Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/37 oldal   Bejegyzések száma: 363 
Különös gyógymód :-) gif
  2015-05-31 20:40:23, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Laci bácsi konyhai trükkjei
  2015-05-31 17:00:25, vasárnap
 
  Laci bácsi konyhai trükkjei
(ugye tudjuk, hogy Laci bácsi Oscar díjas mesterszakács?)

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló!

A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle!
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel vagy szórj rá lisztet! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem!

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Befőttesüveget úgy is kifertőtlenítünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört, vagy egy kanál tejfölt öntünk/teszünk.

Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!
Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard!
Hogy ne legyen a káposztafőzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!
Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!

Sütibe való finomságok
Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.
Mazsolához reszelt citrom, vagy narancs héját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.

Mire jó még a sütőpor?
Csempe- járólap fugaközök tisztításához van egy új tippem!

Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.
A sütőport elsősorban a függönymosáshoz ajánlom, de minden fehérmosáshoz jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.
Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!
Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot: 2 evőkanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!

Lisztfélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre. Ha így járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.

Zöldségvarázs
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.
A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.
A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)
Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.
Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.
Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla. Ha a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.
A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.
A káposztaszag úgy is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.
Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.
Ha zöld salátát készítünk, tartsuk be a következő sorrendet: először tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet.

Hagymafélék titka
Ha a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.
A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.
Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.
A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik.
Ha a fokhagymagerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.
Ha a fokhagymát hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.

Olajban sütés fortélya
Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha egy kis finomlisztet szórunk bele.
Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.

Fűszertippek
Praktikus fűszerkockákat készíthetünk, ha friss petrezselymet felaprítunk, majd jégkocka adagolóba tesszük, kevés vízzel felöntjük, és így lefagyasztjuk. Étel készítésénél elég csupán egy kockát elővenni, s már fel is használhatjuk ételünkhöz.
A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.
Az őrölt fűszerpaprika jobban megőrzi a színét, és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába.

Mire kell figyelni, ha hétvégi vagy ünnepi menüt állítasz össze?

Nem boszorkányság, csak józan ész!
Főzz szezonális alapanyagokból: a friss zöldségek, gyümölcsök dúskálnak az értékes vitaminokban. Változatosan kövessék egymást az egyes fogások, hiszen csak egy igazán fanatikus burgonyaimádó kíván burgonyaleves után krumplifőzeléket.

Ha nem tudod, mit süss, főzz a hétvégén
Koppints nyugodtan az étlapról! A menük összeállításánál mindig ügyelünk az egyes összetevők élettani hatására. Soha ne tálalj babgulyás után zöldbabfőzeléket, vagy frankfurti leves után lencsefőzeléket, mert kellemetlen délutánnal számolhatsz!
Forrás: levelezés
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Allergia elleni táplálékok
  2015-05-31 16:52:14, vasárnap
 
  Az allergia napjainkban egyre több ember életét keseríti meg, évről évre nagyon sokan fordulnak orvoshoz ilyen tünetekkel.
Mi az allergia? Az allergia a tested immunrendszerének fordított reakciója valamely anyagra. Bármilyen olyan összetevőt, amely allergiás rekciót vált ki, allergénnek hívunk. Néhány ismert allergén a pollen, poratka, penész spóra, állatszőr, latex, különféle ételek, rovarcsípés és néhány gyógyszer. Az allergiás reakció csavarja az orrod, hatással van a légzésedre, a tüdőre, a torokra, az arcüregre, a fülre, a bőrre és a gyomorra. Olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, tüsszögés, viszketés, vizenyős és piros szemek, ziháló légzés, csalánkiütés, hámló bőr, bőrkiütés, légszomj, duzzadt nyirokcsomók, vagy asztma. Ezek a tünetek allergéntől függően az enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Szerencsére több módon is megelőzhetjük ezeket az idegesítő és zavaró tüneteket. Ha hajlamos vagy az allergiára, akkor iktass be az étrendedbe néhány antiallergén szuperételt.

Íme a top 10 antiallergén szuperétel.

1. Alma
Napi egy alma az orvost távol tartja. Ez a gyümölcs segít megőrizni az egészséged, és sakkban tartja az allergiád. Az alma tele van olyan flavonokkal, amelyek védenek az allergiás reakciókkal szemben. Egyél meg naponta egyet, de figyelj rá, hogy lehetőleg biogazdálkodásból származó gyümölcsöt fogyassz. Fogyaszthatod magában, vagy szeleteld bele a zabpelyhedbe, gyümölcssalátába. Egy pohár friss almalé is jó választás lehet.

