Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Fülbetegségek – a középfülgyulladás
  2013-10-11 11:46:40, péntek
 
  Nemcsak a gyermekek egészségét veszélyezteti a középfülgyulladás. A fül gyulladásos betegségei kialakulásuk és tünetük alapján rendkívül különbözőek, ebből adódóan kezelésük is más.
A gyulladás lehet hurutos és gennyes, akut és krónikus lefolyású.

Hogyan diagnosztizálható?
A középfülgyulladás, a beteg panaszai alapján, legtöbbször fül-orr-gégészeti kivizsgálással történik. Az orvos a vizsgálat során megtekinti a garatot, az orrüregeket, a hallójáratokat. Bizonyos esetekben kiegészítő hallásvizsgálatra és képalkotó diagnosztikára is szükség lehet. (RTG, CT, MRI).

Hurutos középfülgyulladások.
A beteg érezhet feszülést, tompaság érzetet a fülben, enyhe fájdalmat, hallásromlást. A terápia célja a betegség okának kiküszöbölése. Ez többféleképpen történhet, javasolhatják az orrcseppek használatát, antibiotikumokat, de eltávolíthatják az orrpolipokat vagy orrgarati mandulát is.

Heveny, hurutos középfülgyulladás
Amennyiben a fülkürt gyulladása huzamosabb ideig fennáll, a középfül ereiből savó lép ki, és a heveny középfülgyulladásból, hurutos középfülgyulladás alakul ki. Leginkább a gyermekkor betegsége és a háttérben az orrgarati mandula túltengése áll. Az orrgarati mandulagyulladás, kizárólag gyermekeknél fordul elő, hiszen az orrgarati mandula felnőtt korra elsorvad, ha meg is marad, a jelenléte már kóros, és ellátást igényel. A hurutos középfülgyulladás során a beteg panaszait a dobüreg folyadéktartalma határozza meg.

Kezdetben a fájdalom csökken, de fokozódik a fül teltségérzete.
A folyadék mozgása miatt a hallásromlás a fejtartásától függően változhat.
A folyamat előre haladtával, a fülfájdalom gyakorlatilag megszűnik, de a fül teltségérzete
állandósul. Ebben az esetben leggyakrabban az orrmandula eltávolítása az elsődleges cél. Feltétlenül szükséges a középfülben felgyülemlett sűrű sárgás színű folyadék eltávolítása, mert ellenkező esetben maradandó halláskárosodáshoz vezethet. A légnyomás okozta heveny középfülgyulladás, leggyakrabban repülőút alkalmával, leszálláskor alakul ki, amikor a fülkürt nem képes a nyomáskülönbséget kiegyenlíteni és igen erős fájdalommal jár. Kiküszöbölésére, bőséges orrcsepp használata javasolt felszállás előtt.
Idült középfülgyulladás
Ha a heveny középfülgyulladás kezeletlen marad, a középfülben felgyülemlett folyadék miatt, savó szerkezeti átalakulása által hegszövet jön létre, így a dobüreg megszűnik. Ekkor a fájdalom nem jellemző, azonban a hallásromlás fokozódik. További következmény lehet a középfül üregrendszerének egészére kiterjedő gyulladásos szövetburjánzás, ami kizárólag műtéttel gyógyítható.
Heveny, gennyes középfülgyulladás
A heveny, gennyes középfülgyulladást előidézhet gomba, orrmandula-túltengés, felső légúti hurutos betegség, allergia valamint reflux. Először csak enyhe fülfájdalom, minimális hallásromlás, és hőemelkedés jelentkezik. Ezt követően a fájdalom már erőteljes, a hallásromlás jelentős mértékűvé fokozódik, illetve az egész középfület genny tölti ki, nyomást gyakorolva a dobhártyára, ami előbb-utóbb átszakadhat. A dobhártya átszakadása előtt elviselhetetlenné válik a fülfájdalom, fokozódik a hallásromlás mértéke, magas láz jelentkezik, a nyaki nyirokcsomók felduzzadnak. Ekkor már gyakori a hányinger, hányás, hasmenés. A perforáció bekövetkezte után a fülfájás rohamosan csökken, végül megszűnik.

A kezeletlen, spontán áttört, gennyes középfülgyulladás egy hónapon belül rendszerint meggyógyul, azonban komoly szövődményeket idézhető elő, ha a gyulladás a koponyán belül felfelé terjed. Ebben az esetben antibiotikus kezelés és orrcsepp alkalmazása szükséges. Rosszabb esetben a legfontosabb teendő a genny lecsapolása. Fontos tudni, hogy a kialakult heveny gennyes középfülgyulladás a dobhártya megnyitása nélkül nem gyógyítható!
Idült,gennyes középfülgyulladás

A betegségre jellemző a dobhártya maradandó perforációja, a hallásromlás és az időszakos fülfolyás. A krónikus középfülgyulladás elpusztíthatja a hallócsontokat. Az idült, gennyes középfülgyulladás eredményes és végleges gyógykezelési módja a műtét.

