Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 96 
Kollagén
  2019-07-31 23:03:44, szerda
 
  A kor előrehaladtával a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős kollagén szintje egyre csökken a szervezetben, ami egy természetes folyamat, de szerencsére lehet lassítani. 35 felett fontos a pótlása.

A bőr elöregedéséért elsősorban a kollagéntermelés fokozatos lassulása okolható. Ez a fehérje felel ugyanis többek között a bőrünk, a csontjaink, izmaink, a hajunk és a kötőszöveteink rugalmasságáért. Időskorban azért olyan gyakori a porckopás, mert kollagén nélkül sokkal sérülékenyebbé válik a porcok felülete, az inak pedig már nem olyan elasztikusak és ruganyosak.

Szökik a kollagén
Bármilyen fájó tény, már a húszas éveink elején elkezd apránként csökkenni a kollagéntermelés. Mivel ez egy lassú folyamat, kezdetben még nem igazán tapasztaljuk meg hatását, ám 35 éves kor felett már gyorsabb ütemben apad a kollagénszint, és ez egyre látványosabb nyomot hagy a bőrön. Nagyjából ötvenéves korunkra lassul be annyira a kollagénszintézis, hogy jelentős mértékben megcsappan a készlet.

Ezt azonban nem lehet készpénznek venni, hiszen számos olyan életmódbeli tényező, és külső környezeti hatás akad, melyek felgyorsítják ezt a természetes folyamatot. Ezért, ha el szeretnéd kerülni a korai ráncosodást, ne csak a bőr külső ápolására koncentrálj, hiszen a kollagéncsökkentő veszélyforrások többsége tudatos, egészséges táplálkozással, illetve étrend-kiegészítők bevetésével jól ellensúlyozható.

A C-vitamin serkenti a kollagén termelését
A bőrünk egészséges, fiatalos kinézetéért elsősorban a kollagén termelését érdemes serkenteni, stimulálni. A C-vitamin kiváló antioxidáns hatással bír, mely csökkenti és helyreállítja az oxidáció során keletkezett károkat a bőrszövetben, illetve a test egyéb területein. A kollagén előállításához a szervezetnek C-vitaminra van szüksége, ám, ha kevés van belőle, inkább a létfontosságú funkciók ellátásához használja fel. Ebben az esetben nemcsak az immunrendszer gyengül, hanem a kollagén szintje is gyorsabban megcsappan. Hogy ezt elkerüld, fogyassz magas C-vitamin-tartalmú ételeket, vagy szedj rendszeresen C-vitamint.

Kollagénes étrend-kiegészítők
Óriási a kínálat a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkből. Vízben oldódó porok és kapszulák is a rendelkezésünkre állnak, hogy pótolni tudjuk az elveszett kollagént. Mivel ez a fehérjevegyület csak kevés ételben található meg, az étrend kiegészítése jó alternatíva lehet, ám érdemes olyan terméket választani, mely jól hasznosuló formában tartalmazza a kollagént, illetve olyan összetevőket is felvonultat, melyek segítik a felszívódását. Mindenképpen fontos megnézni, hogy milyen mennyiségben tartalmazza a kollagént az adott készítményt, nagy eltérések lehetnek.

Ha nincs benne C-vitamin, ajánlott szedni mellette, és nem árt több időt fordítani a testmozgásra. Mivel a kollagén az izmok egyik fő építőeleme, a rendszeres izommunka javítja a hasznosulását. A szájon át szedhető étrend-kiegészítők hidrolizált kollagént tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a fehérjét kisebb összetevőkre bontják, mint amilyen formában a húsételek tartalmazzák, ezáltal jobban emészthetőek, és javul a felszívódásuk.

Kollagéncsökkentő hatások
Bizonyos életmódbeli szokások, és külső tényezők felgyorsíthatják a bőr öregedését úgy, hogy roncsolják, megbontják a kollagént, vagy már eleve a termelésének folyamatát akadályozzák. A stressz és a kialvatlanság megnehezíti a szervezet dolgát, így a bőr is nehezebben tud regenerálódni. A rendszeres kávé-, cukor-, és alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás is hozzájárul ahhoz, hogy fokozott ütemben csökkenjen a kollagén előállítása.

