Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 241 
Diabétesz - cukorbetegség
  2018-01-22 22:49:48, hétfő
 
  1. Cukorbetegség
A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani. A glükóz szintjét és a sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.

Hazánkban az ismert cukorbetegek száma körülbelül félmillióra becsülhető, de legalább ennyien lehetnek azok, akik már diabéteszesek, csak nem tudnak róla. Valószínű, hogy szintén százezres nagyságrendű azon egyének száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara igazolható, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől már nyilvánvaló. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóz-toleranciának.

A cukorbetegség főbb típusai:

1-es típus (inzulinfüggő): gyermek- vagy serdülőkorban lép fel. Ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy teljesen hiányzik.

2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő): felnőtt- vagy időskorban alakul ki. Az összes eset körülbelül 90%-a ebbe a típusba tartozik. Jellemzője az, hogy a hasnyálmirigy termel inzulint, de a szervezet nem tudja azt felhasználni.

Megemlítendő még a terhességi diabétesz, mely a terhesség idején alakul ki, vagy válik nyilvánvalóvá. A terhesség után rendszerint spontán megszűnik, de az érintett nők körében nagyobb a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázata.

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei
Az 1-es típusban a tünetek csaknem mindig hirtelen (napok, hetek leforgása alatt) jelentkeznek.

Ezek közé tartozik:
fokozódó szomjúságérzés
kifejezett éhségérzet
megnő a vizelet mennyisége
gyors súlycsökkenés
erős fáradtságérzés
A 2-es típusban a tünetek általában alattomosan (évek-évtizedek alatt) fejlődnek ki.

A főbb tünetek:
kifejezett szomjúságérzet
fokozott éhségérzés
gyakori vizeletürítés
fáradékonyság
ingerlékenység
látásromlás
bőrviszketés
a sebek, gyulladásos folyamatok gyógyulása lelassul
a fertőzések gyakoribbá válnak
kéz-, lábbizsergés és zsibbadás
szexuális problémák

A vércukor normál értéke:
Fontos tudnivaló, hogy a vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 4,0 - 5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatti. Ez azt jelenti, hogy ,,vércukra" mindenkinek van. Étkezések után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után 7,8 mmol/l alatt kell, hogy maradjon.

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l, vagy e feletti, az étkezések utáni két órás érték pedig 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb.

A vizeletben normális körülmények között cukor nem mutatható ki, cukorbetegségben viszont megjelenhet.

A cukorbetegség okai
Az 1-es típusban a betegség okai pontosan nem ismertek még, de az alábbi tényezők szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában

a családban 1-es típusú cukorbetegség előfordulása
vírusok támadhatják meg a hasnyálmirigyet
zavar lép fel a szervezet védekező rendszerében, mely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit
A 2-es típusban sem ismertek pontosan a betegség okai, de gyakrabban alakul ki olyan egyéneknél, akik

40 év felettiek
családjukban már van cukorbeteg
súlyfeleslegük van
terhességük alatt átmenetileg cukorbetegség lépett fel
4500 gramm feletti gyermeket szültek
súlyos betegségen vagy sérülésen estek át
A cukorbetegség heveny szövődményei

- hypoglykaemia (a vércukor 3,0 mmol/l alá történő csökkenése, mely a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezhet)
- hyperglykaemias ketoacidosisos coma (a szervezet vegyhatása savas irányba tolódik el, magas vércukorszinttel jár együtt, az inzulinhiányos anyagcsere-kisiklás súlyos formája)

A cukorbetegség késői szövődményei (főleg az 1-es típusban)
retinopathia (a szemfenéki erek károsodása)
nephropathia (a vese hajszálereinek károsodása)
neuropathia (az idegrostokat ellátó erek károsodása)
A cukorbetegség nagyér-szövődményei (elsősorban a 2-es típusban jellemzők)

a szívkoszorúerek megbetegedése (következménye lehet szívinfarktus)
agyi érrendszeri betegségek (szélütést okozhat)
a perifériás erek betegsége (elsősorban az alsó végtag artériáinak szűkülete)
A diabéteszes láb jellemzői

Cukorbetegeknél átlagosan negyvenszer gyakrabban kerül sor az alsóvégtag nem balesetre visszavezethető amputációjára, mint a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosságnál. A ,,diabéteszes láb" kialakulásának fő oka a neuropathia, ami részben a vegetatív idegrendszer károsodását, részben az érző- és mozgatóidegek károsodását jelenti. Az elváltozásokat sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Melyek a megelőzés eszközei?
A rendszeres (félévente-évente), szakember által végzett lábvizsgálat mellett nagyon fontos a helyes lábhigiénia. Mire kell ügyelni?

