Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krónikusfáradtság-szindróma
  2023-01-03 20:56:53, kedd
 
  Krónikusfáradtság-szindróma - Megtévesztő tünetek, potenciális kezelési módszerek

Vírusfertőzések, ízületi fájdalmak, memória- és alvászavarok?
Hogyan kapcsolódhatnak ezek a krónikusfáradtság-szindrómához, és mit tehetünk a tünetek ellen?

Mi az a krónikusfáradtság-szindróma?

A myalgiás enkefalomielitisz, illetve szisztémás megerőltetési intolerancia néven is ismert krónikusfáradtság-szindróma (CFS) egy meglehetősen gyakori, ám nehezen felismerhető, és sajnálatos módon a legtöbb esetben nem is diagnosztizált, súlyos betegség. A krónikusfáradtság-szindrómát általában fáradtság, gondolkodási nehézségek, és a test különböző területein fellépő fájdalmak jellemzik, ám ezeken kívül más, rendkívül változatos tüneteket is eredményezhet. A betegségre jellemző súlyos, legalább hat hónapja fennálló fáradtság elegendő pihenés és jó minőségű alvás ellenére sem enyhül, ráadásul idővel rosszabbodhat is.

Bár leggyakrabban 40 és 50 év közötti nőknél fordul elő, a krónikusfáradtság-szindróma szinte bárkinél jelentkezhet. A tudomány jelenlegi állása szerint a krónikusfáradtság-szindróma kialakulhat vírusos és bakteriális fertőzés, pszichológiai stressz, illetve több más egészségi és életviteli tényező, vagy azok kombinációja következtében. Ezért, illetve a tünetek milyenségében, súlyosságában és gyakoriságában megfigyelhető eltérések miatt a betegséget nehéz diagnosztizálni, ráadásul mivel nincsenek pontosan meghatározott tesztek, a tartós fáradtság mögött meghúzódó egyéb állapotok szintén késleltethetik és megnehezíthetik a kezelést.

A CFS világszerte milliókat érint. Az ebben a betegségben szenvedőknek több, mint a 90%-a nem diagnosztizált, vagy nem kap megfelelő ellátást. Ugyan a betegségre jelenleg nincs gyógymód, a megfelelő, mihamarabb megkezdett kezeléssel jelentősen enyhíthetők a tünetek, és így javítható az életminőség.

A krónikusfáradtság-szindróma egyes kockázati tényezői és kialakulásának lehetséges okai

Ugyan a krónikusfáradtság-szindróma kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, vizsgálatok szerint a következő életviteli és egészségi tényezők növelhetik a kockázatát, illetve hozzájárulhatnak a kialakulásához: 
nem - nőket gyakrabban diagnosztizálnak, mint férfiakat (ám vegyük figyelembe, hogy ennek az is lehet az oka, hogy a nők hajlamosabbak orvoshoz fordulni, mint a férfiak)
életkor - beszámolók szerint 40 és 50 év közöttieknél gyakrabban alakulhat ki a betegség
tartósan legyengült immunrendszer
a hormonális egyensúly zavarai
egyes vírusok, mint például az Epstein-Barr vírus, a rubeola vírus, a Ross River vírus, vagy a humán herpeszvírus-6 okozta fertőzések által kiváltott változások a szervezetben
egyes baktériumok, mint például Coxiella burnetii vagy Mycoplasma pneumoniae okozta fertőzések által kiváltott változások a szervezetben
stressz
egyes allergiák és intoleranciák
öröklött tényezők, potenciális genetikai hajlam
bizonyos környezeti tényezők 

Klinikai vizsgálatokra alapozott becslések szerint a fentiek közül az Epstein-Barr vírus, a Ross River vírus, valamint a Coxiella burnetii baktérium okozta fertőzésekben szenvedők körülbelül 10%-ánál a fertőzést követően olyan tünetek jelentkezhetnek, melyek a krónikusfáradtság-szindrómára is utalhatnak. 

Milyen tünetek utalhatnak a krónikusfáradtság-szindrómára?

A krónikusfáradtság-szindróma nem-kizárólagos tünetekben mutatkozik meg, tehát a szimptómák más betegségekre is utalhatnak. A tapasztalt tünetek fennállásának gyakorisága, időtartama, erőssége, valamit azok esetleges kombinációi nagymértékben függenek olyan egyéni tényezőktől, mint például az egészségi állapot, a fennálló betegségek, az alkalmazott gyógyszerek, és nem utolsó sorban a krónikusfáradtság-szindróma súlyossága. 

A tünetek gyakran időszakosak, tehát egy súlyosabb, huzamosabb ideig fennálló tünetcsoport jelentkezése után előfordulhat, hogy azok teljesen megszűnnek, majd újra visszatérnek. Ez sajnos jelentősen megnehezíti a diagnózis felállítását, és a megfelelő kezelési terv meghatározását.

A krónikusfáradtság-szindróma során leggyakrabban tapasztalt, legjellemzőbb tünet a súlyos, az életminőségre negatívan ható, minimum 6 hónapig fokozatosan fennálló fáradtság.