2. Kurkuma
A kurkuma szintén hatásos fegyver az allergia megelőzésében. A fűszer aktív összetevője a kurkumin, ami erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő, valamint segít az allergia elleni harcban. Úgy működik, mint egy orrcsepp, és enyhíti az allergiás reakciókat. Keverj bele egy teáskanál kurkuma port egy pohár forró tejbe, és naponta idd. Fogyaszthatsz kurkuma tartalmú étrendkiegészítőket is, de előtte konzultálj az orvosoddal.

3. Fokhagyma
A fokhagyma szintén olyan antiallergén szuperétel, amelyet bele kell illesztened az étrendedbe. A fokhagyma megbénítja azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek gyulladást okozhatnak a testben, ezzel előzve meg az allergiás reakciókat. A fokhagyma gyulladáscsökkentő, antibiotikum hatású, antioxidáns, és immunerősítő tulajdonságai segítenek távol tartani az orvost az allergiaszezonban. Egyél egy vagy két gerezd zúzott nyers fokhagymát naponta. Vehetsz fokhagyma tartalmú étrendkiegészítőket is, csak konzultálj az orvosoddal.

4. Citrom
A citrom tökéletes immunerősítő gyümölcs, amely tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal. Ellenméregként is működik, és segít a test lúgosításában. Igyál minden nap citromos vizet, hogy méregtelenítsd a tested, és megszabadulj a szennyező anyagoktól. Keverd össze a citrom kifacsart levét olívaolajjal, így egészséges salátaöntetet kapsz.

5. Sötétzöld levelű növények (káposzta, brokkoli, karfiol)
Ezeknek a zöldségeknek a rendszeres fogyasztása is segít megelőzni az allergiás reakciókat allergiaszezonban. Ezek a zöldségek is remek C-vitamin források és immunerősítők. Vásárold a sötét levelű fajtákat, azoknak a legmagasabb a karotinszintjük. Hogy teljesen kihasználd az előnyeiket, rövid ideig, olivaolajon párold őket. Fontos: Mivel ezek a zöldségek sok K-vitamint tartalmaznak, a vérhigítót szedőknek nem ajánlott a fogyasztásuk.

6. Zöld tea
Az allergiától szenvedők mindenképpen próbálják ki a zöld teát, hogy erősítsék az immunrendszerüket, és megelőzzék az allergiás reakciókat. A zöld tea antioxidánsokat, gyulladáscsökkentőket és antihisztaminokat is tartalmaz. Igyál meg napi két csésze zöld teát. Hogy még hatásosabb legyen, adj hozzá mézet és citromot.

7. Édesburgonya
Az édesburgonyában található a leginkább koncentrált formában a béta karotin, a kálium, a mangán és a B6-vitamin, amelyek csökkentik a testben lévő gyulladásokat. Az édesburgonya immunerősítő C-vitamint is tartalmaz, és csökkenti a hisztaminok termelését. Edd főve, grillezve, vagy sütve, hogy kiélvezd a jótékony hatását.

8. Gyömbér
A gyömbér tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal, és hatásosabb, mint a patikában kapható antihisztaminok. Felszabadítja a légutakat és a felszakítja a nyákot, így előzve meg az asztma kialakulását. Igyál meg két csésze gyömbér teát naponta. Ízesítsd egy pár szelet gyömbérgyökérrel az ételeidet, és az italaidat. Ha gyömbér hatóanyagú kiegészítőkre vágysz, az orvosoddal konzultálj először.

9. Lazac
A lazac nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban. Ezek a zsírsavak nagyon jó gyulladáscsökkentők, és segítenek csillapítani az allergiádat. A lazac megnöveli a tüdőkapacitást, ezáltal csökkentve az allergia olyan tüneteit, mint az asztma vagy a vértolulás. Ha teheted, egyél minél többször lazacot, főleg az allergiaszezonban. A lazaccal együtt makrélát, pisztrángot, heringet és szardíniát is iktass be az étrendedbe.

10. Lenmag
A lenmag szelént és omega-3 zsírsavakat tartalmaz, ezáltal segít megelőzni az allergiás reakciókat úgy, hogy csökkenti a mérgező kémiai anyagokat a szervezetben. A szelén segít az immunrendszer helyes működésében, és növeli az antioxidánsok hatását. Tegyél egy evőkanál lenmagot egy pohár meleg vízbe vagy tejbe. Naponta fogyaszd. Tehetsz lenmagot a müzlidbe, a salátádra, joghurtodba
Forrás: levelezés
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Éjszakai lábgörcs okai
  2015-05-31 16:42:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A siker......
  2015-05-31 10:19:00, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Vörös pandamaci
  2015-05-31 06:27:45, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kis fehér láma
  2015-05-31 06:26:39, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisróka
  2015-05-31 06:22:44, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisőzi
  2015-05-31 06:22:04, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kenguru
  2015-05-31 06:18:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/37 oldal   Bejegyzések száma: 363 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1119
  • e Hónap: 14110
  • e Év: 189985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.