Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Görögdinnye az alhasi zsír és artériás lerakódások ellen
  2014-06-06 16:56:30, péntek
 
  A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták, hogy a görögdinnye levének fogyasztása jelentős pozitív hatást gyakorolhat az artériákat eltömeszelő lerakódásokra a vérzsír összetételének módosításával és a veszélyes hasi zsír felhalmozódásának csökkentésével.

A szívbetegség gyanútlan emberek millióinak életét követeli évente, melynek a szívrohamhoz vezető érelmeszesedés a leggyakoribb formája. Több különböző dinnyefajta is bizonyítottan jótékony hatású az egészségre, a görögdinnye sem kivétel ez alól. Rendszeres fogyasztása segít a zsírlerakodás kezelésében és az ideális testsúly elérésében, miközben csökkenti a koszorúér lerakódással és szívbetegséggel kapcsolatos kockázatokat.

A kutatók egereken végeztek kísérletet, az egyik csoport magas koleszterin tartalmú étrendet és kiegészítésként görögdinnye levet kapott, míg a másik csoportot normál étrenddel és tiszta vízzel táplálták. A nyolcadik hét végén a görögdinnyét fogyasztó egerek testsúlya alacsonyabb volt a kontrollcsoporténál, a csökkent zsírtömegnek köszönhetően. A zsírmentes testtömegben nem volt tapasztalható csökkenés, tehát az izomtömeg nem csökkent és a fogyás oka a hasi testzsír csökkenése volt.

Továbbá, a tanulmány szerzői megállapították, hogy a plazma koleszterin koncentrációja lényegesen alacsonyabb volt a görögdinnye csoportban, a kontrollcsoporttal összehasonlítva. A plakkos elváltozást érintő területeken végzett vizsgálat is jelentős csökkenést mutatott ki, ami statisztikailag szignifikáns mértékben csökkenti a szívroham és az érfalak összeszűkülésének kockázatát.

A tanulmányt vezető kutató, Dr. Sibu Saha szerint a görögdinnye számos egészségügyi előnyei közül az egereken végzett vizsgálat több lényegeset is kimutatott.

Sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a görögdinnye is tartalmaz erőteljes hatású karotinoid antioxidáns vegyületeket, melyek elősegítik az egészség megőrzését és támogatják a betegségek elleni harcot.

A görögdinnye színe a benne található likopinnak köszönhető, ez a közismert tápanyag képes felvenni a harcot a prosztata- és végbélrákok ellen. Továbbá a görögdinnye fogyasztása védelmet biztosit a szemfenéki meszesedéssel szemben és segít csökkenteni a vérnyomást.

Korábbi tanulmányok során napi 7 dl görögdinnyelé vagy 400g gyümölcs elfogyasztásával biztosították a megfelelő likopin szintet.
Facebook
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A tojás 10 gyógyhatása
  2014-06-06 16:54:43, péntek
 
  A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját fogyasszanak!

A tojás 10 legfőbb gyógyhatása:

1, Javítja az agy működését

Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.

Az USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint egy keményre főzött tojásban kb. 1.11 mikrogramm B12-vitamin található, amely a napi ajánlott B12-bevitel 18.5 százaléka.

Az Omega-3 zsírsavak is segítenek az agy megfelelő működésében. A D-vitamin, amely igen kevés ételben található meg, szintén javítja az agyműködést.

2, Segít az egészséges testsúly megtartásában

Ősidők óta népszerű a tojásos reggelik fogyasztása. Ez a hagyomány segít megőrizni a testsúlyt, mert amellett, hogy ellát energiával, a tojás jobban eltelít. A tojásban található fehérje fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Ezen kívül a Network Health Dietetian folyóirat tanulmánya szerint a tojásban található néhány speciális fehérje, amely elnyomja az éhséget, így a tojás lecsökkentheti a napi kalóriabevitelt és elősegíti a fogyást.

3, Védi a szem egészségét

A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

4, Segíti az izomépítést

A tojás kiváló választás izomépítéshez, mivel magas fehérjetartalma van, amely az izmok építőköve. A tojásfehérje tartalmaz egy albumin nevű fehérjét, amely több fehérje felszívódását segíti elő a szervezetben és gyorsítja az izmok növekedését.

A tojás nyersen vagy félig nyersen történő fogyasztása nem ajánlott, mert ételmérgezést, szalmonellát okozhat.

