Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Töltött sütőtök
  2013-10-30 19:55:03, szerda
 
 


4 főre

Hozzávalók:

- 1 darab kerek sütőtök félbevágva,kimagozva
- a töltelékhez:
- 50 dkg darált csirkehús
- só,bors, oregano, bazsalikom- ízlés szerint
- 10-15 dkg snidlinges kecskesajt
- fél csokor petrezselyemzöld felaprítva
- 1 db zöld pritaminpaprika felkockázva
- 1 db piros pritaminpaprika felkockázva
- 3 kanál extra szűz olívaolaj
- darált pirospaprika
- 6-7 db szárított paradicsom felaprítva

A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük és megfelezzük.A kimagozott és félbevágott tököket púposra pakoljuk a töltelékkel.A tök széleit/húsát éles késsel néhol bevágjuk,hogy sütés közben hamarabb puhuljon.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és készre sütjük kb. 1 óra alatt.Akkor jó,ha a sütőtök húsa is könnyen vágható,puha,de nem krémes.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Kriszta sütőtökös finomsága
  2013-10-30 14:11:41, szerda
 
 

A sütőtökben sok a vitamin,máskülönben szép a színe.
Megsütve,magában is nagyon finom,hát még ezzel-azzal megbolondítva.
Elkészítés: egy hosszú sütőtök fele megsütve és kibelezve.Rácsurgatni 1 evőkanál mézet,egy kiskanál fahéjjal fűszerezve és Feta sajttal megbolondítva.Különleges ízvilág!
Önmagában ,kenyérre kenve,vagy köretként is kiváló.

Rétesbe is tölthető!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Borsópörkölt színes pennével !
  2013-10-30 14:09:29, szerda
 
  Hozzávalók:
4 marék zöldborsó,6 marék színes penne,1 fej vöröshagyma,étolaj , só, bors, majoránna, pirospaprika.
A pennét megfőzzük és leszűrjük. Egy edényben olajon a kockára vágott hagymát megdinszteljük,majd a borsót ráöntjük,fűszerezzük és annyi vízzel felengedjük ,hogy éppen ellepje.Puhára főzzük.Összekeverjük a tésztával és tálaljuk!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Sütőtökfasírt
  2013-10-30 14:08:16, szerda
 
  Hozzávalók:
40 dkg sütőtökpüré,20 dkg liszt,1 tojás, 1 teáskanál sütőpor,1 teáskanál curry,1 teáskanál só és olaj a sütéshez.
A hozzávalókat jól összedolgozom és evőkanálnyi halmokat sütök ki forró olajban (kb.2 perc egy oldal).
Az olajat leitatom róla és melegen tálalom!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Sütőtökös kókuszgolyó
  2013-10-30 14:06:04, szerda
 
 
Hozzávalók: 1 sütőtök, kb. 20 dkg darált háztartási keksz, kb. 10 dkg darált dió-én többet is tettem bele ,ízlés szerint porcukor vagy szőlőcukor és a forgatáshoz kókuszreszelék.

A sütőtököt megsütöm,a belsejét kiszedem és kihűtöm.Miután kihűlt összekeverem a többi hozzávalóval és golyókat formálok belőle.A golyókat kókuszreszelékbe forgatom és hűtőbe teszem a fogyasztásig!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sütőtökös-diós rétes
  2013-10-30 14:01:31, szerda
 
  Hozzávalók: 1 csomag teljes kiőrlésű réteslap(Tante Fanny-t használtam), 1 hosszú érett szép nagy sütőtök,darált dió-15-20 dkg-ízlés szerint, porcukor ízlés szerint,olaj.