a betegnek naponta meg kell vizsgálnia lábát, talpát
naponta kell lábat mosni langyos vízben szappannal, majd puha frottírtörölközővel - az ujjak között is - szárazra kell itatni
a körmöket egyenesre kell vágni, a száraz bőrre puhító krémet kell használni
a bőrkeményedéseket nedves horzsakővel kell eltávolítani
soha nem szabad mezítláb járni
kerülni kell a láb napoztatását és forró vizes palack vagy hőpárna használatát
puha pamutzoknit és kényelmes cipőt kell viselni
a gombás körmöket szakember bevonásával érdemes kezelni
A diabéteszes fogágybetegség (ínysorvadás)

Az ínysorvadás hosszan fennálló cukorbetegségben gyakori. Tartósan a normális közelében lévő vércukorszintekkel és gondos, rendszeres fogápolással sokat tehet a cukorbeteg fogai idő előtti elvesztésének megakadályozásáért.

- A hypoglykaemia (heveny vércukorszint csökkenés) leggyakoribb tünetei
gyengeség
ajakbizsergés
fejfájás
látászavar
éhségérzet
izzadás, verejtékezés
szapora szívműködés
remegés
zavartság
eszméletvesztés

Mi a teendő hypoglykaemia esetén?
A betegnek gyorsan felszívódó cukortartalmú folyadékot (pl. kóla, gyümölcslé, tej) illetve szőlőcukrot, majd lassabban felszívódó szénhidrátot kell fogyasztania (pl. keksz). A müzliszelet különösen jó, mert gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz. Súlyos esetben intravénás glükóz, vagy a vércukorszintet emelő glukagoninjekció bőr alá vagy izomba történő beadására kerülhet sor. A gyakori hypoglykaemia azt is jelezheti, hogy módosítani kell a gyógyszeres beállítást. Hypoglikaemiás epizód után nem szabad autót vezetni!

A cukorbeteg a személyes iratai között mindig tartson magánál egy feljegyzést (,,diabéteszkártya"), amely feltünteti a kezelés részleteit és a sürgős esetben értesítendő személy(ek) telefonszámát.

A cukorbetegség egyensúlyban tartásának lehetőségei

Betegtájékoztató: a legalapvetőbb eszköze a diabétesz gondozásnak. Azt jelenti, hogy a cukorbeteg mindazt megtanulja, ami a diabétesz karbantartásához szükséges.

Étrendi kezelés (diéta): csak az egészséges táplálkozásba illő élelmiszereket szabad fogyasztani, meghatározott napszakokban kell étkezni, és a napi táplálékot egyénre szabottan kell elosztani. A legtöbb 2-es típusú cukorbeteg számára a legfőbb étkezési szempont kell legyen az elfogyasztott étel alacsony energiatartalma, hiszen csak energiaszegény étrend segítségével szabadulhatnak meg súlyfeleslegüktől, vagy tarthatják meg kívánatos testsúlyukat. A cukorbeteg szinte mindent fogyaszthat cukron, zsíron és alkoholon kívül.

Fizikai aktivitás (tréning): fontos a rendszeresség! Hetente legalább háromszor, minimum 30 perc mozgás szükséges. Leginkább az intenzív gyaloglás ajánlott.

Gyógyszeres kezelés: az 1-es típusú diabéteszben az életben maradáshoz naponta inzulin adására van szükség. A 2-es típusú cukorbetegségben a különböző hatásmechanizmusú tabletták széles választéka áll rendelkezésre, de egy idő után a normálishoz közelítő vércukorszint eléréséhez az inzulin már nem nélkülözhető. Az inzulin lehetővé teszi, hogy a cukor a vérből az izom- vagy a zsírsejtekbe bejuthasson.

Anyagcsere önellenőrzés: ez a vércukor - beteg által történő - rendszeres mérését, valamint a vizeletben megjelenő cukor és aceton kimutatását jelenti.

Megelőzhető-e a cukorbetegség?
Az 1-es típusú diabétesz megelőzése ma még megoldatlan.

A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam öröklődhet, de diabétesz csak a káros külső tényezők (energiadús táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás) hatására alakul ki.

