Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
Minek nekünk külföldi gáz?
  2009-02-27 23:30:37, péntek
 
  Energiamezők Magyarországon

forrás: http://matula.hu/index.php?section=article&rel=50&id=615
Homoki-Szabó Attila

A mostani morális, politikai és alkotmányos válság leglényege mindeddig ismeretlen volt a magyar nép előtt. Itt az ideje, hogy elmondjuk, mi történt.

Magyarország valójában a világ közepe lett az utóbbi hónapokban, ha azt vesszük, hogy a nagyhatalmak vezetői melyik államra tekintettek a legtöbbször világtérképüket fürkészve.
Valami nagy atom-gáz-olaj tároló épül itt nekünk hamarosan.

A történet tulajdonképpen már 2004-ben elkezdődött, amikor az azóta EU-biztossá kinevezett Peter Mandelson megkezdte a kavarást Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása körül.
Tony Blair főtanácsadója javasolta ugyanis a G8 csoport Sea Island-en rendezett 2004. júniusi találkozója alkalmával, hogy épüljön fel Magyarországon az a hatalmas energia-tározó és -fejlesztő
komplexum, amely megoldja Európa energia-éhségét. A terv hallatlanul bonyolult, nem csoda, hogy a beruházás előkészítése nem csak titkos, de összetett feladat is volt. Meggyőzni a ruszkikat, hogy nem baj, ha egy NATO-államban.
Meggyőzni az amerikaiakat, hogy mindig mindenki lojális lesz.
A németeknek tetszett, az olaszoknak kevésbé, a lényeg, hogy elvben megegyeztek.

A döntés tehát megszületett, hogy 2010-ig elkezdik építeni azt a központot, ahol a török és az orosz vezetékek összefutnak, és ami mellett egy új típusú nukleáris reaktor kísérleti üzeme is duruzsolhat.

Magyarország előnyei: az országnak nincs semmilyen katonai potenciálja, tehát sohasem kezdi majd erőszakosan államosítani a nagyok játékát. Magyarországon a legelfogadottabb a nukleáris energia a közvélemény szemében, 63% támogatja, míg az EU-átlag 40% körüli. Magyarország határos Ukrajnával, amit az oroszok már úgyis gyarmatosítottak, és közel van az Adria is.

Ehhez partnernek Mandelsonék a Medgyessy Péternél sokkal tárgyalóképesebb Gyurcsányt akarták. Jól ismerték őt, mert mindig kísérgette Medgyessyt a hivatalos találkozókra, ez a nyurga, anglománnak tűnő, stréber fiatalember. Kovács László a javaslatra rábólintott.
A miniszterelnök-váltás történetét ismerjük.
Az ötletet hivatalosan Blair már Gyurcsánynak nyújtotta be.
Ferinek tetszett az elképzelés, és megnyugodott, hogy ebből annyi pénz folyik be az államkasszába, hogy bőven van idő befoltozni a költségvetést.

2006 február végén látszólag minden ok nélkül idejött Putyin.

"Gazdasági, energetikai diplomáciát folytatunk Oroszországgal" - mondta egy nemzetbiztonsági szakértő akkoriban arról, hogy mégis mi értelme volt a látogatásnak.
Ez volt az a pillanat, amikor Gyurcsány megegyezett az utolsó részletkérdésekben is az addig nehézkesnek bizonyuló oroszokkal.

2006 májusában Gyurcsány Ferenc találkozott Henry Kissingerrel. Erről a magyar sajtó nagyon szűkszavúan számolt be. A kormányszóvivő azt mondta, hogy az amerikai-magyar kapcsolatokat
tekintették át, a Gyurcsány-blogban meg volt egy bejegyzés, hogy áttekintették Európa és Amerika helyzetét a világban. Utóbbi járt közelebb az igazsághoz.
Ekkor már a nagy nemzetközi szerződés szövegének részleteit tisztázták. Gyurcsány biztosította Kissingert, hogy a választási győzelme után teljes gőzzel kezdődhet a világ eddigi egyik legnagyobb energetikai beruházásának előkészítése, és megmutatta a Putyinnal aláírt szándéknyilatkozatot.
Február és május között a választások miatt jegelték az ügyet, de Kissinger már az új kormány eskütétele előtt iderohant.

2006. június 22-én volt a nagy áttörés az ügyben.
George W. Bush személyesen jött Budapestre, az utolsó papírokat aláírni orosz kollégáival.
Azt ugyan senki nem gondolta, hogy az emberek majd elhiszik, hogy júniusban jön októbert ünnepelni, de hát elhitték, és ehhez sokat segített a CNN élő adása, amelynek közvetítésére a CIA kötelezte a tévéadót.
Miközben egész Budapest le volt zárva, egy titkos delegáció szintén szabadon mozgott: a Gazprom vezérkara. Alekszej Miller, a Gazprom első számú ura éppen június 21-én érkezett Budapestre, hogy zárt ajtók mögött tárgyaljon Gyurcsány Ferenccel.

Másnap a Gazprom és a Bush-kabinet vezetői aláírták az utolsó aláírnivalót, és Jalta óta a legfontosabb nagyhatalmi megegyezésre pecsét kerülhetett.
Miközben a magyar sajtó azt hitte, hogy itt most az a kérdés, hogy Sólyom László beszól-e Guantanamo miatt, vagy hogy Táncsics börtönét most tényleg visszakapjuk-e, addig a Gazprom és a State Department vezetői lepapírozták Magyarország és Európa jövőjét.
A tervezett beruházás háromszor annyi pénzt mozgat meg, mint a II. Nemzeti Fejlesztési Terv teljes kerete.

A dologba azonban egy apró hiba csúszott. Gyurcsányék kihagyták a remek orosz kapcsolatokkal bíró szocialista nehézipari maffiát. Puch László, Knopp András, Kapolyi László és társaik mellett úgy mentek el a szervezők, mintha itt se lettek volna. Pedig ők még Mogiljevics idején könyékig benne jártak az orosz gáz európai közvetítésében.
Ez bosszúért kiáltott.

Miután a Gyurcsány-Kóka páros rendre elhajtotta őket, augusztusban az öregfiúk Puch László közvetítésével eladták az őszödi beszédet a Fidesznek. Orbán Viktor megnyugodott, hogy az április fiaskót könnyű lesz helyrehozni, és izgalmában még erdélyi látogatásakor meghirdette a szeptember 23-i gyűlést a Hősök terére. Egyszerűen képtelen volt kivárni amíg hazajön, annyira felélénkült. Az volt a terve, hogy addig a hazugság/illegitim szlogeneket jól bejáratják, és a téren lejátsszák az őszödi beszédet. Jó minőségben, óriási hangfalakból. Döbbent arcú tízezrek.
Mindenütt megismételt híradó-bevágások, satöbbi.

Gyurcsányék azonban kaptak egy fülest, hogy mi készül ott. Feriék elébe menve az eseményeknek kinyomták a szöveget maguk. Gyurcsány Győrből azonnal reagált, a legkisebb zavar és meglepettség nélkül beindult a kommunikációs gépezet.

Orbán köpni-nyelni nem tudott, keddre tért magához, addig meg se szólalt nyilvánosan, és aznap is csak délután.

Hétfőn azonban közbejött még egy mentőötlet. A Szabadság téri tv-ostrom kezdetekor Gyurcsány leporolta az 56-os kommunista tankönyvet, és az akkori módszert sikeresen alkalmazta.
Ahogy akkor is hagyták a vérengzést a rádió előtt, ő is visszafogta a rendőröket a TV-nél.
Azt akarta, hogy az ország egyrészt megijedjen, másrészt lehetőség legyen statárium bevezetésére.

Elég volt néhány brutális megtorló ítéletet hozni, hogy az emberek elgondolkozzanak azon, hogy már csak járókelőnek is lenni két év letöltendő szabadságvesztés.

Ugyanakkor a lángoló autók képe, és másnap a mesterségesen hosszúra nyújtott ütközet a Blahán biztosította, hogy a közvélemény és az ellenzék is óhajtsa a rendet.

Putyint még így is nyugtatgatni kellett. Gyurcsány ezért kedden gyorsan elrepült Szocsiba.
"Európának szüksége van az orosz energiahordozókra, Oroszországnak az európai fogyasztókra.
Aki itt valamit nem ért, az előbb-utóbb rajtaveszít" - idézte Gyurcsányt a Kommerszant című orosz lap. Putyin pedig ezt bírta mondani szintén azon a kedden:
"Semmi nem mutat arra, hogy ne valósulna meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely nemcsak a magyarországi gázellátás stabilizálását, de az egész európai ellátást szolgálja."
A másik feladata Gyurcsánynak az volt, hogy megkérje Putyint, az orosz titkosszolgálat tegyen már rendet a renitens gáz-lobbista ős- kommunisták között.
Meg nézzenek már utána, nem a régi, Jelcin-érában feltört Gazprom- vezetők keverik-e .....t.

