Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2. Nyílt levél Ákosnak és minden hatalmon lévő politikusnak
  2015-12-19 04:30:37, szombat
 
   
  MIRŐL IS ÍRTAM JUHÁSZ a JUDIT ÁLTAL VEZETETT MAGYAR RÁDIÓ "LÁNYOK- ASSZONYOK" című MŰSORVEZETŐJÉNEK, AMIT ELHALLGATOTT AKKOR, MAJD A RENDSZERVÁLTOZÁSBAN ÉS KÉSŐBB IS!?

*

Például ilyeneket:

"A népi káderekből lett vezetők - középszerűségükkel és tekintélyelvűségükkel - annyira rátelepedtek a hatalmukkal mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.


Mit jelentett ez azoknak az ifjaknak, akik az 1968-as évekre váltak szakmunkásokká? Akik teljesítménybérben ledolgozták a napi kötelező nyooocórát, aztán, a másik nyooocat meg a fusiban és már csak arra maradt energiájuk, hogy a kocsmában emelgessék a poharakat, meg meg...ják az ott található, erre ,,szakosodó" női személyeket.
Azt hiszem a Bikini Lojzija is erről énekel, amikor azt mondja: ,,Csókolom! Megszakadhatok?"
https://www.youtube.com/watch?v=utHVf3MuhY0

Általában, ugyanilyen körülmények között telt el egy faluról a fővárosba került munkásszállón elhelyezett tizennégy éves gyereknek az ifjúvá serdülés időszaka még évtizedeken keresztül.

2012-ben jelent meg a közismert színésznek, Szabó Győzőnek a Toxikóma c. könyve, amely szintén erről szól. Pontosabban, arról, hogy a vidékről a nagyvárosba szakadt gyermekek hogyan élik meg a szülői felügyelet alól való kikerülést... Hogyan próbálják meg a szülői ház szeretetteljes hiányát drogokkal, pótszerekkel pótolni."


BIZONYÍTÁS:

"Nézzük meg hogyan érintette az 1970-es évek munkás-ifjúságát a faluról, a nagyvárosba kerülés!

Mennyire befolyásolta őket kulturális- anyanyelvi műveltségükben és egyáltalán mindenben?
A falvakban, kistelepüléseken toborzott, és egy-egy nagyobb városban, vagy a fővárosban működő gyárak munkásszállóin elhelyezett - lányoknak, fiatalasszonyoknak még rosszabb volt a helyzetük.
*
Beszélni kellene végre arról is, hogy csak a fővárosi munkásszállókon elhelyezett 1200-1500 építőipari- főleg fiú- szakmunkástanuló helyzete egyenesen tragikus volt, mert ők a három tanulóévük alatt csak a szálló-munkahely-képző-kocsma-szálló útvonalat ismerhették meg a fővárosból, a világ egyik legszebb városából!
*
Miért volt ez annyira tragikus?
*
Azért, mert a tizennégy éves gyerekek, a fővárosba kerülve úgy jártak, mint amikor egy növényt gyökér nélkül kitépünk "őshonos" helyéről és úgy akarjuk az idegen talajba átültetni.
*
Ráadásul a fiúk a szakmunkásvizsga után több-mint két évre bevonultak katonának, így teljesítve sorköteles katonai szolgálatukat. Mire leszereltek, minden családi- otthoni kötődésüket elveszítették. Nem is ez az igazán elkeserítő, hanem az, hogy szinte semmit nem kaptak helyette!
Az ifjúvá serdülés éveit ezeknek a fiataloknak is a túlélés jelentette - a töltekezés, a szellemi- testi- lelki "építkezés" helyett, a saját jövőjükre való felkészülés helyett!