Mit tehetünk a cukorbetegség kialakulása ellen?
Az első és legfontosabb az elhízás megelőzése. Ez már csecsemő- és kisgyermekkorban meg kell, hogy kezdődjék, sőt, ha igazán korán akarjuk kezdeni, akkor a magzati élet optimális feltételeit is biztosítani kell.
A második lépés az anyatejes táplálás.
A következő nagyon fontos dolog a gyermek mozgásban gazdag, egészséges életmódra nevelése és egészséges táplálása. A későbbi életidőszakban, az esetleges elhízást követően alkalmazott testtömeg-korrekció és életmódváltoztatás szükséges.
Utolsó lehetőség az elhízással társult, frissen felfedezett cukorbetegség esetén az azonnal megkezdett fogyókúra.
Fontos tudnivaló, hogy a cukorbetegek az előírt, rendszeres orvosi ellenőrzések mellett vegyék fel a kapcsolatot a legközelebbi diabétesz egyesülettel, illetve klubbal.
Forrás : Dr Borda Ferenc Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Kóros vérzsírok
  2018-01-21 03:56:37, vasárnap
 
  Kockázati tényezők:
A szívkoszorúér-betegséget előidéző betegségeket és állapotokat kockázati tényezőknek hívjuk. Ezeknek a tényezőknek az összessége határozza meg, hogy milyen esélyünk van arra, hogy koszorúérbetegek legyünk. A koszorúér-betegség angina vagy súlyos esetben szívinfarktus képében jelentkezhet. Az egyik legfontosabb kockázati tényező a kóros vérzsírszint, ezen belül az emelkedett koleszterinszint is kockázatnövelő hatású. Szakorvosi segítséggel bárki kiszámíthatja, hogy milyen esélye van koszorúér-betegség kifejlődésére. Azt is lemérhetjük, hogy életmódváltással és megfelelő kezeléssel ez a kockázat hogyan csökkenthető.

Kóros vérzsírszint:
A koleszterin zsírban oldódó vegyület, a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyag. A legtöbb táplálékban kevés koleszterin van, kivétel a tojássárgája és a máj. Az emberi szervezetben a koleszterint a máj építi fel telített zsírokból. Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védő koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterinrészecskék eltávolításához a véráramból. A koleszterin mellett a trigliceridszint emelkedése is elősegíti a szívkoszorúér-betegség kialakulását. Fontos tudnivaló, hogy a táplálkozásban leginkább a telített zsírok korlátozására kell figyelni.

Normál vérzsírszint:

Vérzsír összetevő - kívánatos szint:

összes koleszterin 5,2 mmol/l alatt
LDL-koleszterin 2,6 mmol/l alatt
HDL-koleszterin (,,védő") 1.1 mmol/l felett
triglicerid 1,7 mmol/l alatt


A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek már kimutatott koszorúér-betegségük, cukorbetegségük van, vagy a kockázatuk egyéb ok miatt emelkedett, a fenti beosztásnál még szigorúbb értékeket írnak elő. Magyarországon az átlagos koleszterinszint 5.6 mmol/l (minden felnőttre számítva) - ami már kórosan emelkedett érték. Ennek fő oka a telített zsírokban gazdag étrend. Nagyrészt ez magyarázza, hogy miért van hazánkban jóval több szívinfarktus, mint a legtöbb országban.

Mi okozza a kóros vérzsír-emelkedést?
A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul. A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. A telítetlen zsírsavak viszont - például a növényi olajok, halak - a kóros koleszterinszint (főleg az LDL koleszterin) csökkenését segítik elő. Ezért kell a táplálkozásban a telítetlen zsírok arányát emelni.

Családban halmozódó koleszterin emelkedés (Familiaris hypercholesterinaemia - FH):
Minden ötszázadik ember ebben a betegségben szenved, ami egyúttal az egyik leggyakoribb örökletes betegség. Jellemzője, hogy egy kóros génváltozás miatt a koleszterinszint rendkívül magas, 8 és 12 mmol/l közötti, de előfordulhat 20 mmol/l-t meghaladó érték is. A triglicerid szint általában normális. Az ilyen emberek koleszterinszintje már születésüktől kezdve magas. A korai - harmincas, negyvenes életkorban bekövetkező - szívinfarktus veszélye igen magas az FH-ban szenvedők között. A szakorvosi kezelés megindítása ezért nagyon fontos. A családi halmozódás miatt érdemes a 8 mmol/l koleszterinszint feletti betegek közvetlen vérrokonait leszűrni még tünetmentes állapotban is. A szív és egyéb érrendszeri betegségek igen magas kockázata miatt az ilyen betegek kezelése sokszor egyetlen szerrel nem oldható meg, csak kombinált gyógyszeres terápiával.

Tanácsunk tehát: ha az Ön koleszterinszintje 8 feletti, de a triglicerid nem magas, gondolni kell FH kiszűrésére a családtagokban is! Az idejében megkezdett kezeléssel a betegségmentes élettartam évtizedekkel kitolható.

