Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
A koleszterinszintet szabályozó béta-glükán
  2023-11-30 23:55:32, csütörtök
 
  A béta-glükán egyik legjobb forrása nem más, mint a gombák. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk gombát és béta-glükánban gazdag táplálékokat, úgy csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélye. Egyes kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy a béta-glükán nagyon eredményesen csökkenti a magas koleszterinszintet, illetve rákellenes hatással is rendelkezik, valamint segíthet a cukorbetegség megelőzésében.

Ha nem szeretjük a gombát, más módon, például gabonafélékkel is bevihetjük a szervezetünkbe a béta-glükánt, ugyanis az árpa és a zab gazdag forrása ennek a hasznos tápanyagnak.

A béta-glükán tehát nagyon jót tesz a bélrendszer egészségének, mivel elősegíti az úgynevezett jó bélbaktériumok elszaporodását. Nemcsak antimikrobiális hatással rendelkezik, hiszen a koleszterinszintet is nagyon eredményesen csökkenti, ezen kívül azt is megállapították ezzel a tápanyaggal kapcsolatban, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk béta-glükán-kiegészítőt vagy béta-glükánban gazdag táplálékokat, akkor a gyomor és a bélrendszer egészségét védjük, illetve még a gyulladás is csökkenni fog a szervezetben, és egyes feltételezések szerint még a vastagbélrákkal szemben is védelmet élvezhetünk.

A béta-glükán még a bőr állapotát is javítani tudja. Nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében, ily módon nem alakul ki oxidatív stressz, amelynek köztudottan nagy a sejtkárosító hatása. Lássuk is, milyen további előnyei vannak a béta-glükánnak!

Amennyiben csökkent immunfunkcióval rendelkezünk vagy sokszor ér bennünket fizikai és érzelmi stressz, úgy gyakran tapasztalhatunk extrém fáradtságot. A béta-glükán azonban segíthet a fáradtság a leküzdésében.

A béta-glükán sokféle bőrbetegség esetén is védelmet jelenhet számunkra. Ilyen például az ekcéma, a pikkelysömör, de még a fekélyeket és a sebeket is nagyon hatékonyan kezeli. Nem mellesleg késlelteti az öregedési folyamatokat, többek között a mélyebb ráncok megjelenését.

A béta-glükán fokozza a jóllakottságérzetet, ezzel pedig jelentősen lecsökkenti az elhízás kockázatait.

A béta-glükán aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában, és védelmet jelenthet az inzulinrezisztenciával, illetve a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

A béta-glükánra abban az esetben is számíthatunk, ha szeretnénk csökkenteni a magas koleszterinszintünket és a magas vérnyomásunkat.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szokások, amelyek negatívan hatnak a nők egészségére
  2023-11-30 23:51:30, csütörtök
 
  Ma már kutatási adatok is igazolják, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a hölgyek nem lehetnek betegek és jobban vigyáznak az egészségükre, persze tisztelet a kivételnek. Az viszont tény, hogy kevesebb nő dohányzik és fogyaszt alkoholt. Azonban léteznek olyan apróbb kis szokások, amelyekről nem is gondolnánk, hogy hosszútávon milyen negatívan hatnak az egészségre. Mutatunk is néhány olyan női szokást, amelyek negatívan hatnak a nők egészségére és jóllétére. Ezeken a szokásokon aztán bárki könnyedén változtatni tud, hogy ezzel is megőrizzék a hölgyek az egészségüket.

A nők szeretnek divatosan öltözködni, azonban sokan azt is tudják, hogy lehetnek azért hátrányai a divat- és trendkövetésnek. A szorosan illeszkedő ruhadarabok és cipők nemcsak nagyon kényelmetlenek lehetnek, de komoly betegségeket, egészségi problémákat is okozhatnak. Az egyik ilyen a meralgia paresthetica nevű neurológiai betegség, amelyet konkrétan a szűk ruhák viselésével hoztak összefüggésbe. Ez a betegség általában a comb külső oldalán okoz bizsergő érzést, ami sok esetben még akkor sem szűnik meg, ha már nem viseljük a szűk ruhadarabot. A magas sarkú cipő viselése is okozhat neurológiai problémákat, hiszen károsítja az idegeket, de még a gerinc- és csípőproblémákért, illetve a lábfejdeformitásért is felelőssé tehető.

