Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Nem mi akartunk kapitalizmust!
  2011-11-27 12:12:46, vasárnap
 
  Bogár László szerint a rendszerváltás 1982-ben már le is zárult, és olyan, máig is feltáratlan alkura épült, amely eleve vesztes létre ítélte a magyar társadalom legalább nyolcvan százalékát.

Jacques de Larosière, 1978 és 1986 között az IMF vezérigazgatója, évekkel ezelőtt Bogárnak elmondta: 1978-tól világossá vált, hogy

Magyarországra sikeresen rácsapódott az adósságcsapda.


Az IMF vezérigazgatója Kádár Jánossal találkozva közölte: bár a rendszer formálisan továbbra is a szovjet birodalmi keretek között üzemel, a tartalmi utasításokat most már Washingtonból fogja kapni.


Kádár nemcsak nem ellenkezett, hanem örömmel üdvözölte mindezt.

,,Eddig egy másik birodalmat szolgáltunk, most pedig ezt fogjuk, van már benne gyakorlatunk"

- tette hozzá némi öniróniával.

A zökkenőmentes átmenet érdekében Nyers Rezső és Tardos Márton vezetésével elkezdték a kapitalizmus jogi struktúráinak megtervezését, amelynek eredményeként 1988 áprilisában a parlament elfogadta a ,,társasági törvényt".


A magát szocializmusnak nevező régi rendszer uralmi struktúrái nemcsak hogy ,,ellenállást" nem mutattak, de ők maguk igyekeztek a legbuzgóbb kollaboránsként bizonyítani rátermettségüket az új birodalomnak. (MH 17)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életem tönkretevője a videón!
  2011-11-23 12:05:23, szerda
 
  http://www.magyarvagyok.com/videok/listak/dokumentumfilmek/561-Pinceborton/

Az 56. perctől kezd izgalmas lenni, majd az 59. percben előugrik váratlanul életem tönkretevője Kovács László titkos-ügynök, aki 1957-től kísérte figyelemmel Bóna Gábor (apám) és utódai sorsát. Ezt a tevékenységét még 1990 után is folytathatta!!! Lásd Bóna Rudi tragikus történetét a furaila blogomban! Anya bizalmába férkőzött - évtizedeken keresztül, 1998-ban bekövetkezett haláláig - mint a szerelme. Majd anya halálát követően átpasszolt ,,kollégáinak" akik számára napjainkig minden eszköz a rendelkezésére áll az elszigetelésemre és ellehetetlenítésemre, amit megörököltek tőlem gyermekeim is! Vagyis, ők a túszok a mindenkori titkos-szolgák kezében...

Bóna Mária Ilona


Részlet Bóna Rezső "Rudi" 1956-os "pesti srác" szenvedéstörténetéből:

Bóna Rezső 1996. november 28-án halt meg a János Kórházban. Előbb Szlama Árpádot értesítették, a “hozzátartozót", majd - mivel hivatalos papírok nélkül került a kórházba, rokona, gyámja nem volt - a holttestet átszállították a főváros központi gyűjtőjébe, oda, ahol az ismeretlen, azonosítatlan hullákat tárolják az elhantolásukig. Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Szövetsége elnöke, mintegy utolsó szolgáltatásul annyit elintézett (s ebben Fürcht Klára minisztériumi főtanácsos is segítségére volt), hogy a POFOSZ november 30-án saját halottjának nyilvánította Bóna Rezsőt - de más intézkedés nem történt. A derék bajtársak, egészen egyszerűen elfeledkeztek a hullakamrában lévő “sajátjukról".

Megtorlók-megemlékezők
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=87849&n=furaila&blog


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dániel Péter kérjen bocsánatot
  2011-11-20 02:25:40, vasárnap
 
  Nyílt levél Dániel Péterhez!

Dániel Péter!

Ön GYÁVA ember. Gyáva ember az, aki kockázat nélkül kiszolgáltatott embert testileg-lelkileg megöl, emberségében meggyaláz, tönkretesz, bemocskol.

Gyáva tett volt bemocskolni, összemaszatolni más munkáját, közösségi házban ketchuppel bármit is összekenni. A gyávaságnak is vannak fokozatai. Atombiztos bunkerből lőrésen keresztül, védekezésre képtelen emberre gépfegyverrel lőni a gyávaság legfelsőbb foka. Ön napok óta folyamatosan egy védekezésre képtelen idős hölgyre lövöldöz, aki két gyermek édesanyja és négy unoka öreganyja. Teszi ezt annak biztos tudatában, hogy Önt semmilyen kár nem érheti, a célszemély viszont gyorsan, vagy lassan belepusztul a támadásba.

