Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Homoki szalmagyopár (gyulladásgátló - gombaellenes stb)
  2019-06-22 23:39:25, szombat
 
 



A gyógynövény az őszirózsafélék családjába tartozik. Népiesen nevezik még sárga szalmavirágnak, szalmagyopárnak, sárgagyopárnak és homoki szalmavirágnak is. Magyarországon elsősorban a száraz, homoki gyepeken éldegél. Elsősorban Európában találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel, amely a fészekvirágzatúak családjába tartozik. Ez az évelő növény júliustól augusztusig virágzik és mindössze harminc centiméter magasra nő meg. A növény szépsége abban rejlik, hogy több fészkes virága egy-egy nagy csomóba tömörül. A fészkek körülbelül 7-8 mm szélesek. A növénynek keskeny, szőrös levelei vannak.

A gyógynövény vízhajtó, emésztésserkentő és görcsoldó hatással rendelkezik. A homoki szalmagyopár mikroba- és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Segíti az epe elválasztását, a gyomor és a hasnyálmirigy szekrécióját. A gyógynövénynek görcsoldó hatása is ismeretes.

A homoki szalmagyopárt az epeelválasztás zavarai esetén alkalmazzák. Mivel görcsoldó hatással is rendelkezik, így lehet használni emésztési panaszok enyhítésére, így például epe- és bélgörcsök, bélrenyheség esetén is bátran lehet ehhez a gyógynövényhez fordulni. A kozmetikában is előszeretettel alkalmazzák, legfőképpen gyulladásgátló és fertőzésgátló tulajdonsága miatt.

Különböző keverékekben is találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel, hiszen elősegíti a sebek hegesedését és a sebek gyorsabb gyógyulását.

A gyógynövényből teát is készítenek, amely az epehólyag okozta panaszokat enyhíti. Más teakeverékekben is felhasználják színfokozóként.

A homoki szalmagyopár védett növény hazánkban, így ha erre a gyógynövényre van szüksége, akkor patikából szerezze azt be.

Régebben is gyakran fordultak ehhez a gyógynövényhez. Használták alacsony vérnyomásban és bélrenyheségben szenvedő betegek. Azoknak is gyakran írt fel a füves ember ebből a gyógynövényből, akik sárgaságban szenvedtek. Gyermekéknél is alkalmazták, mégpedig gilisztaűzésre. Bélféregűző hatása is ismeretes, de alkalmazták még reuma és ízületi fájdalmak esetén is fájdalomcsillapításra.

Kiknek nem ajánlott a fogyasztása? Igaz, veszélytelen gyógynövénynek tartják, mégsem ajánlott azoknak a személyeknek, akiknek epehólyag-kövességük vagy epeút-elzáródásuk van. Ha ilyen betegségekben szenved, minél hamarabb forduljon szakemberhez, mert a gyógynövények sok esetben segíthetnek, de ha nem ismerjük a pontos diagnózist, akár még árthatunk is a használatukkal.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Amiért olyan egészséges a halolaj :
  2019-06-22 23:33:06, szombat
 
  A halolaj egyike a leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítőknek. A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek nagyon fontosak az egészségre nézve. A halolaj a hal ,,szövetéből" kivont zsír vagy olaj. Általában olajos halakból, heringből, tonhalból, szardellából és makrélából származik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hetente egy-két adag hal fogyasztását javasolja. Ez azért van így, mert a halakban lévő omega -3 zsírsavak sok egészségügyi előnnyel járnak, beleértve számos betegség elleni védelmet is.

A halolaj nemcsak omega zsírsavakban bővelkedik, de A- és D-vitamint is tartalmaz. A főbb omega-3 zsírsavak típusai az EPA és a DHA, míg a növényekben található omeg-3 zsírsavak többnyire csak alfa-linolén-savat, azaz ALA-t tartalmaznak. Habár az ALA is egy esszenciális zsírsav, az EPA és a DHA sokkal több egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A szívbetegség szerte a világon a halálozás egyik legfőbb oka. A tanulmányok azt mutatják, hogy akik sok halat fogyasztanak, sokkal kevésbé veszélyezteti őket a szívbetegség bármely formája.