Sok nő figyelmen kívül hagyja a szexuális egészséget, pedig a kezeletlen nőgyógyászati betegségek - itt most nem a daganatos betegségekről van szó - súlyos szövődményekhez vezethetnek. Ilyen betegség lehet a PCOS, azaz a policisztáspetefészek-szindróma vagy az endometriózis. Mindkét betegség okozhat meddőséget. Sajnos azonban a szűrővizsgálatokon való részvétel sem olyan magas. Még mindig nagyon sokan hanyagolják a méhnyakrákszűrést, pedig a daganatos betegségek közül ez gyógyítható a legnagyobb százalékban, persze csak akkor, ha valaki legalább évente eljár a szűrővizsgálatokra.

A rossz étrendi választás is kellemetlen következményekkel járhat az egészségre nézve. Az étkezés megfelelő ütemezésének az elhanyagolása súlyos károkat is okozhat a szervezetben. Sok oka lehet egy-egy étkezés kihagyásának, de tudnunk kell, hogy a rendszertelen étkezés anyagcserezavarokhoz vezethet. Ennek tünetei lehetnek a hízás, az állandó fáradtság, a gyengeség és a fejfájás. Tanulmányok szerint összefüggés van az étkezés kihagyása és az elhízás között. Az éhség ugyanis növeli a sóvárgást a magas szénhidráttartalmú táplálékok irányába.

Sokan dolgoznak ma már számítógépen, azonban a túl sok, képernyő előtt töltött idő nagyon sok problémát okozhat, az egyik az alváshiány. De megnő az elhízás kockázata, gyenge lesz a koncentráció és a memória, kialakulhatnak szemproblémák és fejfájás, létrejöhet addiktív viselkedés és alacsony önbecsülés is.

A napsugárzás továbbra is a bőrrák elsődleges oka. Ezen kívül okozhat szeplőket, ráncokat és öregségi foltokat is. A széles spektrumú fényvédő használata elengedhetetlen a nap ultraibolya sugarainak kiszűrésére. Sajnos azonban a nők nagy része még mindig nem használ fényvédőt.

A szolárium is súlyos károsodást okoz a bőrsejtekben. Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres szoláriumozás fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatait.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Inulin mint az egészségünk őre
  2023-11-30 23:46:42, csütörtök
 
  Mindenki tudja, hogy a szervezetünknek, pontosabban az emésztőrendszer egészségének fenntartásához mindenképpen szükségünk van prebiotikumokra és probiotikumokra, ezek ugyanis jelentősen hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. A prebiotikumok közül meg kell említenünk az inulint, amely számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre.

Az inulin egy olyan élelmi rost, amely nagyon sokat segít a bélrendszeri mozgások kialakításában és ily módon a székrekedés megakadályozásában.

Mivel egy oldható rostról van szó, így nagyon könnyen eltelít, azaz ha inulinban bővelkedő táplálékot fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy hamar jóllakottnak érezzük magunkat és ezáltal még fogyhatunk is.

Az inulin pozitívan hat az emésztőrendszeri és ezáltal a fizikai egészségre, hiszen a bélrendszer és az immunrendszer működése szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ha pedig testileg egészségesek vagyunk, akkor a mentális egészségünkkel sem lesznek gondok.

Az inulinnak nagy szerepe van az egészséges emésztés biztosításában. Hogy lehet ez? Ha inulint fogyasztunk, akkor lassabbá válik az emésztésünk, ezáltal a testünkben fel tudnak szívódni azok a hasznos tápanyagok, amelyek képesek biztosítani a testi és lelki egészséget. Az inulin tehát támogatja a bél egészségét. Amennyiben a rossz bélbaktériumok elszaporodnak a bélrendszerben, akkor puffadást és más emésztőrendszeri zavarokat tapasztalhatunk meg. Az inulin azonban segít megnövelni a jó bélbaktériumok mennyiségét a bélben, ami viszont elősegíti az egészséges emésztést és a vércukorszint szabályozását. A tanulmányok leírása szerint az inulin segít megnövelni a bélmozgások gyakoriságát, miközben lassítja az emésztést, ezzel lehetővé téve a tápanyagok jobb felszívódását.

Milyen forrásokból juthatunk hozzá ehhez a prebiotikumhoz? Az inulin nagyon sokféle táplálékban megtalálható, például a csicsókában, a banánban, a spárgában, a póréhagymában, a fokhagymában vagy éppen a cikóriagyökérben.

