Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Népi gyógymódok: csodatévő növények
  2013-10-08 19:00:45, kedd
 
  Az idősebb korosztály tagjai még emlékeznek rá , hogy az erdők, rétek növényei nem csupán táplálkozási célokat szolgálnak, hanem gyógyhatásuk révén különböző betegségek gyógyítására is alkalmasak. A régi, orvos és patikaszerek nélküli világban fontos szerepe volt a különböző népi gyógymódok ismeretének, amelyek iránt az elmúlt években újra megnőtt az érdeklődés. Folytatjuk a kutakodást eleink házi gyógyszertárában.

Lassan közeleg a szeptember: elkezdődik az iskola, véget érnek a nyári szabadságolások. A mindennapi hajtás közepette gondolnunk kell koncentrálóképességünk fokozására és memóriánk fejlesztésére.

Ennek eléréséhez is több népi praktikát ismerünk.

Egyik ilyen a Ginzeng-tea, amely szellemi és fizikai teljesítőképességünket is megnöveli. A teafű minden patikában kapható, elkészítése pedig roppant egyszerű: 1 evőkanál teát 3 dl vízzel leforrázzunk, állni hagyjuk 10 percig, majd leszűrjük, és úgy fogyasztjuk. A páfrányfenyő-kivonat ugyancsak javítja a szellemi teljesítőképességet, koncentrálókészséget. A páfrányfenyő levele értágító hatású, ezért agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyítására is alkalmazzák.

Kevés olyan ember él, aki ne szeretné valamilyen formában a burgonyát. A gumóstermésű növényt azonban nem csupán a konyhában, hanem a különféle nyavalyák gyógyításához is előszeretettel alkalmazták eleink. A rózsakrumpli levét gyomorégés, gyomorsavtúltengés megszüntetésére használták. Burgonyakásából meleg borogatást készítettek tüdő-, vesegyulladásra, kólika ellen, fekélyre és gennyesedésre. A héjában főtt krumpli levét gégehurutra, hörghurutra és álmatlanság ellen itták. Szemhéjgyulladás borogatására, égési sebre nyers reszelt burgonyát használtak.

A csaláncsípést senki nem szereti, de a mindenütt fellelhető növény nem csupán kellemetlenséget tud okozni. Levelének főzetét reuma, köszvény, viszkető bőrkiütés, vérszegénység, aranyér, cukorbaj, tüdőbaj elleni szerként használták a régiek. Erősebb hatást váltott ki a gyökeréből készült főzet. Reumás és bénult testrészeket friss csalánnal korbácsoltak. Sokak problémája a kopaszodás, a csalán azonban erre is gyógyír lehet. Eleink a növény apróra vágott zöld leveléből főztek hajhullás elleni szert. Egy marék csalánból fél liter vízzel és fél liter ecettel 30 percen keresztül kellett főzni, majd leszűrni. Az így elkészített készítménnyel minden este bedörzsölték a fejbőrt.

Lassan lehull a dió is. A fa szárított leveléből készült teát vértisztítóként használták. Daganatos betegségre külsőleg, belsőleg egyaránt jónak tudták. Csontmegbetegedés, szemgyulladás, foghús-megbetegedés, általános gyengeség tünetére is diófalevél-teát adtak reggelente a betegnek.

A kiskertekben és vadon is termő ibolya virágát, levelét és gyökerét egyaránt gyógyító hatásúnak tartották őseink. A gyökeréből készült teát hörghurut ellen itták. Az egész növényből készült főzetet mézzel édesítve a szamárköhögés gyógyítására használták. De vigyázni kellett, mert levele és virága nagy mennyiségben hánytató és hashajtó hatású. Az ibolya májusi friss nedve a néphit szerint a fejfájást szüntette. Készítettek olajat is a virágból. ,,Tegyünk egy olajjal töltött üvegbe ibolyafüvet, ledugaszolva harminc napig a napon érleljük, szűrjük le, és az olajat fejfájás elmulasztására és lázas betegek bedörzsölésére használjuk" - hangzik a több százéves recept.

A konyhakertekben termelt kömény, édeskömény a gyermekgyógyászatban ma is használt szélhajtó, köptető, gyomorerősítő szer Magyarország több településén. Kólikát, görcsöt szüntető teához egy-egy kiskanál édeskömény, szikfűvirág, hársfavirág keverékét leforrázták, s ebből naponta kétszer, szükség esetén többször is egy-egy csészényit fogyasztottak. Szoptatós asszonyoknak a következő tápszer részeként szerepelt a Hajdú-Bihar megyei Álmosdon: hat deka porrá tört ánizsmag, ugyanennyi édeskömény, két deka foszforsav, mészpor, egy deka konyhasó, tizenkét deka cukor. Az egészet jól elkeverve naponta egy-egy kávéskanálnyit főztek meg belőle három csészére való tejjel, amelyhez malátakivonatot adtak.