Napok óta nem alszom, mert fájdalom van a szívemben. Nem a nemzet nem alszik. Én nem alszom. Nem a nemzet nevében beszélek. Egyes szám első személyben beszélek és szólítom meg Önt. Mert a végső elszámolás során nekem kell Isten ítélő széke elé állni.

Napokig gyötrődtem, mert nem tudtam mit tehetnék ebben a helyzetben. Milyen lehetőségeim vannak?! Közös levelet fogalmazni, és sok név mögé bújva számon kérni bűnét? Nevetség tárgyává tudnak tenni minden közös nyilatkozatot.

Sötétben, hátulról leütni, megverni, megveretni!? Ilyet csak a gyávák tesznek. Szemtől szembe leköpni, arcul ütni!? Ilyet a kocsmai verekedők tesznek.

Történelmi olvasmányaimból tudom, hogy a középkorban társaik védelmében, hogy minél kevesebb áldozat árán döntsék el az adott vitás kérdést, seregek, csapatok, kisebb közösségek bajvívókat állítottak ki. Nyilvánosan, minkét fél beleegyezésével. Eleink ezt bajvívásnak hívták.

Én Önt bajvívásra szólítom fel! Bármikor, bárhol, bármely feltételek mellett, puszta ököllel vívott párviadalra. Ön 21 évvel fiatalabb és 30-35 kilóval súlyosabb, mint én. Tehát az ön kockázata csekély. A gyáva kis kockázatot sem képes elviselni. Ha Ön, e felkínált párviadalra nem kíván kiállni, akkor Ön GYÁVA, GYÁVA.

Tudom, hogy az Ön mögött állók segítségével megverethet, vagy akár meg is ölethet. Önnek tudnia kell, hogy én nem félek. Nem félek, mert készen vagyok az útra. Ismerem hibáimat, bűneimet, gyengeségeimet, és ismerem Krisztus urunk tanításait.

A házasságtörő asszonyt megkövezni szándékozóknak Krisztus azt mondta:
" Az vesse rá az első követ, aki nem vétkezett." Egyetlen kő nem repült a bűnös asszonyra.

Nem tudom és nem is érdekel, hogy Wittner Mária milyen bűnöket követett el ifjú életében. Amit tudok: nem köztörvényes bűncselekményért ítélték halálra. Egészen pontosan az 1956-os szabadságharcot követően, politikai okokból ítélték halálra. Több hónapot töltött siralomházban, 13 évet börtönben. A halálos ítélet, a halálsoron és börtönben töltött idő, minden korábbi bűnét eltörölte. Minden 56-os nő és férfi, akik a barikádokon, akik a sortüzekben, akik a börtönökben, akik akasztófán, akik kínzókamrákban a Hazájukért a Nemzetükért meghaltak vagy szenvedtek, minden korábbi bűnüktől felmentettek. Ön, Wittner Máriával és az 56-osokkal úgy viselkedik, mintha Pál apostolt, Paulust, a damaszkuszi út előtti szauluszi élete alapján ítélnénk el. Ítélnénk meg. Saulus többszörös gyilkos volt.
Wittner Mária talán nem.

Dániel Péter!
Ön ezen a földön senkit nem győzhet le. Megölhet, meggyalázhat, megfélemlíthet, bemocskolhat sok embert. De legyőzni egyetlen egy embert tudunk életünkben. Önmagunkat. Önnön gyűlöletünket, gyengeségünket, hitetlenségünket, fájdalmunkat, megaláztatottságunkat, hibáinkat.

Dániel Péter!
Egyszer legyen bátor életében! Győzze le félelmét! Győzze le gyűlöletét! Kérjen bocsánatot Wittner Máriától! A Magyar Nemzettől! 1956 hőseitől! 1956 mártírjaitól! A halottakat csak az élők védhetik meg.

Ha Ön nem kér bocsánatot, akkor GYÁVA! GYÁVA! GYÁVA!

Vegye tudomásul, hogy Önmaga elől nem menekülhet el! A gyávasággal szemben sem betonbunker, sem a barátai, sem a családja nem védheti meg.

A mai naptól, ha gyalogosan jár az utcákon, ha buszon, villamoson, földalattin emberekkel találkozik, bárkinek a szemébe néz, minden szempár azt üzeni majd, hogy Ön gyáva! Ha egyedül lesz, világosban és sötétben, ébrenlétében és álmában ezek a tekintetek elkísérik. A gyávákat nem a nép haragja, hanem a nép megvetése sújtja.

Én nem nyilatkozhatom a nép nevében, de hangos szóval mondom egyes szám első személyben: én megvetem Önt, ha nem kér bocsánatot Wittner Máriától, az 56-osoktól, a Magyar Nemzettől.

Dániel Péter!
Legyen bátor!
Kérjen bocsánatot!