Az inulin nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem még az alvászavarainkon is sokat segíthet: nemcsak az alvás mennyiségét, hanem a minőségét is javítja. Ez azért van, mert a mikrobiomban lévő jó baktériumok segítik a stressztűrő képességet és így hosszabb ideig maradhatunk a REM-alvás szakaszában.

A fokozott rostbevitel, így a fokozott inulinbevitel is javítja az ásványi anyagok felszívódását. Hiába fogyasztunk ugyanis különféle vitaminokat és ásványi anyagokat, ha azok nem szívódnak fel kellőképpen, azonban az inulin az elektrolitok és vitaminok felszívódásában is a segítségünkre lehet.

Az inulin még a szív egészségét is megtámogatja, ugyanis magas rosttartalma mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértéket csökkenteni tudja.

Az inulin csökkenti a zsírmájbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatait. Mivel elősegíti a probiotikumok elszaporodását, így a megfelelő immunvédelmet is biztosítani tudja, mégpedig az immunfunkciók növelésével.

Az inulin jobb csontmineralizációt tesz lehetővé, mégpedig az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódási képessége miatt.

Ha rendszeresen fogyasztunk inulint, kisebb lesz az esélye a gyomor- és bélrendszeri problémák kialakulásának, és egyes tanulmányok szerint a vastagbélrák kockázata is minimalizálódik.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Stresszoldás és egészséges táplálkozás
  2023-11-30 23:32:01, csütörtök
 
  Stresszoldás és egészséges táplálkozás az energia növelése érdekében

Ősszel gyakran vagyunk lehangoltak és a korai sötétedés miatt sok esetben érezhetjük magunkat úgy, hogy szinte alig van energiánk. Amikor süt a nap, az emberek többsége sokkal jobb hangulatban van és úgy érzi, hogy az energiaszintje is elég magas, ami erőt ad a napi munka és más tevékenységek elvégzéséhez. Azonban nem kell szomorkodni, hiszen sok lehetőség van ősszel és télen is az energiaszint növelésére, fokozására. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Ezt nem olyan egyszerű megvalósítani a mai munkahelyi viszonyok mellett, de ha a munkában nem is lehet vagy nem tudunk nemet mondani, a többi tevékenységek között felállíthatunk fontossági sorrendet, hiszen nem kell mindent egy nap alatt elvégezni. Szerezzünk be egy kis noteszt és abba jegyezzük le napokra bontva, hogy milyen feladatokat szükséges az adott napon, héten, hónapban elvégezni és pipáljuk ki az elvégzett feladatokat. Ez motiválni fog bennünket a következő napi teendők elvégzésére és így kevésbé leszünk stresszesek.

A rendszeres testmozgás is energiát ad a szervezetünknek, így ősszel és télen se hagyjuk abba, ne csak tavasszal akarjunk bombaformába kerülni, hanem egész évben érezzünk kedvet a mozgásra, hiszen nemcsak az alakformáló hatása nagy, hanem az egészséget is biztosítja.

Ha dohányzunk, hagyjuk abba, ugyanis minél többet cigarettázunk, annál kevesebb lesz az energiánk. A nikotin és a többi ártalmas anyag nemcsak közvetlenül veszélyezteti az egészséget, hanem azáltal is, hogy álmatlanságot okoz. Márpedig a kialvatlanság is nyomot hagy a testi és lelki egészségen.

Energiát biztosítanak a szervezet számára az alacsony glikémiás indexű táplálékok is. Ebbe a csoportba tartoznak például a magas rosttartalmú zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az egészséges olajok és a diófélék.

Az alkoholfogyasztás is csökkenti az energiaszintet, ezért ha mértékkel, de fogyasztunk alkoholt, akkor azt csakis este és ne napközben tegyük. Mindenképpen tartsuk a mértéket, mivel a mértéktelen alkoholfogyasztás rendkívül káros az egészségre.

Egyes tápanyagok - mint például C-vitamin, B-vitaminok és magnézium - segítenek a mellékvesék támogatásában. Ezek a tápanyagok csökkentik a szervezetben a kortizolszintet, amely hormon emelkedett szintje az oka a stressz kialakulásának.