A fáradtságon túl a következő mentális és fizikai tünetek is felléphetnek:
koncentrációs zavarok és más kognitív problémák
memóriavesztés
szédülés
ortosztatikus intolerancia, vagyis a fekvő vagy ülő helyzetből való felállást követő szédülés, vagy akár ájulás
krónikus álmatlanság
alvászavarok
kialvatlanság érzése még elegendő és megfelelő minőségű alvást követően is
gyakran jelentkező, nehezen szűnő fejfájás
gyakori torokfájás
duzzadt nyaki és hónalji nyirokcsomók
izom- és ízületi fájdalmak

A krónikusfáradtság-szindróma megtévesztő tünetei más állapotokat is jelezhetnek

A tünetek jelentkezése, kiújulása, valamint súlyosbodása esetén ajánlott orvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy a feljebb említett kockázati tényezők egyike sem igaz ránk. A szimptómák ugyanis más, súlyos állapotok megjelenésére is figyelmeztethetnek, melyek orvoslása érdekében kulcsfontosságú szakemberhez fordulni.

A krónikusfáradtság-szindróma diagnózisának felállításához ki kell zárnunk más, gyakran azonos tünetekkel járó lehetséges betegségeket, mint például a depresszió, a mononukleózis, a lupus, a fibromyalgia, a hipotireózis, más néven pajzsmirigy-alulműködés, vagy akár a Lyme-kór.

Fontos megjegyeznünk, hogy az alkohol nagy mértékű, rendszeres fogyasztásának következtében, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként szintén felléphetnek a krónikusfáradtság-szindrómára jellemző tünetek, ám ezek az alkohol, vagy az adott gyógyszerek elhagyását követően általában rövid időn belül megszűnnek.

Mit tehetünk a tünetek enyhítésének érdekében?

Jelenleg nincs egyetlen specifikus gyógymód a krónikusfáradtság-szindróma tüneteinek tartós enyhítésére, azonban klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint a panaszokat számos módon enyhíthetjük. Mivel a tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, gyakran több eljárást is ki kell próbálnunk, mire megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelőbbet. Lássuk néhány módszert, melyet az orvosok és a krónikusfáradtság-szindrómában szenvedők is gyakran ajánlanak!
Gyógyító alvás

Ha a krónikusfáradtság-szindróma tünetei közül az álmatlanság gyakran visszatérő gondot okoz, fontos, hogy ne csak az esti órákban, hanem napközben is megtegyünk minden tőlünk telhetőt a könnyebb elalvás, és a pihentető alvás érdekében! A koffeint tartalmazó italok, mint például a kávé, egyes teák, valamit az energiaitalok mellőzése segíthet az elalvás megkönnyítésében, és a pihentetőbb alvás elérésében is. A dohányzással, valamit tapaszokkal bevitt nikotin kizárása szintén fontos, valamint az alkoholfogyasztást is ajánlott kerülni. Az alvási rutin felállítása szintén segíthet. Próbáljunk meg ugyan abban az időintervallumban felkelni, illetve lefeküdni, és ha tehetjük, kerüljük a napközbeni, akár rövidebb ideig tartó alvást.

Szakemberrel való konzultációt követve az elalvást segítő, és az alvás minőségét javító természetes készítményeket is bevethetünk. A következő bejegyzésből többet is megtudhatjunk ezekről: 6 hatóanyag a könnyed és pihentető alvásért
Sokoldalú étrend-kiegészítők

A krónikusfáradtság-szindróma tüneteinek enyhítésére a változatos, egészséges étrend kiegészítéseként számos készítmény alkalmazható. Szerencsére több kutatás is készült ezek hatékonyságát vizsgálva. Beszámolók szerint a legígéretesebb, számos tünetet akár egyidejűleg enyhíteni képes étrend-kiegészítők közé tartozik a magnézium, az L-karnitin, az s-adenozil-metionin, röviden SAMe, a nikotinamid-adenin-dinukleotid, vagyis a NADH, a Q10 koenzim, a probiotikumok, a vörös ginzeng, valamint kiegészítésként és bűnmentes élvezet gyanánt a magas kakaótartalmú étcsokoládé. Ezeket mi is kipróbálhatjuk, és bioboltokban, gyógyszertárakban, vagy webáruházakból könnyedén be is szerezhetjük.

Alternatív terápiák

Az egészséges táplálkozás, a számunkra legmegfelelőbb étrend-kiegészítők alkalmazása, a stressz kezelése, valamint az alvás minőségének javítása mellett számos alternatív módszert kipróbálhatunk a tünetek további enyhítésére. 

Kisebb tanulmányok, valamint felhasználói beszámolók szerint például a szorongás és a depresszió kezelésére a meditáció, a jóga, valamint a különböző légzési gyakorlatok mind jótékonyan hatnak, főleg a természetben, közösségben végezve. A fájdalom természetes enyhítésére alkalmazhatunk masszázst, fizikoterápiát vagy akár a sokat vitatott akupunktúrát, illetve természetes fájdalomcsillapítókat.