Nyugi még ekkor sem volt.
Ferinek el kellett rohannia Berlinbe is, mert Európa legnagyobb gázfogyasztói a németek, és ők nagyon nem akarják, hogy az ellátás akadozzon egy kormányválság miatt.
Meg kíváncsiak voltak, hogy akkor most Putyin lemondta az egészet vagy nem.
Ezért volt olyan sürgős az a kínosra sikeredett randi Angela Merkellel. Épp azon a pénteken a városban volt a francia és a belga miniszterelnök is, akik szintén szerettek volna megnyugodni.

Ugyanezen a napon, tehát 22-én jelent meg az osztrák-sajtóban a Strabag-botrány, amelyben az egyetlen név szerint bemószerolt magyar politikus Puch László volt.
Gyurcsány kis EU-segítséggel is üzent az áruló lobbinak, hogy kuss a nevük.
Közben a Putyin-vonalról nyugalomra intette őket az orosz titkosszolgálat is.

Orbán Viktort csak az önkormányzati választások után avatták be a részletekbe, bár a beruházásról nagy vonalakban azért tudott.

Amikor október 4-én este 100 üzletemberrel tárgyalt hivatalos megfogalmazás szerint, akkor mondták el neki, hogy hagyja békén a kormányt, amíg az építkezés meg nem kezdődik.

Addig az amerikai - orosz - német - EU alkut károsan befolyásolná egy esetleges kormányváltás,
nem kéne az időt húzni, mert a végén még a szlovákok építhetik meg azt a nagy valamit.

Orbán pénteken a saját tüntetésén, több tízezer híve előtt jelentette be, hogy nem akar kormányt dönteni. Cserébe Gyurcsány elfogadta, hogy 2009 körül kiszáll.
"Ha már buknom kell, akkor jobb, ha a reformok végrehajtása után bukok ebben az országban" -
mondta 12-én Londonban.

A megegyezés után most már tényleg nincs akadálya annak, hogy tavasszal markolók szántsák fel Magyarországot, és itt folyjon össze a kelet összes gáza és olaja egy bazi nagy reaktor alatt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Méghogy nincs gázunk?!
  2009-02-27 23:11:37, péntek
 
  Földtörténeti korok szerint Európa legnagyobb földgáz lelőhelye Magyarországon a Hortobágy alatt kell, hogy legyen - mondta a 70-es évek közepén a középiskolai földrajz tanárom...
A hajdúszoboszlói földgáz
"940-1000 m mélységben elhelyezkedő, 44 m átlagos etázsmagasságú, 5Mrd m^(3)-es földtani készletű, egyik legnagyobb alsó-pannon homokkő tároló eredeti készletének kitermelése még 1962-ben megkezdődött"."

A III. ütem tervezésekor az volt a kiindulási kritérium, hogy a bővítés még a mobil gáz 70%-ának kitermelése esetén is tegye alkalmassá a tároló rendszereit a csaknem 20 millió m^(3)/napos csúcskapacitási igény kielégítésére.""Zsanán 2,5 millió köbméterrel nő a napi kitárolási
kapacitás, amely két olyan nagyváros, mint Pécs és Debrecen háztartásainak ellátásához elegendő
egy hideg téli napon.""A remények szerint a makói árok legalább 100 évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét.""Magyarországon a legnagyobb mélységet, 5842,5 métert Hódmezővásárhelyen érték el egy fúrás során.""Magyarországi földgázleletről tett bejelentést a Londoni Értéktőzsdén az Ascent Resources. A brit feltáró és kitermelő cég részvényei a hírre 16 százalékkal drágultak. A cég közleménye szerint egy Penészlek melletti próbafúrásuk járt eredménnyel.""Mert ne higgye senki sem hogy a Makó-Árok az egyedüli gázlelőhely Magyarországon. Suttognak még bihari, zalai, somogyi, bácsi mezőkről is, bár ha ezeket összekötjük, egyetlen összefüggő gigászi gázmedence adódik, melynek értéke világszinten is
felbecsülhetetlen.""A Falcon nemrégiben azt közölte honlapján, hogy a külföldi kutatások nyomán eddig feltárt hazai földgázvagyon olyan nagy, hogy abból bőven ki lehetne elégíteni az ország egész éves fogyasztását, és még exportra is futná belőle.""Magyarországon jelenleg 11 cég 210
engedély alapján kutathat szénhidrogén-lelőhelyek után. Csak a Mol Nyrt. több mint száz helyen kapott erre lehetőséget szerte az országban.""Magyarország gázfogyasztása egyébként 70-90 millió köbméter egy átlagos téli napon, ebből 40 millió köbmétert fedez az import" - mondta Kiss Péter kancellária miniszter."Zsuga János hozzátette: az ország napi gázszükséglete 44-46 millió köbméter, a földalatti tározókból pedig naponta akár 51 millió köbméter földgázt is ki tudnak nyerni.""Oroszországból viszont nagyjából mindig ugyanannyi gáz jön, ezért a Mol nyáron feltölti, télen pedig fokozatosan leszívja a tartalékokat" "Soha nem látott, 102 mrd
Ft-os negyedéves profitot érhetett el a MOL az elemzők szerint"

Gázkitörések Magyarországon:

- 1961 - Nagyhegyes
- 1963 - Üllés
- 1965 - Szank
- 1968. december - Algyő
- 1979. február - Zsana
- 1980 - december - Algyő
- 1982. augusztus - Szeghalom
- 1982. október
- Algyő
- 1983. január, február - Hajdúszoboszló- Nagyhegyes
- 1983. március - Battonya
- 1984. június - Balaton- magyaród-Zalakomár
- 1985. április - Biharkeresztes
- 1985. május - Füzesgyarmat
- 1985. december - Fábiánsebestyén
- 1986. június - Balatonmagyaród
- 1987. január - Füzesgyarmat
- 1998. november - Nagylengyel

"A nagyalföldi artézi fúrásokból a vízzel együtt számos helyen némi földgáz is áramlott a felszínre.
A falusi kutak körül esténként vízért gyülekező fiatalok gyakran bámulták a lángra gyújtott gáz játékosan táncoló lidércfényét, amíg egy erősebb fuvallat ki nem oltotta a kékes-vörhenyes
lángocskákat."

Megjegyzés:

"Már 500 méter mélységben 35 Celsius fokos meleg vízre bukkannak gyakorlatilag minden fúrásnál - ennek köszönhető hazánk rendkívül gazdag termálvíz-készlete."
(Távfűtés)

Következtetések nélkül, csak mazsolázásra!

2008.08.12.

Megoldás a gázproblémára? Makó 100 évre fedezné a hazai igényeket 2008. január 14. 12:45 | Forrás: STOP/delmagyar.hu

A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1.500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket. A feltárást végző kanadai cég továbbra is partnert keres a vállalkozáshoz.

A gázmező nagyságát 600, később 1500 milliárd köbméterre becsülték a szakértők. Figyelembe véve, hogy hazánk nagyjából 14-15 milliárd köbméter földgázt használ fel évente, a készlet akár 100 évre is fedezné a hazai igényeket.

A földgázkincs elhelyezkedése azonban jelentősen különbözik a korábbi, illetve a jelenlegi kitermelési helyekétől. Általában ugyanis 2 ezer méter mélyről hozzák fel hazánkban a földgázt, Makó térségében viszont a legmélyebb fúrás a 6 ezer métert is túlhaladta. Azon múlik az iparszerű
kitermelés beindítása, hogy mikor lesz sikeres az úgynevezett rétegserkentés, a gázt rejtő réteg hidraulikus repesztése és kitámasztása.
Ennek időpontja lehet 2008 vége.

A kutatást-kitermelést végző kanadai illetőségű Falcon cég partnereket is keres a magyarországi kitermeléshez, akik között a Mol csakúgy szóba jött korábban, mint a legnagyobbak között számon tartott ExxonMobil - olvasható a Délmagyar.hu oldalán.

Az írás a Demokrata című hetilap vezércikke.
BENCSIK ANDRÁS: Gombostűt a tűpárnában

Fecseg a felszín és hallgat a mély. Magyarország földjének mélyén, Makó közelében olyan gázkincsre bukkantak hivatásos külföldi kincsvadászok, amely negyven éven át képes volna biztosítani Magyarország gázellátását, vagy a mostani ínséges időkben egy intenzív, húsz évre rövidített kitermelést véve alapul, akkora bevételhez juttathatná a magyar államkasszát, amely rövid
idő, mondjuk öt-tíz év alatt a magyar életszínvonalat körülbelül az ausztriaira emelné, és húsz év múltán a magyar gazdaság csak e gázkincsnek köszönhető en felzárkózhatna a gazdag Európához.

Mindebben nincs semmi túlzás. Minően érdeklődő ember tudta, hogy az Alföld mélyén többféle kincs lapul - olaj, gáz, termálvíz -, csak meg kell találni, de az sem nehéz, csupán fúró és némi türelem kell hozzá.

