Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pajzsmirigyről
  2015-03-09 19:26:28, hétfő
 
   
 



Legtöbben a pajzsmirigy rendellenességek fokozott előfordulási arányának okát a megváltozott étrendbeli és környezeti viszonyokban látják. Bármi legyen is az ok, egy biztosan állítható: egyre többen és többen szenvednek a pajzsmirigy különböző rendellenességeitől, a legnagyobb arányban a nők körében.

A jód nem megfelelő (túl kicsi, vagy túl nagy) aránya is okozhat pajzsmirigy alulműködést. További ásványi anyagok, így például a cink hiánya is szervesen összefügg a pajzsmirigy alulműködéssel.

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigy testünkben. Az általa termelt hormonok szervezetünk számtalan funkciójáért felelősek, a sejtek megfelelő energiaellátásától kezdve egészen az anyagcsere ideális működéséig, így a nem kielégítő pajzsmirigyműködés az egész testre kihat.

A pajzsmirigy alulműködés áll számos betegség hátterében

A pajzsmirigy alulműködés legáltalánosabb jele a nagyfokú fáradtság és energiahiány és az alvási rendellenességek.

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek nagy része azonban az energiahiány mellett paradox módon hiperaktivitást is érzékel olyan folyamatosan végzett tevékenységek közben, mint például a házimunka vagy a folyamatos gyaloglás.

Ez azért következik be, mert ha pajzsmirigyhormon-hiány lép fel (így pajzsmirigy alulműködés esetén), az idegek abnormális stimulációt igényelnek a működéshez, így a test túl sok adrenalint termel, mely folyamatosan cselekvésre késztet. Így a beteg egyszerre válik fáradttá és feszültté.

Az alacsony pajzsmirigyhormon-szinttel rendelkezők olyan tüneteket produkálhatnak, amiket általában az öregedés számlájára írnak, melyek közül a koncentrációhiány, gyakori emlékezetkiesés vagy memóriazavar a legszembetűnőbb jelek.

A feltűnően hideg testhőmérséklet és a melegre-hidegre való érzékenység is gyakori tünetei a pajzsmirigy aluműködésnek, a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, fájdalmakkal kísért premenstrucáiós időszak, termékenységi problémák, izomgyengeség, görcsök, száraz bőr, sárga dudorok a szemhéjakon, hajhullás, a szemöldök külső ívét alkotó szőrszálak kihullása, illetve a gyulladásra, migrénre, rekedtségre, székrekedésre, depresszióra, beszédnehézségekre való hajlam is mind-mind kísérő jelei lehetnek.

A koraszülés és vetélés, a fibrocisztás emlőbetegség, a petefészek mióma és a petefészekciszta, az endometriózis és a premenstruációs szindróma (PMS) okozója és súlyosbítója is lehet a pajzsmirigy alulműködés, különösen, ha ösztrogéndominanciával párosul, mely egy olyan hormonszintet érintő egyensúlyhiányos állapot, ami már a 20-as évei végén járó nőket is fenyegeti, mely a progeszteronszint csökkenésével járhat együtt. Míg a progeszteron ösztönzi a pajzsmirigyhormon kiválasztását, az ösztrogén gátolja, így járulhat hozzá az ösztrogénszint emelkedése a pajzsmirigyproblémákkal együtt a női belső nemi szervek működésének rendellenességeihez.

Egy, az utóbbi években végzett kutatás kimutatta a pajzsmirigy alulműködés növekvő gyakoriságát a jóindulatú emlődaganatos betegek körében: a tesztalanyok 23,2%-ának volt addig nem gyanított pajzsmirigy alulműködése. 83%-uknál csökkentek a tünetek, kizárólag a pajzsmirigy hormonszint helyreállításának következtében.

A testsúly rendellenessége - akár mindkét véglet irányába - is egy gyakori tényező pajzsmirigy betegség esetén. A gyakori ivás, de kevés ürítés is fontos, intő jel lehet!

A szklerózis multiplex (SM) és az alacsony pajzsmirigyhormon-szint között is kapcsolat van, hiszen gyakran az SM tünetei pajzsmirigykezeléssel megszüntethetők.