Az olyan stimulánsok, mint a tea és a kávé a kezdeti pillanatokban ugyan nyújtanak némi energiát, azonban a későbbiekben csökkentik az energiaszintet és még tápanyagokat is elvonnak a szervezettől. Ezek helyett fogyasszunk vizet és olyan gyógyteákat, amelyek koffeinmentesek, vagy csak alacsony koffeintartalommal bírnak.

A stresszoldáshoz elengedhetetlen a jó minőségű alvás. Egy felnőtt embernek napi 7-8 óra alvásra van szüksége.

A friss levegő és a természettel való kapcsolat is rengeteg előnnyel jár, mint ahogyan a rendszeres kikapcsolódás, például az olvasás, a masszázs, a zenehallgatás is. A meditáció egy nagyszerű mód arra, hogy megnyugtassuk az elménket, a jóga pedig egy kiváló testmozgási forma, amely a meditációt is magába foglalja. A jóga ily módon pozitívan hat a testre és az elmére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
3 ok,hogy chiamagot és lenmagot szórjunk a reggeli müzlinkbe
  2023-11-30 23:25:56, csütörtök
 
 





Az egyik legegészségesebb reggeli lehet számunkra a müzli, de csakis a cukrozatlan változat. Kukoricapehelyben is választhatunk cukrozatlant, illetve egyre több cég kínál teljes kiőrlésű változatokat. Én évek óta csakis ilyen és ehhez hasonló reggeliket fogyasztok laktózmentes tejjel, merthogy pajzsmirigybetegként nem tolerálja a szervezetem sem a glutént, sem pedig a laktózt. Szerencsére gluténmentes pelyheket is kaphatunk a bioboltokban. A tökéletes reggelit kiegészíthetik a cukrozatlan aszalt gyümölcsök, illetve a chiamag és a lenmag, amelyekből elegendő csak kevés a reggeli müzlinkbe, de a pozitív hatásaik nem sokat váratnak magukra. Mutatunk is 3 okot, hogy miért érdemes ezeket a magvakat fogyasztani rendszeresen.

Azok, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek, nagyon jól tudják, hogy ez a betegség mennyire meg tudja változtatni negatív irányba a dolgokat. Egyrészt jelentősen megzavarja az anyagcserét, illetve a lipidértékekre is negatívan hat, azaz megemelkedhetett a az LDL-koleszterin szintje, és még a trigliceridszint is magasabb értékeket mutat. Szerencsére egy nagyon jó belgyógyászt választottam, akinek nem a gyógyszerek felírása a fontos, hanem az életmódbeli tanácsok osztogatása. Ő buzdított a szelénben és D-vitaminban gazdag táplálkozásra és ő mondta el, hogy mennyire fontos a rostokban gazdag táplálkozás, ha pajzsmirigybetegségben szenvedünk.

Azóta rendszeresen fogyasztok chiamagot és lenmagot is, így a koleszterinértékeim mindig tökéletesen rendben vannak. A rendszeres rostfogyasztás pozitívan hat az emésztésre, és még a testsúlycsökkenést is elősegíti. Soha nem voltam elhízott, de bizony a pajzsmirigyproblémák miatt sikerült tíz kilogrammot híznom, amit azonban a rendszeres mozgásnak, azaz életmódváltásnak és a rostfogyasztásnak köszönhetően sikeresen le is adtam mára.

A chiamag és a lenmag is tele van alfa-linolénsavval és omega-3 zsírsavval, amelyek szintén csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

A pajzsmirigybetegség megnöveli az esélyét az olyan anyagcsere-betegségeknek, mint amilyen a cukorbetegség is. Ezért is lényeges rostos táplálékokat magunkhoz venni. Mind a chiamag, mind a lenmag csökkenti a magas vércukorszintet, illetve segít szinten tartani az optimális vércukorszintet.

Ha valaki székrekedéssel küzd, mindenképpen illessze be az étrendjébe a rostos táplálékokat, mivel a rostok, de különösen az oldhatatlan rostok segítenek a széklet lazításában, azaz megszüntetik az olyan emésztési problémánkat, mint amilyen a székrekedés is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A BUDDHIZMUS 12 legfontosabb tanítása
  2023-11-30 23:16:36, csütörtök
 
 


A buddhizmust - annak ellenére, hogy én magam sosem leszek gyakorlója -, nagyra tartom. Az egyetlen olyan útnak, amiben semmiféle ártás sincsen mások felé. És ami fontosabb, gyakorlója felé sem. Nem kelt bűntudatot, nem akar feleslegesen törvénykezni, ítélkezni követőin. Egészségesnek mondanám, ezért is olvasgatom szívesen Buddha történeteit. Egy 12 pontból álló tanítást hoztam most, ami csakis jobbá teszi olvasója életét.