A betegség kezelése
A vérzsíreltérések kezelésére ma már sok hatékony gyógyszer érhető el hazánkban is. A vérzsírbetegségek nagy része azonban környezeti-életmódi okokra vezethető vissza, ezért még fontosabb az életmódváltás.

Az életmódváltás elemei

megfelelő táplálkozás
rendszeres testmozgás
a túlzott alkoholfogyasztás kerülése
a dohányzás teljes kerülése
Mennyi mozgás szükséges?

naponta 30 percig vagy tovább (esetleg 2x15 perc is jó)
ajánlott a hét minden napján
közepes intenzitású mozgás
A mozgás nemcsak a vérzsír problémák esetén hasznos, hanem ezen kívül

csökkenti a halálozást
csökkenti a vérnyomást
csökkenti a cukorbetegség kialakulását
csökkenti a csontritkulás kialakulását
csökkenti a stresszt és a depressziót
Azok, akik korábban nem mozogtak rendszeresen, kérjék ki orvosuk tanácsát a fokozott mozgás megkezdése előtt. Az edzettségi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlatos az első hetekben enyhébben növelni a terhelést és csak hosszabb idő alatt fokozatosan növelni a tempót.

A vérzsíreltérések és a szívbetegségek kivédésére jobb az olyan mozgás, amely az izmok megnyúlásával-rövidülésével jár, mint például az erős séta, kocogás, úszás. Hasonlóképpen jó a biciklizés, a táncolás. Nem tanácsoljuk viszont az izmok fokozott feszülésével járó mozgásokat, mint például a súlyemelés. A napi életritmus részét is képezheti a testmozgás. Autónkat parkoljuk le távolabb, a buszról szálljunk le 1-2 megállóval korábban és a maradék távot tegyük meg gyalog. Munkahelyünkön vagy otthon lépcsőzzünk többet, ha tehetjük. Használjuk a kerékpárt többet.

Étrendi tanácsok
Alacsony zsírtartalmú, rostokban gazdag étrend segít a koleszterinszintet csökkenteni. Elsősorban az állati zsiradékok veszélyesek, a magas telített zsírsavtartalmú élelmiszerek. Az étkezésben a mértékletesség a fő szabály, különösen az alkoholfogyasztásban. Egy-egy nap 1 pohár bornál ne fogyasszon többet. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mindenképp kerülendő.

Olajok és zsiradékok
A táplálékban három fajta zsiradék található: telített, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak erősen emelik a koleszterinszintet. Vannak kifejezetten egészséges zsírok is: ilyenek az olajos halakban található omega-3 zsírsavak vagy az olívaolaj. Az omega-3 zsírsavak felvételének legjobb módja a hetenkénti halfogyasztás. Abban az esetben, ha ez nem oldható meg, segíthet omega-3 halolajtartalmú kapszulák szedése is. Amit ajánlunk: zöldség, gyümölcs, rostos anyagok. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen módon csökkenti a friss zöldség és gyümölcs a szív- és érrendszeri kockázatot. Leginkább az antioxidánsok védő szerepét emelik ki. Mindenesetre csak a természetes formájában elfogyasztott gyümölcs és zöldség védő szerepe bizonyított, ezzel ellentétben a vitamintablettáknak nem igazolódott ilyen hatása.

Gyógyszeres kezelés
A lipidcsökkentő kezelés megindítása nagy szakértelmet igénylő orvosi feladat, ahol fel kell mérni a beteg többi kockázati tényezőjének súlyát, illetve figyelembe kell venni meglévő egyéb betegségeit. Ezért tanácsos szakorvos (lipidologus, cardiologus, esetleg belgyógyász) véleményét kikérni.

Statinok
Az összkoleszterin-szintet, a káros LDL-szintet és a trigliceridet csökkentik, a védő HDL-szintet emelik. Egyes statinok bizonyítottan javítják a koszorúérbetegek életkilátásait. Statinszedőknél kialakulhatnak enyhébb hasi panaszok, teltségérzet, gázosság, de emiatt a kezelést ritkán kell megszakítani. Szerencsére nagyon ritka, de súlyos állapottal is fenyegető mellékhatás az izombántalom, amire általános izomlázszerű fájdalom hívja fel a figyelmet. Ilyenkor mielőbbi orvosi vizsgálattal kell kizárni a háttérben a gyógyszer mellékhatást. Terhesekben, súlyos máj- és vesebetegségben szenvedőknél nem ajánlott statin szedése.