A halolaj rendszeres fogyasztása növelheti az úgynevezett jó, vagyis a HDL-koleszterin szintjét, illetve 15-30 százalékkal csökkenti a trigliceridszintet.

Már a kis dózisban fogyasztott halolaj is segít csökkenteni a megemelkedett vérnyomást. Bár a halolaj-kiegészítők javíthatják a szívbetegség kockázati tényezőit, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy megakadályozhatja a stroke-ot vagy a szívrohamot.

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a normális agyi működéséhez. Néhány tanulmány arra mutat rá, hogy bizonyos mentális zavarokkal küszködő embereknél alacsonyabb az omega-3 zsírsav szintje.

A halolaj csökkentheti a pszichotikus rendellenesség esélyeit a veszélyezettetekben. Emellett a halolaj nagyobb adagokban történő fogyasztása csökkentheti a skizofrénia és a bipoláris zavar egyes tüneteit.

Az elhízás jelentősen növelheti más betegségek kockázatát, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és a rákos megbetegedéseket. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a halolajkiegészítők diétával és edzéssel kombinálva segíthetnek a fogyásban. Bár nem csökkentik jelentősen az elhízott emberek súlyát, viszont csökkentik a derék kerületet és a derék-csípő arányát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Öregedésgátló olajok
  2019-06-22 23:29:12, szombat
 
 



Az illóolajokat számos módon fel lehet használni, beleértve a bőr öregedésének megelőzését. Ez egy olyan előny, amelyet a legtöbb ember napjainkban is keres. Az illóolajok természetes, mégis hatékony módon fiatalítanak minket.

A jojobaolaj sok hasznos összetevőt tartalmaz, beleértve az E-vitamint, a B-vitamin-komplexet, a szilíciumot, a krómot, a rezet és a cinket. A jojoba a legjobb olaj, amely csökkentheti a ráncokat. Erről az olajról ismeretes, hogy egy nagyszerű gyulladáscsökkentő, de kiválóan alkalmas bőrfertőzésekre és sebek gyógyítására is. Bőrápolóként a jojobaolaj hidratálja a bőrt, és megakadályozza az irritációt. A száraz bőrt a bőr felső rétegében kialakult vízvesztés okozza. A jojobaolaj úgy működik, hogy védő, olajos réteget képez a bőr felszínén, ami segít a nedvességmegtartásban. Használhatja bárhol a testén, mert teljesen természetes, és amíg tiszta jojobaolajat vásárol, biztos lehet benne, hogy ez nem tartalmaz vegyszereket és adalékanyagokat, amelyek irritálhatják a bőrt.

A gránátalmaolaj az egyik leghatékonyabb öregedés elleni szer. Ez az olaj sötétvörös színű, ami a hasznos bioflavonoidok jelenlétének köszönhető. A gránátalmaolaj bioflavonoidjai és zsírsavai kiválóan védik a bőrt a napsütéstől.

A tömjénolajat bátran lehet használni a napsütés okozta foltosodás és az öregségi foltok megszüntetésére. Ez az olaj segít kiegyensúlyozni a bőr tónusát és segít megszabadulni a nap és a kor okozta foltoktól. A tömjénolaj erős hatású, amely segít csökkenteni az akné után maradt foltok, a nagy pórusok és a ráncok megjelenését.

Antioxidánsokra van szükség ahhoz, hogy sikeresen leküzdjük az oxidáció elleni károsodást, beleértve az öregedés jeleit, például a ráncokat és a finom vonalakat. A kutatások szerint a levendulaolaj segíti előállítani a három legerősebb antioxidánst: a glutationt, a katalázt és a szuperoxid-diszmutázt.