Az UV-sugárzás, illetve a szmoggal belélegzett mérgező vegyületek a bőrsejteket, és a rugalmasságukat biztosító kollagénrostokat egyaránt károsítják. A vitaminszegény táplálkozás szintén felgyorsítja ezt a romboló folyamatot. Mindezek következményei azonban kivédhetőek, hiszen, ha odafigyelsz az étrendedre, és naponta minimum hétórányi pihentető alvásidőt biztosítasz magadnak, illetve nemcsak a napozások alkalmával használsz fényvédő termékeket, máris sokat teszel azért, hogy több kollagénnel gazdálkodjon a szervezeted.

Természetes kollagénpótlás
Tudatosan összeválogatott, kollagénben gazdag étrenddel is támogathatod a bőröd fiatalságát. A C- és B-vitaminban gazdag ételek serkentik a kollagén termelését, a velős csontban, a csont- és húslevesben, a tojásfehérjében és a zselatinban pedig természetes módon fordul elő ez a bőrszépítő fehérje. A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban található sok kollagén. Vannak azonban olyan táplálékok, melyek összetevőikkel segítik a szervezetet abban, hogy több kollagént állíthasson elő. Az aloe vera, a ginzeng, a spirulina alga, és a koriander is javíthatja ezt a folyamatot.

Kollagén a szépségápolásban
Tény, hogy az elfogyasztott, főként a hidrolizált állapotban bevitt kollagén jobban hasznosul, mint az, amit krémekkel viszünk fel a bőrünkre. Az emésztés során a kollagén aminosavakra bomlik a gyomorban, melyek a vérárammal a májba kerülnek. Ha minden alkotóelem biztosítva van, a szervezet akadálytalanul állít elő kollagént.

A krémek nem szívódnak fel olyan mélyre, hogy a bennük található kollagén hasznosulni tudjon, ráadául a kollagénmolekulák túl nagyok. Nagyobb segítség a bőröd számára, ha inkább a kollagénszintézist ösztönzöd C-vitaminos szérumokkal, krémekkel, vagy hyaluronsav tartalmú készítményekkel. A petyhüdt bőrt kollagén-indukciós terápia segítségével is feszesítheted.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Egyszerű gyors és hatékony diéta 6 napra
  2019-07-30 22:56:30, kedd
 
  1 nap

Reggeli: 1 szelet kenyér, 1 teáskanál vaj, 2 paradicsom
Tízórai: 1 uborka, 125 ml kefir
Ebéd: 2 paradicsom, 100 g tehéntúró, 1 grapefruit
Uzsonna: 2 főtt burgonya, 1 paradicsom
Vacsora: 2 alma

2 nap

Reggeli: 1 szelet kenyér, 1 teáskanál vaj, 2 paradicsom
Tízórai: 1 uborka, 125 ml kefir
Ebéd: 2 paradicsom, 100 g tehéntúró, 1 narancs
Uzsonna: 2 főtt burgonya, 1 alma
Vacsora: 100 g cseresznye

3 nap
Reggeli: 1 szelet kenyér, 1 teáskanál vaj, 2 paradicsom
Tízórai: 1 uborka, 2 főtt tojás
Ebéd: 2 paradicsom, 100 g tehéntúró, 1 grapefruit
Uzsonna: 2 főtt burgonya, 1 paradicsom
Vacsora: 150 g főtt csirkemell, 2 paradicsom

4 nap
Reggeli: 1 szelet kenyér, 1 teáskanál vaj, 2 paradicsom
Tízórai: 1 uborka, 2 főtt tojás
Ebéd: 2 paradicsom, 100 g tehéntúró, 1 alma
Uzsonna: 2 főtt burgonya, 1 paradicsom
Vacsora: 2 alma

5 nap
Reggeli: 2 főtt burgonya, 1 paradicsom, 1 alma
Tízórai: 1 uborka, 125 ml kefir
Ebéd: 2 paradicsom, 100 g tehéntúró, 1 grapefruit
Uzsonna: 2 főtt burgonya, 1 paradicsom
Vacsora: 2 alma

6 nap
Reggeli: 150 g főtt zöldség (tetszés szerinti)
Tízórai: 1 paradicsom, 125 ml kefir
Ebéd: 2 paradicsom, 100 g tehéntúró, 1 alma
Uzsonna: 2 főtt burgonya, 1 paradicsom
Vacsora: 2 alma