2011. Mindenszentek napja
Papp Lajos a szívsebész

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugati világ mulasztása 1956-
  2011-11-20 02:19:55, vasárnap
 
  Merénylet és árulás
2011.11.05.

"New York éjfél előtt értesült arról, hogy az orosz árulás bekövetkezett, és Moszkva elszánta magát a merényletre. A rádiók első híreivel egy időben, röplapokat kezdtek osztogatni éjjel a New York-i utcákon. Az angol nyelvű röplapok figyelmeztették a közönséget, hogy Magyarországon e pillanatokban tömegmészárlás kezdődött, és az amerikai nép és kormányzat azonnali beavatkozását követelik."

- Így kezdte Márai Sándor 1956. november 4-én, vasárnap reggel beszámolóját a Szabad Európa Rádióban arról, hogyan fogadta Amerika a magyarországi szovjet támadás hírét. Véget ért a totalitárius kommunista zsarnokságot megdöntő dicsőséges magyar forradalom, és megkezdődött a szovjet megszállókkal szembeni heroikus nemzeti szabadságharc második szakasza.


Másfelől, végzetes csapás érte a magyarok és a velünk rokonszenvező nemzetközi közvélemény abba vetett hitét, reményét (vagy inkább illúzióját?), hogy van lehetőség egy szovjet birodalomhoz tartozó, gyarmati függésben levő országban a kommunista rendszer felszámolására és a függetlenség helyreállítására. Részben, mert ezt a szovjet vezetés eltűri és megengedi, részben mert a nyugati világ, élén az Amerikai Egyesült Államokkal, ezt ki tudja és ki akarja kényszeríteni - vagy alkudni.
1955-ben az osztrák nép számára előnyös alkut kötöttek a nagyhatalmak, de a Szovjetunió által Finnországgal kialakított speciális viszony (belpolitikai önállóság, külpolitikai korlátozott szuverenitás, katonai semlegesség), sőt még a különutas, el nem kötelezett titoista Jugoszlávia is kívánatos célként és követhető példaként lebegett sok magyar szeme előtt.

November 4-én és a következő napokban azonban világossá vált, hogy a hit és a remény mindkét vonatkozásban megalapozatlan volt. Sem a moszkvai birodalmi központ, sem az amerikai kormányzat nem akarta megengedni, illetve támogatni Magyarország kiválását a szovjet blokkból. A szovjet vezetés már 1956 nyarán, a lengyelországi munkásfelkelés után rendszerellenes megmozdulásokra számított Magyarországon is, és katonai előkészületeket tett nagy erők bevetésére ,,a szocialista társadalmi rend védelme, adott esetben helyreállítása" érdekében.
Az október 23-i, éjjeli első szovjet intervenció azonban nem hozta meg a kívánt eredményt, a kommunista Nagy Imre miniszterelnök a forradalom oldalára állt, és ekkor egy napra - október 30.! - úgy tűnt, a birodalmi vezetés hajlandó engedményekre, akár még a megszálló csapatok kivonásáról is kész tárgyalni a magyar kormánnyal.
Másnapra azonban, az SZKP első számú vezetője, Hruscsov (egy álmatlanul töltött éjszaka után) mégis úgy döntött, hogy fegyveres erővel kell leverni a magyar forradalmat, és ehhez nem volt nehéz megszerezni a zömében még mindig sztálinistákból álló pártelnökséget, illetve a katonai vezetőket. Zsukov és Konyev marsall ,,testvéri segítségnyújtás" címén szabályos villámháborút tervezett és indított egy elvileg független, baráti, sőt szövetséges ország ellen.
Mintegy százezer főnyi, különleges haderő zúdult Magyarországra, amelynek 120 ezer főnyi hadseregét sikeresen ,,lefejezték", s megbénították, de a néhány ezer - zömében munkás és értelmiségi - magyar szabadságharcos ellenállását így is a tervezettnél sokkal lassabban és nehezebben tudták felszámolni. A fegyveres ellenállást csak hetek, a munkástanácsok és értelmiségi csoportok vezette politikai ellenállást, a ,,második forradalmat" pedig csak hónapok alatt tudták kíméletlen terrorral, véres sortüzekkel, tömeges letartóztatásokkal, internálásokkal pacifikálni.