1. Ne érezd magad rosszul azért, mert vannak, akiknek csak akkor jutsz eszébe, mikor szükségük van rád. Érezd magad kiváltságosnak, hogy te vagy elméjükben a gyertya, amely akkor gyullad fel, mikor sötétben van elméjük.

2. Mindig lesz olyan ember az életedben, aki nem bánik veled jól. Köszönd meg neki, mert erősebbé tesz.

3. Ha valaki rosszul bánik veled, emlékezz: Vele van valami baj, nem Veled. Egészséges emberek nem pusztítják el egymást.

4. Amikor fáj, figyelj. Az élet próbál neked valamit tanítani.

5. Három megoldás van minden problémára: elfogadni, változtatni, vagy elengedni. Ha nem tudod elfogadni, változtass. Ha nem tudsz rajta változtatni, akkor engedd el.

6. Engedd, hogy az emberek megítéljenek. Engedd, hogy félreértsenek. Engedd, hogy pletykáljanak rólad. Az, amit rólad gondolnak, nem a te problémád. Véleményük nem fogja a számláidat kifizetni. Tehát maradj kedves, szeress kitartóan és légy szabad egyéniség.... bármit is mondanak vagy tesznek, soha ne kételkedj értékességedben és az igazság szépségében. Ragyogj tovább és hagyd a gyűlölködőket gyűlölködni.

7. Mindegy mennyire tanultnak, tehetségesnek, menőnek, vagy gazdagnak hiszed magad, az, ahogyan másokkal bánsz, végeredményben mindent elmond rólad. A becsületesség minden.

8. Minél kevésbé érdekel, hogy mit gondolnak rólad az emberek, annál boldogabb leszel.

9. A csend a legjobb válasz annak, aki nem értékeli a szavaidat.

10. Ha azt hiszed, minden valaki másnak a hibája, akkor sokat fogsz szenvedni. Majd amikor megérted, hogy minden belőled indul ki, akkor fogsz békére és örömre lelni.

11. Ahol nincs tisztelet, ott szeretet sincs.

12. A kapcsolatok sohasem halnak természetes halált. Megöli őket az ego, az elutasítás és a hozzáállás.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A hagymatea
  2023-11-30 23:08:45, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Az ízületi gyulladás ellen - természetesen
  2023-11-30 23:05:35, csütörtök
 
  10 hatékony gyógynövény az ízületi gyulladás ellen

A legtöbben úgy gondolnak az arthritiszre, mint az öregek betegségére. Ez részben igaz: átlagosan 60 éves korban diagnosztizálják ezzel az embereket. Az ízületi gyulladás azonban sokkal fiatalabbakat is érint; már huszonéves korban is szembesülhetünk ezzel a problémával.

Vannak gyógynövények, amelyek biztonságos alternatívái az arthritiszre felírt gyógyszereknek. Itt olvashat 10 növényről, amely azonnali enyhülést nyújt az arthritiszes fájdalomra és duzzadásra.

Az arthritisz során az ízületek porcai lassan elkopnak és megmerevednek, majd eldeformálódnak. Okozhatja autoimmun betegség is, amikor a test immunrendszere a saját szöveteit támadja meg. Általában a kisebb ízületek gyulladásával kezdődik a baj, amely fokozatosan erősödő fájdalommal és duzzanatokkal jár. A fájdalom és a duzzadások gyógyszeres beavatkozás ellenére is megmaradhatnak.

Kurkuma
A kurkuma, amely a curry jellegzetes színét adja, rengeteg fájdalomcsillapító tulajdonsággal rendelkezik. Kurkumint és kurkuminoidot tartalmaz - olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a gyulladást és lassítják az ízületi gyulladás előrehaladását. Az összes hatóanyagából profitálhatunk, ha étrend-kiegészítő formájában fogyasztjuk. A kurkumát emellett külsőleg is alkalmazhatjuk fájdalomcsillapításra.

