Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Csipkebogyó bor
  2019-08-31 10:43:04, szombat
 
 



Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóból, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavalyában tud nekünk megoldást nyújtani.

Gondolom mindenki tudja és tisztában van mennyire fontosak a terápiában a gyógynövény kivonatok, mindegy milyen formában alkalmazzuk, legyen az: főzet, áztatás, tinktúra, bor, ecet, sűrítmény, párlat, örlemény, esszencia, vagy illóolaj. Tudjuk azt is hogy a különböző eljárások alkalmazásával különböző hatóanyagok szabadulnak fel a növényekből, ezért is van úgy hogy egyes egészségügyi problémák megoldására jobb hatással vannak tinktúrák, vagy illóolajok, mint a főzetek. Például a gyógyboroknak sokkal erősebb hatásuk van a főzeteknél, mivel az alkohol sokkal jobban kitudja oldani a növényekben lévő hatóanyagokat, mint egy egyszerű főzet.

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóból, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor, ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.

Hogyan készül a csipkegyógybor?

Forrás pontig felhevítünk 1l vörösbort majd lehűtjük 60-70 C fokig. Egy 1,5l csavaros tetejű üvegbe beleteszünk 4 kanál friss vagy szárított csipkehúst (kimagvazott csipkebogyót), majd a kicsit lehűtött vörösbort ráöntjük a csipkehúsra és légmentesen lezárjuk. 10 napig hűvös helyen tároljuk és mindennap 2-3-szor felrázzuk az üveget, majd a 11 napon leszűrjük anélkül, hogy a csipkehúst kinyomkodnánk. Visszatöltjük a csipkebort az üvegbe és még hagyjuk 6 napig ülepedni. Az idő eltelte után, még egyszer leszűrjük, átöntjük egy 1l-es üvegbe és annyi vörösbort öntünk még hozzá míg tele nem lesz az üveg.

Az így kapott bort 1 évig lehet tárolni, abban az esetben ha a bor alkohol koncentrációja legalább 11 fokos. Ha a bor koncentrációja kisebb mint 11, akkor a gyógybort a jégszekrényben kell tárolni. Igy egy nagyon finom, kellemes ízű bort fogunk kapni, amit étkezés előtt tonikként is tudunk alkalmazni.

Hogyan és mire alkalmazzuk a csipkegyógybort?
1. Szív és érrendszeri megbetegedésekre - szívelégtelenség, szívinfarktus, szivritmuszavarok, angina pectoris, koszorúér szűkület
Alkalmazás: Naponta, 2-szer (délben és este), étkezés után el kell fogyasztani 2 kanál gyógybort.

2. Javítja a periférikus véredények vérellátását - visszér, trombózis, aranyér, gyenge hajszálér, különböző értágulatok esetében.
Alkalmazás: Naponta, 2-szer (délben és este), étkezés után el kell fogyasztani 2 kanál gyógybort.

3. Légzőszervi problémák: - légcsőhurut, nyelőcső gyulladások, asztma, tüdőgyulladás.
Alkalmazás: Naponta, 2-szer (délben és este), étkezés után el kell fogyasztani 2 kanál gyógybort.

4. Influenza, nátha esetében
Ha a csipkebort már az ősz elején el kezdjük kúraszerűen alkalmazni, magas C vitamin és reszveratrol tartalma olyan védelmet fog nyújtani immunrendszerünk számára mint egy vírus ellenes vakcína, megvédve minket az influenzától, náthától és más vírusos megbetegedésektől.

Immunrendszer erősítésre, influenza megelőzésére: Fogyasszunk el hetente 3x, esténként vacsora után 2dl csipke gyógybort.
Az influenza kezdeti stádiumában pedig forraljuk fel a gyógybort és naponta 2x fogyasszunk el belőle

5. Vérszegénységre
Alkalmazás: Napi 2x2 kanál gyógybor, főétkezések után (délben és este).

6. Emésztési zavarokra - puffadások, gyomor görcsök, hasmenésre
Alkalmazás: 2x3 kanál gyógybor étkezések után (délben és este)

7. Epe bántalmakra: Epe görcsökre, renyhe epeműködésre
Alkalmazás: Minden zsírban gazdag étkezés előtt igyunk meg 0,5 dl gyógybort.

8. Vese és húgyúti betegségekre- vízhólyag gyulladás, vesemedence gyulladás, húgyúti fertőzésekre.
A C vitaminban gazdag gyógybor savas kémhatása miatt, a patogén baktériumok nem tudnak elszaporodni és megtelepedni a húgyvezetékben és a vesemedencében.
Alkalmazás: Naponta 2x2 kanál gyógybor főétkezések után (délben és este)

9. Anyagcsere zavarokra - cukorbetegségre, pajzsmirigy bántalmakra
Alkalmazás: 2x2 kanál gyógybor főétkezések után (délben és este)

10. Bőr betegségekben - főleg glukokortizon elégtelenség (mellékveseelégtelenség) miatt kialakult betegségekben (pszoriázisz, lupus eritematos )
Alkalmazás: Az orvostól előírt alopata készítmények mellett, naponta 2x 0,5 dl gyógybor fogyasztása (délben és este) étkezések után.