Ezt a hetekig-hónapokig tartó élet-halál harcot a nyugati világ, élén az amerikai kormányzattal, tétlenül nézte. Az újraválasztására készülő Eisenhower elnök nem lehetőséget, hanem problémát látott a magyar felkelésben. Utasítására Dulles külügyminiszter megüzente a szovjeteknek, hogy az Egyesült Államok Magyarországot (és a szovjetek számára szintén problémás Lengyelországot) nem tekinti lehetséges katonai szövetségesének, csak ,,ha sikert aratnak, és a maguk erejéből kivívják szabadságukat", akkor Amerika kész segíteni nekik a gazdasági felzárkózásban.
Vagyis az amerikaiak által évekig propagandisztikusan hangoztatott ,,visszaszorítási" és ,,felszabadítási" jelszavak, ígéretek az igazság pillanatában hamisnak, megtévesztőnek bizonyultak. Eisenhower valójában kételkedett abban, hogy lehetséges és egyáltalán kívánatos-e megváltoztatni az 1945 után kialakult európai status quót.
Mint második világháborús tábornok, megtanulta tisztelni a Vörös Hadsereg erejét, s túl kockázatosnak tartotta volna Magyarország katonai megsegítése miatt konfrontációt vállalni a Szovjetunióval, amely 1956-ban már az Egyesült Államokkal egyenrangú, rivális atomnagyhatalom volt.
A katonai erőviszonyokat tekintve bizonyos fokig érthető az USA (és a nyugat-európai hatalmak) vezetésének óvatossága és tétlensége november 4. előtt, ám éppen a magyar nép hősies szabadságharca mutatta meg, hogy még az irdatlan szovjet túlerővel szemben is lehet ellenállni.

Kivételes balszerencsénk volt az első világháború végén Wilsonnal, a másodikban Roosevelttel, 1956-ban Eisenhowerrel: a múlt század sorsdöntő pillanataiban tehetségtelen, alkalmatlan elnökökkel volt dolgunk, akik elárulták az általuk fennen hirdetett eszméiket. A huszadik századi magyar tragédiákért bizony nem kis felelősség terheli az említett három amerikai elnököt.
A képmutatás, a gyávaság és a tétlenség éppúgy bűn, sőt hiba, mint a szándékos gonosztett. Márai pontosan látta: a nyugati világ mulasztása 1956-ban ,,több volt, mint bűn; hiba volt". Ennek következményeit ötvenöt év múltán is viseljük.

Faggyas Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutális kilakoltatásokról ...
  2011-11-18 06:37:03, péntek
 
  Brutális kilakoltatás dokumentumfilmen- videó



A film készítőjétől kaptam azzal, hogy minél többen tudjanak róla.

Rajtam ne múljon! A filmeket sorrendben kell végig nézni! (rövidek, 10p)



Házat, hazát Lehetsz te is földönfutó!



III/ 1. rész http://www.youtube.com/watch?v=FX5UK2Jt7K0

III/2 . rész http://www.youtube.com/watch?v=GWhWbGHpd4w

III/3. rész http://www.youtube.com/watch?v=LtbKlOJ9QHI





A téma sajnos még mindig nagyon aktuális, általánosan és személyesen az
áldozatok szempontjából is.

Az otthonvédőknek ajánlottam a filmet, tiszteletből és emlékül."


Ahogy tudom, - sajnos - , folytatás is készül, ahogy a kilakoltatások is
folytatódnak.

--------------------------------------------------------------------------------
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öngyilkos kilakoltatott
  2011-11-18 06:31:56, péntek
 
  Újabb öngyilkosság kilakoltatás miatt
Budapest, 2011. november 17. csütörtök

Kilakoltatása közben csütörtökön délelőtt kiugrott otthonának ablakából egy
57 éves budapesti férfi - értesült a Magyar Szociális Fórum.

Az eset a III. kerületben történt, a San Marco utcában.
A végrehajtásban rendőrök is részt vettek. A helyszínelés a déli órákban még
tartott.

A Magyar Szociális Fórum helyszínre érkezett szervezője felhívta a
sajtó figyelmét, hogy a kilakoltatási moratórium július 1-én történt
megszüntetése óta országszerte több tucatnyian menekültek a halálba a
kilakoltatásuk elől. Az esetek többsége végrehajtás közben történt. Felmerül
a kérdés - mondta Simó Endre -, hogyan fordulhatott elő a sorozatos tragédia
olyan körülmények között, amikor a végrehajtásban részt vevő hatósági
személyeknek szolgálati kötelessége az élet védelme mindenekfelett.

Simó emlékeztetett a kilakoltatói elől október 6-án halálba menekült S.
Éva metróvezető esetére, melynek körülményei mindmáig tisztázatlanok,
rendőrségi jegyzőkönyv máig nem született, és az áldozat 77 éves édesanyja
kénytelen lépni az igazság kiderítése érdekében. (Lásd a csatolt
sajtómeghívót!)+++

kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Büntetés helyett lakhatást!
  2011-11-18 06:29:16, péntek
 
  Budapest, 2011. november 17. csütörtök



Megdöbbenését fejezte ki az október eleje óta bekövetkezett húsz
fagyhalál eset miatt a Kereszténydemokrata Néppárt egyik vezetőségi tagja.
Nemesszeghy György szerint a tiltás és a büntetés előtt a hajléktalanok
lakhatását kell megoldani.

