Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Magyar Nők Első Világkonferenciája és társadalmi előzményei
  2012-04-29 08:11:29, vasárnap
 
  TIBORCA története
IV. fejezet, 19. rész


,,Nem elég egyszerűen létezni", tennünk is kéne valamit saját emberi méltóságunk megvalósulásáért!

Az 1990. utáni években azt hittem, hogy ott lehet majd folytatni a lelkiséget, ahol a II. világháború előtt abbamaradt. A lelkiség jegyében, Albert Schweitzer gondolataival felvértezve szerettem volna életemen, családom életén változtatni. Schweitzer életéről szóló könyvben olvastam az ő gondolatait, melyek attól fogva velem voltak a leghétköznapibb mindennapjaimban.

,,...ostobaság arra várni, hogy Isten maga hárítsa el az ember elleni igazságtalanságokat. Hogyan lehet kitartani egy olyan istenkoncepció mellett, amely szerint Isten az igazságosság oldalán avatkozik be az emberiség ügyeibe azok után, ami az utolsó háborúban történt - annak összes gyilkosságai és igazságtalanságai, a koncentrációs táborok után, ahol gázkamrák voltak, a vallási kisebbség üldözése után? A gonosz létezése és győzelme azt jelenti, hogy a rosszért az ember felelős, harcolnia kell ellene, nem pedig ölbe tett kézzel ülni, és várni holmi isteni beavatkozást"...
"Az igazán erkölcsös ember számára minden élet szent, még az is, amely az emberi szempontok szerint nagyon alacsony szinten áll."
,,Nem elég egyszerűen létezni. Nem elég azt mondani: ,,keresek, hogy eltartsam családomat. Jól végzem a munkámat. Jó apa vagyok, jó férj vagyok. Az egyházközségnek jó tagja vagyok."
,,Mindez nagyon jó, de még valamit kell tenni. Mindig keresse annak a lehetőségét, hogy jót cselekedjék. Minden embernek a maga módján kell keresni annak a lehetőségét, hogy még nemesebbé váljék, és megvalósítsa igazi emberi méltóságát. Bizonyos időt a felebarátainak is kell szentelni. Lehet, hogy ez nem sok, de tegyen valamit azokért, akik emberi segítségre szorulnak, valami mást, amiért nem kap semmilyen más fizetést, mint e munka elvégzésének a kiváltságát. Mert ne feledje el azt, hogy nem egyedül él e világon. Hogy felebarátai vannak."


Ezek a bölcselkedések azonban nagyon is férfiasak, vagyis férfiaknak szólnak.
Nő létemre éppen akkor olvastam először, amikor második gyermekem megmaradásáért, egy hónapig feküdtem a kórházban.
Ott fogadtam meg, hogy ha megszületik, ezen eszmények jegyében fogom felnevelni. Amiért bíztam az indirekt nevelés (a mód, ahogy élünk gyermekeink előtt) fontosságában, arra gondoltam, hogy először férjemet, gyermekeim apját fogom megnyerni mindennek.
Őt azonban, szőröstül-bőröstül bekebelezte a szocialistának nevezett társadalom.
Oly-annyira, hogy még gondolni sem tudott az ,,egyházközség"-re, meg a ,,felebarátai"-ra!

Az ,,egyházközség", pedig - mentve hívei életét, mint a ,,bölcs" Salamon király történetének édesanyja - ,,elengedte" az emberek kezét. A kommunista hatalom:
- a ,,gonosz mostoha", mindent magának akaró erőszakosságával - elszakította híveit az egyháztól.

Példák hosszú sorát tudnám most itt feleleveníteni. A sok közül egy-két jellemző esetet elmesélek:

1.