11. Daganatos betegségek megelőzésében és terápiájában.
Alkalmazás: Minden este 0,5dl gyógybor, vacsora után.

12. Időskorral járó betegségek- érelmeszesedés, szenilitás, Alzheimer kór
Az antioxidánsok alkalmazásával el lehet kerülni az időskorral járó betegségek kialakulását. A leghatékonyabb antioxidánsok közé sorolhatjuk a C Vitamint, E Vitamint és a Reszveratrolt. A csipkebogyó gyógybor a C Vitamin és a Reszveratrol, két erős antioxidáns sikeres és hatékony ötvözete.
Alkalmazás: Ebben az esetben minden nap el kell fogyasszunk 0,5dl gyógybort.

13. Csontritkulásra - izületi porckopásra, spondilózis, csípőizületi porckopásra...
Alkalmazás: Naponta 2x0,5dl ajánlott meginni.

14. Különböző szembetegségekben - szemfáradság, zöldhályog, szem ideg sorvadás, szem keringési zavarok
Alkalmazás: 2x2 kanál csipkebor étkezés után (délben és este)

15. Étvágytalanságra
Minden étkezés előtt meg kell inni 0,5dl csipkebort és ez meghozza az étvágyat.
Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A savanyú káposzta gyógyhatásairól
  2019-08-31 01:23:40, szombat
 
 



A tél vitaminbombája, megelőzi a rákos daganatok, az érelmeszesedés, a szívinfarktus kialakulását, javítja az emésztést, erősíti az immun és idegrendszert.

A káposzta az egyik leggyakrabban használt és legrégebben termesztett zöldségünk s a mai kutatási eredmények szerint az egyik legegészségesebb és legkitűnőbb rákellenes táplálékunk. Sajnos, télen vásároljuk a drága egzotikus gyümölcsöket, melyeket legtöbbször zölden szednek le a fáról, eröltetve érlelnek és gombaölő vegyszerekkel fújnak be, ahelyett hogy az olcsó, hazai természetes vitaminforrásokhoz nyúlnánk, mint például a hordós savanyúkáposztához.

Miért olyan értékes a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta és annak leve tele van C Vitaminnal (20 mg/100 gr - 200 g savanyú káposzta fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét) és más hasznos tápanyaggal, mint például : A- provitaminnal, B1-vitaminnal(0,03 mg/100 g) és B Complex Vitaminokkal, E Vitaminnal, K Vitaminnal (100 g tartalmazhatja a napi ajánlott adagnak akár a kétszeresét is), niacinnal (0,1 mg/100 g) és karotinnal(0,02 mg/100 g). Tartalmaz továbbá folsavat - B9-vitamint is, amely javítja a C-vitamin hasznosulását a szervezetben. Magas kolin tartalma (B komplex tagja), a zsírok anyagcseréjében tölt be fontos szerepet, melyről köztudott hogy csökkenti a vér zsírszintjét. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium, cink, és nátrium található benne, valamint fontos nyomelemek is, amelyek közül legfontosabb a kén. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, ként tartalmazó aminósavakat, mustárolajat és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, magas rosttartalma miatt viszont rendkívül laktató, segíti az emésztést és pucolja a beleket.

A savanyúkáposzta fogyasztásának jótékony hatásai

Erjedése során, a savanyúkáposztában probiotikus tejsavbaktériumok keletkeznek, melyek aktívan hozzájárulnak az erjedési folyamatokhoz, ezzel nagymértékben megnövelve a káposztában található C és B Vitamin tartalmat.

A savanyúkáposztában lelhető tejsav azon kívül, hogy megakadályozza az élelmiszerek rothadását, segíti helyreállítani a bélrendszer felborult egyensúlyát, értékes rostjai seprűként takarítják le a bélfalra rátapadt bélsárt, vízhajtó hatása révén pedig lehetővé teszi a salakanyagok gyors kiürítését a szervezetből. A savanyú káposzta és annak leve javítja a széklet állagát és mennyiségét, ezért ajánlják a dietetikusok olyan nagy előszeretettel azoknak az egyéneknek akik székrekedés problémákkal küszködnek. Mivel a savanyúkáposztalé erősíti a bélflóra szaporodását, már napi 1 dl elfogyasztott lé képes erősíteni immunrendszerünk tökéletes működését, napi 3 - 4-szer történő fogyasztása kiegészítheti az irritált vagy gyulladt vastagbél kezelését, hatásos bakteriális erjedésnél, továbbá az emésztőrendszer működésének egyensúlyzavara esetén is.