A Magyar Szociális Fórumhoz csütörtökön eljuttatott üzenetében
Nemesszeghy a keresztény szolidaritás szellemében támogatásáról biztosította
azokat az emberségeseket, akik a hajléktalanok mellett tüntettek ott, ahol a
kukázásukat akarták betiltani, vagy kiközösítésüket tervezték a közterek
használatától. "A hajléktalanok éjjeli menedékhelye jelenleg kevés és
rosszabb, mint a börtön" - írta.

Lukács evangéliumából idézte a Dúsgazdag és a koldus Lázár fejezetét.
"Volt egy gazdag ember, bíborba és patyolatba öltözködött és dúsan
lakmározott mindennap. Volt egy Lázár nevű koldus is, aki ott feküdt a
kapuja előtt, fekélyekkel tele. Szívesen jóllakott volna a gazdag ember
asztaláról lehulló morzsákból is." De senki sem adott neki. Mi még a
kukázástól is eltiltjuk, és még munkalehetőséget sem adunk neki - fűzte
hozzá. A KDNP országos vezetőségi tagja leszögezte: "A Keresztényszociális
irányzat a szabadulás mozgalma attól, hogy az emberek másokat erőszakkal,
csalással, hazugsággal elnyomjanak, becsapjanak, fagyhalálba küldjenek".+++



kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

WWW.mszfszk.hu
--------------------------------------------------------------------------------
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb egészségügyi törvény...
  2011-11-18 06:02:58, péntek
 
  Parlament előtt az újabb egészségügyi "salátatörvény"

Webdoki 2011. november 17. 05:40, csütörtök
- Szemlézte: Dr. Hanyecz Vince

Benyújtotta a parlamentnek szombaton Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás
miniszter az újabb egészségügyi "salátatörvényt", vagyis az egyes
egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A
tervezet egyik lényegi eleme, hogy májustól az egészségügyi régiót felváltja
a térségi rendszer, a gyógyszerek támogatásánál pedig a
"beteg-együttműködés" is számítani fog.

A javaslat kimondja: az egészségügyi régiót 2012. május elsejei
hatálybalépéssel felváltja a térségi rendszer. Az egészségügyi térségekben
az egészségpolitika kialakításában közreműködő szerv az úgynevezett Térségi
Egészségügyi Tanács lesz. Ennek feladata lesz a térségi egészségszervező
központ munkájának elősegítése, a területi ellátási kötelezettség
megállapításának szakmai támogatása, tanácsadás a területi
egészségfejlesztési célok meghatározásához, a térségben működő egészségügyi
szolgáltatók hosszú távú fejlesztésének és a fejlesztés prioritásainak
véleményezése.

A javaslat értelmében az egyes egészségügyi térségekben úgynevezett térségi
egészségfejlesztési programot kell kidolgozni. Ennek tartalmaznia kell
egyebek között a térségben élő lakosság számának, korösszetételének,
egészségi állapotának várható változását, az egészségügyi szolgáltatások
igényének várható alakulását, a térségi egészségügyi szolgáltatók szakmai
jellemzőit, fejlesztési terveit.

"A törvényjavaslat módosítja az egészségügyi rendszer működtetésében részt
vevő szervezetek feladatait, megerősíti az állami szerepvállalást a
közfinanszírozásban részesülő egészségügyi szolgáltatók
kapacitás-módosításának, illetve az ellátási területek módosításának
eljárásában, valamint a Semmelweis-tervben rögzített szakmai szempontok
alapján újraszabályozza az ellátási területek kialakításának és
módosításának szabályait" - olvasható az általános indoklásban.

Az egészségügyi szolgáltatók járóbeteg-szakellátási kapacitásait és az
azokhoz tartozó ellátási területet 2012. november 30-ig kell megállapítani,
az ez alapján keletkező szerződéseket az egészségbiztosítónak jövő év végéig
meg kell kötnie.

A gyógyszerek támogatásában a jövőben számítani fog az úgynevezett
beteg-együttműködés, amely a beteg egészségügyi szakemberrel egyeztetett
ajánlásoknak megfelelő viselkedését jelenti a gyógyszerszedés, táplálkozás
és az életvitel területén.

A javaslat kimondja továbbá, hogy a gyógyszerész köteles tájékoztatni arról,
ha a készítmény más referencia vagy annál kedvezőbb árú, vagy preferált
referencia ársávba tartozó gyógyszerrel helyettesíthető, hacsak a vényen az
orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget.

