitaminra van szükségünk, hogy a bőrünk és a szemünk egészséges maradjon, de még a pajzsmirigy egészségét is segít fenntartani. Ezen kívül ez a vitamin még a csontok egészségét is támogatja és az immunrendszeri egészséget is segít fenntartani.

Fehérjére mindenkinek szüksége van, hiszen a fehérjék segítenek az izomerő építésében, ami nagyon lényeges, főleg ha valaki idős vagy egy műtétet hosszabb lábadozás követi. Hogy miért javasolható még az idősebb embereknek is a máj rendszeres fogyasztása? Nagy szerepe van a sérült szövetek helyreállításában és azok javításában. Sokan figyelmen kívül hagyják a fehérjék fontosságát, viszont tudnunk kell, hogy fehérjére éppen olyan nagy szükségünk van, mint zsírokra és szénhidrátokra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Milyen funkciói vannak az orrban növő szőrszálaknak?
  2023-03-31 21:28:38, péntek
 
  Zavaró lehet, amikor a tükörbe nézünk, és azt látjuk, hogy az orrunkból a kelleténél hosszabb orrszőrszálak lógnak ki, pedig jó, ha tudjuk, hogy az orr szőrszálainak nagyon is sok funkciója van. Már csak emiatt se húzogassuk ki ezeket a szőrszálakat az orrunkból, mert így sok kellemetlenséggel kell majd szembenéznünk. Mutatjuk is, hogy mire is jók ezek a szőrszálak.

Az orrunk belső felületén is vannak szőrtüszők éppen úgy, mint a fejbőrünkön. Itt is sok ezer kis szőrtüsző található, amelyekből aztán szőrszálak nőnek ki.

Ezeknek az orrszőrszálaknak nagyon fontos szerepe és funkciója van, hiszen mintegy légszűrőként működnek. Amikor belelégezzük a frissnek és tisztának hitt levegőt, akkor nagyon sokféle környezeti szennyező anyag, például por, pollen és egyéb részecskék kerülnek az orrunkba. A szőrszálak azonban ki tudják szűrni ezeket a részecskéket, hogy ezek az anyagok ne kerüljenek be a tüdőbe, és így betegséget, allergiát és egyéb egészségi problémákat sem tudnak okozni.
Kérdezhetnénk, hogy hová is kerülnek ezek a külvilágból az orrba kerülő anyagok?
Nos, az orr belső falát nyálkahártya borítja. Ebben telepednek meg ezek a kis részecskék, amelyektől mi tüsszentéssel vagy orrfújással szabadulunk meg.

Lehet, hogy nem tűnik szépnek az orrban tanyázó és burjánzó szőrzet, azonban sok tanulmány számolt be arról, hogy minél sűrűbb az orrszőrzetünk, annál kisebb lesz az esélye, hogy asztmás betegségben szenvedjünk, hiszen így kevés idegen anyag kerül a szervezetbe, ami irritációt és betegségeket okozhatna.

Ahogy öregszünk, ezek az orrszőrszálak a korábbinál jóval vastagabbak és méretesebbek is lesznek. Ebben a korban sokféle hormonális változás zajlik a szervezetben, ezért változnak meg az orrban a szőrszálak, valamint szőrszálak nőhetnek a fülünkön, az állunkon és a menopauza szakaszában az ajak fölött is.

Ha szeretnénk kiigazítani az orrunkban növekvő orrszőrzetet, akkor ne húzogassuk ki, mert így fertőzésnek tesszük ki magunkat, azonban egy jó orrszőrnyíróval nagyon szépen karban tarthatjuk ezeket a szőrszálakat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Piruett gif
  2023-03-31 18:29:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Balettgyakorlat gif
  2023-03-31 18:27:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Mobilozás közben gif
  2023-03-30 21:26:39, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Tengerparton gif
  2023-03-30 21:23:21, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Modern boszi gif
  2023-03-30 21:22:29, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Futás mezitláb gif
  2023-03-30 21:21:02, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Balettpáros gif
  2023-03-30 21:19:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 226
  • e Hét: 1189
  • e Hónap: 14180
  • e Év: 190055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.