Körülbelül olyan feladat ez, mint gombostűt találni a tűpárnában. A Falcon Oil, ez a kanadai központú multicég képes volt - saját állítása szerint - egy éven át keresni, amíg telibe találta a
gombostűt, vagyis a 600 milliárd köbméteres gáztartályt, lent, hat kilométer mélyen a föld alatt.

A cég - nem tudni hogyan és mennyiért - kizárólagos jogot kapott 35 évre a magyar államtól a gázkutatásra, és ami elképesztő, a gáz kitermelésére és eladására is. A magyar állam szerényen csak 12 százalék bányajáradékot kér cserébe, vagyis odaajándékozta a Falcon Oilnak e páratlanul értékes gázkincs 88 százalékát.

Hogy mennyi pénzről van szó? Ebből a gázkincsből az utolsó fillérig ki lehetne fizetni a teljes magyar állarnadósságot, ami egyúttal a magyar gazdaság elképesztő felerősödését eredményezné. Avagy fel lehetne függeszteni a megszorításokat, sőt emelni lehetne a nyugdíjakat és a béreket, és a gazdaságot serkentő intézkedéseket lehetne indítani.

Új Széchenyi Terveket például. Az államháztartás hiánya azonnal megszüntethető lenne, minek következtében az euró rövid időn belül bevezethető volna. Évente négy Széchenyi Tervnek megfelelő támogatást lehetne beindítani, miközben tudjuk, hogy a Széchenyi Terv négy évig
tartott...

Felfoghatatlanul sok pénz, ami a jelek szerint majdnem mind a másé lesz. Nem kell, hogy így legyen. A magyar jog ismeri a feltűnően aránytalan szerződés fogalmát. Az ilyen szerződést meg lehet támadni, és amíg jogállami volt Magyarországon, addig a bíróság az ilyen szerződéseket meg is semmisítette.
Íme, itt a nagy történelmi pillanat a nagy közös cél, amelynek mentén közös nevezőt találhatnának az ország egymással szembenálló erői.

Senki nem vitatja el a külföldi befektető jogát a tisztes haszonhoz, de senki sem fogadhatja el a tisztességtelen haszon érvényesítését. Tudtuk, hogy Magyarország föld jének mélyén kincsek lapulnak, örömmel vettük a kalandos kedvű vállalkozók jelentkezését, azonban az államnak jól
felfogott
érdeke, hogy az ország földjében rejtőző kincs kiaknázása az ország
népének
érdekeit szem előtt tartva történjék. Magyarország nem Rhodesia, és ez
nem a
XIX. század.

A Gyurcsány-kormány lapzártakor hallgatott a bűnös szerződés tartalmáról, és könnyen lehet, hogy csak bírósági eljárással lehet kicsikarni majd belőle az igazságot. Van azonban egy pont, ahol már meg kell állítani a dolgok menetét. A makói gázkincs kitermelése nem történhet meg a mostani
feltételek között. Az ország népe nem nézheti ölbe tett kézzel saját kifosztását. A történelmi hanyatlásnak és a kollektív hülyeségnek egy ponton véget kell vetni. Azért, mert lelkiismeretlen bűnözők a maguk pitiáner hasznára, olcsó jutalékokért kiárusít ják apránként és nagyban az ország kincseit, még nem kell feladni mindent, még érdemes harcolni mindazért, ami megmenthető.

Miközben a multimilliárdos elit lopakodva készíti elei a Gvurcsány-kormány bukását követően a jobboldalon is - az MDF és a Fidesz liberálisai mögé bújva - a maga hídfőállását, egy új neoliberális pártot, hogy majd az SZDSZ-tót ide áramoljanak át, amint arról a Magyar Nemzet hétfői száma
hírt adott, éppen időszerű a hiteles jobboldali politikusokat figyelmeztetni a rendkívüli helyzetre.

A magyar nagytőkének sem áll érdekében az ország kifosztása. Talán vegyünk példát a horvátokról Ők nem adták oda koncesszióba sem 35 évre, sem rövidebb időre, sem a Falcon Oilnak, sem másnak az Adriát. Inkább maguk építettek autóutat, hogy a turisták kényelmesebben
odaérjenek. Nota bene: az ügyes kanadaiak a horvátoktól bérelték azt a fúrótornyot, amivel Makónál gázt találtak.

Hát nem döbbenetes, mi vagyunk a leggazdagabbak, és a legbírkább nemzet is, de nem muszáj így lennie, nem kell nekünk mindig valakitől függni, fel kell az emberek öntudatát ébreszteni!!!!

Üdv! Küldjétek el mindenkinek akinek csak tudjátok,nem hagyhatjuk teljesen
lepusztítani sem az országot, sem magunkat!!!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Klebelsberg Kultúrkúria márciu
  2009-02-27 08:32:17, péntek
 
  Klebelsberg Kultúrkúria márciusi programja



Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, fax: 392-0862

info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu

színház
2009. március 7. szombat 19.00
Büki Attila: Sára holdja - ősbemutató
Színmű két részben
Büki Attila a mai magyar irodalom egyik legizgalmasabb képviselője, művei költészet és dráma ötvözete. A hivatásának élő, elvált orvosnő egyedül neveli Sárát, egyetemista lányát. Idősödő édesanyját faluról budai villájába költözteti. Sára ellenzi anyja döntését, s el akarja hitetni környezetével, hogy rosszul szeretik. Játékos kölyökmacskaként flörtbe kezd anyja szeretőjével. …a villa csendjébe beszűrődnek a világ eseményei, az utcai lázadók hangjai... megérkezik a tétova szerető... Büki Attila színműve napjainkban játszódik. A dráma nagyszerűen tálalja a házasság problematikáját, a tolerancia hiányát házasságon belül, a lányát egyedül nevelő asszony komplikált helyzetét. A darab ezt a súlyos, megoldhatatlannak látszó problémát boncolgatja, anya és lánya , két nő örök kapcsolata, harcaik nőiségük determináltságában.


Szereplők:
Júlia, elvált asszony Kocsis Judit
Sára, a lánya Sztankay Orsolya
Áron, a szerető Németh Gábor
István, elvált férj Borbély Sándor
Mária, Júlia anyja Bókai Mária
Margit, szomszédasszony Molnár Zsuzsa
Éva, egyetemi hallgató Szik Juliska
Sándor, egyetemi hallgató Ó Szabó Soma
Csöves Konrád Antal
Pincér Kiss Gábor

díszlet: Halász G. Péter
jelmez: Matiz Gábor
rendezte: Kiss Gábor

Belépő 2500 Ft


2009. március 23. hétfő 19.00
Borospince estek – "Csak egy éjszakára"
Képzeletbeli utazás. Új sorozatot indítunk Borospince estek címmel márciusban. A hangulatos, boltíves pincehelyiség lesz a helyszíne a szellemi életünket táplálni kívánó programoknak. Meghívottjaink lesznek legkiválóbb gondolkodóink, művészeink, akik felelősen munkálkodnak kulturális és szellemi értékeink életben tartásán. A programok után az előadókkal zsíroskenyér és biobor mellett beszélget a közönség az elhangzottakról, ügyes-bajos dolgainkról.


A sorozat első részében „Csak egy éjszakára” címmel képzeletbeli utazást teszünk 70 percben. Humor és dráma a XX. század első felének elfelejtett magyar irodalmából: Gyóni Géza, Dsida Jenő, Tompa László, Reményik Sándor, Wass Albert, Áprily Lajos, Nyírő József, Hercegh Ferenc művei nyomán.

A kor tanúja: Takaró Mihály irodalomtörténész
Szereplők: Juhász Róza színművész (Madách Színház)
Gados Béla színművész (Bárka Színház)
Oberfrank Pál színművész (Vígszínház)

Összeállította: Takaró Mihály

Jegyár: 1000 Ft , ami tartalmaz egy szelet zsíroskenyeret és egy pohár biobort.
zene
2009. március 5. csütörtök 19.30
Mesterkoncertek és ifjú mesterek - Budapest Barokk Együttes
Budapest Barokk Együttes koncertje
Bach, Händel, Telemann művei


Közreműködik:
Vámosi-Nagy Zsuzsa – fuvola
Papp Dániel – hegedű
Karasszon Dénes – cselló

Műsor:
J.S.Bach: e-moll triószonáta BWV 526
M.Marais: Les Folies d'Espagne
Haydn: G-dúr londoni trió Hob.IV:3
H ändel-Halvorsen: Passacaglia
J.S.Bach: G-dúr triószonáta BWV 525

Jegyár: 1.300 Ft


2009. március 6. péntek 18.00
Madarász Klub - Hajlik a jegenye
Nőnap alkalmából a hölgyeknek és a nóta szerelmeseinek.
Sztárvendégek:
Kerekes Katalin
Mohácsi Imola
Szabó Teréz
Kövi Gábor
Bokor János
Kísér: Berki Béla és zenekara

Jegyár: 2000 ft
Nyugdíjasoknak: 1000 ft.