*

Mi köze ennek az anyanyelvhez?
*
Talán, csak annyi, hogy köztudottan a textilipari munkagépek és más gépi munkaeszközök rettenetes zajjal működnek. Aki ilyen körülmények között dolgozza le a napi 8-10 órát - teljesítménybérben, számukra lehetetlenség a nyelvi kommunikáció.
*
A fiúknál meg még ráadásként ott volt a két év sorköteles katonai szolgálat és az is köztudott, hogy a katona parancsosztó és parancs végrehajtó személy, akinek ritkán van lehetősége a választékos anyanyelvi önkifejezésre!
Mire házasulandó korba kerültek ezek a fiatalok, már elveszítették természetes-ősi (organikus) műveltségüket, minden kötődésüket a szülőföldjükhöz és az anyanyelvükhöz!
*
Fölmerül a kérdés, mennyire voltak képesek önmaguk minőségi reprodukciójára (családalapításra, utódokról való gondoskodásra) akkor amikor már nem tellett tőlük több, mint szolgai lélekkel szolgálva - túlélni a mindennapokat!?
*
Elveszítették azt a kistelepülési összetartó erőt, amelyik segítségével kalákában kis házat építette az új párnak... stb.
*
A munkásszállóra nem lehetett családot tervezni, sem az ingázásra!
*
*
Az akkori huszonéves ifjaknak nem jutott már lakás sem és bizony, ha nem volt jó a káderlapja, akkor még arra a panelra sem fizethetett be, mert akkorra már elfogytak a kiutalható tanácsi bérlakások és ennek a nemzedéknek már meg kellett vásárolnia 30 éves törlesztő részletre, OTP hitelre, ha aláírt legalább 2 gyermek megszületésének vállalását. A havi törlesztő részlet egy 47-50 négyzetméteres panel lakásnak 2.600,- Ft volt ugyan, ami bagatellnek tűnik, csakhogy, ennyi volt a havi fizetése egy szakmunkásnak.
A feleség, aki otthon volt az akkori nagy vívmány szerinti GYES-en (ami 800 Ft volt) ebből kellett volna kifizetni a havi közüzemi díjat és fedezni a megélhetés költségeit. És akkor még az otthoni munkavégzést törvény tiltotta... Meg egyébként sem voltak ezek a penel lakások alkalmasak az otthoni munkavégzésre!
*
Nem maradt más ennek a nemzedéknek a relaxációra és a rekreációra, mint a gyárkapuba telepített italkimérőknél való lerészegedés!
*
Nem véletlen, hogy ennek a korosztálynak a halandósági rátája a legmagasabb! Bizony, 80-as, sőt! 90-es nénikék és bácsikák temetik 50-es-60-as fiaikat, lányaikat!"

*

Csakhogy, ezeket hiába is írtam bárkinek, aki olyan helyzetben volt, hogy tehetett volna bármit is ezért a nemzedékért... mert azokat NEM ÉRDEKELTE!
*
SŐT, MINDENT ELKÖVETTEK, HOGY A NEMEK HÁBORÚJÁVÁ SILÁNYÍTVA A PROBLÉMÁKAT JELENJENEK MEG EZEK A SORSKÉRDÉSEK. AZT SULYKOLVA, HOGY MINDEN ROSSZRÓL CSAKIS EZEK AZ EMBEREK TEHETNEK!

(Folyt.köv.)

Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: műsorvezetőjének, kistelepüléseken, családalapításra, szakmunkásvizsga, szakmunkástanuló, szülőföldjükhöz, megszületésének, reprodukciójára, munkásszállókon, alkoholizmusba, szeretetteljes, anyanyelvükhöz, négyzetméteres, műveltségükben, italkimérőknél, szakmunkásokká, megszakadhatok, munkásszállóra, munkásszállóin, elveszítették, szolgálatukat, mindennapokat, kistelepülési, munkaeszközök, önkifejezésre, agonizálással, gondoskodásra, műveltségüket, lehetetlenség, korosztálynak, szakmunkásnak, munkavégzésre, munkásszállón, lerészegedés, rátelepedtek, munkavégzést, népi káderekből, hatalmukkal mindenre, elhúzódó agonizálással, 1968-as évekre, napi kötelező, másik nyooocat, kocsmában emelgessék, fővárosba került, ifjúvá serdülés, közismert színésznek, nagyvárosba szakadt, szülői felügyelet, 1970-es évek, nagyvárosba kerülés, fővárosban működő, fővárosi munkásszállókon, MIRŐL IS ÍRTAM JUHÁSZ, JUDIT ÁLTAL VEZETETT MAGYAR RÁDIÓ, LÁNYOK- ASSZONYOK, AMIT ELHALLGATOTT AKKOR, MAJD RENDSZERVÁLTOZÁSBAN ÉS KÉSŐBB IS, Bikini Lojzija, Szabó Győzőnek, MINDENT ELKÖVETTEK, HOGY NEMEK HÁBORÚJÁVÁ SILÁNYÍTVA PROBLÉMÁKAT JELENJENEK MEG EZEK SORSKÉRDÉSEK, HOGY MINDEN ROSSZRÓL CSAKIS EZEK AZ EMBEREK TEHETNEK, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy hatékony szolga  Akarat  Sokan azt tartják  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szívem  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png lepke  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Kerüld el az evangélium örömén...  Fehér virág  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Németh László tollából  képre írva  képre írva  Fekete-erdő desszert  Esti kép  Akarat  Mai harmónia kártyám  Png rózsa csokor  Esti kép  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Neked tudnod kell  Png lepke  Png nő  Szép napot kívánok  Egy bizonyos határt  Paul David Tripp Április 19  Alázat  A sors  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam  Lóhere  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép álmokat!  Hazára minden embernek szükség...  Rátalálsz  Lóhere  George Gordon Lord Byron: Inez...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Png kutya  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png ház  Akik bántanak téged  Albert Einsteinről  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy lelki imádság  Éretlen vers  Bertolt Brecht -től idézet  Soha ne kedvezz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
népi káderekből, hatalmukkal mindenre, elhúzódó agonizálással, 1968-as évekre, napi kötelező, másik nyooocat, kocsmában emelgessék, fővárosba került, ifjúvá serdülés, közismert színésznek, nagyvárosba szakadt, szülői felügyelet, 1970-es évek, nagyvárosba kerülés, fővárosban működő, fővárosi munkásszállókon, három tanulóévük, világ egyik, tizennégy éves, fővárosba kerülve, növényt gyökér, idegen talajba, szakmunkásvizsga után, igazán elkeserítő, túlélés jelentette, szellemi- testi-, saját jövőjükre, textilipari munkagépek, napi 8-10, nyelvi kommunikáció, katona parancsosztó, választékos anyanyelvi, kistelepülési összetartó, akkori huszonéves, kiutalható tanácsi, havi törlesztő, 47-50 négyzetméteres, havi fizetése, akkori nagy, havi közüzemi, megélhetés költségeit, otthoni munkavégzést, penel lakások, otthoni munkavégzésre, gyárkapuba telepített, halandósági rátája, műsorvezetőjének, kistelepüléseken, családalapításra, szakmunkásvizsga, szakmunkástanuló, szülőföldjükhöz, megszületésének, reprodukciójára, munkásszállókon, alkoholizmusba, szeretetteljes, anyanyelvükhöz, négyzetméteres, műveltségükben, italkimérőknél, szakmunkásokká, megszakadhatok, munkásszállóra, munkásszállóin, elveszítették, szolgálatukat, mindennapokat, kistelepülési, munkaeszközök, önkifejezésre, agonizálással, gondoskodásra, műveltségüket, lehetetlenség, korosztálynak, szakmunkásnak, munkavégzésre, munkásszállón, lerészegedés, rátelepedtek, munkavégzést, anyanyelvhez, parancsosztó, pótszerekkel, befolyásolta, elhallgatott, kommunikáció, segítségével, sorskérdések, problémákat, halandósági, leszereltek, legmagasabb, körülmények, textilipari, nemzedékért, fiataloknak, elhelyezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1802
  • e Hét: 5330
  • e Hónap: 13934
  • e Év: 49875
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.