Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A női infarktusról, szívrohamról
  2022-01-09 09:26:15, vasárnap
 
  A közhiedelemmel ellentétben szívinfarktus nem csak a férfiakat veszélyezteti, a szívbetegségek a nők körében is vezető haláloknak számítanak. Miért irányul mégis kevesebb figyelem a női szívinfarktusra? A tünetekről, kockázatokról és megelőzésről beszélt Dr. Seidner Judit kardiológus.
A szívroham tünetei

Nőknél a szívroham leggyakoribb tünete - akárcsak a férfiaknál - a mellkasi fájdalom. A nők ezt a fájdalmat másként írják le, mint a férfiak: feszülés, teltségérzet a mellkasban , és nem csak annak bal oldalán. Ám ezek a diszkomfort érzetek többnyire kevésbé hevesek, vagy kínzóak.

Nőknél sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szívroham mellkasifájdalom nélkül következik be, ám a nyakban, állkapocsban, vállban, a hát felső részén vagy a hasban jelentkező diszkomfort érzet kíséri. Emellett a légszomj, a karok fájdalma, hányinger vagy hányás, izzadás, szédülés, szokatlan fáradtság árulkodó lehet - figyelmeztet a kardiológus.

Nem minden szívroham jár együtt mellkasi fájdalmakkal és izzadással. Amerikai egészségügyi kutatások szerint egyes szívrohamok "csendesen", olykor teljesen tünetmentesen jelentkeznek.

A fenti problémák sokkal finomabban jelentkeznek, éppen ezért kevésbé egyértelműek, mint a nyilvánvalóan erős, mellkasi fájdalmak. Sőt gyakrabban fordulnak elő, ha az illető éppen pihen vagy alszik.

Kockázati tényezők
A hagyományos rizikófaktorok közé tartoznak a koszorúér-betegségek - ezeket előidézheti a magas koleszterinszint, amagas vérnyomásés az elhízás. Az említett rizikófaktorok természetesen ugyanúgy befolyásolják mindkét nem egészségi állapotát, azonban vannak olyan tényezők, melyek nagyobb szerepet játszanak a nőknél kialakuló szívinfarktus esetében:
Cukorbetegség: diabéteszes nőknél nagyobb a kockázat a szívbetegségekre, mint a cukorbetegséggel élő férfiak esetében.
Mentális stressz és depresszió: a női szíveket szó szerint jobban érinti a stressz és a depresszió, mint a férfiakét. Ez az állapot megnehezíti az egészséges életmód folytatását, illetve az ajánlott kezelések betartását.
Dohányzás: itt is ugyanaz a helyzet, mint a cukorbetegségnél; a dohányzás szenvedélye nagyobb kockázati tényezőt jelent nők, mint férfiak számára.

Mozgás hiánya: a testmozgás hiánya az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásában.
Változókor: a menopauza során fellépő alacsony ösztrogénszint hozzájárulhat a kisebb erekben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekhez.
Terhességi komplikációk: a terhesség ideje alatt fellépő -átmenetinek vélt,terhességhez kapcsolódott - magas vérnyomás és cukorbetegség növelheti az anyáknál a későbbiekben az állandósult magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulásának veszélyét, egyúttal a szívbetegségek kialakulását.

Dr. Seidner Judit fontosnak tartja megemlíteni, hogy nem csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegségek kockázata. "Minden életkorban komolyan kell venni ezeket a betegségeket. Különösen azoknak, akiknek a családjában előfordult már szívbetegség. Nekik többszörösen oda kell figyelniük életmódjukra, szívük egészségére" - magyarázta a szakorvos.

A szívbetegségek megelőzése

Mit lehet tenni a szívbetegségek kockázatának csökkentéséért?
Az egészséges életmód, a megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú.