A diéta folyamán csak vizet ihatsz, kávét fogyaszthatsz, de csak cukor és tej nélkül.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Mókusportré
  2019-07-30 22:09:47, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mókuskák
  2019-07-30 22:08:43, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mókus és a víztükör
  2019-07-30 22:07:32, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Rózsaszál gif
  2019-07-30 22:05:57, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Gőzmozdony gif
  2019-07-30 22:05:08, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Térdgyógyítás természetesen
  2019-07-29 14:18:50, hétfő
 
  Az enyhe vagy közepesen súlyos térdfájdalmat otthon is lehetséges kezelni. A fájdalom elleni küzdelemnek többféle módja lehetséges. Mielőtt azonban otthon kezdené el kezelni a fájdalmát, mindképpen forduljon orvoshoz, mivel a térdfájdalom bizonyos típusai műtétet vagy más beavatkozást igényelnek. Azonban ha a fájdalmat gyulladás, artritisz vagy kisebb sérülés okozza, akkor lehetőség van annak otthoni gyógyítására.

A fájós térdre nagyon jó hatással van a jég, de az is megteszi, ha a fagyasztóból elővesz egy csomag zöldséget és azt fásli segítségével a térdére kötözi. Majd polcolja fel a lábát és pihenjen. Egyes esetekben a kompressziós harisnya is nagy segítség lehet.

A tai chi egy ősi kínai mozgásforma, amely javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot. A kutatók úgy vélik, hogy a tai chi rendszeres gyakorlása nagyon jó hatással lehet azok számára, akik ízületi gyulladástól szenvednek, mert csökkenti a fájdalmat és növeli a mozgás tartományát. Az általa tanított mentális fegyelem szintén segíthet a krónikus fájdalom kezelésében.

A napi mozgás és sport is csökkentheti a térd fájdalmát. Mivel a túlsúly csak fokozza a fájdalmat, ezért elsődlegesnek kell lennie az ideális testsúly elérésének.

Egy kutatócsoport szerint egy természetes anyagokból készült paszta is enyhítheti a térd fájdalmát, ami van olyan hatásos, mint egyes gyulladáscsökkentők, illetve fájdalomcsillapítók. Hogy mit tartalmaz ez a paszta? Fahéjat, gyömbért, arabmézgát és szezámolajat.

A fűzfakéreg is nagyon hatékony lehet a fájdalom csillapításában. A gyógynövénykivonatot gyakran használják láz, fájdalom és gyulladás kezelésére. Ne használjon fűzfakérget, ha allergiás az aszpirinre vagy vérhígítót szed.

A gyömbér egészségügyi előnyei közé tartozik az émelygés és a hányinger csillapítása, de gyulladást is csökkent és fájdalmat is csillapít.

A glükózamin- és a kondroitin-szulfát két olyan kiegészítő, amelyek az elmúlt évtizedben nagy népszerűségnek örvendtek. A kutatások is azt igazolják, hogy ez a kombináció nagyon hatásos lehet osteoarthritisben szenvedők fájdalmára.

Az ízületi gyulladásból eredő fájdalmat lehet csillapítani még Aloe verával, eukaliptusszal és zöld tea rendszeres fogyasztásával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Bíbor méhbalzsam jótékony hatásai
  2019-07-29 14:16:23, hétfő
 
 



Kiskertünk királynője, ételeink ízesítője és egészségünk védelmezője: bíbor méhbalzsam

Ennek a szépen hangzó gyógynövénynek Észak-Amerika az őshazája, habár ma már Európában is sok helyen, így hazánkban is előfordul. Igaz, sokan csak dísznövényként és nem gyógynövényként ültetik a kiskertjükbe. Egyéb elnevezései az ápolka, vörös méhbalzsam és az indián csalán. A bíbor méhbalzsam (Monarda didyma) a nevét onnan kaphatta, hogy a növény virágai bíborszínűek, de még levelének erezetei is pirosas színt öltenek és fecskevirágzatot alkotnak. Nevét Nicolas Morades spanyol fizikusnak, botanikusnak köszönheti.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény levelei keskenyek, tojásdad formájúak és átellenesen állnak. A növénynek jellegzetes illata van, amelyet talán a benne lévő illóolajnak köszönhet, amely kicsit a bergamottolaj illatára emlékeztet. Talán ezért nevezik még bergamottnak is.