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, agyvérzés, egyes depressziós állapotok és sok más civilizációs betegségek kialakulása, valamint a cukorbetegek esetében segíthet a vércukorszint ingadozásának csökkentésében. Magas B Komplex, főleg B9, B12 és acetilkolin tartalma miatt ajánlják idegrendszeri megbetegedések és depresszió ellen.

A benne megtalálható izotiocián (rákellenes anyag), valamint magas C vitamin tartalma megakadályozza a daganatos sejtburjánzást, védve ezáltal szervezetünket a máj, tüdő, mell és vastagbélrák kialakulása ellen.

Magas ásványianyag, kén és K Vitamin tartalma erősíti a csontrendszert, megelőzve ezáltal az oszteoporózis kialakulását.

Fontos tudni!
Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, epebetegeknek, puffadásra hajlamosaknak ez a savanyított eledel problémákat okozhat pont a magas élelmirost- és illóolaj tartalma miatt, ezért ezek a betegek csak kicsi mennyiségben fogyasszák, vagy ha lehet, kerüljék. Magas K vitamin tartalma miatt azok a személyek melyek véralvadási problémákkal küszködnek, akiknél fennál a trombózis veszélye, azok csak nagyon kis mennyiségben fogyasszák, semmi esetben se kúraszerűen.

A savanyú káposztát és annak levét nyersen a legjobb fogyasztani, főzéssel sajnos elveszíti fontos C vitamin tartalmát!, mindez ellenére főzve is fogyaszthatjuk, hiszen értékes tápanyagai és rosttartalma azért megmaradnak, ezáltal finom és tápláló eledelt jelentve szervezetünk számára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesekő ellen
  2019-08-31 01:09:22, szombat
 
  A vesekő sok embernek okoz kellemetlen és fájdalmas pillanatokat. Az emberek kb. 10%-a hajlamos az életük során vesekövet kialakítani, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy a középkorú férfiaknál ez az arány sokkal nagyobb is lehet.

A vesekő leggyakoribb kiváltó oka a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű folyadék bevitele. A jelenlegi kalóriadús, fehérjékben, zsírban és cukorban gazdag, ballasztanyagokban szegény táplálkozásunk a bőséges alkoholfogyasztással párosulva a fő oka a széles körben elterjedt húgykőnek. A nem megfelelő folyadék alatt azt a folyadékot értjük, ami károsítja a vesék működését: a szénsavas, cukrozott italok, a kávé vagy az alkohol. A mennyiség alatt azt a vízmennyiséget értjük ami megóvja a szervezetet a kiszáradástól, ez pedig a napi testsúly kilogrammonkénti minimum 30ml tiszta bevitt csap vagy forrásvizet jelenti. Ennek értelmében, egy 50kg testsúlyú ember 1,5l vizet kellene fogyasszon naponta ahhoz, hogy a vesék helyesen működjenek.

Vesekőképződés megelőzésére a leghatékonyabb terápia a napi 6-8 pohár tiszta víz megivása (nem kávé, alkohol, üditők, szénsavas italok, tej vagy leves), a vegetáriánus étrend alkalmazása, főleg a zöld növények fogyasztása, nyersen vagy örlemény- turmix formájában, mivel magas a magnézium tartalmuk. Tudnunk kell azt, hogy a magnézium csökkenti a visszatérő vesekövek kialakulásának kockázatát és segít a már meglévőknek az elhajtásában.

Vesekő kezelésére most egy egyszerű népi gyógymódot ajánlunk önöknek, mely 6 nap alatt képes kihajtani a vesékből a már kialakult homokot vagy követ.

Hozzávalók:

- 1dl frissen kicsavart citromlé
- 1dl hidegen sajtolt oliva olaj
- 1dl sör

Elkészítési mód:

Vesekő esetében, keverjük össze egy turmixgép segítségével a három összetevőt és töltsük egy üvegbe, majd minden reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt fogyasszunk el 0,5 dl a készítményböl. A megmaradt mennyiséget pedig hűtőszekrénybe tároljuk. Egy ilyen adag elég 3 napig. Vesehomok esetében elég egy adag elkészítése, vesekő esetében viszont két adagot kell készíteni és a kúrát hat napig kell tartani.

Ez a gyógymód egy egyszerű, természetes és biztos eljárás melyet nagy sikerrel már régóta alkalmaz a népgyógyászat.