Soha nem felejtem el azoknak az éveknek a rossz hangulatú vasárnapjait! Akkoriban lettem kisiskolás. Pesterzsébeten felépült egy új mozi. Ebben a moziban kötelező(!) volt vasárnap délelőttönként, a 10 órakor kezdődő matinéra elmenni. A mozi bejáratában álltak - kezükben az osztályok névsorával - azok a ,,tanárok", akik járva az iskolákat, meghirdették a matinékat. Ők, azután, ott feljegyezték az érkezőket. Akkoriban vetítették azokat a híradó filmeket, amelyeken olyan kisfiúkat, kisgyerekeket mutogattak, akik azért kaptak Rákosi Mátyástól kitüntetést, mert feljelentették valami miatt a saját anyjukat, apjukat!
Így ültették el a kisgyermekek lelkében a szülőkkel szembeni szembefordulás és gyanakvás csíráit! Az iskolában azután hétfőnként végig nézhettük, ahogy ,,megbüntetik" azokat, akik nem tudtak, vagy nem voltak hajlandók ezekre a matinékra elmenni. Ilyenkor az is kiderült, ha netán valaki éppen templomban volt a szüleivel. Kompetensék gondoskodtak arról, hogy a ,,Szégyentáblán" kint legyen a nevük!
Volt szülő, aki belátta, hogy - ha nem akar a gyerekéből ,,bukott szamarat" csinálni - bizony jobb, ha nem erőlteti a templomos életet! Később, az otthoni hitbéli szokásokat is, mint például az imádkozás - elhagyták. Mert kialakult az a kényszerképzetük, hogy ,,a falnak is füle van"!


2.

Egy másik történetet még gépírónő koromban mesélte el az egyik kollégám. Akiről már tudtam, hogy azért nem lehetett több, mint egy jó lakatos szakmunkás, mert az apjának maszek lakatos műhelye volt a háború előtt és ragaszkodott (volna) hozzá a háború után is!
Kollégám azonban - ,,megtanulva" az új módit - ,,munkás"-ként igyekezett jó ,,szocialista" polgára lenni hazájának. A dolgozók esti technikumában, megszerezve a technikusi képesítést, lemondott a gépészmérnöki vágyairól is. Ösztönös vonzódást érezvén azonban a népi tánchoz, nem kellett sok rábeszélés, hogy tagja legyen a KISZ Központi Bizottsága Népi Táncegyüttesének. Az együttes - egyik legjobb táncosaként, és - táncosaival bejárta az egész világot.
Nem is volt semmi gond, míg bele nem szeretett egy lányba, akinek a szülei ragaszkodtak a templomi esküvőhöz!
A szerelmes technikus- és népi táncos, oltár elé kísérte mennyasszonyát. Lett is ebből pártfegyelmi, meg a népi táncegyüttesből való kizárás!


3.

Ugyanennek a KISZ Központi Népi Táncegyüttesnek a lánytagjait a Magyar Szocialista Munkás Párt Központi Bizottsága kirendelte a hazánkba látogató ,,magas-rangú" külföldi államférfiak fogadására. Ezeken a fogadásokon nem csak népitáncot kellett előadniuk a csinos lányoknak, hanem a kiszemelt lánynak kettesben is ki kellett elégíteni a vendég minden nem(i)ű igényeit. Ezt még a varrodában mesélte egy lány - könnyes szemmel... és akkor még nem értettem, hogy miért sír, amikor erről beszél. Elmondta, hogy édesapja meghalt az 1956-os szabadságharcok során és neki van egy öccse, akit ő taníttat, mert édesanyja idegösszeomlást kapott az 1956-ot követő megtorlások idején. Ez a gyönyörű varrólány még divatbemutatókon is fellépett, mert olyan szép termetű, szép arcú volt. Tőle tanultam könyvvel a fejemen járni, mint a modellek...

*

De: napjainkban, a rendszerváltozás nevezetű folyamattal sem szűntek meg a kompetenciájukat megtartott politikai erők képviselői úgy irányítani életünk folyását, hogy még véletlenül se lehessen ,,visszarendeződni" ,,Isten, Haza, Család" hármas-eszményéhez!
Az ő módszereik is - hasonlóan az előbbiekhez - nagyon ismerősnek tűnnek.

1. Ezek egyike, amikor a fölsőfokú oktatási intézményekben még a karácsony előtti ,,szentestén" is - rendszeresen(!) folyik a vizsgáztatás!

2. A másik: minden keresztény, keresztyén ünnepen rendeznek valamilyen nagy ,,...parádét", iskolai ,,bulit" az oktatási intézmények tanulói számára. Ahol aztán a gyerekek bömböltetik a technót, vagy a rapet, vagy ami a divatos diszkókban éppen ,,trendi", miközben mérgezett egerekhez hasonlatosan - ordítozva rohangásznak - a ,,demokrácia" jegyében.