A betegszervezetekkel való kapcsolattartás fórumaként létrejön a Nemzeti
Betegfórum, amelyet az adott betegségben szenvedőket képviselő társadalmi
szervezetek alkotnak. A Nemzeti Betegfórum a miniszter részére javaslatot
tesz, felkérésre véleményez, elemzést, értékelést készít, az adott
betegséggel, betegségcsoporttal összefüggésben érdekképviseletet lát el,
kapcsolatot tart az egészségügyi szakmai kollégium adott tagozatával, a
társadalmi, érdekképviseleti szervezetekkel, az egyházakkal, valamint az
alapítványokkal. Emellett a javaslat tartalmazza az Országos Betegjogi és
Dokumentációs Központ (OBDK) 2012. január elsejei kormányrendeletben történő
létrehozásához szükséges törvényi alapok megteremtését is.

A törvénytervezet szerint létrehozzák az egészségügyi adatokat tartalmazó
Betegségregisztert. A regiszterben "személyazonosításra alkalmatlan módon"
egy kapcsolati kód fűzi majd össze az ellátott beteg, az egyes ellátási
események, köztük a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz rendelések adatait.

A törvényjavaslat a praxisjog megújítására is kitér. Eszerint a kormány
egyebek mellett felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa a praxisjog
megszerzésének és visszavonásának feltételeit, kijelölje a praxiskezelőt, a
praxiskezelő által nyújtott kölcsönre vonatkozó részletes szabályokat pedig
rendeletben állapítsa meg.

A kormányrendeletben meghatározott praxiskezelő regisztrálja a
praxisjogokat, valamint a praxisjogra vonatkozó adásvételeket, közzéteszi és
hirdeti a megvásárolható praxisjogokat, kormányrendeletben meghatározottak
szerint kamatmentes kölcsönt nyújt a praxisjogot megszerezni kívánó
háziorvosoknak. A praxiskezelő feladatait - kormányrendeletben
meghatározottak szerint - az Országos Alapellátási Intézet látja majd el a
törvénytervezet szerint.

A javaslattal módosítanák az egészségügyi dolgozók ügyeletére vonatkozó
szabályozást is. Ez alapján a heti 40 órás teljes munkaidőben
foglalkoztatott egészségügyi dolgozó számára a rendes munkaidő terhére heti
16 óra egészségügyi ügyeletet az egészségügyi szolgáltató egyoldalúan is
elrendelhet.

Mindezek mellett a javaslat arra is kitér, hogy nem csupán szülő nő, illetve
a csecsemőt örökbe fogadni szándékozó nő lenne jogosult
terhességi-gyermekágyi segélyre, hanem amennyiben a szülő nő egészségi
állapota miatt a gyermekét nem tudja gondozni, vagy meghal, akkor a
csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is.

A hatósági ellenőrzésben - a mintavétel mellé - bevezetnék az úgynevezett
próbavásárlást. Ennek elsősorban nem a hagyományos forgalmazási csatornákon
(nagykereskedelem, kiskereskedelem) keresztül történő értékesítésnél, hanem
a multi-level marketinges, internetes, csomagküldő szolgálaton keresztüli
forgalmazás esetében lenne jelentősége, de a hagyományos (bolti) kereskedés
ellenőrzésében is segítséget nyújtana - áll a törvényjavaslat indoklásában.

MTI
--------------------------------------------------------------------------------
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A csillebérci izotópgyárból...
  2011-11-18 05:58:57, péntek
 
  Csillebércről szökött a radioaktív anyag

A csillebérci izotópgyárból az elvártnál magasabb értékben szökött a jód-131
izotóp.

A Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az
elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp - tudatta az Izotóp
Intézet Kft. cégvezetője az MTI-vel csütörtökön, azt hangsúlyozva, hogy a
lakosság egészsége nincs veszélyben, továbbá ez nem jelenti azt, hogy ők
okolhatók a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzásért.

Környei József cégvezető az MTI-nek azt mondta: az év első felében már
észlelték, hogy a gyártási eljárás során a kéményen keresztül kibocsátott,
"elszökő" jód-131 mennyisége megnövekedett, de még mindig a határértékek
alatt maradt. Nyáron a termelést leállították, és átalakították a
szűrőberendezéseket, viszont a szeptemberi újraindulás után is megmaradt a
magasabb érték.

A cég ezért ismét leállította a jód-131 gyártását, hogy jobb elemeket,
szűrőket építsenek be - tette hozzá.

A főváros XII. kerületében működő Izotóp Intézet Kft. cégvezetője
kijelentette: "nem történt rendkívüli esemény, kibocsátás mindig is van, de
az a mi általunk elvártnál volt magasabb". Környei József tájékoztatása
szerint a 2011. január és május közötti gyártási tevékenységből az
összkibocsátás kb. 300 GBq (gigabekerel) volt, míg a szeptember és november
közepéig tartó időszakban az össz-kibocsátás 324 GBq értékűre tehető.
Hozzátette: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megadott
dózismegszorításból származtatott éves kibocsátási korlát az Izotóp Intézet
Kft. esetén 1600 GBq, így az éves korlátnak mindössze 39 százalékát
bocsátották ki.

