Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Egészség időskorban
  2014-06-03 11:46:05, kedd
 
  Az egészség egyik alappillére a helyes étrend. Nincs ez másképp időskorban sem. Arra azonban ügyelni kell, hogy étrendünk igazodjon az életkornak megfelelő szükségletekhez.
Időskori változások

Az életkor előrehaladtával lelassul az anyagcsere, a fizikai aktivitás csökken, ezért a szervezetnek kevesebb energia is elegendő lenne, azonban az étvágy általában megmarad. Emiatt alakulhat ki időskori túlsúly, azonban előfordul, hogy idősebb korban épp a nyáltermelődés csökken, a problémás rágóizmok elgyengülése pedig további étvágytalanságot okoz.
Idővel csökken az ízlelőbimbók száma, emiatt ügyelni kell, nehogy a túlzott ízesítés problémájába essünk. Emésztési változások is jelentkeznek, alacsonyabb az emésztés hatásfoka és a felszívódás mértéke is alacsonyabb, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a tápanyagok megfelelő pótlásáról.

Táplálkozás időskorban
A megváltozott igényeknek megfelelő táplálkozással, testmozgással, esetleges káros szenvedélyektől való megszabadulással is megőrizhetjük fiatalos lendületünket és egészségünket.
Fontos, hogy vitamin és ásványi anyag igényt változatos étrenddel, vitaminpótlással biztosítsuk. A szervezetnek fokozott D-vitaminra van szüksége, valamint a csontritkulás megelőzéséhez napi 1000-1200 mg kalcium bevitelről kell gondoskodni. Mivel az anyagcsere lelassul, fogyasszunk lehetőleg alacsonyabb energiatartalmú ételeket. Az immunrendszer gyengébb működése miatt ne feledkezzünk meg a C-vitamin pótlásáról, illetve a megnövekedett B6, B12 vitamin szükséglet fedezéséről sem.

Az étrend tartalmazzon nyers zöldség és gyümölcsöt is, amelyet minden nap fogyasszunk. Ebből ugyanis megfelelő mennyiségű élelmi rost, ásványi anyag, vitamin jut a szervezetbe.
Alternatív megoldások

Mérsékeljük a zsírok, zsíros ételek fogyasztását, de alacsony zsírtartalmú húsok, hüvelyesek, halak és különböző tejtermékek fogyasztása javasolt, hogy az alacsonyabb fehérjehasznosulás megfelelően kompenzálva legyen. A túlzott ízesítés elkerülhető, ha egyéb fűszernövényeket próbáljunk ki, például oregánó, kakukkfű, tárkony, majoránna, bazsalikom.

Cukorfogyasztást helyettesíthetjük mézzel, vagy ún. stevia készítményekkel, de a fahéj használatával is hasonló eredményt érünk el. Székrekedés elkerülése érdekében napi 30 g élelmi rost szükséges, ezt gyümölcsök, zöldségek fogyaszátsával, vagy teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával biztosíthatjuk. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadék utánpótlásról sem.

Rágási és nyelési nehézségek esetén a főzelékek, levesek, turmixok remek megoldások lehetnek.
Idősebb korban különösen fontos, hogy napi ötszöri étkezésre elosztva folyamatos az energia és tápanyagellátás anélkül, hogy túlterhelnénk az emésztőrendszert.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 6435
  • e Hónap: 12807
  • e Év: 63598
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.