2009. március 21. szombat 14.00
Pesthidegkúti Kamarazenei Fesztivál
Tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a Fesztivált a hidegkúti zeneiskolás diákok részére.
A fesztiválon növendékek lépnek fel kamaracsoportokban, ahol az együttes legalább egy tagja pesthidegkúti. A zongora négykezestől a gitárosokon, vonósokon keresztül hallgathatunk furulyazenekart. Az előadókat szakmai zsűri minősíti.

A belépés ingyenes.


2009. március 21. szombat 19.00
Jazz Steps Brass jazz klub


Jazz Steps Brass klubkoncertek a Klebelsberg Kultúrkúriában

A jazz gyökerét New Orleansban kell keresnünk. Ebben a városban született, növekedett, fejlődött és ebből a városból kiindulva „fertőzte” meg a világot a jazz. A New Orleansban élő sokfajta ember és sokfajta zenei stílus keverékéből kialakult egy egyedi ritmus és dallamvilág, ami a „jass”, vagyis a jazz nevet kapta. Ebből mára már egy óriási és szerteágazó fa növekedett. A Jazz Steps Brass – amely formáció a Jazz Steps zenekar tagjaiból áll – jelen felállással (trombita, harsona, szoprán saxofon-klarinét, tuba és dobok) szeretné feleleveníteni és élővé tenni a New Orleans-i jazz zene érzésvilágát, dinamizmusát, dallamosságát, ritmikáját, változatosságát, vidámságát.

LÁZÁR István – trumpet, vocals,
FINOK Zoltán – sopran sax, clarinet,
ALMÁSI Attila – trombone, vocals,
SZENTPÁLI Roland – tuba,
HERBOLY László – drums

Jegyár: 1200 Ft



2009. március 22. vasárnap 19.00
Dalnokklub
Versek, dallamok, gondolatok. Házigazda a Radványi - Balog - Borzsák trió. Vendég: a Rózsák terei Ifjúsági Énekkar tagjai
A Dalnokklub 1998 szeptemberében alakult Radványi Balázs kezdeményezésére.
A népdalfeldolgozások és versmegzenésítések otthonaként felvállalja az értékes irodalmi-zenei kultúra bemutatásának és megszerettetésének szerepét, és rendszeres, bensőséges kapcsolatot ápol az egyre nagyobb számú, igényes zenére fogékony közönséggel.

Februári vendégeink a Rózsák terei Ifjúsági Énekkar tagjai, akik a Szent Erzsébet Plébánia szentmiséin közreműködnek és nagyobbrészt keresztény, könnyűzenei dalokat játszanak. Vannak saját szerzeményű dalaik is, de főként a "beatmiséken" megszokott dallamokat játsszák önálló átdolgozásban.

Belépő 500 Ft.


2009. március 26. csütörtök 19.00
Orosz Zoltán Trió - Orosz Zoltán Klub
Az eddig Pódium Duó néven ismert, eMeRTon-díjas harmonika - gitár formáció kibővült egy kiváló nagybőgőssel, Pengő Csabával, így lehetőség nyílt olyan izgalmas zenei világ felfedezésére is, mint például a délszláv népzene, a spanyol és dél-amerikai dallamok, vagy a magyar vonatkozású virtuóz harmonika darabok, de helyet kapott a műsorban az Astor Piazzolla által világhírűvé vált argentin tangó is, valamint a francia harmonikajáték legújabb irányzata.


Orosz Zoltán Trió:

Pengő Csaba - bőgő
Orosz Zoltán - harmonika
Ursu Gábor - gitár

További koncertek:
2009. április 24. - Budapest Harmonika Trió
2009. május 22. - "Párizs ege alatt..." - Francia sanzonest

Belépő: 2500 Ft


2009. március 27. péntek 21.00
Péterfy Bori Love Band


A Love Band tagjai: Drapos Gergely - basszusgitár, Mészáros Ádám -gitár, Laskai Viktor - dob, Pápai István - timbales, bongo, zizi, Tövisházi Ambrus - billentyűs hangszerek


A zenekarról

Tizenegy szeszélyes, ravasz, szókimondó, ellenállhatatlan, szenvedélyes számot felvonultatva tavaly októberben jelent meg Péterfy Bori első szólóalbuma. A színész-énekesnő 2000 óta tagja a Schilling Árpád vezette Krétakör színháznak, korábban az Avisura Színházi Társaságban, Pintér Béla társulatában és filmekben is játszott - mindezek mellett a rockandroll éppoly fontos része életének, mint a színház: a 2007 tavaszán feloszlott Amorf Ördögök zenekar mellett a még mindig aktív KrétakörSzínészTáncZenekar énekesnője. Október közepén, a Megadó Kiadó gondozásában jelenik meg első szólóanyaga, amelyen a számokat részben a volt anyazenekar alapítói (Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs), részben pedig a Kispál és a Borz és Kiscsillag zenekarok szövegíró-frontember-gitárosa, Lovasi András szerezte.

Péterfy Bori és kísérete, (az ex-Amorf Ördögök tagjaiból verbuvált) Love Band tagjai a régebbi lemezeiknél jóval sűrűbb és energikusabb anyagot készítettek, amelyen felszabadultan játszanak a rockzene történetének kliséivel. Bori szólólemeze nemcsak virtuózan eklektikus, stiláris keverék (Tövisházi Ambrus zenei producer és zeneszerző keze munkája), de múltidéző költészet (Tariska Szabolcs dalszövegei) és a világ aktuális állapotát bemutató, szuperéles fénykép is (LovasiAndrás dalai).

A Love Band tagjai (Drapos Gergely - basszusgitár, Mészáros Ádám – gitár, Laskai Viktor – dob, Pápai István – timbales, bongo, zizi,Tövisházi Ambrus – billentyűs hangszerek) csuklóból, erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinból jön: lemezen és koncertszínpadon ő igazi popdíva.

Belépő 2500 Ft


kiállítás
2009. február 10. – március 1.
Merre van előre? – karikatúra kiállítás
A XI. MAGYAR KARIKATÚRAMŰVÉSZETI FESZTIVÁL DÍJAZOTTJAI
A Magyar Újságírók Szövetsége hirdette meg a Karikatúra Művészeti Fesztivált a kortárs hazai és határon túli szatirikus művészeknek és karikaturistáknak új műveik bemutatására.

A kiállítás megtekinthető 2009. március 1-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

2009. február 17. – március 8.
Fények – Finta Edit festőművész kiállítása

Finta Edit 1945-ben Kézdialmáson született, de kényszerlakhelyre telepítésük után Szilágysomlyón nőtt fel. A Kolozsvári Képzőművészeti Akadémia grafika-, fotóművészet szakán a legmagasabb eredménnyel diplomázott. Szabadfoglalkozású művész, irodalmi lapoknak, könyvkiadóknak több művet illusztrált, könyvborítókat, plakátokat tervezett. 1988 óta él Magyarországon.
A rézkarcot és rokon technikáit műveli, utóbb az olajfestésre tért át. Alkotásait a szürrealizmussal rokon fölfogás jellemzi.

Tagja a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjának, a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, valamint a Magyar Grafikusművészek Szövetségének. Elnyerte az Országépítő Alapítvány díját, ösztöndíját, majd az Illyés ösztöndíjat és a Magyar Hitelbank Rt. Művészeti Alapítványának ösztöndíját.



A kiállítás megtekinthető 2009. március 8-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.



2009. március 3-22.
Magyar táj, magyar tárgy - fotókiállítás
Magyar táj, magyar tárgy - avagy népi mesterségek a Hortobágyon - A Magyar Alkotóművészek Országos Szövetsége Fotóművészeti Szakosztályának kiállítása


A kiállítást megnyitja Tóth József fotóművész 2009. március 3-án 18 órakor.
A fotókiállítás témája a hajdú-bihari kézművesek, a kiveszőfélben lévő mesterségek valamint a Hortobágy természeti szépségei.
A kiállító fotóművészek :

Balla András
Dömötör Mihály
Fekete István
Gránitz Miklós
Herbst Rudolf
Hupján Attila
Kresz Albert
Máthé András
Módos Gábor
Németh Andrea
Patyi Árpád
S. Faragó Gyöngyi
Siklós Péter
Süli István
Szentiváni János
Tóth József
Vencsellei István
A kiállítás megtekinthető 2009. március 22-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

2009. március 10-31.
Szabados Árpád festőművész kiállítása
Szabados Árpád a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1968-ban.
1970-84 a Magyar Nemzeti Galéria GYIK Műhelyének alapítója, vezetője. 1975-től 1990-ig a MOZGÓ VILÁG képzőművészeti szerkesztője. Képzőművészeti műsor sorozatokat készített a gyerekek számára a Magyar Televízióban. (Önálló műsorai: Varázsolló, Játék a GYIK Műhelyben, 7 színvilág.)
1984-től tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 1991-től tanszékvezető egyetemi tanár. 1995-től 2002-ig az egyetem rektora.
Jelenleg festő osztályt és az Egyetem Doktori Iskoláját vezeti. Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, az Indiana Egyetem tiszteletbeli professzora. Több mint nyolcvan egyéni kiállítása volt és több mint kétszáz nemzetközi és hazai, országos kiállításon vett részt.
Több mint harminc szakmai díjat nyert. (Többek között: Grand Prix Nemzetközi Rajz Biennále, Ljubjana. Festészeti Fő Díj, Nemzetközi Képzőművészeti Biennále, Ankara. Kritikusok Díja, Nemzetközi Grafikai Biennále, Krakow. Festészeti I. díj, Nemzetközi Festészeti Biennále Kassa. Ezüst-érem Nemzetközi Grafikai Biennále, Norvégia. Nagy Díj, Országos Grafikai Biennále és Országos Rajz Biennále, (kétszer), Szalay Lajos Díj, legutóbb: Nemzetközi Grafikai Biennále, Győr, 2005, Magyar Grafikus Művészek Szövetségének és a Magyar Grafikáért Alapítványának díja.