A csipkebogyóolaj minden bizonnyal az egyik legjobb olaj a ráncok és az időskori foltok ellen. A csipkebogyóolaj egy hihetetlenül koncentrált öregedésgátló szer. Tele van olyan tápanyaggal, amelyek elősegítik a bőr egészségét. A csipkebogyóolaj az esszenciális zsírsavak gazdag forrása, beleértve az olajsavat, a palmitinsavat, a linolsavat és a gamma-linolénsavat. Ezek hatékonyan csökkentik a bőr szárazságát is. A csipkebogyóolaj C-vitaminban is gazdag, ami az időskorban lecsökkent kollagéntermelést is segíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Csipkebogyóolaj jótékony hatásairól
  2019-06-22 23:25:02, szombat
 
 



A csipkebogyóolajat a csipkebogyó gyömölcséből és magjából készítik. A csipkebogyó olaja tápláló vitaminokkal és esszenciális zsírsavakkal rendelkezik. Tartalmaz továbbá olyan fenolokat is, amelyekről kimutatták, hogy vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkeznek. A csipkebogyóolajat gyakran használják olyan illóolajok hordozóolajaként, amelyek túl intenzívek ahhoz, hogy közvetlenül és önmagukban a bőrre kerüljenek.

A hidratálás elengedhetetlen a puha és rugalmas bőrért. A hidratáció hiánya problémát okozhat szélsőséges időjárási viszonyok mellett, illetve idősebb korban. A csipkebogyóolaj számos esszenciális zsírsavat tartalmaz, beleértve a linolsavat és a linolénsavat. A zsírsavak segítenek a sejtfalak erősségének megőrzésében. Az olajban lévő zsírsav nagyon jó hatással van a száraz és viszkető bőrre. Mivel a bőrbe könnyedén beszívódik az olaj, így antioxidánsai a bőrréteg alatt is ki tudják fejteni áldásos hatásaikat.

A csipkebogyóolajjal történő természetes hámlasztás ragyogó bőrt kölcsönözhet bárkinek. Ez azért van, mert az olaj A- és C-vitaminokban gazdag. Az A-vitamin elősegíti a bőrsejtek megújulását, míg a C-vitamin a sejtek regenerálódását, hogy a bőr egészségesen ragyoghasson.

A kollagén a bőr építőköve. Fontos a bőr szilárdsága és rugalmassága szempontjából. A test kevesebb kollagént termel a kor előrehaladtával. Mivel a csipkebogyó A- és C-vitaminokban gazdag, ezért segíthet a kollagén építésében. A csipkebogyóról azt kimutatták, hogy gátolja egy olyan enzim létrehozását, amely a testben kollagént bont le.

A csipkebogyó polifenolokban és anticiánokban is gazdag, ami segíthet a gyulladás csökkentésében. Tartalmaz E-vitamint, egy természetes antioxidánst, amely szintén gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Ezért ez az olaj alkalmas a következő bőrbetegségek természetes kezelésére: pikkelysömör, ekcéma, bőrgyulladás és rosacea.

Hiperpigmentáció akkor következik be, amikor a melanin felesleg sötét foltokat képez a bőrön. Ez számos tényezőből eredhet: napsugárzás, hormonális változások, bizonyos gyógyszerek szedése esetén. Mivel a csipkebogyóolaj A-vitaminban gazdag, ezért segítséget nyújthat a hiperpigmentáció és az öregedés egyéb látható jeleinek eltüntetésében.

A csipkebogyóolaj likopint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek szintén szerepet játszanak az egészséges bőr fenntartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Női hőhullámok ellen
  2019-06-22 23:19:34, szombat
 
 



Ne hagyja, hogy a hőhullámok megkeserítsék az életét!

A menopauzának és a perimenopauzának sok kellemetlen tünete van. A nők különféle tünetegyütteseket tapasztalnak, ami főleg az életmódnak és a hormonális változásoknak köszönhető. Van, akinél enyhébb formában jelentkeznek a tünetek, míg sokan a hőhullámoktól szenvednek, ami naponta több alkalommal is elönti a testüket. Léteznek olyan gyógynövények, amelyek a hölgyek barátai lehetnek ebben a nehéz időszakban. Természetesen az életmódon sem árt némileg módosítani, mert például a mozgáshiány, a nehéz, zsíros, fűszeres ételek, a kávé és a dohányzás csak fokozza a hőhullámok megjelenését.

A fürtös poloskavész egy olyan gyógynövény, amelyet széles körben alkalmaznak Európában a menopauza és a hőhullámok kezelésére. Ez a gyógynövény van olyan hatásos, mint a hőhullámok kezelésére alkalmazott gyógyszerek, és még az izzadás csökkentésében is szerepet játszik.