Természetesen nagyon fontos a gyulladásos fülbetegségek kezelése, a megfelelő antibiotikum-kiválasztása, illetve adagolása. Ha ez megvalósul, a dobhártya felszúrására sem lesz szükség, ahogy ez a nyugati országokban nem is történik meg ezekből a fülbetegségekből kifolyólag.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A rózsák szezonja: ültetés és metszés ősszel
  2013-10-11 11:44:11, péntek
 
  Az ősz a legjobb időszak a rózsák ültetésére, ha nem várható fagy a közeljövőben. Ahhoz, hogy a rózsák jól vészeljék át a telet, ősszel ajánlatos metszeni is őket.
A legjobb időszak a rózsaültetésre október és április között van; kivéve persze azokat az időszakokat, amikor talajfagy fenyeget. Az ültetésnek ebben az időszakban az az előnye, hogy a növények a tél és az első fagy előtt még képesek kis hajszálgyökereket képezni. Ha azonban a fagyveszély túl nagy, ne ültessük el a rózsákat ősszel, hanem várjunk vele tavaszig.

Ősszel történik a rózsa metszése is. A hajtásokat ebben az időszakban levágják, mivel fennáll a veszélye, hogy télen elhalnak, és a növényeknél fertőzéseket, gombásodást, rothadást okozhatnak. Hogy ezt a kockázatot elkerüljük, az elhalt hajtásokat is le kell vágni, és a fonnyadt leveleket is el kell távolítani a rózsák közül. Az őszi metszés során feltétlenül figyelni kell arra, hogy ez ne történjen meg túl korán, tehát a metszést csak a vegetációs időszak után végezzük el, mivel különben új hajtások nőnek és télen elhalnak, amit az őszi metszéssel kellene pont megakadályozni.

Hogyan történik a rózsa metszése?
A rózsák őszi metszésénél először is arra figyeljünk, hogy ehhez éles metszőollót használjunk, hogy tiszta vágásokat tudjunk ejteni a növények sérülése nélkül. A metszőollóval az összes elhalt szárat levágjuk, ezeket az érintett hajtásrészeken lévő sötét elszíneződésről ismerjük fel. Közben a fonnyadt leveleket is alaposan eltávolítjuk a növények közül. Ezután az egészséges hajtásokat vágjuk vissza, ügyeljünk arra, hogy mindig a szem fölött vágjunk. A visszametszés után minden hajtás kb. egyforma magas legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Aktívan ősszel is
  2013-10-11 11:43:09, péntek
 
  Azonban az ősz és a hőmérséklet csökkenése nem egyenesen arányos súly felszedéssel. Örömmel tudatom mindenkivel, hogy számos olyan sport van, amit ebben az évszakban is lehet csinálni.

Örök klasszikusok
Futáshoz és kerékpározáshoz az őszi időjárás is tökéletesen megfelelő lehet. Ezek ugyan alapvetően nem csapat sportok, de egy csoportos kocogás vagy bringázás a gyönyörű őszi erdőben nemcsak egészség és alak megőrzésre kiváló, hanem remek társasági program is.

A konditermek is egész évben tárt kapukkal várják a sportolni vágyókat. Ez ugyan kicsit költségesebb, mint az előző két mozgásforma, de a hatása szemmel látható rövid időn belül. Valamint időjárástól teljes mértékben független, hiszen beltéri elfoglaltság. Ha emellett döntünk, ne felejtsünk el profi segítséget kérni a kezdetekhez. Mivel izmaink túlerőltetése vagy a
gyakorlatok helytelen alkalmazása károkat is okozhat.

A szabadtéri lubickolások időszakának ugyan már vége, de az uszodákban és termálfürdőkben az úszás szerelmesei egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek. Az úszás mindenki számára könnyen elsajátítható mozgásforma, nem mellesleg az egyik legegészségesebb sport.
Naptej és napszemüveg helyett egy plusz törölköző, egy köntös és egy hajszárító a táskába
és már lehet is indulni.

Néhány újdonság
Újabban a lovaglás is a felkapott sportok közé kezd tartozni. Mára már hazánkban is számos ágazata fellelhető ennek a rendkívül élvezetes mozgásformának. Bár ez a sport is alapvetően szabadtéri, de a fedett lovardák rossz idő esetén is lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra. A legnagyobb pozitívuma a lovaglásnak talán az, hogy nem csak egy egyszerű sport. A lovasnak és a lónak összhangot kell találnia és szavak nélkül kell kommunikálniuk és megérteni egymást. Így a lovas megtanul felelősséget vállalni négylábú társa iránt. Rendkívül mély és bensőséges viszony alakulhat ki a két fél között. Ez a sport elég bonyolult és sokszínű, de pont ebben rejlik a varázsa.

Terápiaként is egyre jobban terjed ez a fajta mozgás, mivel sok izmot átmozgat és gondolkodásra is ösztökél. Ha úgy dönt, hogy lovagolni szeretne, akkor mindenképp szakképzett oktató segítségével sajátítsa el az alapokat.

A XXI. század a modern technika kora, így digitálisan is hozzáférhetünk kedvenc mozgásformánkhoz: megvehetjük dvd-n vagy megnézhetjük a videót az interneten.
Ezek a lehetőséget remek alkalmat kínálnak az elfoglalt emberek számára, hiszen egy fitnesz
dvd hossza általában nincs több egy óránál. Otthonunk kényelmében végezhetjük a gyakorlatokat és, ha elfáradtunk egyszerűen megállítjuk a videót, majd ha kellően kipihentük magunkat, ott folytathatjuk, ahol kedvünk tartja.

Szóval összegezve a sportolás nincs évszakhoz kötve, akinek fontos a mozgás és az élete szerves része az minden évszakban megtalálja a számára megfelelő és kedvelt sportágat. Jó szórakozást mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7691
  • e Hónap: 14063
  • e Év: 64854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.