Fibrátok
Legjobban növelik a (védő) HDL-szintet és csökkentik a trigliceridszintet. Az LDL koleszterint is csökkentik A fibrátokat általában jól tolerálják a betegek, kevés mellékhatás jelentkezik. Terhességben nem szabad szedni, vese- és májbetegség esetén nagyon vigyázni kell.

Nikotinsav-származékok
A zsírsavak átalakulását gátolják a májban.

Epesavkötő gyanták
Ezek a gyógyszerek meggátolják az epesavak felszívódását a bélrendszerből, ezáltal a szervezet több koleszterint használ el az epesavak pótlására. Szedésük biztonságos, mert nem szívódnak fel, csak a bélben fejtik ki a hatásukat. Alkalmazásuknak sokszor gátat szab, hogy a betegekben jelentős részben erős puffadás, gázosság vagy szorulás jelentkezik.

Halolajok:
Csökkentik az LDL-szintet. A halfogyasztás egészséges, különösen a magas omega-3 zsírsavtartalmú olajos halaké.

Kölcsönhatás:
Ha a beteg a vérzsírcsökkentő szerekkel együtt más gyógyszereket is szed, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát. Ha egyfajta vérzsírcsökkentő szerrel nem lehet a kívánt hatást elérni, akkor mindenképpen ajánlott specialista (lipidologus) tanácsának kikérése, mert többféle vérzsírcsökkentő kombinált szedése mellett a mellékhatások gyakorisága és súlyossága jelentősen megnő. A véralvadásgátló szerek (Syncumar) adagját sokszor módosítani kell, különösen fibrátok szedése esetén.
Forrás : Dr Nagy András Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Húgysavszint csökkentő diéta
  2018-01-21 03:46:32, vasárnap
 
  Sok ember tudatában úgy él a köszvény betegség, mint valami kivesző ritkaság, pedig az anyagi jólét, a mozgásszegény életmód és a túl bőséges táplálkozás hatására növekedett ezen betegek száma. Helyes és következetes diétás kezelés mellett a köszvényes panaszok enyhülnek, a rohamok pedig megelőzhetők. A köszvényesek túlnyomó része elhízott, a testsúly csökkentése érdekében energiaszegény diétára van szükség.

Általában az 1000 - 1500 kcal energiatartalmú diéta jó eredményeket ad és ebben csupán a zsírokat, a cukrokat és az ezekben gazdag élelmiszereket kell elhagyni, ill. jelentősen csökkenteni. Összefoglalva, az energiaszegény diéta alapelvei - kevesebbet kell enni, de gyakrabban (naponta 5 - 6 alkalommal). El kell hagyni a diétából a cukrot, cukorkát, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, fagylaltot, kompótot, édes üdítőitalokat és nem szabad az ételek ízesítéséhez cukrot használni. Mellőzni kell a zsírokat és a vajat, valamint az erősen zsíros húsokat, húskészítményeket (disznósajt, tepertő, szalonna, császárhús, téli- és nyáriszalámi, kolbászfélék, stb.) és a zsíros tejtermékeket (tejföl, sajtok többsége, tejszín, vaj).

A diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök alkotják, ezekből naponta többszöris kell fogyasztania. Megengedett a burgonya, korlátozott mennyiségben a nem cukrozott, nem édesítve készített főtt tésztafélék (makaróni, galuska, tarhonya stb.) és a rizs.

A másik nagyon fontos diétás szabály a betegség lényegével, a purinanyagcsere-zavarral kapcsolatos. Köszvény esetén mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége.
Honnan kerül a húgysav a szervezetbe? Részben a szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok során képződik, részben a pusztuló sejtekből, a szervezetbe kerülő táplálékok egyes alkotórészeiből szabadul fel. Ha túl sok húgysav keletkezik, vagy jut a szervezetbe, illetve nem távozik el elég gyorsan és tökéletesen, akkor lerakódik az ízületi porcokban és más szövetekben és kialakul a köszvénynek nevezett betegség.

A húgysav az összes fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik, tehát a diéta legfontosabb jellemzője a purin-szegénység kell, hogy legyen. Hagyományos táplálkozással mintegy 600 - 1000 mg purin kerül a szervezetbe, purin-szegény diétában azonban ez nem lehet több 200 mg-nál. A legtöbb purint a belsőségek (velő, máj, vese, stb.), a húsok (főként a sertéshús), a mirigyes szervek és hüvelyes növények tartalmazzák, de elég sok van a búzalisztben, parajban, karfiolban, zöldborsóban is.