A cégvezető elismerte, hogy Budapest légterében a napokban mért jód-131 egy
hányada nagy valószínűséggel tőlük származott, de hangsúlyozta, a
környezetellenőrző állomások által mért aktivitáskoncentrációkból származó
lakossági dózisok elhanyagolhatóak, így azoknak egészségügyi,
sugár-egészségügyi következményük nincsen.

Környei József úgy fogalmazott: Csehországban és Európa más pontjain az
elmúlt napokban megemelkedett radioaktív sugárzás "nem származhat kizárólag
tőlünk", de azt elismerte, hogy "valamennyi értékkel hozzájárulhattak". Arra
a kérdésre, hogy miért csak most hozzák nyilvánosságra, hogy magasabb
értékben "szökött" üzemegységükből a jód-131, a cégvezető úgy válaszolt: a
Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a magyarországi Országos Atomenergia
Hivataltól (OAH) is kért adatokat, ők az OAH-nak az adatszolgáltatást most
megtették, és ezzel egy időben tájékoztatják a közvéleményt is.

A NAÜ múlt pénteken közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást
észleltek Közép-Európa több országában. Az ENSZ-szervezet már akkor jelezte,
hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy vélte,
hogy az nem a fukusimai atomerőműből származik.

A jód-131 izotópot orvosi célra, elsősorban a pajzsmirigy vizsgálatára és
gyógyítására alkalmazzák, amelyet az Európai Unióban csak néhány helyen,
Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és
Magyarországon gyártanak. A tellúr nevű elemet kutatóreaktorban besugározva
jön létre a 8 napos felezési idejű jód-13 izotóp, amelyet speciális
leválasztás és feldolgozás során lehet alkalmassá tenni orvosi
felhasználásra.
Magyarországon a Csillebércen működő Izotóp Intézet Kft. rendelkezik
engedéllyel és tapasztalatokkal a jód-131 gyártásában.

Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
(OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója kedden az MTI-nek azt
mondta, Magyarországon a jód-13 részecskékből származó radioaktív sugárzás
mértéke az OKI összes mérőállomásán visszaállt a normál, úgynevezett
háttérszintre. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH)
főigazgatója az MTI-nek nyilatkozva leszögezte: nem a Paksi Atomerőműből
ered a minimális radioaktívszint-emelkedés, és az atomerőmű környezetében
sem mértek magasabb értéket.

MSZP: miért nem tájékoztatta az állam a lakosságot?
Érthetetlennek tartja az MSZP, miért nem kapott állami tájékoztatást a
lakosság arról, hogy a 69 százalékban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)
tulajdonában álló csillebérci izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az
elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp. Szabó Imre, az MSZP
fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője az MTI-hez csütörtökön
eljuttatott közleményében azt írta: az Izotóp Intézet Kft. 69 százalékban az
MTA, azaz állami köztestület tulajdonában van, amelytől elvárható lett volna
a lakosság tájékoztatása. "Elképesztő, hogy egy állami köztestület hónapokon
át bizonytalanságban tartja a lakosságot, ami esetlegesen pánikhangulat
kialakulását eredményezhette volna" - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő.

Azzal kapcsolatban, hogy a cég az év első felében már észlelte, hogy a
gyártási eljárás során a kéményen keresztül kibocsátott, "elszökő" jód-131
mennyisége megnövekedett, Szabó Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy a
társaságnál tudták, gond van a rendszerrel, és "feltételezhető, hogy erről
tájékoztatták az érintett állami szerveket is, azok azonban mégsem
tájékoztatták a lakosságot".

OKF: nem Magyarország okozta a nagyobb európai jódkoncentrációt
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint nem a csillebérci
jód-131-izotóp szökése okozta a Csehországban és Európa más részein
tapasztalt nagyobb jódkoncentrációt. AZ OKF - miután a Csillebércen működő
izotópgyár elismerte, hónapokon át szivárgott tőlük a jód-131-izotóp, és
emiatt magasabb radioaktív sugárzást lehetett mérni Budapesten - az MTI-nek
küldött csütörtök délutáni közleményében úgy fogalmazott: "semmilyen, a
megengedettől eltérő kibocsátás nem történt", így a katasztrófavédelem nem
látja indokoltnak lakosságvédelmi intézkedés elrendelését.

Közleményük szerint a Központi Fizikai Kutató Intézet csillebérci
telephelyén található Izotóp Intézet Kft. hatósági engedély birtokában
gyárthat izotópot, engedélyei összhangban vannak az Európai Unió
előírásaival. Az elmúlt héten a Cseh Köztársaságban és Európa más államaiban
mért megnövekedett jód-131-koncentrációt nem Magyarország okozta. "Már csak
azért sem, mert a magyarországi létesítményben nem csak jód-131 izotóp
készül, hanem jód-125 is. Amennyiben a Csehországban mért izotóp tőlünk
származna, akkor" a jód-125-öt is ki kellene mutatniuk - írta az OKF.