A levendula egy javasasszony kertjéből sem hiányozhatott. A növény virágát enyhe nyugtatóként, görcscsillapítóként, vérnyomáscsökkentőként használták. Csillapította az erős szívdobogást is. Külsőleg eltüntette a véraláfutást. Bedörzsölőszerként egyenlő mennyiségben borókaolajat, levendulaolajat, rozmaringot és terpentint összekevertek, és a fájós testrészt ezzel bekenték, masszírozták.

Kuruc pálinka

A néphit szerint, aki sok piros paprikát eszik, annak az arcszíne is pirossá válik. A zöldséget étvágygerjesztőnek és vizelethajtónak is tartják. Egy liter pálinkába tett négy evőkanálnyi őrölt csípős paprikával készült a kuruc pálinka, amit kolerajárvány idején gyógyszerként fogyasztottak az emberek.

Forrás: http://www.kisalfold.hu/vilagvevo/nepi_gyogymodok_csodatevo_novenyek/2114413/
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Isten szereti a bűnöst!
  2013-10-08 18:39:08, kedd
 
 

Isten személyt nem válogat,
Ő minden embert szeret,
mindenkinek biztosított
hazát, otthont, kenyeret.
De az ember bűnre csábult,
odahagyta hű Urát,
földi élete menetét,
önkezébe vette át.
Önhatalmú lett az ember,
így vonul a földön át,
nem fogadja el, hogy Isten,
érte küldte szent Fiát!
Jézus győzni jött a földre,
Sátán, halál s bűn felett,
Atyjával kibékíteni,
sok bűnbánó életet!

Isten szent és bűnt gyűlölő,
ám a bűnöst szereti,
s ha az, megbánja bűneit,
őt keblére öleli.
Megsirat minden lázadót,
aki ellene szegül,
mivel az a kárhozatnak
tengerében elmerül.
Abból pedig kijönni már,
soha többé nem lehet,
bűnösnek ott nincs védője,
s így örökre elveszett!

Pecznyík Pál
Celldömölk,
2011. I. 31.
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Gyógyteával az emlőrák ellen?
  2013-10-08 12:20:36, kedd
 
  Pakisztánban régóta fogyasztják

Egy Pakisztánban honos növény kivonata segíthet az emlőrák kezelésében, mutatták ki az Aston Egyetem és a Russells Hall kórház kutatói.

A Fagonia cretica nevű növényt elterjedten használják gyógytea készítéséhez. A főzetet a vidéki Pakisztánban régóta fogyasztják emlőrák ellen, de mostanáig sokan azt gondolták, hogy ez csak valami bizonytalan népi gyógyír.

A növény kivonatát fogyasztó pakisztáni emlőrákos betegek azonban azt állítják, hogy a gyógytea nem jár a többi emlőrák elleni kezelésre jellemző súlyos mellékhatásokkal, például hajhullással vagy hasmenéssel.

Az Aston Egyetem és a Russells Hall kórház kutatói a növény kivonatának vizsgálatával bebizonyították, hogy laboratóriumi körülmények között az egészséges emlősejtek károsítása nélkül pusztítja el a daganatos sejteket. A PLoS One szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői,
Helen Griffith és Amutul R. Carmichael professzorok elmondták, a kutatás következő lépéseként azt kell kideríteni, a növény mely összetevője illetve összetevői pusztítják el a daganatos sejteket.

Azt is be kell majd bizonyítani, hogy a kivonat ugyanolyan hatékonyan pusztítja el a rákos sejteket a szervezeten belül, mint a laboratóriumban.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a legfontosabb rákellenes gyógyszerek egy része növényekből származik. Mivel azonban jelen kutatás egyelőre kezdeti stádiumában van, hosszú ideig nem lehet biztosan megmondani, hogy a szóban forgó növényből készült gyógyszer hatékony lesz-e az emlőrák kezelésében. A szakértők ennek ellenére reménykeltőnek tartják az eddigi eredményeket.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Ágybavizelés gyerekeknél
  2013-10-08 11:35:14, kedd
 
  Ha az öt év alatti gyermek bepisil az ágyába, nincs abban semmi szokatlan, csak többnyire nem beszélünk erről. Gondoljunk arra, hogy a gyermekünk ezt biztosan nem szándékosan teszi,
és ne tegyünk neki szemrehányásokat. Ez ebben a korban még normális, egyes gyerekek
korábban egyáltalán nem képesek a hólyagfunkciójukat szabályozni. Vizsgálatok azt mutatják,
hogy az 5-6 éves gyerekek mintegy 10%-a ágybavizelési problémákkal küzd, legtöbbjük fiú.