Dr. Seidner szerint az életmódbeli változások jelentősen csökkentik a szívbetegségek kockázatát, vagyis a cigaretta elhagyása, a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly megtartása és az egészséges táplálkozás mindenképpen ide sorolható. Pékáruból fogyasszunk teljes kiőrlésűt, sokféle zöldséget és gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket, sovány húsokat. Kerüljük a telített vagy transzzsírokat, a hozzáadott cukrot és a nagy mennyiségű sót. Természetesen rendkívül fontos az is, hogy az előírt gyógyszereket megfelelően szedje a páciens, ideértve a vérnyomás gyógyszereket, a vérhígítót, az aszpirint. A rizikófaktorok kordában tartásával megelőzhető a nagyobb baj.
Forrás : Link

MÁSIK CIKK SZERINT :
A nők sokkal kisebb eséllyel élik túl az első szívrohamukat, mint a férfiak. Hogy miért van ez? Mert a női szívroham tünetei időnként egészen mások, és egyszerűen nem ismerik fel.

Sokáig úgy tartották, hogy a nők kevésbé hajlamosak a szívrohamra, ám ez nem igaz. Egy, az Oxfordi Egyetemen született kutatás szerint például három rizikófaktor, a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás éppen a nők szívrohamkockázatát emeli meg, de egyes női betegségek, mint amilyen a PCOS - policisztás ovárium szindróma - is növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

Hogy néz ki a nőknél a szívroham?
Míg a férfiak egy szívroham esetén feszítő, szorító mellkasi fájdalomra és halálfélelemre panaszkodnak, a nőknél a szívroham tünetei enyhébbek, vagy más jellegűek. Sokáig a férfiak tüneteit tartották a szívroham tüneteinek, és csak az utóbbi időben ismerték fel, hogy mennyire eltérő lehet a két nemnél a szívroham érzékelése.

Van néhány olyan tünet, mely komoly bajra utalhat. A mellkasi nyomás a legjellemzőbb jel, azonban a nőknél nem törvényszerű. Például egy 2003-as tanulmány szerint csak a nők valamivel több mint fele tapasztalt mellkasi fájdalmat a szívrohama közben, de közel egyharmaduk a szívrohamot megelőző egy hétben.

Felsőtesti fájdalom is előfordulhat: a szívroham kisugározhat a nyakra, az állkapocsra, a hát felső részére és a karokba. A fájdalom jelentkezhet hirtelen, de kezdődhet egy adott ponton is, ahonnan lassan terjedhet szét szélesebb területen.

Gyomorproblémák is gyakran jelentkeznek jelzésként: sok nő érez a szívrohama előtt feszítő, fájdalmas érzést a gyomrában, de émelygést, hányingert is sokan tapasztalnak. Nem ritka még a gyengeség érzése sem a szívrohamot megtapasztaló nőknél, mely néha reszketéssel, szorongással, ájulással, szédüléssel is párosulhat.

Légszomj is jelentkezhet: az ok nélküli nehézlégzés, főleg, ha fáradtsággal, gyengeséggel vagy mellkasi fájdalommal is párosul, utalhat szívproblémákra. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nehézlégzés főleg akkor jelentkezik, amikor a beteg lefekszik, és akkor csillapodik, amikor felül.

Jelezheti a problémát az ok nélküli fokozott verejtékezés is, valamint az alvási nehézségek. Az említett tanulmányban arra is rámutattak, hogy sok nő már hetekkel a szívrohama előtt tapasztalt alvási nehézségeket, gyakran felébredt az éjszaka közepén, és fáradtan ébredt reggel.