Ehelyett válasszuk a pasztörizált vagy főtt tojásokat! A kemény tojásban ugyanúgy megtalálhatók a gyógyhatások, mint a nyers tojásban.

5, Javít a közérzeten

A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában.

Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

6, Javítja a haj és a körmök egészségét

A haj és a körmök fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. Tojásos hajpakolást is szoktak alkalmazni a haj gyorsabb növekedése érdekében.

Keverjünk össze egy nyers tojást egy evőkanál olajjal és kenjük be vele a hajunkat! 30 perc után alaposan mossuk le, majd samponozzuk be, hogy puha, selymes és egészséges legyen a hajunk! Használata havi 2-3 alkalommal ajánlott.

7, Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojás antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.

A tojássárgájában két aminosav van, a triptofán és a tirozin, amelyeknek antioxidáns hatásaik vannak, ezek azonban csak a nyers tojásban érvényesülnek igazán.

A The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology folyóirat egy tanulmánya szerint a tojás fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulását, mert a benne lévő kolin segíti a sejtek normális működését.

8, Segít egészségesnek maradni terhesség alatt

A tojás, amellett, hogy ellátja a megfelelő mennyiségű tápanyaggal, csökkenti a még meg nem született gyermek mentális egészségét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek főleg a kolin hatásának köszönhetőek: ez a tápanyag megtalálható a tojásban, a húsokban, a babban, a csonthéjas gyümölcsökben és más fehérjében gazdag ételekben.

A kolinnak alapvető szerepe van a magzat agyának fejlődben, és a szülési rendellenességeket is megelőzi. A várandós és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja - de vigyázzunk, hogy ne fogyasszunk nyers vagy félig átsült tojást!

9, Erősíti a csontokat

A tojás erősen tartja a csontokat és a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően. Köztudott tény, hogy a kalcium jót tesz a csontoknak. Ám tudta-e, hogy a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben?

A D-vitamin gyorsítja a csontok növekedését, ráadásul a hiánya a csontok korai elöregedéséhez vezethet. A foszfor szintén a kalciummal együtt segíti a csontok erősítését és szabályozza a csontok sűrűségét is.

10, Tisztítja az arcbőrt

A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is. Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papírzsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!
Facebook
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A népi gyógyászat receptje!
  2014-06-06 13:04:08, péntek
 
 
Szabó György 81 éves és teljesen egészséges.
500 évvel ezelőtti népi-gyógyászati receptúrákat próbál ki és ad át sikerrel az utódoknak.

Közismert, hogy Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény van.

R E C E P T E K:

BŐRRÁKRA:
diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát,
és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember.
Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ:
3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba
és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

AGYI VÉRELLÁTÁS:
félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten
keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA:
Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk,
naponta 2x 1-1 csésze.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB:
3 gr /egy csapott evőkanál/diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis
üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

CSONTRITKULÁS:
Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani,
leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:
A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával
törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és
belemasszirozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle,
garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.

KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN:
szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl.víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL:
diólevél tea, egy csapott evőkanál, 2dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott
vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni. Ha zöldhályog van, akkor 1 évig kell használni.

HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS:
diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni
bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt
megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen
készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.

MANDULAGYULLADÁS ESETÉN:
közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK:
Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta
meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni.
A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

ALLERGIA ÉS ASZTMA:
Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban
levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból
készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni.

MÁJ ÉS EPE:
Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben, volt egy konferencia és ott elmondták, ha továbbiakban
is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7% marad meg a földön.

KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT.
Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás
színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.
> HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára
a májra kell tenni.

MAGAS KOLESZTERIN:
nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték. Tyúkhúr teát
kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.

EPEKŐ:
minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.

GYOMORÉGÉS:
Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel
és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni.

SAVTERMELÉS:
csökkentésére fehérakácvirág tea.

LÚGOSÍTÁSRA:
fehér árvacsalán tea.
A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. 2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.
Széklet: Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó.

NAGYON JÓ SZÉKLET
van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.

HA SZORULÁS VAN,
akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani:
Gyujtoványfű-tea,
mezei kotáng virág hígabb széklet
kökényvirág
kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.

HASMENÉS:
Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.
Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.
Vadsóskamag nyersen darálva.