A depresszió is igen gyakori velejárója a pajzsmirigyhormon-hiányának. A nők fokozottan ki vannak téve a veszélyének, például a szülés utáni depresszió is sokszor hormonhiány következménye, melyet étrend-kiegészítők szedésével egyszerűen meg lehet szüntetni.

Az adrenalin és annak szintetikus változatai - így az asztma ellen alkalmazott inhalálószerek - szó szerint méregnek számítanak pajzsmirigy alulműködés esetén. A túlzott mennyiségű adrenalin károsítja a szívizom sejtek mitokondriumainak működését.

Dr. Broda Barnes kutatásai is azt mutatták, hogy a diabétesz okozta szív- és érrendszeri komplikációk ugyanannyira a pajzsmirigy gyenge működésének tudhatók be, mint az inzulinhiánynak.

Dr. Barnes megfigyelte, hogy a rák kialakulásának esélye is nagyobb a pajzsmirigy rendellenességben szenvedők között, melynek okát a hormonháztartás kiegyensúlyozatlanságába látja: az ösztrogén fokozottan termelődik, míg az elsődleges öregedés gátló hormonok, így a pregnenolon, progeszteron és a DHA - melyek mind pajzsmirigytől függnek - termelődésének mértéke a normál szint alá esik.

A pajzsmirigy alulműködés akár életveszélyes is lehet

A hosszan tartó, nem diagnosztizált pajzsmirigy alulműködés az ún. myxoedemás coma-hoz vezethet. Ez a fajta kóma szerencsére igen ritkán fordul elő, minden esetben sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Az étrend és a környezeti tényezők jelentős hatással vannak a pajzsmirigy működésére

A legdrasztikusabb környezeti hatás, mely a pajzsmirigyet érheti, a sugárzás (orvosi eszközökből és a mikrohullámú készülékekből áradó ionizáló sugárzás), illetve a nehézfémek (higany, ólom, alumínium) általi szennyeződés. Ezért fontos a vegyszermentes, bio élelmiszerek választása, és elengedhetetlen időnként a szervezet méregtelenítése.

A többszörösen telítetlen olajok többsége - így a szója, repce, sáfrány, kukorica, len, hal, kankalin és borágó - sajnos hozzájárul a gyenge pajzsmirigyműködéshez. A kivételek közt az olívaolaj és a kókuszolaj szerepel, melyeket viszont számos más okból is érdemes beépíteni az étrendbe.

Dr. John Lee, a Harvard Medical Shool professzora arra figyelmeztet, hogy a szójában található goitrogének megakadályozzák az inaktív T4-hormon aktív T3-hormonná alakítását a pajzsmirigy számára, ráadásul a szójababban található genistein nevű izoflavon szintén gátolja a pajzsmirigy hormontermelését, hiszen leállítja a GLUT1 nevű transzport protein működését, mely glükózt küld a sejteknek, amik azt energiává alakítják.

A vízben, ételekben és a fogkrémekben található fluorid szintén gátolja a pajzsmirigy működését.

A szintetikus és genetikailag módosított hormonok használata a fogamzásgátlókban és egyéb hormonkészítményekben, illetve a növekedésserkentő szerek használata a növénytermesztésben és állattenyésztésben szintén blokkolják a pajzsmirigy hormonkibocsátását.