3. Nehogy azt higgyük ám, hogy a gólya-bálok különbek lettek!
Ma már a fölsőbb évfolyam diákjai szervezik a gólyák számára a - bálnak egyáltalán nem nevezhető - bulikat!
A kompetenciájukat megtartott felvételiztetők vizsgáin átesett diákok: meggyötörten és megszeppenve, de tele reménységgel mennek el a -,,gólyabál"-ra. Ahol aztán rájöhetnek se'perc alatt arra, hogy nem szánnak más szerepet nekik, mint hogy asszisztálhatnak a fölsőbb évfolyamosok részeges- pótszeres tombolásához.


Talán, ez a sok rossz tapasztalat is magyarázatul szolgálhat arra, hogy - nő létemre - miért ,,ártottam bele" magamat a politikai életbe.
Ezen szomorú tapasztalataimat és a Bokros-csomag nevezetű kormányzati- gazdasági megszigorítások miatti kétségbe-esésemet megírtam Filó Katalin egyetemi tanárnak, az emdéef alapító tagjának.
Ettől fogva, minden olyan rendezvényre kaptam meghívót, melyet a Haza és Haladás-, valamint a Lakitelek Alapítvány szervezett.
Évekig éltem a lehetőséggel és elmondhatom, hogy sok, tartalmas előadásnak, programnak lehettem a részese.
Filó Katalin, a Magyar nők első világkonferenciáját a Magyarok Világszövetsége székházába, a Magyarok Házába hívta össze. Mint nagycsaládos édesanya, az oktatási szekció ülésein vettem részt. Ezen, a következő nyilatkozatot fogalmaztuk meg:


,,Mi, a Magyar nők világkonferenciája oktatási szekciójának résztvevői: a nemzet szellemi, erkölcsi, fizikai állapotáról, társadalmi- és gazdasági helyzetéről tanácskozva - arra a meggyőződésre jutottunk, hogy csak a földrajzi, nemzedéki, társadalmi különbségek fölött együttműködő magyarság nyerheti el méltó helyét a XXI. század népei között. Nyilvánvalóvá vált, hogy - itt és most: egy nemzet vívja élet-halál harcát; hogy nem volt még az emberiség történelmében olyan korszak, melyben a nőnek annyi szerepnek, társadalmi elvárásnak kellett megfelelnie, mint az elmúlt ötven évben- napjainkig. Soha vissza nem térő alkalom nyílhat arra, hogy úgy rendezzük be társadalmunkat, hogy az utódokról való gondoskodás, mint megmaradásunk záloga, a legfontosabb tényező legyen!"


,,Csak" - az ezen szekcióban tanácskozók közül - negyvenketten írtuk alá a nyilatkozatot. Felemelő érzés járta át a lelkemet! Ezzel az érzéssel mentem haza mindkét nap. Otthon aztán, bekapcsoltam a tévét és meglepve tapasztaltam, hogy egyik híradóban sem tettek még csak említést sem arról a konferenciáról, amelyről azt hittem, hogy majd ,,megváltjuk" vele a világot!

Pusztai Milona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma is érvényben lévő- 1982-es IMF-törvények
  2012-04-25 00:40:36, szerda
 
  Kik is kezdték - és mikor - Magyarország eladósítását?


Az 1989-es ÁLLAMCSŐD elhallgatása most bosszulja meg magát!
Bűn - hazaárulással felérő bűn - volt elhallgatni 1990-BEN ÉS AZÓTA IS, hogy az MSZMP azért adta át oly ,,békésen" a hatalmat 1989-ben, mert máskülönben be kellett volna jelenteni Magyarország fizetőképtelenségét! http://furaila.xfree.hu/234611

Az MSZP-nek, mint az MSZMP utódpártjának, mindezért, nagyon-nagyon HÁLÁSNAK KELLENE LENNIE AZ ÖSSZES - magát rendszerváltoztatónak tartó - PÁRTNAK, így a Fidesznek is!!!
A hála helyett most államcsődről hisztériáznak és lejáratják Magyarország népét, akik ezt nem érzik sérelmesnek!!!
Sőt, mint a felelőtlen hülyegyerek úgy óbégat mindazért az anyagi javakért, amit kizárólag hitelből voltak képesek - már az 1970-es évektől kezdődően - a mindenkori hatalmon lévők biztosítani!!!