A kiállítás megtekinthető 2009. március 31-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.



2009. március 25. – április 12.
Színes Mező


A pesthidegkúti GYERMEKEK HÁZA és a berettyóújfalui IGAZGYÖNGY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA diákjainak II. közös kiállítása

A kiállítást megnyitja Faltisz Alexandra grafikusművész, gyermekkönyv illusztrátor 2009. március 27-én 14 órakor. Köszöntőt mond Dankó Virág, a II. kerület alpolgármestere, a kiállítás védnöke.



A mező az a hely, ahol szabadon nyílnak a virágok, sokféle színben pompáznak és mindegyikük fontos, legyen kicsi, vagy nagy, sötét, vagy világos színű. A mező - más értelemben - az a felület, amelyen rajzolunk, festünk, képet adunk magunkról.
Második közös kiállításunk bemutatja az elmúlt évben növekedett virágokat.
Szeretettel látunk mindenkit ezen a sokszínű mezőn!

A kiállított képek megvásárolhatók! A befolyt összeg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének javítását, művészeti előrehaladását szolgálja !

A kiállítás megtekinthető 2009. március 25 – április 12-ig.

gyerekprogram
2009. március 6. péntek 10.00
Tádé-bérlet: Foltos, a torkos zsiráf
a Griff Bábszínház előadása


Foltos, a zsiráf mindig éhes... Pedig nem válogatós, bekebelezi Nyakigláb, a strucc ingecskéit, Vasbőr, a víziló új, csinos kalapját, s minden egyebet, ami útjába akad. Hiába vágyakozik a pálmafák magasában érő banánra, rövid nyaka miatt nem érheti el a gyümölcsöt. Egészen addig, míg afrikai barátai meg nem orrolnak rá telhetetlen bendője miatt, s nem csalják válogatott csapdákba. Megleckéztetése azonban különös fordulatot hoz, a darab végére már szép hosszú nyakkal büszkélkedhet Foltos.
Tarbay Ede meséje


2009. március 6. péntek 18.00
Magyar táncház gyermekeknek
Kéthetente pénteken magyar táncok, népi játékok, énekek, mondókák.
Vezeti: Csatai László (Csidu); zenél Bese Botond és Nyíri László.
Részvételi díj gyerekeknek és kísérőiknek egyaránt: 500 Ft


2009. március 7. szombat 09.00
Bababörze
Jó állapotú használt gyermekruhák és babaholmik vására.


Asztalbérléssel kapcsolatban érdeklődjön a 392-08-71-es vagy a 0630/642-3208 telefonszámokon vagy a laskovics.katalin@kulturkuria.hu e-mail címen.


2009. március 7. szombat 15.00
Csiribiri tavaszköszöntő családi délután


Állatmesék: A nyúl és a sün, A Gomba alatt című mesék – a fabatka báb-Színház előadása.
Tarka-Barka Dalok - a Katáng együttes tavaszköszöntő műsora.
Kézműves játszóház.


fabatka báb-Színház
Ki ne ismerné a Grimm-testvérek állatmeséjét, melyben a nyúl és a sün versenyt futnak? De hallottatok-e már Cserépfalvi Bajnok Borokáról? Hát Sün Tódorról? Ismeritek Sün Sárit? Kíváncsiak vagytok, hogy a Rókának sikerül-e elkapnia Bajnok Borókát?
Vajon hányan férnek el a hatalmas záporban egy gomba alatt? Ha van esernyőd azért gyere, ha nincs azért, vagy csak mert szereted a meséket!

A Katáng zenekar 2005-ben, Vácon alakult azzal a céllal, hogy új, sajátos hangzásvilággal szólítsa meg a gyerekeket. Ez, a "katángos" zenei világ több forrásból táplálkozik: magába olvasztja a kelta zene, a magyar népzene és a klasszikus zene elemeit. Az így nyert ötvözet a mesék birodalmát idézi. A hangulat megteremtésében központi szerepet játszik a kelta hárfa állandó jelenléte.

Kézműves játszóház: tavaszi papírdísz készítés.


2009. március 20. péntek 14.30
Mazsola-bérlet: Ludas Matyi
a Bóbita Bábszínház előadása


Lúdas Matyi és éneklő libája, Galiba. Világszám! No persze ez huszonöt botütéshez vezet, amit Matyi derekasan háromszor vissza is ad. Hű társa, Galiba pedig mindenbe beleüti a csőrét. Mesénkben humorral, különböző bábtechnikákkal elevenítjük meg Lúdas Matyi és libája történetét.

Rendező: Schneider Jankó

Író: Schwajda György
Dramaturg: Várady Zsuzsa
Tervező: Balaskó Attila
Szcenikus: Nagy Kovács Géza
Zene: The Broegie's

Szereplők:
Boglári Tamás,
Matta Lóránt,
Illés Ilona,
Schneider Jankó


2009. március 20. péntek 18.00
Magyar táncház gyermekeknek

Kéthetente pénteken magyar táncok, népi játékok, énekek, mondókák.
Vezeti: Csatai László (Csidu); zenél Bese Botond és Nyíri László.
Részvételi díj gyerekeknek és kísérőiknek egyaránt: 500 Ft


2009. március 22. vasárnap 11.00
Süsü, a várvédő - családi matiné
Csukás István – Bergendy István zenés mesejátéka

A Süsü, a sárkány nagysikerű gyermekdarab folytatása, neves színészek előadásában, az eredeti Süsü jelmezben.

Szereplők:
Süsü Frech Zoltán
Öreg király Kiss Gábor
Kis királyfi Kecskeméti Róbert
Dada Buzogány Márta / Fogarassy Bernadett
Torzomborz király Rékai Nándor
Kém Fogarassy András
Első ellenség Benedek Gyula
Második ellenség Bárkány Miklós

Díszlet - jelmez Zeke Edit

Rendező – dramaturg Mészöly Gábor

Békésen telnek Süsü napjai a csaknem néptelen királyi várban, miközben Torzonborz, a fekete király alattomos támadásra készül „félelmetes” serege élén. A maroknyi várvédő csapat végveszélybe kerül, ám Süsü egyedül is felveszi a harcot…

Belépő 1000 Ft


2009. március 29. vasárnap 11.00
Zene, tánc, mulatságok - Degas
Képzőművészeti játszóház
Ezúttal a híres táncosnőket, a rivalda különleges fényeit ismerjük meg Németh Ilona avatott kalauzolásával. Nemcsak megcsodálhatjuk a színpadi világ légies figuráit, de sok izgalmas részletre hívja fel a gyerekek figyelmét a foglalkozáson a bábtervező-jelmeztervező művész-tanár, így a festészet csínját-bínját is megismerik a kis érdeklődők. Balettező lánykák, balettcipők és tüllruhák varázslatos hangulatát a vetítés után a gyerekek maguk is megkísérlik felidézni.

Jegyár: 500 Ft




tudástár
2009. március 3. kedd 18.30
A barokk mesterei – Rembrandt és köre
Ludmann Mihály művészettörténész sorozata
A vetítéssel összekötött előadás a festő-óriás műveit és követőit mutatja be.

Belépő: 600 Ft




2009. március 17. kedd 18.30
A barokk mesterei - a holland festészet aranykora
Ludmann Mihály művészettörténeti sorozata a barokk művészetről és mestereiről.
A holland festészet aranykora az előadás témája
Belépő: 600 Ft


2009. március 19. csütörtök 19.00
Mit mond nekünk az Írás?



A média szerepe Szent Pál igehirdetése tükrében

Szent Pál évéhez kapcsolva folytatjuk népszerű sorozatunkat művészek, teológusok, közéleti személyek részvételével



Márciusi vendégeink:

Kondor Katalin újságíró,

Kipke Tamás újságíró, az Új Ember főszerkesztő-helyettese

Novotny Zoltán újságíró, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke

Moderátor: Varga Norbert. politológus, hittanár



A részvétel díjtalan.