ARANYÉR:
Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az aranyér,
akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet,
és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.

IZÜLET:
pld. Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc
állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

RHEUMA: réti legyezőfű

HA A VESÉNK
nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az izületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó: a bodzavirág tea,
aranyvesszőfű, yírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén/, tejoltógalaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet inni,
majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.

LÁBIZZADÁS VAGY KÖRÖMGOMBA VAGY HIDEGLÁB:
diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni.
Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.

MAGAS VÉRNYOMÁS:
vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van.
Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.
> Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan
tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.
Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett.
Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb
vérnyomáscsökkentő tea.

65 ÉVEN TÚL:
1 hónapban 1x vagy 2x cickafark tea egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.

VASHIÁNY:
szederlevélből készült tea a legjobb.

IMMUNERŐSÍTÉS:
Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika,
káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát
/én iszom nagyon finom/.

PROSZTATA:
Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet: 1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével.
Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak.
Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni
és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze.

KLIMAX:
Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.

NŐI SZŐRÖSÖDÉS:
Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.

CISZTA VAGY MIÓMA A PETEFÉSZKEN:
diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

CUKORBETEGSÉG esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint. Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor
vagy: kukoricahéj tea vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni
Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni.
Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.
Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.

AGYDAGANAT:
minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.
A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e?

ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.
DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban megvenni.

Forrás: diabetika.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Búcsú a margarintól
  2014-06-06 13:00:55, péntek
 
 
A margarin káros hatásait boncolgató megannyi cikkel találkozhatunk az életmód és egészség rovatok hasábjain. A margarin ellenes kampányok sokunk számára már jól ismertek, de az talán kevésbé, hogy mivel tudnánk helyettesíteni azt. A valódi vaj, a különböző sajtkrémek, szendvicskrémek jó alternatívák, de az igazán tudatos fogyasztó otthon, maga is el tudja készíteni a különböző szendvicskrémeket garantáltan tartósítószer és adalékanyagoktól mentesen.

PADLIZSÁNKRÉM, CUKKINIKRÉM, SPENÓTKRÉM...

A zöldségből készíthető szendvicskrémek népes családját ismerhetjük meg a cukkiniből, tökből, gombából, padlizsánból, spenótból, vagy akár répából, karfiolból, paradicsomból vagy ezek kombinációjából készített kenyérre kenhető krémek formájában. Készítésüknél a variációknak csupán ízlésünk és fantáziánk szabhat határt.

Zöldségkrémek készítésekor használhatunk nyers zöldségeket, amiket egyszerűen a turmixgépbe teszünk és ledarálunk, ám a jobb íz kedvéért sütőben sült zöldségekből is dolgozhatunk. Ilyenkor a kiválasztott zöldség mellé az íze kedvéért tehetünk egy-két fej hagymát is. Minden hozzávalót összedarabolva tepsibe tesszük, ízesítjük (só, bors, szerecsendió...) kis vizet alá és alufóliával lefedve egy órát sütjük, az utolsó negyedórát fólia nélkül, hogy piruljon. Amikor kihűlt összeturmixoljuk, ízesítjük és fogyaszthatjuk.

TIPPEK ÉS TANÁCSOK

Nem tanácsos túl sok vizet használni a krémhez, mert később eláztatja a szendvicseket.
Többen majonézzel és mustárral ízesítik például padlizsánkrémjüket, ám akkor megint ott tartunk, hogy ipari termelésből származó hozzávaló került a házilag, gondosan válogatott hozzávalókból elkészített krémünkbe.
Az adagokra is érdemes odafigyelnünk, mivel tartósítószert nem tartalmaz, 3-4 napnál tovább nem őrzi meg jó ízét és állagát, ám ha nagy a család, vagy a szendvicsfogyasztás otthon, akkor készíthetünk egyszerre nagyobb adagokat is.
Hasznos, ha az adott évszakban termő hozzávalókból dolgozunk

NEM CSAK ZÖLDSÉGKEDVELŐKNEK - HÚS ÉS TOJÁSKRÉMEK

Mivel nem mindenki feltétlen megszállottja a zöldségeknek, rájuk is gondolva szendvicskrémjeinket készíthetjük húsokkal, akár hallal, az ínyencek garnélával, kiegészíthetjük reszelt sajttal vagy kockákra szelt főtt tojással. Ez esetben is hagymát, serpenyőben előtte készre sült húsokat, reszelt sajtot használhatunk, tejszínnel vagy tejföllel krémesebbé tehetjük készítményünket.