Miért pisil be az ágyban a gyerek?

Vannak örökletes hajlamok, amelyek érési késedelem miatt ágybavizeléshez vezethetnek.
Az esetek 90%-ában egy közeli rokonnak ugyanilyen problémája volt.

A szobatisztaság túl korai erőltetése megnöveli a szobatisztaságra nevelés kudarcának kockázatát. A biztonság és szeretet hiánya, a csalódottság, a túlzott szigorúság és a negatív szociális
feltételek szintén jelentős okok.

Ha a gyermek hirtelen elkezd ismét bepisilni éjszaka, miután már szobatiszta lett,
az nem normális, és a legtöbb esetben testi vagy lelki probléma (pl. hólyaggyulladás, cukorbetegség vagy a szülők válása) áll a háttérben.

Néhány gyerek olyan mélyen alszik, hogy nem veszi észre, ha tele a hólyagja.
Néhányuknál csak nagyon későn fejlődik ki a megfelelő hólyagkontroll.
Egyes gyerekek túl keveset termelnek egy bizonyos hormonból, amely a vizeletkiválasztást gátolja.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek?

Ne csináljunk problémát az ágybavizelésből. A legtöbb gyermek maga sem nagyon örül a helyzetnek. Jó, ha a család pozitívan támogatja őt. Éreztessük gyermekünkkel,
hogy a bepisilés nem kóros vagy rossz dolog, hogy ismét visszanyerje önbizalmát.
Ezen kívül fogadjuk meg a következő tanácsokat:

Soha ne büntessük meg a gyereket.

Önmagában az ágybavizelés és rá a reakciónk már elég büntetés.
Lefekvés előtt kísérjük ki a gyereket a wc-re.
A matracot védjük egy gumilepedővel.
Készítsünk tiszta ágyneműt az ágy mellé, és hagyjuk, hogy a gyermek húzza át az ágyát.
Ez nem büntetés, hanem segítség a gyereknek, hogy a problémáját maga oldja meg.
Dicsérjük meg a gyermeket egy száraz éjszaka után.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Koktélparadicsomos lepény
  2013-10-08 11:13:48, kedd
 
  Hozzávalók 4 db, 20 cm-es lepényhez:

a lepénytésztához:
50 dkg liszt, 3,3 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő

a feltéthez:
20 dkg sajt, 5 evőkanál tejföl, 40 dkg koktélparadicsom, 10 dkg rukkola



Elkészítése:
a lepénytésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd összedolgozzuk a liszttel és megdagasztjuk. Letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk. Ha megkelt,
négy részre osztjuk és kör alakúra kinyújtjuk, majd még 15 percig pihentetjük. Addig a sajtot lereszeljük, összekeverjük a tejföllel és rákenjük a lepényekre. Koktélparadicsomokkal kirakjuk
és rukkolát szórunk rá. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor friss rukkolát teszünk még rá.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Céklás körözött
  2013-10-08 11:10:24, kedd
 
  Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 12 dkg főtt cékla,1 dl tejföl, só, őrölt köménymag;
tálaláshoz: bagett, metélőhagyma

Elkészítése:
A túrót összekeverjük a tehéntúróval meg a tejföllel. A főtt céklát kis lyukú reszelőn lereszeljük és belekeverjük a túrókrémbe. Ha nagyon krémesre szeretnénk, a kívánt állagúra turmixolhatjuk.
Sóval és őrölt köménymaggal ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott snidlinggel és teljes kiőrlésű bagettel kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
Túrós stangli
  2013-10-08 09:20:38, kedd
 
 

A túró meg a vaj omlóssá teszi,így is nagyon finom!!!!


25 dkg liszt
20 dkg vaj ( vagy 25 dkg margarin)
25 dkg tehéntúró
2 kk só

Tetejére:
1 felvert tojás
reszelt sajt (lehet magokat is rászórni)

A tészta hozzávalóit összedolgoztam és fóliába csavarva hűtőbe tettem. Nekem most 7 órát pihent, de a legjobb ha este gyúrjuk össze és másnap sütjük.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét lekentem a felvert tojással, megszórtam reszelt sajttal, csíkokra vágtam és előremelegített 200 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Ebből az adagból két nagy tepsi rudam lett.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Ugyi-bugyi
  2013-10-08 08:24:09, kedd
 
  egy készülő regényből

Ugyi-bugyi

Kisfiam, János, - ekkor még Manócska - a vakok óvodájába járt - délelőttönként. Nem örültem ennek a megoldásnak, de az akkori oktatási rendszerben csak a szegregált nevelés volt az elfogadott, és törvényes.