2009. március 31. kedd 18.30
A barokk mesterei – a barokk szobrászat
Ludmann Mihány művészettörténeti sorozatában a barokk szobrászat mestereivel foglalkozik
Belépő: 600 Ft
zöldág
2009. március 10. kedd 18.00
Gyógynövényekkel a cukorbetegség ellen
Természetes praktikák cukorbetegek számára.
Gyógynövényből készült egészséges cukorpótlók,különleges gyógyteák. Melyiket használjuk?
Vendégünk Kökény Mária természetgyógyász, fitoterapeuta.

Részvételi díj: 500 Ft, nyugdíjasoknak ingyenes.


2009. március 24. kedd 18.00
Napenergia
Napkollektorok alkalmazása otthonaink hőellátására.
Előadó: Varga Pál gépészmérnök (Naplopó Kft.)

Miért hasznosítsuk a Nap energiáját? Mekkora napenergia érkezik otthonaink tetőfelületére, és ezt milyen részarányban tudjuk felhasználni? Hogyan működik egy napkollektoros rendszer, mire használható, hogyan illeszthető meglévő és új épületekhez, és mindez mennyibe kerül?

Az előadáson való részvétel ingyenes, regisztráció szükséges.
Részvételi szándékát kérem a 0630 642 3208-as telefonszámon, vagy a zoldag@kulturkuria.hu e-mail címen jelezze!


 
 
2 komment , kategória:  Általános  
A "Föld Arcai" fotópályázat
  2009-02-26 22:44:59, csütörtök
 
 

A ,,Föld Arcai" fotópályázat eredményhirdetése

Különdíj: Győri Zoltán: Halászkirály

A különböző kategóriák nyertesei:

Vadállatok, madarak a szabadban:
I. Vágási I. Csongor: Lendületben
II. Keszeics Aranka: A rétisas zsákmánya
III. Szénási Zsolt: Sikoly

Makrófotók:
I. Takács Sándor: Édes teher
II. Orosz László: Tavaszra várva
III. Greguss Tamás: Egy kis romantika

Infravörös természetfotók:
I. Fonai László: Hargitafürdő
II. Simák Gergely: Magányos olajfa

Különös égi jelenségek:
I. Németh László: Csillagjárás az Alföldön
II. Kolluder Csaba: Érzékeny övezet

Természetvédelem:
I. Kömöz Gergely: Vaskoporsó
II. Dr.Benedek Gábor: Szelektív hulladékgyűjtés

Ezeken kívül a 100 legjobb képet is elismerésben részesítjük.

Az összes győztes kép megtekinthető: http://foldegyesulet.hu/galeria.htm

valamint ezek megjelenhetnek a Digitális fotózás műhelytitkai-könyvsorozat

( http://dfotomenu.aacnorth.hu/ ) legújabb kiadványában.

Mindenkinek köszönjük a pályázaton való részvételt.

Köszönjük a munkáját:

Zsűri: Gáll Gregor, Enczi Zoltán, Lange László

Technikai segítség: Nagy Gábor



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
De. 11 ó. Magyarok Háza
  2009-02-25 06:05:02, szerda
 
  Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram! Kedves Fiatal Barátom!

2009. február 25-én, szerdán, a kommunizmus áldozatainak napján,
délelőtt 11 órakor jó szívvel várjuk a Magyarok Házába
(1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.), az első emeleti
Széchenyi terembe, ahol

megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól

Megnyitja: Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke


Szónokok:
Dénes János volt országgyűlési képviselő,
a Munkástanácsok képviseletében

Szűcs János, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének képviseletében

Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke

Modor Ádám történész

Galgóczy Árpád műfordító, a Gulág Alapítvány képviseletében


A megemlékezést követően a Magyarok Világszövetsége székháza falán megkoszorúzzuk Kovács Béla kisgazdapárti politikus emléktábláját.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram! Kedves Fiatal Barátom!
Jó szívvel várjuk a Magyarok Házába, a Magyarok Világszövetsége Székházába (1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.),

PETŐFI ÉL!

LANTOS KECSKÉS ANDRÁS és EGYÜTTESE
régi magyar zenei koncertje az
1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZEBADSÁGHARC ÉVFORDULÓJA
és Kecskés András születésnapja alkalmából



*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Wittner Mária parlamenti beszéde

Wittner Mária halálra ítélt forradalmár és szabadságharcos beszéde a Parlamentben, a "Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja" alkalmából, 2001 február 24.

Megilletődve állok a magyar Országházban, ahol történelmünk kimagasló személyiségei a magyar nép javára alkottak törvényeket - mint Tisza István, Klebelsberg Kunó, Hóman Bálint. De itt alkottak törvényeket egy hamis eszme nevében is, mely egy jobb sorsra érdemes magyar nemzet elvesztésén munkálkodott.

Ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapján megidézem az áldozatokat, - az élőket, a holtakat -, hogy együtt vádoljuk a szocialista köntösbe bújt hóhérainkat:
- vádoljuk őket, mert a "lenini utat" - igyekezettel - honfitársaink csontjaival kövezték ki. A világ legdrágább, legfájdalmasabb "útja" volt ez. A "továbbhaladásuk" tétje: milliónyi emberélet;
- vádoljuk őket, mert nemzetünk kiváló polgárait küldték bitófára és gyalázták meg még holtukban is;
- vádoljuk őket a Gulágon embertelen körülmények között elpusztult honfitársaim nevében;
- vádoljuk az otthonuktól megfosztott és kitelepített polgárok nevében, kiknek kiszemelt otthonukba betelepedtek, elrabolva egy élet munkáját;
- vádoljuk a recski haláltábor megkínzott, megalázott rabjainak nevében;
- vádoljuk a munkaszolgálatosok nevében;
- vádoljuk a 298-as parcella halottai nevében, az ÁVH - erőszakszervezetük - által fogva tartott, megkínzott és agyonvert emberek nevében;
- vádoljuk a 6 millió meg nem született gyermek nevében;
- vádoljuk őket a legdrágább kincs, a gyermek nevében, akitől elvették az apát, az anyát és az otthon melegét;
- vádoljuk a legfőbb érték, az ember nevében, akit egy tollvonással küldtek bitóra, vagy zártak börtönbe hosszú évekre;
- vádoljuk a megkínzott, megalázott bajtársaim nevében;
- vádoljuk a sortüzek áldozatai nevében;
- vádoljuk, hogy kiölték az emberből a hitet, a reményt, a morált, egy egyszerű, tisztább élet reményét;
- vádoljuk őket Mindszenty bíborosért;
- az Istenhez hű papjaiért, akiket börtönbe zártak hitükért, mert erkölcsre, hazaszeretetre nevelték népünket;
- vádolom, hogy kifosztották az országot, hogy a dolgos magyar nép munkájából, elveiket megtagadva lettek vörös kapitalisták;
- vádoljuk őket a magyar parasztok nevében, akiket megfosztottak földjeiktől, életterüktől, és így kiszolgáltatottá tették őket;
- vádoljuk őket a történelmünk meghamisításáért;
- vádolom a nyugdíjasok nevében, akiknek elrabolták a hosszú, dolgos élet gyümölcsét, bizonytalanná téve biztos, nyugdíjas éveiket;
- vádolnak az élők, és vádolnak a meggyilkolt halottak; és vádoljuk őket, mert hitünkben megcsaltak, megloptak.

Megállapítom az áldozatok nevében:

- soha nem lesznek képesek arra, hogy magyar politikusként egy nemzet felemelkedése érdekében cselekedjenek! Itt teszem fel a kérdést: milyen morál alapján ülnek egy magyar Parlamentben még most is, és alkotnak törvényeket egy általuk tönkretett, kifosztott, megalázott nemzet számára?
A Szent Korona tana és a magyar nemzet nevében - erkölcsi hullává nyilvánítom őket. Köszönöm szépen!

Wittner Mária - A kommunizmus áldozataira emlékezve
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Túlélte a parlament
  2009-02-23 20:40:34, hétfő
 
  2009 február 23




Túlélte a parlament

A Parlament megtartotta saját magát, a honatyák 170 igennel, 204 nemmel, egy tartózkodással elutasította a feloszlatásról szóló javaslatot.

18:40 Véget ért a vita, szavaznak.Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője nem kívánt foglalkozni Kóka János felszólalásával, "megmondom őszíntén, ha valakitől nem fogadnék el gazdasági tanácsot, az ön". Aztán azzal viccelődött, hogy a szocialisták nem szeretnének választásokat, hiszen negyven év alatt megszokták, hogy nincsenek választások. "Az MSZP azon túl, hogy retteg egy választási versenytől, nem tudott egy érvet sem felhozni a parlament feloszlatása ellen. Egy év múlva ígyis-úgyis választások lesznek, a szavazók kinyilváníthatják a véleményüket. Ha ezzel egyet értenek, adjuk meg a választóknak a lehetőséget, hogy idén június 7-én, az EP-választással egy időben szavazhassanak az új parlamentről is" - zárta felszólalását Navracsics. Ezzel véget is ért a javaslat vitája, a létszámellenőrzés után döntéshozatal következik.