Figyelem! A gyógymód alkalmazása előtt mindenféleképpen készíttessünk egy ultrahangos vizsgálatot a vesékről és nézessük meg mekkorák a kövek. Ha a kövek nagyobbak 15mm-nél akkor ezt a gyógymódot nem szabad alkalmazni, mert a kövek elzárhatják a vesevezetéket és innen már csak műtéttel lehet megszabadulni a kőtől. A kezelés előtt jó lenne az epéről is egy filmet készíteni, mert ez a gyógymód elindíthatja az epekövet is. A kezelést csak akkor végezzük ha a vesékben és az epében homok, vagy kisebb méretű kövek találhatók.

Amennyiben a vesékben és/vagy az epében nagyobb kövek találhatók a fent megadott kúra előtt el kell végeznünk egy kőoldó kúrát. Az epekövek oldására Lecitint és Omega 3 kapszulákat kell szednünk, mindkettőből 3x1/nap, legalább 3 hónapig és igyunk meg minden reggel és este egy-egy csésze nyírfalevél teát, amibe elkevertünk egy késhegynyi szódabikarbónát. Időnként pedig menjünk és ultrahangos vizsgálattal nézzük meg mennyit oldódtak a kövek, s ha már elég kicsik lettek, csakis akkor alkalmazzuk a vese és epekőhajtó koktélt.
Forrás : Link

Megjegyzés : Léteznek vesekőoldó gyógyszerek, de sajnos nem mindegyik összetételű követ oldják. MEGELŐZÉSRE az útifűmagot javaslom de ez nincs kereskedelmi forgalomban csak útifűmaghéj - ami meg másra alkalmas . Az útifűmagot célszerű kiránduláskor begyűjteni - barna színű állapotában hatékonyabb mint zölden.
Jó ha figyelembe vesszük az étrend kombinációkat is pl fagyit és bizonyos teákat egyszerre ne fogyasszunk, vagy az oxalát tartalmú ételeket minimalizáljuk pl spenót . Sok jó szakmai vesekődiéta található a neten - célszerű megfontolni ezeket az írásokat ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Görögdinnye és a cukorbetegség
  2019-08-29 08:20:19, csütörtök
 
 



A görögdinnye jótékony hatása a cukorbetegekre

A lényeg az, hogy a cukorbetegek étrendje egészséges és kiegyensúlyozott legyen. A görögdinnyének alacsony a szénhidrát és természetes cukor, valamint kalória tartalma, viszont tele van tápanyagokkal.

1. A görögdinnye gazdag A-vitaminban, amely a sejtek és a szem egészségéért felel.
2. A C-vitamin, amely nagy mennyiségben található a görögdinnyében, egy olyan erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek abban, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel.
3. A görögdinnye gazdag B1- és B6 vitaminokban is, amelyek hozzájárulnak a magas energiaszinthez.
4. A görögdinnyében nagy mennyiségű kálium és magnézium található. Ezekkel szabályozhatóak az idegi impulzusok, a vérkeringés, valamint jó hatással van a vérnyomásra.
5. A görögdinnye nem tartalmaz zsírt és koleszterint, ezért létfontosságú a cukorbetegeknek.
6. A görögdinnyében sok likopin található. Ez antioxidáns hatásokkal rendelkezik, és megvédi a szívet a szívbetegségekkel és más keringési problémákkal szemben, amely általában érintik a cukorbetegeket is.
7. A görögdinnye gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést és szabályozzák a koleszterin szintet.
8. A tanulmányok szerint a görögdinnyével hatékonyan csökkenthető és megakadályozható a magas vérnyomás.

A görögdinnyét nyugodtan meg lehet enni, és mindenképp szerepelnie kéne a cukorbetegek étrendjében.

A görögdinnye szénhidrát tartalma:

Hogy szabályozni tudják a vércukor szintjüket, a cukorbetegeknek szabályozniuk kell a szénhidrát bevitelt, ami étkezésenként 45-65 gramm szénhidrátot jelent. Másfél csésze görögdinnye 15 gramm szénhidrátot és csak 1 gramm rostot tartalmaz, ezért szabályozni kell a fogyasztását és aszerint kell megtervezni a más szénhidrát alapú ételek fogyasztását.

A cukorbetegeknek csak az étrend részeként kéne fogyasztaniuk a gyümölcsöt, mivel nem jó, ha a cukorbeteg túl sok szénhidrátot vagy magas glikémiás indexszel (zsírokban és proteinben gazdag) rendelkező ételt fogyaszt.
A cukorbetegeknek folyamatosan kell fogyasztaniuk olyan ételeket, amelyek szénhidrátot tartalmaznak, és ezt egész napra szét kell osztaniuk. Ezzel minimalizálható a vér glükóz szintjének ingadozása. A cukorbetegeknek naponta legalább két adag gyümölcsöt el kéne fogyasztaniuk.