Köszvénybetegség diétájában a tej, a tejtermékek, a burgonya, a rizs, az előbb fel nem sorolt zöldség-és főzelékfélék valamint gyümölcsök alap élelmi anyagok. Leginkább a baromfihús fogyasztható, az összes többi húst és húskészítményt kerülni kell. (lsd. a mellékelt purin-táblázatot a linkre kattintva olvasható ). Ha csak a táblázat adatait nézzük, megtéveszthet bennünket a csokoládé, tea, kávé igen magas purin-tartalma, szerencsére azonban ezek purin-származékai, az un. metilxantinok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben.

Az élvezeti szerek közül tehát a kakaó, a csokoládé, a tea, a kávé megengedhető, az alkohol azonban nem, mert köszvényes rohamot válthat ki. A szénhidrátokat tartalmazó élelmi-anyagok és élelmiszerek (burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök) elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, a zsírok azonban köszvényes rohamot provokálhatnak, tehát nem csak a fogyókúra miatt kell csökkenteni az elfogyasztott zsírok mennyiségét.

Folyadékból minél többet kívánatos fogyasztani, napi 2 - 3 liter folyadék elősegíti a húgysav kiürülését. Az ízesítők és a fűszeranyagok közül a drasztikus hatásúak (mustár, torma, ecet, curry, ketchup, csípős paprika, chili) nem jöhetnek szóba, de az enyhe színező és ízesítő anyagok (babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, borsikafű, koriander, kakukkfű, citromhéj és -lé, fahéj, petrezselyemzöld, zeller) ízlés szerint alkalmazhatók, hiszen növelik a diéta élvezeti értékét és változatosságát. Arra azonban ügyelni kell, hogy a purin-szegénység megtartása mellett a napi fehérjefogyasztás ne csökkenjen 60 g alá!

Forrás és az említett táblázat : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Norovírus és megelőzése
  2018-01-11 12:26:33, csütörtök
 
 



Végül is nem csak télen, hanem az év bármely szakában jelen van ez a vírus köztünk, de télen komoly járványokat okozhat. A Norovírus nevét Norwalk városáról kapta, mert pár évtizede egy katonai kollégiumban először igazolták létét, miután mindenkit megfertőzött.

Szokták még Calici vírusnak is nevezni, de a Noro elnevezés elterjedtebb, mert nem egy vírusról, hanem egy vírus családról van szó. Manapság 25 különböző fajtáját azonosították.

A Noro vírusok RNS vírusok, ez magyarázza változékonyságukat. Rendkívül fertőzőek. Akár néhány tucat vírus belégzése vagy lenyelése elegendő a betegség kialakulásához. A lappangási idő rövid, 12 óra, maximum 1-2 nap.

Heves hányással, hasmenéssel indulnak a tünetek, amik az első 5-8 órában alig csillapíthatók. Utána hasfájás és kisebb nagyobb hőemelkedés jelentkezhet, de ha az elvesztett folyadékot és sókat sikerül pótolnunk, akkor két nap koplalás mellett a tünetek éppen olyan hamar eltűnnek, mint amilyen gyorsan kialakultak.

A vírus ellen gyógyszerünk nincs és egyelőre védőoltás sem létezik. A folyadékpótlás az intenzív hányás miatt nem könnyű az első órákban, ezért kis gyermekeknél és időseknél ilyenkor gyakran infúzióra kényszerülünk.

A legjobb védekezés ellene a gyakori, alapos kézmosás, a fertőzött emberekkel való közvetlen kontaktusok kerülése.

Az illemhelyek megfelelő tisztítása nagyon fontos. A szokásos fertőtlenítő mennyiség ötszörösét kell alkalmaznunk.

Iskolák kollégiumok, kórházak, tehát minden olyan hely, ahol sok ember tartózkodik viszonylag kis helyen hosszabb ideig, a fertőzések melegágya.

Praktikus, ha télen mindenki hord a zsebében kézfertőtlenítő zselét és ezt használva (pl. bevásárló kocsi megfogását követően, ill. napközben többször is, pl. buszozás, metró, stb. után) megvédhet a fertőzéstől.

Aki elkapta és meggyógyult az sem számíthat tartós védelemre. Mint láttuk, eddig 25 törzsét azonosították és egy törzs okozta fertőzés után a másik 24 még vígan megfertőzhet minket.

A vírus eredeti gazdája talán a macska volt, de mára gazdát váltott, az emberben a vírus nagyon ,,jól érzi magát" (úgyhogy ne bántsuk a szegény macskákat, mert már semmi szerepük nincs a járványok kialakulásában).