Gyömbér
A gyömbért évezredek óta használják gyulladások kezelésére. Csökkenti a test prosztaglandin-szintjét, ezzel nyugtatva az ízületeket. Kutatások kimutatták, hogy a gyömbér hatékonyabban csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők. A gyömbér ezen kívül segít a hányinger, a menstruációs görcsök és a fejfájás csillapításában is.

Eucommia
A hagyományos kínai orvoslás gyakorlói eucommia kérget használnak a csípő és az ízületek fájdalmaira. Ez megerősíti a csontokat, az ínakat és az ínszalagokat. Az eucommia gyógyítja a szöveteket sérülések után. Tartalmaz egy vegyületet, amely serkenti a kollagéntermelést, amely pedig a szövetek egyik fontos alkotóeleme. Az eucommia fogyasztását leginkább étrend-kiegészítőként javasolják. A magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott konzultálni a háziorvosukkal, mielőtt elkezdik az eucommia fogyasztását.

Lapugyökér
A lapu egy széles levelű, évelő növény, amely gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik. A gyökerét szárított őrlemény, kivonat vagy főzet formájában szerezhetjük be. Arthritisz kezelésére fogyasszunk belőle napi két alkalommal.

Csalán
A csalán hihetetlenül hatékony az arthritisz és a köszvény minden formájának gyógyításában. A gyulladáscsökkentő hatásai a benne lévő tápanyagokkal együtt segít csillapítani a fájdalmat és erősíteni a csontokat. A csalán, ha külsőleg alkalmazzák, szúró, csípő érzést okoz a bőrön, amely elnyomja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. A csalán leveleit apró szőrök borítják, amelyeknek magas a szilíciumtartalmuk. Amikor a levél hozzáér a bőrhöz, a szőröcskék hegyes vége - és velük együtt a bennük lévő tápanyagok - a bőrbe fúródnak. Ezek a vegyületek stimulálják a neuronokat, ezzel csökkentik a fájdalmat. A csalántea megelőzi a vízvisszatartást, táplálja a vesét és a mellékvesét.

Fűzfakéreg
A fűzfakéreg az egyik legrégebb óta használatos gyógynövény gyulladások kezelésében. Hippokratész idejében az emberek ezt rágcsálták a fájdalom csillapítására. Aszpirin jellegű vegyületeket tartalmaz, amelyek hatékonyan kezelik az enyhétől súlyosig terjedő fájdalmat a térdben, a csípőben és az ízületekben. Tea vagy étrend-kiegészítő kapszula formájában is fogyaszthatjuk. A fűzfakéreg túladagolása kiütéseket és allergiát okozhat; ügyeljünk a helyes adagolásra! Szalicilát érzékenyek nem fogyaszthatják!

Édesgyökér
Az édesgyökérben található glicirrizin meggátolja és csillapítja a gyulladásokat. Elpusztítja a testben lévő szabadgyököket és megakadályozza a gyulladást okozó enzimek termelődését. Az édesgyökér bioboltokban kapható szárított őrlemény, főzet, kivonat, gélek és kapszulák formájában. Magas vérnyomás betegeknek kerülniük kell.

Tömjén
A tömjén is a gyulladáscsökkentő tulajdonságairól híres. A Közel-Keleten és Indiában honos Boswellia-fák kérgéből kivont gyantából készítik. A tömjén blokkolja a leukotriént - azt az anyagot, amely megtámadja az egészséges ízületeket az autoimmun betegségek során. A boswellia kivonata hatékony a fájdalomcsillapításban és az ízületi funkciók helyreállításában a degeneratív ízületi gyulladásos betegeknél. Kapszula és külsőleg alkalmazható krémek formájában is kapható.

Macskakarom
Az Uncaria tomentosa vagy macskakarom egy újabb csodálatos növény, amely gyógyítja az arthritisz okozta duzzanatokat. Már az Inka Birodalomban is használták. Csökkenti a vér húgysavtartalmát, ezzel gyógyítva a köszvényt. A macskakarom a degeneratív ízületi gyulladás okozta fájdalmakra is jótékony hatással van. Vérhígító gyógyszerek szedése mellett ne fogyasszunk macskakarmot!