Mert, már akkor is attól a rothadónak hazudott nyugattól (IMF) felvett kölcsönből fizették a dolgozók bérét még a legsikeresebb világhírű gyárakban dolgozóknak is.
Hogyan lehetséges ez?
Nagyon egyszerűen, hiszen MSZMP (egypárti) irányítás volt az élet MINDEN TERÜLETÉN! A függetlenített MSZMP függetlenített bizottsági apparátusai ott terpeszkedtek MINDEN VÁLLALAT, ÜZEM és INTÉZMÉNY ÉLÉN, FELÉLVE ANNAK MINDEN BEVÉTELÉT!!!
PONTOSAN EZÉRT, az 1990 előtti GÁTLÁSTALAN KIZSÁKMÁNYOLÁSÉRT ÉS AZÉRT A HAZUGSÁGÉRT, HOGY KÖZBEN A DOLGOZÓ NÉP NEVÉBEN GYAKOROLJÁK A HATALMAT...már réges-régen EL KELLETT VOLNA SZÁMOTLATNI MINDEN OLYAN PÁRTVEZETŐT, AKI A MELLÉKELT MSZMP KB jegyzőkönyveiben szerepel, mint olyan, aki ezeken a KB-üléseken úgy nyilatkozik, hogyan kellene átmenteni mindenféle törvénytelen de törvényesnek látszó módszerekkel azt a PÁRTVAGYONT http://furaila.xfree.hu/234611
aminek köszönhetően még a mai napig is meg, illetve le tudják fizetni a média-szolgáikat, azon értelmiséginek tartottakat, akik a diplomájuknak köszönhetik legitimitásukat...

Mindenkit, aki azt hazudta, - főleg 2002 és 2010 közötti években, hogy a nép nevében és a magyar nép érdekeit képviseli a magyarnak hazudott parlamentben.
Mert az NEM LEHET - és soha nem is volt - A MAGYAR NÉP ÉRDEKE, HOGY... továbbra is érvényben legyen az


1982. évi 6-os számú Törvényrendelet (Tvr.) 9. cikkelyének 2. szakasza alapján az IMF Magyarországon 1982. óta napjainkig korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, vállalatokat (egyszóval mindent, ami megvehető és privatizálható adósság fejében.

A Tvr. 3. szakasza mentesíti az IMF-et hazánkban mindenféle bírói és hatósági eljárás alól Magyarország területén, magyar bíróság, az IMF semmiféle ügyletébe nem avatkozhat bele. Az IMF megvásárolt tulajdonait bérlőkkel szemben is teljes ez a jogvédelem, az IMF viszont bárkivel szemben kezdeményezhet bírósági eljárást Magyarországon.

A Tvr. 5. szakasza alapján az IMF irattárai teljes mértékben sérthetetlenek az IMF semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető, semmiféle hivatal által Magyarországon.

A Tvr. 6. szakasza alapján az IMF minden vagyona és követelése mentes bármily nemű korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen természetű moratórium alól hazánkban.

A Tvr. 8. szakasza alapján az IMF valamennyi kormányzója, ügyvezetője, helyettesei, bizottsági tagjai, képviselői, tanácsadói, tisztségviselői és valamennyi alkalmazottja is mentesül mindenféle jogi eljárás alól Magyarországon;

A Tvr. 9. szakasza alapján az IMF valamennyi vagyona, jövedelmei, követelései és ügyletei teljes mértékben adómentességet, vámmentességet és illetékmentességet élveznek Magyarországon."

Szerk. Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar társadalom drámai helyzete (1980-2005-ös KSH-adatok)
  2012-04-24 09:16:21, kedd
 
  A magyar társadalom drámai helyzetét nem kell ecsetelni. Az általánosan megfogalmazott formulák lényegi igazságát senki nem vonja kétségbe, miszerint a társadalom egy szűk oligarchikus réteg terrorjának áldozata.
Sokféle és sokrétű áttekintés készült az 1990 utáni folyamatokról, amely elsősorban a párt-elit és a társadalom kapcsolatát boncolgatta.

Ezekben a dolgozatokban a fókusz túlnyomórészt a harmadik köztársaság törvényhozó és végrehajtó hatalmára irányult, és az ezt működtető párt-struktúrára.

A társadalmat választott képviselői félrevezették.