A görögdinnye glikémiás indexe:

A glikémiás index 1-100-ig terjed, és azt méri, milyen hatással vannak a különböző szénhidrát tartalmú ételek a vércukor szintjére. Minél magasabb a glikémiás index, annál nagyobb hatással van az étel a vércukor szintre. A görögdinnye glikémiás indexe elég magas, 72-es.

Habár a görögdinnyének magasabb a glikémiás indexe, a benne lévő cukortartalom alacsony, ezért jó választás lehet a cukorbetegeknek. A görögdinnyét azonban mérsékelten kell fogyasztani, mivel megnövelheti a vércukor szintet. A sokáig tartó magas vércukor szint növeli a szívroham, szív- valamint veseproblémák kialakulásának kockázatát, ezenkívül a látást is befolyásolja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zab gyógyhatásai
  2019-08-29 08:09:08, csütörtök
 
 



Már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet és alacsony zsírtartalma miatt segíti megelőzni a szívbetegségeket. A zabpehely sok sportoló étrendjében központi szerepet tölt be, energiát biztosít sőt fokozza a koordinációs képességet.

Manapság számos kutató foglalkozik a gabonák tanulmányozásával és az eredmények mindig rávilágítanak a gabonák szervezetünkre gyakorolt pozitív hatására. Értékes tápanyagaik miatt a bolygó legértékesebb növényeinek vannak számon tartva. Az egyik ilyen értékes gabonánk a zab, melyiknek tápértéke jóval magasabb a többi gabonáknál. Őseink már régen felfedezték különleges gyógyító hatását, annak idején reuma és fájdalmak csillapítására használták igen nagy sikerrel, manapság azonban újra felfedeztük jelentőségét az egészséges életmód és táplálkozás számára.

A zabkásaleves a legjobb eledel gyomorfekély és bélgyulladás esetében, kiváló táplálék lábadozó betegek számára és műtéti beavatkozások után, vesebetegek részére, vagy vércukorszint csökkenésére. A zabtea méregteleníti a tüdőt, a benne lévő szaponin felszakítja a lerakódott nyákot és nikotint a hörgőkről.

A zab a szervezet számára fontos tápanyagokat és értékes vitaminokat tartalmaz, amik gyorsan látják el energiával, ezek közül megemlítjük a : lecitint, A, B1, B2, B6, B9, E, E1, és K Vitaminokat, fehérjéket, magas értékű növényi zsírt, niacint, biotint (H vitamint), panthoténsavat ( ami antistressz vitaminnak számít), kovasavat, szaponint, kálciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, vasat, foszfort, cinket, stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot, jódot és fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású. A benne lévő fehérjék, semmivel sem érnek kevesebbet az állati fehérjéknél - 100gramm zab 10gramm fehérjét tartalmaz.

Miért fogyasszunk zabot?

- A zabtól mindig üdék és egészségesek leszünk. Fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is.

- A zab gazdag kalcium forrás, így nem csak a lovak fogait és csontozatát erősíti, hanem a miénket is.

- A zab inozitolt tartalmaz, ami segíti a vér koleszterin szintjének a csökkenését.

- Magas rosttartalma könnyíti az emésztést.

- Alacsony a glikémiás indexe és zsírtartalma segíti stabilizálni a vércukor szintet. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint-csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére.

- A zab nagy mértékben tartalmaz B komplex Vitamint és egy hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot, ami miatt kiváló antidepresszánsnak van kinyilvánítva.

- A zab segít a testsúlycsökkentésben, ezért fogyókúrázók részére kimondottan ajánlott.

- A zab segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

- Sejt regeneráló hatása miatt gyorsítja a sebgyógyulást.

- A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockazatát.

- Fogyasztásával helyreáll a gyomor és bélrendszerünk működése.

- Évezredek óta fogyasztják vágyserkentőként.

A zab tápanyagtartalma 100 g zabpehelyben:
Kalória: 379 g
CH: 69 g
Rost (a CH-ban): 10 g
Fehérje: 13 g
Zsír: 7 g

Akár egy komplex étkezést is ki lehet vele váltani, mivel hosszú ideig tartja a jóllakottság érzetet. Ezért nagyszerű szénhidrátforrás reggel, valamint edzés előtt 1-1,5 órával fogyasztva.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zabfű gyógyhatásairól
  2019-08-29 08:02:21, csütörtök
 
 



A zöld zabfű idegerősítő, szorongásoldó, antidepresszáns hatású. Vértisztító, vízelethajtó, meggátolja a húgysav kiválását, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért jó a reuma és köszvény kezelésére. Segíti a vércukorszint helyreállítását. Méregtelenítő, csökkenti a koleszterin szintet. Hatóanyagai: szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, szilícium, vas, réz, cink, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, mangán, D, K vitamin.