A mennydörgésisten indája
A Tripterygium wilfordii, más néven a ,,mennydörgésisten indája" a kínai orvoslás egyik legrégebbi gyógynövénye, amellyel az ízületi gyulladást kezelik. A gyökerének kivonata elnyomja a túl aktív immunrendszert, így kiváló alternatív gyógymód lehet a reumás ízületi gyulladás kezelésére. A mennydörgésisten indáját leginkább külsőleg használatos krémek formájában ajánlják.

Mielőtt természetes módon kezdjük kezelni az arthritiszt, kérdezzük meg háziorvosunkat az esetleges mellékhatásokról! Tartsuk észben, hogy a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatásai nem gyógyítják meg az ízületi gyulladást, csak csillapítják a vele járó fájdalmat!
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kamillateáról jó tudni
  2023-11-30 22:59:27, csütörtök
 
 



Segíti az alvást, bőrtápláló, immunerősítő és harcol a gyomorbetegségek ellen - kamillatea
A kamillának nagyon kellemes az illata, és az ízvilága is csodálatos. Ha csak tehetjük, illesszük be a mindennapjainkba, ugyanis rendkívül sok pozitív hatása ismeretes. Mutatjuk is, melyek ezek.

Sokan küzdenek nyugtalan alvással és alvási apnoéval. Számukra egy csodaszer lehet a lefekvés előtt elfogyasztott kamillatea, ugyanis nemcsak az elalvást könnyíti meg, de az alvás minőségét is javítani tudja.

A kamillatea abban az esetben is nagy segítség lehet, ha gyomorirritációban vagy IBS-ben szenvedünk és gyakori tünetünk a has puffadása.

A kamilla görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetjük az enyhülést, amennyiben gyomor- és bélgörcsöktől szenvedünk. A kamillatea összetevői megkönnyítik a bélgáz áthaladását a bélrendszeren keresztül, ily módon képes nagyon hatékonyan megszüntetni a bélgázképződést, amely nemcsak nagyon kellemetlen, de nagyon fájdalmas is.

A kamillatea rendszeres fogyasztása cukorbetegek számára is javasolt, ugyanis egyrészt csökkenteni tudja a magas vércukorszintet, másrészt szabályozni képes a vérben lévő inzulin mennyiségét, és ezekkel a hatásokkal azokat a tüneteket szünteti meg, amelyek vagy cukorbetegséghez vezetnek, vagy pedig a már meglévő cukorbetegség szimptómáit fokozzák.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kamillatea vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik, emellett csökkenteni tudja a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Ha ezek az értékek csökkennek, akkor a szívbetegség kockázati tényezői is minimalizálódnak.

A kamillában olyan fenolos vegyületek is megtalálhatók, amelyek nagyban hozzájárulnak az immunrendszer megerősödéséhez, illetve a fertőzések megelőzéséhez. A kamillában olyan vegyületek is vannak, amelyek nagyon sokat segíthetnek a megfázás és az influenza megelőzésében.

A gyógynövény kiválóan alkalmas a szorongás és a stressz enyhítésére, mégpedig kétféle módon is. Sikeresen megnöveli a szervezetben a szerotonin- és a melatoninszintet. Míg az előző garantálja a jókedvet és hozzájárul a hangulat szabályozásához, addig a másik, azaz a melatoninhormon jó alvást tud biztosítani. Ezért is javasolt lefekvés előtt egy csésze kamillateát elkortyolgatni.

A kamilla gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladás kellemetlen tüneteit. Amennyiben krónikus gyulladástól szenved, a kamillatea rendszeres fogyasztása nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is csökkenti.

A kamilla olyan jótékony tulajdonságokkal is bír, amelyek jót tesznek a szív egészségének. Rendszeres fogyasztása javasolható azoknak is, akik szívkoszorúér-betegségben szenvednek, de ezzel kapcsolatban mindenképpen kérje ki a kezelőorvosa véleményét.

A gyógynövényből készült tea étkezést követően segítheti az emésztést, és javasolható akkor is, ha valamilyen gyomorproblémával küzd. Csökkenti a savas reflux tüneteit, a puffadást.

Tanulmányok szerint a kamillatea nagyon hatékony a torokfájás csökkentésében is. Különösen előnyös lehet, ha mézzel együtt fogyasztjuk, ugyanis a méz antimikrobiális hatással rendelkezik.