Élénk képzeletű, érzékeny, okos kisfiú volt, jóval többet tudott társainál. A hivatalos rendszert kijátszva egy tündéri ismerősnek köszönhetően- sub rosa- látó közösségbe jártunk minden délután.

A liberális neveléssel járó lazaságokat mindig elutasítottam magamtól, úgy neveltem, ahogy engem neveltek: keresztény, és magyar. Ez volt az alapelv.

Nem jól képzett vakot akartam, hanem egy gondolkodni tudó, értelmes életet, élő polgárt szerettem volna nevelni, Alapul ehhez bizony minden adott volt, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Petőfi Sándor, Szentmihályi Szabó Péter, hogy csak néhányat említsek, a magyar népmesék, a különböző gyermekeknek szóló minőségi zenei kazetták, többek között a Grillus Vilmosék által fémjelzett nagyon szép verses, zenés feldolgozások.

Utóbbiakat bárhol lehetett énekelni, könnyen megtanulhatóak voltak.

Zavart az a tény, hogy a vakok óvodájába, ahányszor a gyermekemért mentem, a kisfiam mindig egyedül ült, elkülönülve a többi gyerektől, s vagy hintázott, vagy nyomta a szemét. Jellegzetes vakos szokás, amit a fiam akkor tett, ha unatkozott. Az óvónője mindig azzal mentette magát, hogy: Ó, a Jánoska már rég megoldotta a feladatát! Most pihen! Látó közösségben sohasem láttam unatkozni. Igaz, az ott vele foglalkozó pedagógus, ha látta, hogy hamarabb elvégezte a feladatát, mint a többi gyerek, újabb munkát adott Manócskának.

Ennek köszönhetően Fiacskám a látó óvodáját nagyon szerette, a vakok ovodájába pedig mindig morgással mentünk, folyamatosan ágált ellene.

Egyik nap iszonyatos hangzavarra léptem be a vakok óvodájában a fiam termébe: valami értelmetlen disszonáns zene ment, zagyva szöveggel, (innen a cím, valahogy így hangzott: Ugyi-bugyi jasper) s rákérdeztem az óvónőre: Mondja, Éva, mi ez a förmedvény?

Közölte, mivel az óvodának nincs pénze zenei anyagra, ezért az óvodában a gyermekek által behozott zenéket hallgatják.

Fellelkesültem, s másnap rengeteg értékes, érthető, tanító, nevelő mesét, és zenét vittem magammal, s felajánlottam az óvoda részére.

Hát, nem arattam osztatlan sikert az ötletemmel.

Később,- amikor fiamat kihoztam integrált oktatásba,- értettem meg: a szegregált oktatás lényege nem az önálló gondolkodásra, a szépre, jóra való nevelésről szól: ad egy nagyon minimális szintű alaptudást, de annyit nem, hogy azzal a fogyatékos a társadalom hasznos, és értékes tagja lehessen. Az okos, a jól képzett embert nem lehet eldugni, az kiáll a világ elé, megmutatni magát. Az akkor elfogadott rend szerint pedig ők a társadalom páriái voltak. Tajgetoszra vitték őket, ahonnan álszeméremből nem taszították le valamennyiüket, csak eltagadták létüket.

Minden szülő a legjobbat szeretné kihozni gyermekéből. Én anyaként, felelősen gondolkodni képes felnőttként többet, s főleg minőségileg jobbat szántam a gyermekemnek.

Emiatt sok konfliktusom volt a Vakok Iskolájában, mert nem fogadták el, hogy a szülő talán jobban tudhat valamit. Alapvetően sokszor megkérdőjelezték a gyermekemhez való jogom, azaz a döntési jogom.

Sok dologban nem értettünk egyet, de soha nem hátráltam meg. Az idő engem igazolt.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Édesanya
  2013-10-08 08:22:56, kedd
 
  egy készülő regényből
Édesanya



Anyanyelv.

Haza

Szeretet.

Isten

Hit

Alázat

Gondoskodás

Törődés

Barátság

Biztonság

Menedék

Meleg

Fény

Otthon

Nekem az édesanyámról ezek a szavak jutnak az eszembe.

Édes anyanyelvünkben szebbnél szebb szavakkal határozhatjuk meg mondanivalónkat, így az édesanyaságot, édesanyánkhoz kapcsolódó érzéseinket is. A világon nincs még egy ennyire gazdag, érzelem dús nyelv, mint a miénk. Nagy felelősség e kincsnek az őrzése, ápolása, s továbbadása gyermekeinknek.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8783
  • e Hónap: 15155
  • e Év: 65946
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.