A fenti tünetek persze, nem mindig utalnak komoly bajra, lehet, hogy csak valami ártalmatlan áll mögöttük, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha az ember hasonló jeleket tapasztal önmagán, mert azzal megelőzhető a komolyabb baj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: cukorbetegséggel, cukorbetegségnél, szívbetegségekre, mellkasifájdalom, koleszterinszint, szívinfarktusra, kulcsfontosságú, gyomorproblémák, szívproblémákra, halálfélelemre, szívbetegségek, rizikófaktorok, kialakulásának, transzzsírokat, kialakulásában, ösztrogénszint, csökkentéséért, közhiedelemmel, nyilvánvalóan, megtapasztaló, cukorbetegség, szívinfarktus, természetesen, befolyásolják, tejtermékeket, tünetmentesen, hozzájárulhat, betegségekhez, valószínűsége, kockázatokról, legjellemzőbb, szívrohamukat, veszélyezteti, gyógyszereket, legfontosabb, előfordulhat, közhiedelemmel ellentétben, férfiakat veszélyezteti, szívroham tünetei, szívroham leggyakoribb, mellkasi fájdalom, fájdalmat másként, diszkomfort érzetek, valószínűsége annak, szívroham mellkasifájdalom, hasban jelentkező, karok fájdalma, fenti problémák, nyilvánvalóan erős, illető éppen, hagyományos rizikófaktorok, magas koleszterinszint, Seidner Judit, MÁSIK CIKK SZERINT, Oxfordi Egyetemen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Hogy lehet megtartani  Nem tudhatod  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png fotel  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Png férfi  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Elköszönt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy hatékony szolga  Radikális szeretet  Szívem tiéd  Alázat  Facebookon kaptam  Lóhere  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 19  Egy hatékony szolga  Png rózsa csokor  Kellemes délutánt kívánok  Mai harmónia kártyám  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png nő  A kételkedés kezelése  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png rózsa csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png lepke  Az igazi szeretetért rendszeri...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Krisztinától  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  képre írva  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png ház  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alvó cicák  Popper Péter szavai  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy maradéktalanul uralt világ  Tavaszi kép  Akarat 
Bejegyzés Címkék
közhiedelemmel ellentétben, férfiakat veszélyezteti, szívroham tünetei, szívroham leggyakoribb, mellkasi fájdalom, fájdalmat másként, diszkomfort érzetek, valószínűsége annak, szívroham mellkasifájdalom, hasban jelentkező, karok fájdalma, fenti problémák, nyilvánvalóan erős, illető éppen, hagyományos rizikófaktorok, magas koleszterinszint, említett rizikófaktorok, nőknél kialakuló, állapot megnehezíti, egészséges életmód, ajánlott kezelések, dohányzás szenvedélye, testmozgás hiánya, egyik legfontosabb, szívbetegségek kialakulásában, menopauza során, kisebb erekben, terhesség ideje, szívbetegségek kialakulását, idősebb nőket, szívbetegségek kockázata, családjában előfordult, szívbetegségek megelőzése, szívbetegségek kockázatának, megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás, életmódbeli változások, szívbetegségek kockázatát, cigaretta elhagyása, megfelelő testsúly, egészséges táplálkozás, telített vagy, hozzáadott cukrot, nagy mennyiségű, előírt gyógyszereket, vérnyomás gyógyszereket, rizikófaktorok kordában, első szívrohamukat, magas vérnyomás, szívroham esetén, férfiak tüneteit, szívroham tüneteinek, utóbbi időben, szívroham érzékelése, mellkasi nyomás, 2003-as tanulmány, szívrohama közben, szívrohamot megelőző, szívroham kisugározhat, fájdalom jelentkezhet, adott ponton, szívrohama előtt, gyengeség érzése, szívrohamot megtapasztaló, nehézlégzés főleg, beteg lefekszik, alvási nehézségek, említett tanulmányban, éjszaka közepén, fenti tünetek, ember hasonló, cukorbetegséggel, cukorbetegségnél, szívbetegségekre, mellkasifájdalom, koleszterinszint, szívinfarktusra, kulcsfontosságú, gyomorproblémák, szívproblémákra, halálfélelemre, szívbetegségek, rizikófaktorok, kialakulásának, transzzsírokat, kialakulásában, ösztrogénszint, csökkentéséért, közhiedelemmel, nyilvánvalóan, megtapasztaló, cukorbetegség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.