A kamilla az immunrendszernek is jót tesz. A legújabb kutatások szerint az antibakteriális hatása miatt segíthet a betegségek megelőzésében és az immunrendszer megerősítésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hideg vizes zuhanyozás előnyeiről
  2023-11-30 22:53:37, csütörtök
 
  A hideg vizes zuhanyozás nemcsak gyulladást, fájdalmat is csökkent

Amikor esténként fürdésre, zuhanyozásra kerül a sor, nem igazán a hideg vizes zuhanyozásra vágyunk, hanem arra, hogy a meleg vagy forró víz lágyan simogassa a bőrünket. Ki szeretne esténkét hideg vízben zuhanyozni? Nem is kell, elegendő, ha a hideg vizet csak a zuhanyozás végén nyitjuk meg, és csakis a lábunkra alkalmazzuk, mivel nagyon sok pozitív hatása létezik. Mindig fokozatosan váltsunk a hidegebb vízre, és a felsőtestet ne érje hideg víz. Azok, akik valamilyen betegégben szenvednek vagy gyógyszert szednek, a hideg vizes zuhany alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljanak kezelőorvosukkal. Mutatjuk is a hideg vizes zuhany néhány áldásos hatását.

A nyirokrendszer az egyik legfontosabb szervünk, hiszen a segítségével ürülnek ki a szervezetből a méreganyagok. A hideg vizes zuhany segít felgyorsítani ezt a folyamatot, pontosabban megkönnyíti a toxikus anyagok szervezetből történő kiürülését.

Ha esténként csak nehezen tudunk elaludni, ennek oka lehet a nem megfelelő vérkeringés is. Ha szeretnénk kicsit felpezsdíteni a keringésünket, a hideg vizes zuhannyal ezt megtehetjük, ráadásul az alvásunk minősége és mennyisége is javuló tendenciát mutat majd.

Ha szeretünk forró vízben zuhanyozni, akkor egy rossz hírt kell közölnünk, ugyanis a forró víz a hajat és a bőrt is kiszárítja, aminek következtében bőrirritáció lép fel. A hideg víz azonban mintegy bezárja a bőrbe a nedvességet, azaz sokkal hidratáltabb lesz a bőrünk és nem kell olyan bőrproblémákkal megküzdenünk, mint a bőrszárazság vagy az ekcéma. Nemcsak az arcszínünk lesz sokkal egészségesebb kinézetű, rózsásabb, de a haj állapota is sokat javulhat, ha hajmosást követően hideg vízzel öblítjük azt le.

A hideg vizes zuhanyozás nemcsak este lehet nagyon hatékony, hanem reggel is, ébredést követően, hiszen nagy szerepe van a vérkeringés fokozásában, nem mellesleg még a reggeli energiaszint növelésében is a segítségünkre lehet.

Ha edzést követően izomfájdalmat tapasztalunk és gyors, illetve hathatós megoldást keresünk rá, akkor a hideg vízzel történő zuhanyozás jó választás lehet, mivel a hideg víz aktívan részt vesz a szövetek és izmok regenerációjában.

A hideg víz megvédhet bennünket a keringő vírusoktól is, ugyanis stimulálhatja a fertőzést leküzdő vérsejteket, azaz leukocitákat. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik egy hónapon keresztül minden nap hideg vízben zuhanyoztak, mintegy 30%-kal kevesebbet voltak betegek, mint azok a személyek, akik nem ezt a zuhanyozási módot részesítették előnyben.

A hidegvíz-terápia eredményesen alkalmazható depressziós betegeken is, hiszen a hideg víz javítja a hangulatot és csökkenti a szorongásos tüneteket.

Amikor hideg vízzel zuhanyzunk, a testünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a testhőmérséklete ne csökkenjen drasztikusan le, ez pedig kalóriaégetést és fokozott anyagcserét eredményez.

Hideg hatására az erek összehúzódnak, és ilyenkor a vér a test létfontosságú szerveibe kerül, a vér pedig oxigén- és tápanyagdússá válik. Amikor a test ismét felmelegszik, az erek kitágulnak, ennek hatására pedig jelentősen csökken a gyulladás a szervezetben.

A hidegterápia a fájdalmat is enyhíti, mégpedig a gyulladás csökkentésével teszi ezt. A hideg vizes zuhanyozás tompítja az agyba küldött idegátvitelt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
2023.10 2023. November 2023.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.