A valós gondok megoldása helyett látszatvilágot hoztak létre, amelynek alapja a mesterségesen szított politikai megosztottság.

Törekvésük társadalmi felügyelet nélküli hatalom létrehozása volt, amelynek fedőszerve egy áldemokratikus, két-párti, parlamentáris diktatúra.

A lakosság egészét ennek a rendszernek a tükrében médiaerőszakkal osztották jobb és baloldali szavazótáborra, holott az elemi érdekek a társadalmi összefogást sürgették.


Az elmúlt 20 év történéseit e két szekértábor harcának állította be a tömegkommunikáció, amely a tényleges hatalmat gyakorlók, -az áltőkés pénzoligarchia-szócsövévé vált.
Az eredmény: A parlamenti patkót uraló két váltópártnak abszolút többsége van a törvényhozásban.
Mindkettőnek érdeke fenntartani a jelenlegi állapotokat, hiszen így tudják csak biztosítani elvbarátaiknak és üzletfeleiknek a külföldi pénzpiacoknak Magyarország ,,stabilitását", azaz demokratikus ellenállás nélküli kifosztását.


A két-párti diktatúra gyakorlatilag annak a lakosság 20%-át kitevő társadalmi csoportnak a hatalomgyakorlása, amely az 1980-as évek elejétől fokozatosan átvette a gazdasági hatalmat, a spontán privatizáció által megszerezte az állam ingó és ingatlan vagyonát, kiépítette hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét, ám alkalmatlansága miatt ezt a vagyont nem tudta működtetni.

Felépített egy látszatgazdaságot, amelynek működtetését átruházta az európai pénzügyi körökre, így megszabadult a társadalmi és gazdasági felelősségtől. Ezzel a lépéssel végérvényesen feladta eredeti feladatát, a magyar társadalom szolgálatát.
20 évi tevékenységével példátlan módon csorbította Magyarország függetlenségét, nevén nevezve hazaáruló politizálást folytat.

Ez a réteg mindig azt a pártot juttatja hatalomra, amely garantálni tudja privát érdekeinek védelmét, büntetlenségét, azt a pártot, amely az adott időszak külpolitikai környezetében szalonképesebb. Ez az áltőkés réteg minden erejével arra törekszik, hogy a társadalom beletörődjön a kialakult morális, gazdasági helyzetébe, ezért minden lehetséges tájékoztató, irányító és ellenőrző rendszert elfoglal.

Megállapíthatjuk: A polgári erkölcsöt nélkülöző réteget a jelenlegi politika rendszer kiszolgálja. Ez a módszer biztosítja a látszatdemokrácia működését, amely felhatalmazását látszatra a szavazóktól kapja ugyan, de azoknak semmiben nem felelős.

Röviden nézzük ennek a rétegnek a felemelkedését, tevékenységét és annak hatását a magyar társadalom egészére.

1980-tól az állami vagyon 90%-át a pártállami vezető elit kihasználva sajátos helyzetét a szó szoros értelmében elrabolta, a maradék 10% kisajátítása folyamatban van.
Ezek az elsősorban párt, másodsorban gazdasági kapcsolati tőkével rendelkező TSZ-elnökök, gyárigazgatók, feléjük teljes elkötelezettséggel bíró fiatal pártmunkások ( pl. Gyurcsány) illetve a fényes szelek nemzedéke (pl. Kapolyi ) lettek a mai társadalom ,,tőkései".

Vagyonszerzésük, gazdálkodásuk tisztázatlan, pontosabban eddig még nem volt vizsgálható... Nincs erkölcsi hovatartozásuk, meghasonlott oligarchikus tömeget alkotnak, immár csak egymásra és külföldi támogatóikra számíthatnak, mivel a magánosítható vagyon beszűkült.

Tevékenységük alapja nem az értéktermelés, hanem az árképzés, egyfajta áltermelői tevékenység, amelyet off-shore cégeken keresztül, banki közreműködéssel végeznek.

Ez nagyüzemi adócsalás. Miután az áfarendszer hiányosságai lehetővé teszi - nehezen mérhető iparágakban, mint pl. építőipar- a számlázással történő visszaéléseket, ezért az áltőkés réteg off-shore tevékenysége a feketegazdaság motorja.