18:28 Van annak egy diszkrét bája, ha igazmondás tárgyában az oktatja ki a Fideszt, aki három éve még arról beszélt, hogy fél Európa minket irigyel - szólt oda Kóka Jánosnak a Fidesz második vezérszónoka, Áder János. Ezután felszólította az SZDSZ-t, hogy ha már a kormánynak nincs programja és nem lesz szakértői kormány sem, akkor akár meg is szavazhatnák a parlament önfeloszlatását. Szerinte valójában az SZDSZ fél, attól, hogy nem jut be újra a parlamentbe. "Öntsünk tiszta vizet a pohárba, legyenek új választások június 7-én" - zárta felszólalását.

18:23 Simicskó bejelentette, hogy pártja támogatja a parlament feloszlatását, amit a szocialisták ironikus hitetlenkedéssel fogadtak. Ezután Simicskó a kormányprogramból idézgetett, ez az elmúlt év válságai után bőséges humorforrás.


HunHír/Index
(Tudósítónktól)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Parlament előtt várják a vég
  2009-02-23 20:37:50, hétfő
 
  2009 február 23




Nagyjából másfél ezren gyűltek össze a Parlament épülete előtt, hogy jelenlétükkel is követeljék a parlament takarodását. A Kossuth tér környékén lesben a rendőrök, az országgyűlés önfeloszlatásáról szavaznak ma a Házban. A téren megjelent Budaházy György, Melocco Miklós és Gonda László is.


18:11 Az SZDSZ nem oszlat. Kóka az élethazugság motívumát elevenítette fel középiskolai tanulmányaiból a Fidesz és az MSZP viselkedésének jellemzésére. A Fidesz program és javaslatok helyett kormányváltást akar, a szocialisták meg csak kihúzni 2010 tavaszáig. "Ha ezt így folytatják, nagyon nagy baj lesz, akkor Magyarország tönkre is mehet" - mondta, majd bejelentette, hogy pártja nem támogatja a Parlament feloszlatását. Ezután azt fejtegette, hogy a népi kezdeményezés alkalmatlan a parlament feloszlatásához hasonló döntések meghozatalára, hiszen ötvenezer aláírást még "a Fidesz gazdasági programjával sok azonosságot mutató" Munkáspárt is össze tudna hozni, azaz pár nappal a választások után ismét a Parlament feloszlatása lehetne a téma. Ezután kijelentette, hogy a Fidesz és a KDNP vezetőinek felszólalása alapján "nem bíznám önökre az ország irányítását", hiszen az elmúlt hónapokban még egyetlen javaslatot sem fogalmaztak meg a válságkezelésről, és minden reformjavaslatot - legyen szó MDF-es, szocialista, vagy SZDSZ-es javaslatról - lesöpörtek az asztalról.

18:09 A kordonok is sétálnak. Miután nem sikerült a tüntetőket az aszfaltos területen marasztani, a rendőrség elkezdett kordonozni. A technika meglehetősen érdekes: egy sor rohamrendőr együtt mozog a tömeggel, és ha a demonstrálók nem kordonnal védett területre tévednek, akkor a szerelőgárda egy-egy újabb kerítésszelvényt helyez el a tüntetőkkel szemben.

18:04 Herényi az ellenzékkel is elégedetlen. Az MDF vezérszónoka, Herényi Károly a kormány mellett az ellenzéket is bírálta, hiszen az ellenzéki többség sem tudott javaslatokat megfogalmazni, illetve nem élt a kollektív bizalmatlansági indítvány lehetőségével. Azaz, a Parlamentet nem csak a kormány, hanem az ellenzék alkalmatlansága miatt is fel kéne oszlatni. A kormány tehetetlensége nagyon nagy probléma, de a parlament és a politikai elit tehetetlensége még bénítóbb, "az egész társaság, úgy ahogy van, működésképtelennek bizonyult. Ez a kétpártiság kudarca" - jelentette ki. A kisebb pártok hiába tesznek szakmailag megfontolt és kidolgozott javaslatokat, ha a kormány és az ellenzék nem hajlandó ezekkel foglalkozni. Mindezek alapján az MDF végül is támogatni fogja a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatokat, zárta felszólalását.

18:03 Úgy tűnik, hogy a parlamenti eseményeket nyomon követik a rendőrök is, hiszen egész a Kossuth tér sarkáig építik a kordonrendszert a pajzsos rendőrök védőőrizete mellett. A képviselők autócsodái elé szerelik a fémrácsokat, a rendőrök pajzzsal, terpeszállásban vigyázzák a munkát. A képviselők leendő távozási útvonala is a rendőrsorfal védelme alatt áll lassan.

18:00 Nem tárgyalja a Parlament a pártállami múltat Az Országgyűlés 185 igen, 4 nem és 184 tartózkodás mellett nem vette tárgysorozatba az eltitkolt pártállami múlt megismerhetőségéről szóló SZDSZ-es javaslatot.

17:49 A táncos ötlettel teljesen békéssé vált a rendezvény. Éneklik az emberek egymás után a népdalokat, a rendőrök tapossák a havat, úgy tűnik az egész, mintha egy rendőri erővel őrzött pikniken lennénk. Sem feszültség, sem düh, vagy méreg nem érződik a sokaságon, aki teljesen átadja magát az éneklésnek. Táncolásnak. Néha elhangzik egy-egy bekiabálás, de állóháborús helyzet alakul ki a kordon jobb-, illetve baloldalán. Eddig még nem hullámzott végig a tömegen az információ, hogy mi történik bent az épületben, és ez a sokaság viselkedésén is látszik. Mindenki várja a végkifejletet.

A tavaszi ülésszak harmadik ülésén elég foghíjasok a padsorok, így feltehetően nem oszlatja fel magát majd az országgyűlés. Mindez legkorábban délután 5 órakor derülhet ki.

HunHír/Index
(Tudósítónktól)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tüntetés a Parlament előtt 17:
  2009-02-23 20:26:49, hétfő
 
  2009 február 23




Nagyjából másfél ezren gyűltek össze a Parlament épülete előtt, hogy jelenlétükkel is követeljék a parlament takarodását. A Kossuth tér környékén lesben a rendőrök, az országgyűlés önfeloszlatásáról szavaznak ma a Házban. A téren megjelent Budaházy György, Melocco Miklós és Gonda László is.


17:26 A sorfal megtorpant a körtáncot járók előtt. Egyre több kisgyerek is összekapaszkodik és részese lesz az össztáncnak. A sorfal áll, a táncolók a Csitári hegyek alatt című népdalt éneklik. A hó szakad, és felhangzik a Kossuth nóta.

17:19 Megkezdődött az oszlatás, a rendőrök a Kossuth téri parkoló felé terelik a tömeget, többen korbeállnak és táncolni kezdenek a hulló hóban. A rendőrök félkörben lezárták a Kossuth tér előtti füves részt, és indulnak a táncolók felé. Mint a rendőrök parancsnoka elmondta, a Kossuth téri parkolóba akarják szorítani a tömeget.

17:13 Elindul a kiemelőék abba az irányba, ahonnan be lehet keríteni a tömeget. A pajzsosok elfoglalják a kordon nélküli területeket, és felemelt védőeszközzel készen állnak arra, hogy eltolják a tömeget.

17:11 A tömeg hangosan skandálja: "Veszprém, Olaszliszka!", és beállt az a rendőrségi terepjáró is, amellyel a tömegoszlatás előtt szokták felszólítani az egybegyűlteket. Ez az jelenti, hogy akár a rendőrroham is benne van a délutánban. "Gyilkosok! ÁVH!" - skandálja a tömeg és megindul egy csoport rendőr a középen elhelyezkedő mag irányába. Kétsoros alakzatot vesznek fel, kezükben pajzs, gumibot. Vélelmezhetően megkezdődik az akció, hiszen hátulról hógolyókat is dobálnak ismeretlenek, és a rendőri jelenlét már iszonyú nagyságú lett.

17:08 A rendőrök teszik a tiszteletköröket a belső kordonoknál, illetve érkezik az újabb erősítés arra a területre, ahová még nem sikerült kordont állítani. Feszültebb a helyzet ebben a pillanatban, ÁVH! - kiabálja a tömeg, a rendőrök pajzzsal felsorakoztak és egymás után érkeznek a csapatszállító járművek. Gyilkosok! - skandálja a tömeg, s a legújabb jelszó: "Veszprémbe!"

17:06 A hangulat és nem a helyzet fokozódik, hiszen a tömeg diskurzusba kerül a rendőrökkel, akik közül van mutogatós, van nevetős, de nem tűnik jelen pillanatban véresnek az egész. Azokra a beszólásokra, hogy "egész életemben dolgoztam, és eltartunk benneteket", nem szólnak semmit, egyedül pár marconább robotember fenyegette meg Budaházyt, aki nevetve csinált bohócot pár hangosabb robotemberből. Fiatalok, idősek egyre többen vannak, megint nő a létszám, és a kormány lemondását követelik folyamatosan.