Teáját évezredek óta ismerik és fogyasztják az emberek. Nyugtalanság ellen ajánlották idegnyugtatóként, lazító hatása miatt pedig stresszoldóként. Viszont régen teafőzetét kimondottan vágyserkentőként használták az emberek, főleg frigiditás esetében.

A San Francisco-i Emberi Szexualitást Tanulmányozó Intézetben (Instit. For Adv. Study of Hum. Sex.), Phd. Ted McIlvenna zabbal végzett kutatásai is egyértelműen igazolták a zab erőteljes és kifejezetten jótékony hatását a párok szexuális kapcsolatára.

A zöld zabfű forrázatot ősiők óta használják reuma és köszvény kezelésére, valamint húgyúti kövek kihajtására.

A zöld zabfű növeli az energiát és erősíti az izmokat.

Nagyon hatásosnak bizonyult a zöld zabtejes zsenge magkezdeményeket leszárítani és ebből teát készíteni.

A zabfűnek asztringens hatása van, ezért nagyobb mennyiségben fogyasztva szorulást okozhat. Ebben az esetben kell csökkenteni a bevitt adagot.

Zöld zabfű tea készítése

Négy evőkanálnyi zöld zabfüvet forrázzunk le egy liter vízzel és 15-20 percig letakarva áztassuk, majd leszűrése után ízesítés nélkül vagy egy kis mézzel igyunk meg naponta 1-2 csészével. A kúrát addig lehet tartani amíg jól esik, időtartam nincs meg szabva, kivel a zabfűnek semmilyen mellékhatása nem ismert.

Ha nincs kéznél friss, vagy leszárított zöld zabfüvünk, akkor nyugodtan használhatunk helyette 100%-os jó minőségű szárított zabfűport, mellyel ugyan olyan jó hatást tudunk elérni, mint a friss zabfűvel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Augusztus 20
  2019-08-20 22:22:41, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Epsom só
  2019-08-16 23:53:43, péntek
 
  Az Epsom-só megváltoztatja az életet

Az Epsom-só valójában nem só, hanem egy természetesen előforduló magnézium és szulfát ásványi vegyület. A magnézium segít a szervezetben több mint 35 enzim szabályozásában, és fontos szerepet játszik a testi funkciók koordinálásában és szervezésében. Az Epsom-só egy természetes gyógymód és kezelési lehetőség lehet számos betegség esetében.

Öntsön a fürdővízébe Epsom-sót, amely jó hatással van az ízületben kialakuló fájdalomra és gyulladásra. A fájdalom enyhítése mellett az Epsom-só a duzzanatot is csökkenteni tudja.

Nincs jobb mód arra, mint a sós fürdővíz egy hosszú, fárasztó nap után, hiszen az Epsom-só elősegíti a jó hangulatot és az idegeket is kisimítja.

Arctisztítóként is funkcionálhat. Keverjen össze egy kevés sót a szokásos arctisztítójával, majd masszírozza az arcbőrébe. 5 perc hatóidő után mossa le langyos vízzel, majd kenje be az arcát a szokásos arckrémével.

Mind a magnézium, mind a szulfát segít a szervezetnek az inzulin termelésének és felhasználásának javításában. Az Epsom-só rendszeres bevitele segíthet a vércukorszint szabályozásában, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul az általános napi energiaszintet is javítja.

Ha esténként egy kevés Epsom-sót szór a fürdővízébe, elősegítheti, hogy a méreganyagok eltávozzanak a szervezetéből.

Ha repedezett az ajka, szórjon egy kevés Epsom-sót egy kevés krémhez, majd ezt masszírozza az ajkába. Ez a megoldás elősegíti az elhalt hámsejtek természetes módon történő hámlasztását.

Az Epsom-só elősegítheti a szív egészségének fenntartását, hiszen javítja a vérkeringést, megóvja az artériák rugalmasságát, megelőzheti a vérrögök kialakulását és csökkentheti a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Az Epsom-só jó hatással van az izomfájdalmakra és a görcsökre, hatékonyan hozzájárul a migrénes fejfájás elűzéséhez is. Készíthet egy nyugtató fürdőt is az Epsom-só felhasználásával. Tegyen egy üvegtálba fél csésze tengeri sót, fél csésze Epsom-sót, 2 evőkanál szódabikarbónát, 10-10 csepp fenyő- és rozmaring-illóolajat. Ezt a keveréket öntse a fürdővizéhez. Hetente érdemes legalább 2-3 alkalommal sófürdőt venni, hiszen nemcsak izomfájdalom esetén hatásos, hanem nagyszerű stresszűző is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A paradicsom gyógyhatásairól
  2019-08-16 22:29:01, péntek
 
 



Miért együnk mindennap legalább egy paradicsomot? Egy közepes nagyságú paradicsom fedezi egy felnőtt számára a napi 3 mg likopin szükségletet. Az egyik legegészségesebb gyümölcs - erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.