A sütőtököt megpucolom és nyersen lereszelem,majd hozzáadom a diót és a porcukrot és jól elkeverem. Egy nedves ,kicsavart konyharuhára teszem az első réteslapot és megkenem olajjal,erre teszem a 2.lapot,ezt is megkenem olajjal,erre jön a 3. lap: erre kenem a töltelék felét,erre jön a 4.réteslap,majd azt is megkenem olajjal,erre jön még 2 réteslap,majd az utolsót nem kenem meg egyenlőre,hanem feltekerem a rétest és egy sütőpapíros tepsibe teszem.Most kenem meg olajjal és néhány helyen megszurkálom.Ugyanígy készítem el a másik rétest is! Kb. 30 percig sütöm,amíg szép aranybarna lesz.Langyosan szeletelem és porcukorral meghintve tálalom!

Nagyon-nagyon finom!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Aszalt szilvás krémes sütőtök pite
  2013-10-30 13:59:29, szerda
 
  A recept Krisztától van!

Hozzávalók: 45 dkg sütőtökpüré, kb. 80 ml olvasztott vaj, 120 ml cukor, 1 tojás, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 kiskanál szódabikarbóna, csipet só, 360 ml liszt,aszalt szilva és ízlés szerint fahéj és gyömbér.

A hozzávalókat összevegyítem és kivajazott piteformába öntöm.A tetejét kirakom aszalt szilvával. Előmelegített sütőben 30 percig sütöm!Az a jó,ha krémes a belseje!
( a sütőtököt tisztítás után puhára sütöttem és végül összeturmixoltam)
Kihűlve tálaljuk!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sütőtökös-diós süti
  2013-10-30 13:55:25, szerda
 
 
Hozzávalók: 35 dkg reszelt sütőtök, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 tojás, 20 dkg barnacukor/vagy fehér, 1 csomag vaníliás cukor, 0,75 dl étolaj, 1 dl tej, 2 kiskanál fahéj, 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg dióbél apróra törve.A tetejére: 10 dkg étcsoki(én 65%-os kakaó tartalmút használtam) és 2 nagy marék dió.

A lisztet,a diót,a fahéjat és a sütőport elkeverjük. Egy másik tálban a tojásokat a 2 féle cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat,majd a lisztes keveréket és a reszelt sütőtököt. Jól elkeverjük.Kivajazott tepsibe öntjük a masszát ,elegyengetjük és tetejét megszórjuk dióval. Elmelegített sütőben 35 percig sütjük. Miután kihűlt, gőz felett megolvasztott csokival bevonjuk.Én a felolvasztott csokit nejlonzacskóba öntöttem,alján egy pici rést vágtam és átlós csíkokban díszítettem vele a süteményt.1 óra múlva kockákra vágtam és tálaltam.

Isteni finom!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sütőtökös pogácsa Kriszta módra
  2013-10-30 13:45:56, szerda
 
 

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
ízlés szerint őrölt feketebors és zsálya
125g Fitaki feta jellegű omlós puha sajt összetördelve
1 dl natúr joghurt
250g sült sütőtökpüré hidegen
100g puha vaj ( nem margarin!)

A tetejére:

1 tojás felverve
héj nélküli tökmag

A tészta összes hozzávalójából rugalmas tésztát gyúrunk.2 órát pihentetjük a hűtőben letakarva ,hogy összeérjenek az ízek. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,kb, 2 cm-re és kiszaggatjuk(berácsozhatjuk,én most kihagytam). Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és tetejét tojással lekenjük és tökmaggal kirakjuk.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.Szép aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Látogatás sóvirág csokorral
  2013-10-30 13:41:28, szerda
 
 
Irodalom

Őszi eső áztatta a tarka levélszőnyeget, komor szürke felhő ruhát öltött az ég magára, amikor kilépett az utcára. A hűvös szél pirosra festette sápadt arcát. Fázott. Lassan bandukolt a temetőhöz vezető úton.