Az adatok igazolása a számok tükrében:

Leleplezett adócsalások:

1991-93: 49-54
1994-96: 147-236
1997-2001: 524-1590

Miután a puha törvények ezt a tevékenységet nem büntetik szigorúan, ezért az adócsaló arisztokrácia él és virul. Az így kialakult áltőkés réteggel szemben versenyképtelen az a szűk valódi vállalkozói réteg, amely betartja a piaci és adózási szabályokat, amely tisztességes úton szerezte és tartja fenn vagyonát.

Beszélnünk kell még az 1990 után létrejött 300 hektár fölötti nagy-gazdaságokról. Ezeknek a birtokoknak a tulajdonosai hasonló módon tették rá a kezüket a termőföldre mint a volt párt-elit az állami vagyonra. Ez a réteg a jelenlegi szabályozások szerint akkor is jövedelemhez jut az állami és EU-s forrásokból, ha nem vagy alig termel. Érdekeikkel ellentétes a hazai élelmiszertermelés felfuttatása, hiszen a belső piac gyakorlatilag megszűnt és a termelés kockázati tényezőit az állam, a lakosság ellátását pedig az uniós, bizonytalan eredetű beszállító vállalja magára. Ez a nagybirtokos réteg -éppen emiatt- a jelenlegi rendszer védelmezője pártállástól függetlenül.

A társadalom

A kialakult ,,rend" következménye a társadalom 80%-ának elszegényedése, 30%-ának koldusbotra jutása, jelenleg 450.000 jegyzett, 700-800 ezer tényleges munkanélküli.
Ez a munkaképes lakosság óriási hányada.
A hatalmat megszerző áltőkés réteg bűnözői szemlélet kiszolgáltatta, éserlölcsileg megingatta az egész társadalmat. A családok 50-60%-a széthullott, miután a hagyományos munkaerőpiac megszűnt, a nők döntő többsége munkavállaló, felborult a nemek közötti összhang, sok a nehéz szociális helyzetben lévő gyermek.
Budapest 1.700.000 lakosából 90.000 hajléktalan.
A fiatalok életminőségük szerint: 20%-a nyertes, 40% ,,túlélő", 40% vesztes.

Lakásépítések

1974-1990 között 1.238.000 lakás épült,
1990 után 467.000.
A mai igények szerint 380-440.000 lakás hiányzik.

Rohamosan növekszik a halálozás.

1980 15-25 ezer fő
1990-95 között évente 17-33 ezer fő
1999 48 ezer fő
1995-2005 között átlagosan 33 ezer fölé nőtt

A férfiak várható élettartama 68 év, a fiatal férfiak szív-és érrendszeri betegség következtében való elhalálozása 2007-ben duplájára nőtt.

Rohamosan csökken a születések száma:

1974-89 között 2.380.000 gyermek született
1990 után 1.680.000 gyermek született

Ez 700.000 fő veszeteséget jelent, a népességfogyás 5-szöröse az európai átlagnak.

Ezek a tények egyértelműen bizonyítják a nemzetstratégiai szempontokat semmibe vevő hatalom felelősségét. Ha ez a folyamat nem lassul le, akkor 2040-ben 7 millióan leszünk.

A szocializmus lényege bevallottan az osztálycsere volt, ám soha nem politikai értelemben, hanem egyértelműen gazdasági értelemben. A kommunista ideológia csak a kifosztás elvi alapját képezte. Az ország gazdasági és politikai önrendelkezését biztosító magyar alkotmányt felfüggesztették, hiszen annak cikkelyei akadályozták társadalmat megosztó terveiket. A polgári és a birtokos réteggel szemben rendkívüli diszkriminációt alkalmaztak. Jövedelmi osztálycserét hajtottak végre, amely azon túl, hogy a nemzeti vagyont kisajátította, gyakorlatilag nem tett semmit az ország egészének gyarapodása érdekében. Bizonyítja az, hogy a rendszer nem tudott valós tartós gazdasági, valamint össztársadalmi értéket előállítani. Ennek a kudarcot vallott rétegnek a családi, baráti kapcsolatai a ma uralkodó élősködő ál-arisztokraták.