Mivel már korábban is láttuk, hogy szoros kapcsolat figyelhető meg a magas koleszterin- és trigliceridszint, valamint a pajzsmirigy diszfunkciói között, érdemes kivizsgáltatni pajzsmirigyünk működését a koleszterinszint megemelkedése esetén. Ha pedig bebizonyosodik a pajzsmirigy rendellenesség, igyekezzünk minél hamarabb változtatni étrendünkön és próbáljuk meg minél jobban kiiktatni a külső, károsító környezeti tényezőket.
Forrás : drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: koleszterinszint, legdrasztikusabb, hormontermelését, rendellenességek, egyensúlyhiányos, petefészekciszta, trigliceridszint, hiperaktivitást, premenstruációs, hormonháztartás, premenstrucáiós, inzulinhiánynak, rendellenessége, megszüntethetők, testhőmérséklet, legszembetűnőbb, elengedhetetlen, legáltalánosabb, megakadályozzák, méregtelenítése, emlékezetkiesés, pajzsmirigytől, diagnosztizált, alulműködéssel, termelődésének, kivizsgáltatni, rendellenesség, inhalálószerek, produkálhatnak, kialakulásának, súlygyarapodás, bebizonyosodik, vegyszermentes, pajzsmirigyünk, ösztrogénszint, aluműködésnek, pajzsmirigy rendellenességek, megváltozott étrendbeli, biztosan állítható, pajzsmirigy különböző, legnagyobb arányban, cink hiánya, pajzsmirigy alulműködéssel, egyik legfontosabb, általa termelt, sejtek megfelelő, anyagcsere ideális, egész testre, pajzsmirigy alulműködés, nagyfokú fáradtság, alvási rendellenességek, energiahiány mellett, Broda Barnes, John Lee, Harvard Medical Shool,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sors  Kaffka_Margit  Fehér virág  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Png ház  Sokan azt tartják  Png fotel  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gonosz démon-álarc  Akarat  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Png ház  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nem számIt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radikális szeretet  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Nevem  Lóhere  Adakozás  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Radikális szeretet  Png csokor  Reggel van  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Makszim Gorkij gondolata  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete István - Akác  Png cica  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Őrizkednünk kell...  Szívem  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nem számIt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Boldog születésnapot a ma ünne...  Idő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Radikális szeretet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sokan azt tartják  Szívem  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png ház  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png virág  Németh László tollából  Bertolt Brecht -től idézet 
Bejegyzés Címkék
pajzsmirigy rendellenességek, megváltozott étrendbeli, biztosan állítható, pajzsmirigy különböző, legnagyobb arányban, cink hiánya, pajzsmirigy alulműködéssel, egyik legfontosabb, általa termelt, sejtek megfelelő, anyagcsere ideális, egész testre, pajzsmirigy alulműködés, nagyfokú fáradtság, alvási rendellenességek, energiahiány mellett, házimunka vagy, folyamatos gyaloglás, idegek abnormális, beteg egyszerre, öregedés számlájára, legszembetűnőbb jelek, feltűnően hideg, melegre-hidegre való, pajzsmirigy aluműködésnek, szemöldök külső, fibrocisztás emlőbetegség, petefészek mióma, premenstruációs szindróma, olyan hormonszintet, 20-as évei, progeszteronszint csökkenésével, progeszteron ösztönzi, pajzsmirigyhormon kiválasztását, ösztrogén gátolja, ösztrogénszint emelkedése, utóbbi években, jóindulatú emlődaganatos, pajzsmirigy hormonszint, testsúly rendellenessége, gyakori tényező, gyakori ivás, szklerózis multiplex, szülés utáni, asztma ellen, túlzott mennyiségű, szívizom sejtek, diabétesz okozta, pajzsmirigy gyenge, pajzsmirigy rendellenességben, ösztrogén fokozottan, elsődleges öregedés, normál szint, hosszan tartó, fajta kóma, környezeti tényezők, pajzsmirigy működésére, legdrasztikusabb környezeti, pajzsmirigyet érheti, mikrohullámú készülékekből, szervezet méregtelenítése, többszörösen telítetlen, kivételek közt, kókuszolaj szerepel, szójában található, inaktív T4-hormon, pajzsmirigy számára, szójababban található, pajzsmirigy hormontermelését, fogkrémekben található, pajzsmirigy működését, növekedésserkentő szerek, magas koleszterin-, pajzsmirigy diszfunkciói, koleszterinszint megemelkedése, pajzsmirigy rendellenesség, koleszterinszint, legdrasztikusabb, hormontermelését, rendellenességek, egyensúlyhiányos, petefészekciszta, trigliceridszint, hiperaktivitást, premenstruációs, hormonháztartás, premenstrucáiós, inzulinhiánynak, rendellenessége, megszüntethetők, testhőmérséklet, legszembetűnőbb, elengedhetetlen, legáltalánosabb, megakadályozzák, méregtelenítése, emlékezetkiesés, pajzsmirigytől, diagnosztizált, alulműködéssel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 746
  • e Hét: 25637
  • e Hónap: 57123
  • e Év: 261824
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.