Újzélandi és ausztrál szerzők arról számoltak be, hogy a szarvasmarha colostrum rendszeres fogyasztásával ez a fertőzés részben megelőzhető, illetve a tünetek sokkal enyhébbek, mint más esetekben.

A fertőzést átvészelt személy még utána egy hétig székletével tünetmentesen üríti a vírust, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő kézmosás fontosságát!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
C-vitamin hiány 6 jele
  2017-11-15 22:03:30, szerda
 
  A C-vitamin hiány legismertebb következménye a skorbut nevű betegség, mely egyszerre érinti az izmok és csontok egészségét, az immunrendszert, valamint érzelmi állapotunkat.

Egyes kutatók szerint a skorbut a túlzott acidózis, azaz a szervezet elsavasodásának eredménye. A rendkívül súlyos, az esetek többségében halálos betegség a tengerészek körében fordult elő a 18. századot megelőzően.

A betegség az utóbbi időben újra felütötte a fejét a táplálkozási gondokkal küzdő tinédzsereknél (bulímia, anorexia, stb.). Időseknél és alkoholistáknál is előfordulhat a betegség a C-vitamin elégtelen felszívódása miatt, de okozhatják gyógyszerek is. Azoknál a csecsemőknél, akiket nem szoptatnak, szintén skorbuthoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. A legtöbb bébiételben található hozzáadott C-vitamin.

A legtöbb állat képes saját maga előállítani a szervezete számára szükséges mennyiségű C-vitamint, így gyorsabban tudnak felépülni a betegségekből és sérülésekből. Az emberből és még néhány állatból azonban hiányzik az a gén, mely a C-vitain előállításához nélkülözhetetlen.

Mik a skorbut korai jelei?

1, Krónikusan alacsony energiaszint, depresszió, a csontok meggyengülése.

2, Vérző íny, gyenge fogak, fogszuvasodás. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén felépüléséhez.

3, Gyors hangulatváltozás.

4, Könnyen kialakuló sérülések, horzsolások, lassan gyógyuló sebek.

5, Krónikus végtag és/vagy ízületi fájdalom.

6, Vérszegénység, az immunrendszer meggyengülése (elkapunk minden náthát).
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Az ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJA
  2017-10-16 00:03:16, hétfő
 
 



Nem lehet elég korán kezdeni ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJA október 16
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A B12 vitminhiány tünetei
  2017-10-15 00:13:14, vasárnap
 
 



Ahogy egyre öregszünk, szervezetünk kevésbé tudja felhasználni a B12-vitamint, ha egyáltalán hozzájut, így ezért nagyon fontos, hogy életkorunknak megfelelő mennyiségű B12-vitamint fogyasszunk. Azt is figyelembe kell venni, hogy ha valaki 2-es típusú cukorbetegségben szenved és gyógyszeres kezelésben részesül, akárcsak a gyomorégésben szenvedők, akik szintén tablettákat szednek, hogy ezek hatására a B12-vitamint nem egyszerű pótolni, ami sok esetben krónikus fáradtsággal, látásproblémákkal párosul.

Most nézzük azt a 9 tünetet, ami a B12-vitamin hiányára utal!

1. Alig tudunk ébren maradni délután, úgy is, hogy teljesen, 8 órában átaludtunk az éjszakát. A fáradtság az első jele a B12-vitaminnak, ami hozzájárul a vörös vérsejtek termeléséhez, amelyek az oxigént szállítják a szervekhez.

2. Ha a szervezetünk nem jut elég oxigénhez, akkor az izmaink elgyengülnek, és azt vesszük észre, hogy egy pohár víz felemelése is rendkívül megerőltető lehet.

3. Különös dolgokat tapasztalunk a testünkben, sokszor fordul elő, hogy bizsergést érzünk, olyat, mintha ezer tűvel szurkálnának. Ez pedig azért van, mert az idegsejtek sem jutnak elég oxigénhez, így nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

4. Hirtelen megfeledkezünk alapvető dolgokról, vagy összekeverünk ezt-azt, például betesszük a hűtőbe a kulcsainkat, vagy ehhez hasonló, "butaságokat" követünk el. Ez nem azt jelenti, hogy felütötte a fejét a demencia, csupán B12-vitamin hiány alakult ki, amit véranalízissel könnyen meg lehet állapítani.

5. Szédülünk, ha megmászunk egy kisebb lépcsőt, vagy bármilyen nagyobb volumenű testmozgást végzünk. Ez is annak a jele, hogy kevés B12-vitamin van a szervezetünkben.