Őshazájában előszeretettel alkalmazzák gyógyításra, ugyanis a bíbor méhbalzsam levelei és virágai is tele vannak értékes illóolajokkal, amelyek serkentik az emésztést és hatékonyan nyugtatják meg a gyomrot.

A gyógynövényben sok csereanyag is található, amely kiválóan alkalmas sebek fertőtlenítésére. Régebben kimondottan csak a fertőtlenítő hatása miatt alkalmazták a bíbor méhbalzsamot.

A méhbalzsam elősegíti az emésztést, illetve csökkenti a gyomorpanaszokat. A gyógynövény hurutoldó és görcsoldó hatásokkal rendelkezik.

Észak-Amerikában a növény virágaival salátákat dekorálnak, illetve salátákat is készítenek, hiszen nem csupán ehetők a növénynek ezen részei is, hanem a leírások alapján nagyon finomak is. A gyógynövény leveleivel limonádét, hideg, hűsítő italokat és puncsokat ízesítenek, de zöldfűszerként is használhatjuk azokat, hiszen kellemes, citromos, fűszeres aromával rendelkeznek.

A méhbalzsammal egyes indián törzsek megfázásos betegségeket gyógyítottak, de bőrsérüléseket is borogattak vele. A bíbor méhbalzsamot szájvizek és parfümök készítése során is felhasználják.

Ha szeretné ezt a gyógynövényt a kiskertjébe elültetni, akkor jó, ha tudja, hogy a bíbor méhbalzsam szárazságtűrő, napfénykedvelő, ennek ellenére nyirkos talajon szebben fejlődik és több virággal örvendeztet meg bennünket. A gyógynövény júniustól egészen szeptemberig virágzik, amelyeket a poszméhek és a pillangók nagyon kedvelnek. Tőosztással és dugványozással szaporítható. A lisztharmatra nagyon érzékeny.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A narancsról jó tudni
  2019-07-29 13:52:00, hétfő
 
 



A narancs a citrusfélék nagy csoportjába tartozik és szinte az egyik legnépszerűbb gyümölcs az egész világon. Ma a világ melegebb régióiban termesztik, és friss gyümölcs vagy gyümölcslé formájában fogyasztják. A narancs a rostok, a C-vitamin, a tiamin, a folsav és az antioxidánsok kiváló forrása. Amellett, hogy nagyon ízletes, számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

A narancs főleg szénhidrátokból és vízből áll, nagyon kevés mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz. Kalóriatartalma is rendkívül alacsony. Az egyszerű cukrok, mint a glükóz, a fruktóz és a szacharóz a szénhidrátok domináns formája a narancsban. Ezek mind-mind a narancs édes ízéért felelősek.

Számos egészségügyi előnyét élvezhetjük ennek a citrusos gyümölcsnek, mivel alacsony a glikémiás indexe. Ez magyarázza, hogy a narancs polifenolokban és rostban rendkívül gazdag, ami mérsékli a vércukorszint emelkedését.

A narancs rostban is gazdag. Van benne pektin, cellulóz és lignin is. A táplálékrost számos jótékony hatással jár. A rostok az emésztőrendszer működésének javítását segítik elő, illetve a bélben lévő jó baktériumok táplálását és szaporodását is elősegítik. A rost a fogyásban is segítségünkre lehet és a koleszterinszint csökkenésében is.

A narancs számos vitamin és ásványi anyag, különösen a C-vitamin, a tiamin, a folsav és a kálium jó forrása. A kálium csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő embereknél, és kedvező hatással van a szív- és érrendszeri egészségre.

A narancs különféle bioaktív növényi vegyületekben is gazdag. Kutatók úgy vélik, hogy ezek a bioaktív anyagok is okozzák a narancs pozitív egészségügyi hatásait. Az antioxidáns vegyületek két nagy csoportja, a karotinoidok és a fenolos vegyületek is megtalálhatók a narancsban.

A narancs tehát a fenolos vegyületek, különösen a polifenolok kiváló forrása, amelyek hozzájárulnak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságaihoz.

A másik nagyon fontos antioxidáns - bioflavonoid - a hesperidin, amely jó hatást gyakorol a szív- és érrendszer egészségére. De vannak benne még antociánok, ezek felelősek a gyümölcs színéért.

A kutatások azt mutatják, hogy a narancsban lévő citromsav és citrát segíthetnek a vesekő kialakulásának megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 96 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.