Mire a sírhoz ért a cipője átázott. Göcsörtös keze szorosan markolta a fenyőággal körberakott szárított sóvirág csokrot. Nyirkos kabátja zsebében kotorászott, elgémberedett ujjai nehezen engedelmeskedtek. Szája elé emelte mindkét kezét és leheletével melegítette. Lassan megmozdultak a merev ujjak, magukba zárták a gyufásdobozt. Meggyújtotta a mécsest és elhelyezte a csokrot síron.
Ideje lenne megtisztíttatni a keretet a moha körben benőtte, párnap múlva hallottak napja. Megszólják a rokonok, ismerősök, ha meglátják. Hogy megy az idő, két éve, hogy Irma előre ment, - sóhajtott mélyen, keservesen.
Hunyorogva nézte a fekete márvány táblát, már nem csak a szeme, a szemüvege is egyre homályosabb lett. Felül van vésve a saját neve. Akkoriban úgy gondolták, az élet rendje szerint, ez lesz a távozási sorrend. Az asszony betegsége felborította sorsuk forgatókönyvét. Nem tartott sokáig a kemény megpróbáltatásokkal kikövezett út, de a reménytelenség és tehetségtelenség kitörölhetetlen nyomot hagyott benne. Mindenüket feláldoztak, egy parányi reményért.
Többször kérte a drága, hogy hamvasszák, mert drága a temetés.
Hogyan tette volna meg a jóban, rosszban hű társával, mikor oly sokszor halotta tőle, a betegsége előtti temető látogatások során:

- Nézd csak apjuk, az is arra való, hogy mielőbb elfelejtsék a családtagokat, ha már kiszakadnak a kötelékből. Látod, mennyi ,,újra" megüresedett kaszni van a falban, kevesen váltják meg tíz év után.

Amikor a saját betegségét diagnosztizálták, nem sok jóval biztatták őket. Szegény asszony akkor még nem tudhatta, hogy megfordul a sorrend.
Abban az időben döntöttek, elkészíttetik, a nyughelyüket. A családi örökségük egyetlen féltve őrzött kincsét, az aranyláncos zsebórát feláldozták. Nem volt már arra szükség. Nem váratott magára az örök nyoszolya.
Ma sem érti, mit keres itt, miért a felesége ment el. - temetkezett bele bánatába.
Valaki azt mesélte egyszer, -titkos tanokat emlegetve-, ha két ember egy lélekként éli az életét, sorsot tudnak cserélni. Irma nagyon jó asszony volt, akár erre is képes, ha ez igaz.

Áldotta az eszét, lassan fűteni sem igen futja, nem, hogy síremlékre. Szegénységének és magányának egy jó hozadéka maradt. Egyre jobbakat eszik, eszébe jutott milyen jól oldotta meg a főzést szeretett asszonya. Ha krumpli püré volt az köret, másnap lebbencsleves készült a krumpli levével. Nem öntött ki semmit, mindent felhasznált.
Az asztalán gyakori a püré és a levéből készült leves. Meleg és tápláló. A fogaira úgy sincs pénze, jól jön a pépes étel...
Nagyon hiányzik a párja, menne már utána, de nem sürgetheti az időt. Nem emlékszik, hogy veszekedtek, csak arra, hogy néha vitatkoztak, de azt is tudja, hogy az idő megszépíti az emlékeket.

Az utolsó vizsgálaton állapot rosszabbodást mutattak a leletek. Több gyógyszert írtak fel, de olyan drága, hogy felezni szokta. Nem mondja ezt el senkinek, csak Irmácskának, neki is azért, hogy készüljön a fogadásra, mert nem sokára találkoznak.

Ezekkel a gondolatokkal köszönt el kedvesétől. Nem törődött már az átázott cipővel, és fájó lábával, elindult haza a hideg lakásba, megenni a lebbencslevesét.

A boldog viszontlátás reménye mécsest gyújtott a szívébe, és a szeretet lángja felmelegítette.

Ekpafat tollából
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 860
  • e Hét: 9505
  • e Hónap: 15877
  • e Év: 66668
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.