A lenmagolaj is nagyon hasznos lehet. Kutatók úgy vélik, hogy a lenmagolajban található zsírok hatásosak lehetnek a menopauzális tünetek csökkentésében. A len ugyanis olyan növényi lignánokat tartalmaz, amelyek hasonlóak az ösztrogénhez. Márpedig a menopauzában ennek a hormonnak a szintje is jelentősen lecsökken, ami produkálhat hőhullámokat.

Az esti kankalin olaj formájában hűsítő hatással van a bőrre és az ösztrogéntermelést is szabályozni tudja. Alvási segédeszközként is használhatjuk, mivel magas gamma-linolénsav-tartalma van és megnövekedett prosztaglandintermelést eredményez.

A tyúkhúr a hőhullámok számát és azok súlyosságát képes eredményesen lecsökkenteni.

A vörös lóhere nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz, amely szintén segít csökkenteni a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát.

A menopauza időszakában az orvosi zsálya is nagy barátunk lehet. A zsálya nem csupán a hőhullámok egyik kiváló ellensége, de enyhíteni tudja a fejfájást, jelentős mértékben csökkenti az izzadást, ami nagyon kellemetlen lehet a nők számára.

A C-vitamin mint értékes antioxidáns szintén segít csökkenteni a hőhullámok gyakoriságát. Egy másik antioxidáns, amelyre a hölgyeknek ebben az időszakban szükségük lehet, az E-vitamin. Érdemes több olyan táplálékot magunkhoz venni, amelyek C- és E-vitaminban gazdagok, és nem szabad elfeledkezni a rendszeres testmozgásról, illetve a meditációról sem, mert ezek is gátjai lehetnek a hőhullámok megjelenésének.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Idősebbeknek kánikulára
  2019-06-20 09:43:50, csütörtök
 
  Hogyan hűtsék magukat az idősebbek a forróságban? 10 fontos tanács!

Az idősebb korosztály számára nagyobb veszélyt jelent a mostani forró időjárás, mivel szervezetük kevésbé képes alkalmazkodni a meleghez, mint a fiatalabbaké. Ráadásul esetükben gyorsabban kialakul a test dehidratációja is.
Az idősebbek szervezete nehezen alkalmazkodik a forró hőmérséklethez, mivel testük kevésbé képes elviselni a hőmérséklet hirtelen változásait, az esetleges krónikus betegségek pedig negatívan befolyásolják a szervezet reakcióit a melegre. Bizonyos gyógyszerek gátolhatják az izzadást és megváltoztathatják a test hőmérséklet szabályozását.

10 praktikus tanács idősebbeknek kánikula idejére

1, Igyanak sok vizet, attól függetlenül, hogy szomjasnak érzik-e magukat, kerüljék az alkoholt és a koffeint.

2, Fogyasszanak hűsítő ételeket, akár otthon készített jégkrémet, fagyasztott gyümölcsöket.

3, Kerüljék a nehéz ételeket, helyette könnyű csirkét, salátát vagy tésztát egyenek.

4, Helyezzenek hideg vizes törölközőt a nyakukra.

5, Ülés közben lógassák bele a lábukat egy lavór hűsítő (nem túl hideg) vízbe

6, Tartsák otthonukat minél hűvösebben, a legforróbb időszakban eresszék le a redőnyöket.

7, Könnyű pamut ruhát viseljenek, ami hagyja lélegezni bőrüket.

8, Próbáljanak napközben klimatizált helyen tartózkodni, pl. bevásárlóközpontban, könyvtárban, kávézóban.

9, Napközben többször zuhanyozzanak le úgy, hogy a víz hőmérsékletét testhőmérsékletük alá állítsák be.

10, Vékony törölközőbe csomagoljanak jeget és annak segítségével hűtsék testüket (a jég közvetlenül ne érintkezzen a bőrfelülettel).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Tündérek
  2019-06-19 20:48:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Misztikus hely
  2019-06-19 20:47:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Vizek asszonya
  2019-06-19 20:46:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Májkárosító gyógyszerek
  2019-06-19 20:43:35, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.