Ha haladó szintre jutottunk, már játszhatunk a színekkel is, hogy a krémünk ne csak ízletes legyen, de a szemünknek is tetsszen. Ha pedig gyerek is van a háznál kifejezetten előnyös, ha a barna vagy zöld zöldségmasszák helyett színes krémekkel (továbbra is természetes anyagokkal színezve) díszítjük a szendvicseket. A sütőtök narancssárga színe élénkzöld snidlinggel, a lilahagyma lila színe, olasz hatásra szeletelt bazsalikom a paradicsomos krémbe - nem csak ízletes, de szórakoztató is lehet az elkészítésük.

A fenti szendvicskrémet összeállítása nem jelent több órás konyhai robotot, de időigényes, hogy mindig legyen otthon friss zöldség, a szeletelés, elősütés, főzés - viszont az egészségünkre, családunk egészségére szánt idő egy mindig megtérülő befektetés.

FORRÁS: NAPIELEMOZSIA.HU



 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Miért éhezel?
  2014-06-06 12:57:32, péntek
 
  EHETNÉL JÓT IS!

Táplálkozásunk az ipari méretű élelmiszer-termelés következtében jobban megváltozott az utolsó 150 évben, mint azelőtt két évezred alatt. Többségünk szinte csak átalakított, feldolgozott, finomított, nagy ökolábnyomú élelmiszert fogyaszt. Hova vezet mindez? - erre keressük a választ a környezetvédelmi világnapon.

Húskészítmények, tejtermékek, édességek, finomított lisztből készült pékáruk, majonéz, ketchup, chips, gyári befőttek, savanyúságok stb. - ezekből hiába eszünk eleget vagy a kelleténél többet, ha nem azt esszük, amire a szervezetünknek valóban szüksége lenne, annak hatása csak hiánybetegség és súlytöbblet lesz.

A szakemberek ezt hívják minőségi éhezésnek, ami mindannyiunkat érint: táplálkozásunk jobban megváltozott az utolsó 150 évben, mint azelőtt két évezred alatt. Evolúciós léptékben ez épp csak villanásnyi idő, ami aligha elég az alkalmazkodásra.

A környezetvédelmi világnap (június 5.) alkalmat ad arra, hogy végiggondoljuk, étkezési szokásaink környezeti és egészségi szempontból is fenntarthatatlanok. Túlsúlyban vezetünk Európában. Ideje más útra térni.

CSÖKKEN A TÁPÉRTÉK

A nagyüzemi mezőgazdaság, a túlhajszolt termelés pusztítja a talajt, ezért csak rendszeres és nagy mennyiségű műtrágyázással és növényvédő, rovarirtó szerekkel párosítva (és rengeteg vizet, energiát használva) tartható fenn gazdaságosan a termelés. Emiatt azonban fokozatosan csökken élelmiszereink tápértéke: például a gabona- és zöldségfélék 14-81%-át veszítették el ásványi- és nyomelem-tartalmuknak, a tej és a zöldségfélék vitamintartalma 40-95%-kal csökkent az 1970-es évek óta.

Márpedig többnyire ezek kerülnek az asztalunkra, sőt csökkent tápértékű terménnyel etetjük a haszonállatokat is. És ezekből a csökkent tápértékű alapanyagokból készülnek a kényelmünket szolgáló félkész és készételek is.

Fogynak is szépen - étrendünk jelenleg átlag 75%-ban előre feldolgozott félkész vagy készételből áll. Étrendünkben a feldolgozott húskészítmények (virsli, párizsi, száraz kolbász, sonka, bacon, pulyka nuggets, halrudacska stb.), a zsíros sajtok aránya is több a kelleténél. Tudta? Napi 50 g feldolgozott húsféle fogyasztása 19%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség és 42%-kal az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Miért? Mert a hústermékekben általában túl sok a só és sokféle adalékanyagot is tartalmaznak. Bezzeg a sokféleképpen variálható, színpompás zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből az ajánlott mértéknél 15-25%-kal kevesebbet fogyasztunk.