6. Ha bőrünk sápadttá válik, akkor ennek az egyik oka a B12-vitamin hiánya lehet, amit az okoz, hogy a vörös vérsejtek sérülékenyebb lesznek, és ha eltörnek, bilirubin bomlásterméket bocsájtanak ki, ami a sápadtságot eredményezi.

7. Ha megvizsgáljuk a nyelvünket, és az vöröses színű, sőt, ha a végénél gyakran égető érzést tapasztalunk, és az ízlelésünk is romlik, akkor a tüneteket a kevés B12-vitamin okozza.

8. Az érzelmi kitöréseket, labilitást is okozhatja B12-vitamin hiánya. Amennyiben gyakran elkezdünk sírni, sokszor ok nélkül, máskor meg idegessé, ingerlékenyé válunk érdemes pótolni ezt a fontos vitamint.

9. Szemrendellenességek, látászavarok is kialakulhatnak, ha hosszú ideig B12-vitamin hiány áll fenn. Érzékenyek leszünk a fényre, dupla látás jelentkezhet, súlyos esetben akár vakulás is előfordulhat. Ha állandóan egy árnyékos foltot látunk, akkor forduljunk azonnal szemorvoshoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A tüdőgyulladásról
  2017-10-13 19:39:36, péntek
 
 



A tüdőgyulladás az egyik olyan fertőző betegség, amely veszélyt jelent az idősebb személyek számára. Ezeknek az embereknek ugyanis az immunrendszerük legyengül, így egy ártalmatlannak tűnő tüdőgyulladás is komoly következményekkel járhat. Persze nem csupán az idős embereknek szükséges komolyan venni, ha megfáztak vagy influenzásak, hanem mindenkinek, hiszen még egy fiatalabb szervezetet is legyengít és megvisel, ha ,,lábon hord ki" egy-egy betegséget.

A tüdőgyulladás vagy pneumonia során fellépő fertőzés a tüdőszöveteket és a kis léghólyagokat érinti. Egyes vírusfertőzések, a levegő szennyezettsége és még a dohányzás is jelentősen lecsökkentheti az immunrendszer védekezőképességét, így a légutakba bekerült kórokozók gyulladásos folyamatokat generálhatnak. A tüdőgyulladás több ok miatt is kialakulhat. Egyik oka, hogy kórokozók kerülnek be az emberi szervezetbe, ezek pedig a vérkeringéssel könnyedén el tudnak jutni a tüdőbe. A tüdőgyulladást kiválthatja az is, ha a légutakba olyan orr- és garatváladék kerül, amely fertőző mikroorganizmusokat tartalmaz. De a cseppfertőzés útján belélegzett baktériumok is okozhatják ezt a betegséget.

A tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, amely kellemetlen tünetekkel járhat együtt. A leggyakoribb tünetek a következők: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, láz, köhögés, amely köpetürítéssel jár együtt. A vizsgálatok során a szakorvos először sztetoszkóp segítségével meghallgatja a mellkast, majd a vizsgálatokat mellkasi röntgenfelvétel egészíti ki, amely megerősíti a tüdőgyulladás gyanúját. Speciális esetben a vért és a köpetet is megvizsgálják kórokozók után kutatva. Előfordulhat, hogy az alsó légutakból váladékmintát vesznek.

Tüdőgyulladás esetén a kezelést érdemes minél hamarabb elkezdeni a szövődmények kialakulásának és a betegség súlyosbodásának elkerülése érdekében. A tüdőgyulladást antibiotikumokkal szokták kezelni, amelynek milyenségéről minden esetben a szakorvos dönthet. Idősebb betegeket vagy súlyos állapotban lévő pácienseket gyakran utalnak kórházba, ha felmerül a tüdőgyulladás gyanúja. De akkor is kórházi kezelést igényel a beteg, ha más komoly betegségei vannak, amelyek lassíthatják a gyógyulás folyamatát. A kórházi kezelés lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövessék a beteg állapotát, és egyéb terápiát alkalmazzanak a mihamarabbi felépülés érdekében. A terápia részeként alkalmazhatnak oxigénkezelést, illetve kórházi környezetben lehetőség van intravénás folyadékpótlásra is. A kórházban a nehézlégzés problémáját is orvosolni tudják, illetve szükség esetén gépi lélegeztetést is alkalmazni tudnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Éjszakai lábgörcs
  2017-10-10 16:45:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Alvás és terhelési pontok
  2017-10-10 16:26:06, kedd
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 241 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 107 db bejegyzés
Összes: 34511 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2406
  • e Hét: 11502
  • e Hónap: 90175
  • e Év: 90175
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.