Ha pedig a fáradtság leküzdésére, és az energiaszint felpörgetésére keresünk megoldást, ez a bejegyzés hasznos lehet: Kirobbanó energia kávé, tea és energiaitalok nélkül?

Az újabb és újabb vizsgálati eredményeknek köszönhetően a diagnózis felállítása hatékonyabb és gyorsabb lehet, illetve ezeket alapul véve új kezelési módszerek fejleszthetők ki. A nekünk legmegfelelőbb kezelés meghatározásához kérjük orvosunk segítségét!

A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem azonosak a szakorvosi tanácsadással! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: kiegészítéseként, mellékhatásaként, megkönnyítésében, hozzájárulhatnak, diagnosztizálnak, meghatározásához, kulcsfontosságú, vírusfertőzések, diagnosztizálni, kiegészítésként, megnehezíthetik, jelentkezhetnek, kapcsolódhatnak, gyakoriságában, késleltethetik, diagnosztizált, kialakulásának, kialakulásához, meghatározását, memóriavesztés, fogyasztásának, felállításához, készítményeket, kipróbálhatjuk, felpörgetésére, legígéretesebb, alkalmazhatunk, fizikoterápiát, legmegfelelőbb, kipróbálhatunk, webáruházakból, koncentrációs, életminőségre, fertőzésekben, ortosztatikus, vizsgálatokra, tünetek ellen, myalgiás enkefalomielitisz, meglehetősen gyakori, legtöbb esetben, test különböző, betegségre jellemző, tudomány jelenlegi, tünetek milyenségében, betegséget nehéz, tartós fáradtság, betegségben szenvedőknek, betegségre jelenleg, következő életviteli, hormonális egyensúly, rubeola vírus, humán herpeszvírus-6, Ross River,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Soha ne kedvezz...  Png telefon  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png nő  Szép napot kívánok  Alázat  Fehér virág  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Nevem  Tavaszi kép  Gonosz démon-álarc  A televizió nem a kultúrát kép...  Kövesd a cowboyt!  Albert Einsteinről  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Nem számIt  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hazára minden embernek szükség...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 21  Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Nevem  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png férfi  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Soha ne kedvezz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Mindig jusson idő nevetni  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A jó emberek mindig szépek mar...  Németh László tollából  Egy lelki imádság  A sors  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Hiányzik  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép napot kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Mi lenne ha  Jó éjszakát  Bertolt Brecht -től idézet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Erdőn  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sose bánj semmit  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
tünetek ellen, myalgiás enkefalomielitisz, meglehetősen gyakori, legtöbb esetben, test különböző, betegségre jellemző, tudomány jelenlegi, tünetek milyenségében, betegséget nehéz, tartós fáradtság, betegségben szenvedőknek, betegségre jelenleg, következő életviteli, hormonális egyensúly, rubeola vírus, humán herpeszvírus-6, fentiek közül, fertőzést követően, tapasztalt tünetek, egészségi állapot, fennálló betegségek, alkalmazott gyógyszerek, tünetek gyakran, diagnózis felállítását, megfelelő kezelési, életminőségre negatívan, következő mentális, fekvő vagy, tünetek jelentkezése, feljebb említett, szimptómák ugyanis, alkohol nagy, adott gyógyszerek, tünetek enyhítésének, panaszokat számos, tünetek egyénenként, nekünk leginkább, álmatlanság gyakran, esti órákban, könnyebb elalvás, pihentető alvás, koffeint tartalmazó, energiaitalok mellőzése, elalvás megkönnyítésében, pihentetőbb alvás, alvási rutin, időintervallumban felkelni, elalvást segítő, alvás minőségét, következő bejegyzésből, vörös ginzeng, magas kakaótartalmú, egészséges táplálkozás, számunkra legmegfelelőbb, stressz kezelése, alvás minőségének, tünetek további, depresszió kezelésére, különböző légzési, fájdalom természetes, sokat vitatott, fáradtság leküzdésére, energiaszint felpörgetésére, bejegyzés hasznos, diagnózis felállítása, nekünk legmegfelelőbb, fenti információk, szakorvosi tanácsadással, kiegészítéseként, mellékhatásaként, megkönnyítésében, hozzájárulhatnak, diagnosztizálnak, meghatározásához, kulcsfontosságú, vírusfertőzések, diagnosztizálni, kiegészítésként, megnehezíthetik, jelentkezhetnek, kapcsolódhatnak, gyakoriságában, késleltethetik, diagnosztizált, kialakulásának, kialakulásához, meghatározását, memóriavesztés, fogyasztásának, felállításához, készítményeket, kipróbálhatjuk, felpörgetésére, legígéretesebb, alkalmazhatunk, fizikoterápiát, legmegfelelőbb, kipróbálhatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1139
  • e Hét: 17806
  • e Hónap: 49292
  • e Év: 253993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.