A tavaszi ülésszak harmadik ülésén elég foghíjasok a padsorok, így feltehetően nem oszlatja fel magát majd az országgyűlés. Mindez legkorábban délután 5 órakor derülhet ki.

HunHír.Hu
(Tudósítónktól
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Másfélezren a Parlament előtt
  2009-02-23 20:21:19, hétfő
 
  2009 február 23




Nagyjából másfél ezren gyűltek össze a Parlament épülete előtt, hogy jelenlétükkel is követeljék a parlament takarodását. A Kossuth tér környékén lesben a rendőrök, az országgyűlés önfeloszlatásáról szavaznak ma a Házban. A téren megjelent Budaházy György, Melocco Miklós és Gonda László is.

16:40 A tömegben elterjedt, hogy Wittner Mária üzent a kint fagyoskodóknak. Az üzenet szövege: "Tartsatok ki, ötkor lesz a szavazás, aztán a jobboldali képviselők kijönnek hozzátok a kordonokhoz." (Időközben ugyanis a Parlament előtti részt a rohamrendőrök előtt már el is kordonozták. Még oldalról "szabad a pálya".) Az eddigi megszokott arcokhoz képest viszont úgy tűnik, hogy a Fidesz rajongótáborából is elég sokan érkeztek, noha a tömeg létszáma már kevesebb, mint kezdéskor, többen az időjárásnak tudják be ezt a csökkenést. Az emberek a kiabálásokon kívül békések, énekelnek és a dalok szünetében felhangzik a kormány távozását követelő jelszó.

16:29 Ebben a pillanatban újabb beöltöztetett osztag indult el a Parlament épületének irányából és a rendőri akciókat kamerázó autó is a keménymag elé állt be. Vélelmezhetően előbb-utóbb ebből tömegoszlatás lesz.

16:25 Időközben megjelent a téren Budaházy György hazafi és testvére, Budaházy Edda is. Budaházyék pár hógolyót dobtak a rendőrsorfal irányába, de a tüntetők közül többen felszólították őket, hogy ezzel a cselekedeteikkel a rendőrök érdekét szolgálják. Budaházy kiállt igaza mellett, és azt hangsúlyozta a hozzá gyűlt embereknek, hogy vállalja, amit elkövet, és most legalább lehet szondázni az új szabályozást, miszerint tojás- és galacsindobálásért is börtön járhat. Budaházy felhívta a figyelmet, eddig mindig csak összejöttek az emberek, beszéltek, kiabáltak, vártak, és nem történt semmi érdemben.

A tömegben feltűnt Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész is, aki tudósítónkkal beszélgetve azt nehezményezte, hogy a beöltözött rendőrök közül páran eltakarják azonosítószámukat. Most már a Parlament előtt és oldalán is pajzzsal a kezükben állnak a rohamrendőrök, ahol szellősebb a tömeg ott fél métereként, a sűrűbb tömegnél pedig közvetlenül egymás mellett, élő láncot alkotva.

16:11 A rendőrök körülbelül négy méterre előre szorították a tömeget a villamossínek felé, az első oszlatócsoport mögött a Parlament épületénél felsorakoztak és bevetésre készen állnak a pajzsos rohamrendőrök is. A tömeg fél lépésenként hátrál.

16:08 Vonulnak a rohamosztagosok a Parlament előtt a 4-es kapu irányába, a Batthyány-örökmécses előtt pedig már kiszálltak a csapatszálltó járműből. A pajzsok, a hosszú csőrű gumibotok elő vannak készítve. Most áll be a robotzsaru sorfal a régi kordonok helyére, egymás mellé szorosan, a tömegből egy-két hógolyó is repül. A rendőrök a legjobban kiabáló mag irányába sorakoznak fel. Ezekben a pillanatokban még nem tudni, hogy kezdődik-e a tömegoszlatás, mindenesetre a tömegből már többen visszafelé hátrálnak. A Batthyány-örökmécsestől rohamlépésben indulnak a felfegyverzett alakulatok a Kossuth tér irányába, egy részük a metróbejáratot foglalja el és jobbra indul az első beléptető rendszer felé. A hangulat és a helyzet kezd feszülni.

15:59 Távolabb lévő, és a környező utcákat is járó informátoraink szerint csak látszatnak tűnik a rendőrmentesség, több tucat mikrobusz, rabszállító autó is várakozik. A tömegben egyre inkább elhangzanak azok a vélemények, hogy a hatalom nem véletlenül nem kerítette el a Parlament épületét a tértől, s minden valószínűség szerint provokációkkal akar felkészülni már most március 15-ére. Az, hogy nincs kordon, azt is jelenti, hogy talán mégis békétlenebb lesz a történet, mint előre látszott.

15:45 Megéri rendőrök, nyolcvanezerért? - kiabálja a tömeg, amikor elvonul a Parlament oldalbejárata előtt a megerősített és teljes fegyverzetben lévő rendőrosztag. A tömeg egyre hangosabb és elkeseredettebb, a jelszavak is keményednek. (Hazaárulók! ÁVH! Le Gyurcsánnyal, le a kormánnyal! Oszoljatok!) Egyre több az Árpád-sávos zászló és a tömegből már a Parlament 4-es kapuja felé is páran "sétálgatnak". Gonda László is megjelent a téren, hívei körbefogják, és ez a mag követeli a leghangosabban a kormány lemondását.

15:35 A tömeg lassan kezd tömörülni az Országház bejáratánál. Lassan, de biztosan szállingóznak az emberek és már a szokásos jelszavak - Gyurcsány, takarodj! Hazaárulók! - is elhangzanak. A Parlament épületéből kijövő egy-két képviselő közönnyel az arcán megy a nagy értékű személykocsijaihoz, amelyet készenléti, de nem robotegyenruhába öltöztetett rendőrök őriznek. Különösebb akció a kiabálásokon kívül eddig még nem volt, de a tömeg hangja egyre jobban erősödik.

15:09 A szokásostól eltérően nem sorakoztak fel rendőrhegyek, vízágyúk és különleges osztagok a Kossuth téren, még a megszokott szégyenkordont sem állították fel. Az országgyűlés önfeloszlatásáról szavaznak ma a Házban. Az interneten terjesztett felhívásra körülbelül 1000-1500 ember jelent meg a Parlament előtt Árpád-sávos és nemzeti zászlókkal. A tömeg várja, hogy mi lesz az eredménye eredménye a T. Házban az országgyűlés feloszlatására tett indítványnak. Az emberek kettesével-hármasával sétálgatnak, beszélgetnek. Egyedül a rendőrségi kamera pásztázza a Parlament előtt megjelenteket.

A 2-es villamos jár, különösebb forgalomlassító, -akadályozó akció eddig nem történt. Az óvatosabbak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt gyülekeznek, és kisebb csoportosulást látni a metróállomás bejáratánál is. Nincs színpad, és a máskor megszokott kellékek. Csak a zászlókat fújja a szél a csípősebbé váló időjárásban.

A tavaszi ülésszak harmadik ülésén elég foghíjasok a padsorok, így feltehetően nem oszlatja fel magát majd az országgyűlés. Mindez legkorábban délután 5 órakor derülhet ki.

HunHír.Hu
(Tudósítónktól)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Spontán tüntetés a Parlament e
  2009-02-23 20:17:04, hétfő
 
  Hétfőn háromtól spontán tüntetés a Parlament előtt
2009-02-23

A Fidesz-közeli Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány azt kezdeményezte, hogy "a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlását." Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést. A népi kezdeményezés azonban csak arra kötelezi az Országgyűlést, hogy a kérdést tűzze napirendjére, ám arra már nem, miként döntsön. Persze örök rejtély marad, hogy a Fidesz miért nem állt teljes mellszélességgel az ügy mellé, hiszen -elvileg- nekik is fontos lenne, hogy a Gyurcsány-kormány minél előbb elhúzzon.

Mint ismert, a parlament március 8-a helyett két héttel korábban, február 23-án sürgősséggel tárgyal és azonnal szavaz is az önfeloszlatásáról. Ennek köszönhetően nem maradt elegendő idő egy bejelentett demonstráció megszervezésére, ezért a világhálón keringő levelekben arra hívnak fel magánszemélyek, hogy a szavazás idejére aki tud, az sétáljon el a Kossuth térre. Így az arra sétálóknak a felhívás szerint lehetőségük lesz a spontán tüntetés intézményének gyakorlására.

Emiatt hétfőn 15 órától -a parlamenti szavazással egyidőben- tüntetés kezdődik a Kossuth téren, a Parlament előtt. Információink szerint a spontán demonstrációra a Jobbik és a Fidesz is mozgósította szimpatizánsait.

HírTv


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 468 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 78
  • e Hét: 237
  • e Hónap: 2482
  • e Év: 34212
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.