Az egyszerű kis paradicsomunk talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, egy igazi vitaminbomba melyiknek magas tápanyagértéke, alacsony zsírtartalma, gazdag rost forrása és kicsi kalória száma (10 dekában 22 kalória), alkalmassá teszi fogyasztását diétázók és fogyókúrázók számára is. A Solanacea családjába tartozik és közeli rokonságban áll a krumplival, a paprikával és a padlizsánnal. Általában zöldségnek nevezzük érdemtelenül, mert igazából a paradicsom egy gyümölcsféle.

A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Tartalmaz még: almasavat, citromsavat, borostyánkősavat, vitaminokat: A Vitamint, béta-karotinból 0,82 mg-ot, B6 Vitamint, C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot ( már három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét ), E-vitaminból 0,49 mg-ot és K Vitamint. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, ezért főleg bőrünk védelmében és ápolásában játszik fontos szerepet. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg (segít a salakanyagok elszállításában), magnézium 20 mg, kálcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, illetve tartalmaz még foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is, ami fokozza a zsírégetést. A már említett solaninon kívűl tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is. A paradicsom legfőbb értéke viszont a magas likopintartalma - semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ilyen nagy mértékben ezt az antioxidáns hatású vegyületet.

A likopin egy nagyon erős antioxidáns, amely kimondottan antikarcinogén hatásáról ismert. Zsírban oldódó anyag, mely nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- végbél, prosztata-, mell-, tüdő-, hasnyálmirigyrák valamint a szürkehályog kialakulása ellen.

- A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok - mondja dr. Edward Giovannucci, a Harvard School of Public Health professzora.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy nem mindegy milyen formában fogyasztjuk a paradicsomot. A vérplazma sokkal jobban hasznosítja a likopint ha hőkezelt paradicsom termékeket fogyasztunk, a nyers paradicsommal szemben. Hőkezelt formában két és félszer annyi szívódik fel mint nyers formában. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, vajjal, vagy olivaolajjal fogyasztják.

Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy fedezze egy felnőtt ember napi likopin szükségletét. Vagyis már napi egy paradicsom is elég a napi likopin szükséglet fedezésére.

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag, hanem sajnos solanint is tartalmaz, mely tulajdonképpen egy igen erős toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

A paradicsomlevet nem csak magas likopin tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a sok más hasznos anyaga miatt is.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

A nemzeti és nemzetközi étrendi útmutatók azt javasolják, hogy növeljük a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását és legalább napi ötször együnk belőlük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Omega 3 és Omega 6 - fontos az arányuk
  2019-08-16 22:20:25, péntek
 
  Miért fogyasszunk több Omega 3-at mint Omega 6-ot?

Omega-3 zsírsav fogyasztásának fontossága:
Fontos szerepet játszik a magzat és csecsemő fejlődésében; nélkülözhetetlen a magzat agyszövet és szemideghártya érésében. Fontos szerepet játszik a magzat és csecsemő optimális szellemi funkciók kialakulásában; a sejthártyák felépitésében; a zsírok szervezeten belüli szállításában; prosztaglandinok ( hormonszerű vegyi hírvivő anyagok) termelésében; hormontermelésben; gyulladásszabályozásban; vérzésgátlásban; a normális idegműködésben; zsíranyag folyamatok lebonyolításában (fogyásban, testsúly optimizálásban).

Csökkenti az infarktus valószínűségének a bekövetkeződését; a trombózis képződést. Csökkenti a szívritmus zavar felléptét - enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van. Csökkenti az alzheimer kór, pszichés betegségek, depresszió, (bipoláris hangulatzavarok), szkizofrénia kialakulásának kockázatát. Terápiás hatás - psoriázisban, allergiás, gyulladásos és autoimmun megbetegedésekben, pl. Reumatoid arthritiszben, colitis ulcerosa, Crohn betegségben, asztmában, pikkelysömörben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, máj méregtelenítésében, koleszterin és triglicerid csökkentésében.

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak - DHA és EPA - jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban található nagyobb mennyiségben, viszont a főzés során kimondottan ártalmassá válhatnak.

Omega 3
Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni. Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.

Az omega-3 család bázismolekulája az alfa-linolénsav (LNA). Az LNA leginkább növényi eredetű táplálékokban található, mint például a lenmagolaj, a repceolaj és a dió.

A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak omega-3 EPA-t vagy DHA-t, amelyek a halakban és egyéb tengeri élőlényekben találhatóak.

A lenmag (legjobb növényi omega-3 forrás) nagy mennyiségben tartalmaz LNA-t (alfa-linolénsavat), amely az omega-3 zsírok egyik fajtája.