A gyerekek is ezt látják, és a szülők, az otthoni minta hatására ők is ezt eszik, ezt szeretik. Gondoljunk csak a hazai konyhákból kiűzhetetlen vasárnapi húsleves, rántott hús, sült krumpli combóra, a virslis-ketchupos gyors vacsorákra, a ,,vega" rántott sajtra, a reggeli sonkás szendvicsre, a futtában bekapott sajtos-ketchupos pizzaszeletre. Egyhangú, túl gyakran fogyasztva nem épp egészséges, és mégis ezt esszük. És ennek az étrendnek az ökolábnyoma is nagy.

VAN MEGOLDÁS

Egyszerű - tartsunk 50 km-es diétát, vásároljunk helyi termelőtől, vagy ha van kertünk, termeljünk magunk, süssünk-főzzünk lehetőleg frissen szedett zöldségekből, gyümölcsökből, akár csalánból, pitypangból, tyúkhúrból vagy erdei szederből, nincs adalék, sóból is kevesebb kell: a házi koszt sokféle fűszerrel ízesíthető. A házi befőzést, aszalást is vegyük napirendre - tartósítók, egyéb adalékok, sőt cukor nélkül is eltehetünk télire sok mindent.

Ráadásul ez az egészséges étrend karcsúsít és szépít, pláne ha kicsit többet mozgunk, mint eddig - a változatos, friss alapanyagokból, idényterményekből összeállított étrendből kevesebb is elég.

Ilyenkor nyárelőn a legkönnyebb elkezdeni. Együtt a családdal vagy barátokkal igazán jó program.
Helyi termelői piacok, szedd magad akciók, kipróbálásra váró fantasztikus receptek, vakáció, napfény, nyár. Mi kell még?

A jutalom: jobb egészség, nagyobb teherbírás, kisebb ökolábnyom.

Forrás: fna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Boldogabb gyerekkor: vissza a természetbe!
  2014-06-06 12:52:28, péntek
 
 
Azok a csemeték, akik több időt töltenek a szabadban, szorosabb kapcsolatban állnak a természettel, illetve boldogabbnak és békésebbnek érzik magukat - derül ki egy friss kutatásból.

Az eredmények szerint a kint töltött idő erősíti a Földdel való spirituális kapcsolatot, valamint azt az érzetet, hogy a környezetet védeni kell - olvasható a beszámolóban. A kis létszámú vizsgálathoz tíz 7 és 8 év közötti gyermeket vettek górcső alá. A szerzők szerint azoknál lehetett erősebb kötődést megfigyelni a természethez, akik hetente 5-10 órát töltöttek a szabadban.

,,Ezek az értékek rendkívül fontosak az emberi fejlődés és a jó közérzet szempontjából" - fogalmazott Gretel Van Wieren vallástudományi professzor, a Michigani Állami Egyetem munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

,,Az eredmények megleptek minket. A kutatás elvégzése előtt feltettük a kérdést, hogy hiedelem-e csupán, hogy a gyerekek jobban kötődnek a természethez. Ám a feltételezés igaz volt, mégpedig meglehetősen egyértelmű módon" - tette hozzá a szakértő. Azok a gyerekek ugyanis, akik sok időt töltöttek odakint, békesség, boldogság és ,,világhoz tartozás" érzetéről számoltak be a Journal of the Study of Religion, Nature and Culture című szakfolyóirat aktuális számában megjelent cikk alapján.

A természettel legszorosabb kapcsolatot ápoló szülők gyermekként maguk is rengeteg időt töltöttek a szabadban, és sokan közülük úgy nyilatkoztak, hogy ezek a tapasztalatok hozzájárultak a felnőtt életük és a spiritualitásuk előmozdításához is.

A szabadban való tartózkodás rengeteg látnivalót, hangot, illatot és színt jelent a kicsik számára - mondta Van Wieren, aki szerint a technológia egyre elterjedtebb használata problémát okozhat. ,,A modern életmód távolabb sodorta az embereket a természettől, és most kezdünk rájönni, hogy ennek mennyi negatív hatása lehet. Ijesztő tehát a kérdés, miként fog ez hatni a gyermekeinkre, s mi hogyan fogunk reagálni minderre?" - töprengett a szakértő.

Forrás: pozitivnap.hu

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 542
  • e Hét: 9187
  • e Hónap: 15559
  • e Év: 66350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.