A csillebérci izotópkutató intézet idén eddig az éves korlát (1600 GBq -
gigabekerel) negyven százalékát bocsátotta ki, mindez tervezetten és a
megfelelő engedélyek birtokában történt, mint ahogyan az Európa más fejlett
országaiban is történik - tudatták. Hozzátették: a kibocsátott mennyiség a
lakosságra egészségügyi kockázatot nem jelent, egészségügyi
következményekkel nem jár, ezért nem látják indokoltnak semmilyen
lakosságvédelmi intézkedés elrendelését.

Nincs és nem volt egészségügyi kockázata a légtérbe került jód-131
részecskéknek
Nincs és nem is volt egészségügyi kockázat a feltehetően a csillebérci
Izotóp Intézet Kft-től a légtérbe került jód-131 részecskék miatt.
Valamennyi mérési adat azt támasztja alá, hogy a légtérbe került, enyhén
megnövekedett aktivitáskoncentráció is messze alatta maradt a megengedett
határértékeknek - tudatta közleményben az ÁNTSZ. Eszerint 2011. január-május
között a gyártási tevékenység során a kibocsátás mértéke, az
aktivitáskoncentráció kb. 300 GBq volt, míg 2011. szeptember-november között
324 GBq. Az éves kibocsátási korlát az Intézet esetében 1.600 GBq, azaz a
mért értékek együttesen sem érik el a határérték 40 százalékát. A
környezetellenőrző állomások által mért értékek azt jelzik, hogy azoknak
semmilyen egészségügyi, sugáregészségügyi kockázatuk a lakosság számára nem
volt.


2011-11-17 10:30
Forrás: MTI-Weborvos
--------------------------------------------------------------------------------
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megemlékezők és megtorlók
  2011-11-05 06:46:33, szombat
 
  Most, 2011-ben elnézve a mai híradókban mutogatott megemlékező, volt 56-os "hősöket", akik - általam ismeretlen "csodának" - köszönhetően életben maradhattak és még karriert is csinálhattak, majd sűrű nyelvcsapásokkal körbenylahatták a véres kezű megtorlónak a kezét-lábát és alsóbb testtájékát...1956 és 1989 közötti évtizedekben.
Szégyeljék magukat! Miattuk tart ez az ország most ott, ahol! Miattuk kell még most is törvényen kivüliként tengődniük az 56-os mártír-sorsú "pesti srácok" utódainak és rokonainak!!! Miattuk kell a hajléktalanság rémével szembesülniük még 55 év elteltével is...!!!
Ezek a mai "megemlékezők" SEGÍTETTEK - és a mai napig SEGÍTENEK - A MEGTORLÁSBAN a mindenkori hatalmon lévőknek!!! Mert a megtorlás szabadon folytatódhat, hiszen a titkos-szolgálatokat is velük és általuk működtetve valósult meg a kádári suttyom-terror, aminek köszönhetően még MA is az egy főre jutó spiclik száma kettő Magyarországon!
Ami és akik miatt NEM LEHETETT megvalósítani a valódi rendszerváltozást!
Akik paktumot http://furaila.xfree.hu/212714 kötve a kádári megtorlókkal és jogotódaikkal, tovább hazudhatták a demokráciát, miközben koncként odalökték hazánkat a nato-nak, az eu-nak!!!
Szégyeljék magukat ezek a mai megemlékezők, mert ők azok, akik suttyom-terrorral tartják sakkban az igazi és valódi - szabadságharcosok, a "pesti srácok" és az - 1956 szellemisége mellett kiálló kései- nehézsorsú utódaikat!!!

Sajnos, még Pongrácz Gergelyre sem tudok neheztelés nélkül gondolni, hiszen a Magyarok Világszövetségének elnök(Csoóri Sándor)váltási kampányában azt mondta a kamerák kereszttüzében - könnyekkel küszködve, hogy: Visszalépek a jelöltségtől Boross Péter javára... és azt üzenem a magyaroknak: "...könyörgöm ...merjünk indiánok lenni!"
Ez az üzenet több volt számomra, mint annak a jövőnek a felvillantása, amelyikben a magyarság rezervátumba szorítva újra (bösztöri)pusztákon nyargalászik lóháton, miközben az új "honfoglalók" - elfoglalva a városainkat, a legszebb természeti környezetünket, az ott felépített - kaszinóvárosokban múlatják az életidőt...!!!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 282
  • e Hónap: 2527
  • e Év: 34257
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.