Korábban azt hitték, hogy az emberi szervezet képes az alfa-linolénsavat EPA-vá és DHA-vá átalakítani. Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a szervezet csak nagyon kis mennyiségű EPA-t tud ebből előállítani és ez az átalakítás, különösen idős embereknél nem túl hatékony!

Ennek az oka az, hogy az emberi szervezetben nagyon kevés van egy úgynevezett delta-6 enzimből, amely szükséges ahhoz, hogy az LNA-ból EPA-t tudjon képezni. Továbbá ezt az enzimet használja az összes omega olaj, így az omega-6 is. Ha a szervezet omega-6 szintje magas, akkor a delta-6 enzimek száma tovább csökken, mert az omega-6 felhasználja azokat.

Ami szintén figyelemre méltó, hogy amikor lenmagolajat fogyasztunk, utána csökken a vérben a DHA mennyisége, ahelyett, hogy nőne, és ez kedvezőtlen a szervezet számára!

Ezért a lenmagolajjal és egyéb növényi olajokkal nem helyettesíthetjük a halolajban található omega-3 zsírsavakat ( EPA-t és DHA-t)!

Amennyiben az omega-3 halolajból származik, akkor az bizonyosan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.

Omega-3 EPA és DHA bevitelhez a halolaj az egyik legideálisabb forrás.

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak - DHA és EPA - jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.

Az Omega 3 zsírsav jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, az édesvízi halfajtákban nem található meg.

Fontos megjegyezni, hogy a növényi eredetű omega-3 zsírsavat sokkal nehezebben hasznosítja az emberi szervezet, csakúgy, mint a növényekben található vasat. Továbbá az omega-3 (LNA) tartalmú növényi olajokban az omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak, és ezeknek az aránya többszöröse az omega-3 zsírsavnak (a lenmagolaj kivételével, melyben több az LNA omega-3, mint az omega-6).

A halolajokban nincs omega-6, tehát a helyes omega-3 - omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani.

Végül is ezek a kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az emberek számos problémája - bőrproblémák, rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenességek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus - részben abból ered, hogy nem fogyasztanak elegendő omega-3 olajat.

Az alapvető zsírsavak mindkét családja szükséges az egészséges élethez. A modern étrend azonban túl sok omega-6 olajat tartalmaz az omega-3 olajhoz képest.

Omega 6

Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van jelen nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas.

Régebben az olajat csak nagyon ritkán használták az emberek és akkor is csak hidegen sajtolt eljárással amit oliva, napraforgó vagy lenmagból préseltek ki. Elődeink a hétköznapokban általában állati eredetű zsírral főztek, töbnyire baromfi vagy disznózsírral. Manapság viszont szinte minden ételben jelen van az Omega 6- zsírsavat tartalmazó olaj, pedig szükségletünket tökéletesen ki tudnák elégíteni a magvakban, gabonákban, csonthéjasokban, szárazbabban, tojásban és háziállatok húsában lelhető zsírsav.

Ellentétben az omega-3 zsírsavakkal, a túl sok omega-6 fogyasztása veszélyes lehet. Nagy mennyiségben hozzájárul a szervezet gyulladásának kialakulásában, felerősíti az ekcémát és az aknét és az ízületi gyulladásokhoz fájdalmat társít.

A megfelelő omega-3 - omega-6 arány 1:5 kellene hogy legyen

Mivel a két zsírsavcsalád aránya létfontosságú, minél több omega-6 olajat fogyasztunk, annál több omega-3 olajra van szükségünk.

Ha nem fogyasztunk elég omega-3 olajat, a magas omega-6-fogyasztás kétszeresen is visszaüt.

Az omega-3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent a szervezetünkben az utóbbi időben, kezdetben harmadára, aztán tizedére, majd az utóbbi pár évtizedben az egy huszadára! Sajnos azonban nem csak a mennyisége csökkent le, hanem a két esszenciális zsírsav (az omega-3 és az omega-6) aránya is felborult. Az ősidők 1:1-es aránya eltolódott 1:10, majd 1:30 arányra. Ez nagyon veszélyes lehet, ugyanis az omega-3 zsírsavak két fajtáját, a DHA-t (dokozahexaénsav) és az EPA-t (eikozapentaénsav) az emberi szervezet nem tudja előállítani, úgyhogy kénytelenek vagyunk valahogy pótolni.

A természet nyilvánvalóan úgy rendezte, hogy mindkét zsírsavcsaládra szükségünk legyen. Egyensúly - erről szól az egész, s éppen ez az, ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega-3 - omega-6 egyensúly 1:1 és 1:10 között kellene, hogy legyen!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 1600
  • e Hónap: 14591
  • e Év: 190466
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.