Jövedelmi viszonyok:

Az álarisztokrácia (1.000.000) ember a jövedelmek 25% birtokolja.
A felső réteg (2.000.000) ember a jövedelmek 26%-át birtokolja
A tengődő, szegényedő (4.000.000) ember a jövedelmek 28,6%-át birtokolja
A legszegényebb (3.000.000 koldus) a jövedelmek 20,4%-át birtokolja

A társadalom 80%-a termelésben játszott szerepe alapján
relatív veszteséget szenvedett el.

Az alsó harmad 72%-ot
A stagnáló, szegényedő 14%-ot
A felső réteg 3 %-ot
Míg az álarisztokrácia 23% nyereséget ért el.

Az adatokból látható hogy az élősködő réteg vagyoni helyzetének alapja a társadalom kizsákmányolása.
A jövedelmi különbségeket tehát, egy belső jövedelmi kifosztás idézte elő, majd az EU csatlakozás után a megmaradt állami függetlenség feladása a végletekig fokozta ezt a folyamatot.
Ennek haszonélvezői a társadalom szűk rétegét képviselő oligarchák,
lebonyolítója a volt párt-elit által kinevelt és pozícióba juttatott jelenlegi politikai elit,
elszenvedője a teljes magyar társadalom.
Termelés és jövedelem

A hazai jövedelmek 70-75%-a munkajövedelem.
A magyar dolgozó évente átlagosan 1988 órát tölt a munkahelyén, ezt csak egyes távolkeleti országok előzik meg ebben a vonatkozásban, átlagkeresetéből viszont kevesebb árut tud vásárolni, mint a környező országok munkavállalói.
A munkaerő láthatóan leértékelődött, a jövedelem/termelés érték alapján a legrosszabb helyen áll Európában. A lakosság termelési indexe és az ipari bérek értéke igen nagymértékben eltér, a munkavállaló ki van zsákmányolva.
Ez az alkalmazotti jövedelem 64 %-ban tér el a termelési értéktől.

Ez azt jelenti, hogy egy iparban dolgozó 2005-ös értéken 4,15 évnyi bérét veszítette el 17 év alatt!
Tehát:
Miközben a termelés 1993-óta 100%-kal nőtt, addig a reálbérek csak 16%-kal! Ez az utóbbi 17 év alatt a családokra vetítve nettó 9,1 millió forint ki nem fizetett bérveszteség!

Mivel az ipari termelés meghatározó része idegen cégek kezében van, ezért ezek a vállalatok ezt az összeget nyereségként kivitték az országból. Ugyanezek a cégek gyakorlatilag minden előny megkaptak a törvényhozástól a magyar vállalkozásokkal szemben. Sokszor törvényellenes tevékenységüket elleplezte a mindent átható korrupció, és a méltatlanul kiérdemelt kormányzati protekció.


Élelmiszerfogyasztás

Az alapvető élelmiszerek fogyasztása átlagosan 34%-kal esett vissza.
1995-97-ben a lakosság élelmiszerfogyasztása a 60-70-es évek szintjére zuhant.
A fehérjefogyasztás (hús, tej, gabona) meghatározó egy etnikum növekedésében, ez 1989-hez képest 24%-kal csökkent, ezt táplálkozási sokkhelyzetnek tekinthetjük, és ez súlyosan befolyásolja a közegészségügyet.

6-7.000.000 ember átlagos élelmiszerfogyasztása nem éri el az 1989-es értéket, 10-15%-os lemaradásban vannak, miközben termelési erőfeszítésük nő.

1990 után, egy idegileg és fizikailag kimerítő termelés zajlik Magyarországon, ez társadalmi kimerültséghez, és egészségügyi katasztrófához vezetett. A kalóriafogyasztás 23%-kal esett vissza. Összességében fehérje és kalóriafogyasztásban az 1965-ös évre, tehát 32 évvel ezelőtti szintre jutottunk, jelenleg egy szintre kerültünk Bulgáriával.

A 3.000.000-os leszakadt tömeg minimálbéréből és segélyeiből nem képes egészséges élelmiszerszükségleteit kielégíteni, ezért sem hatékony fizikai munkára, sem kreatív szellemi tevékenységre nem alkalmas. A magyar társadalom erre a 3.000.000 -os tömegre, annak súlyos, rendkívül leromlott, kritikus állapota miatt lényegében nem számíthat.
Minden harmadik honfitársunk a lét peremére került, túlnyomórészt önhibáján kívül.

A magyar társadalom élelmiszer- fogyasztásában ilyen visszaesés még a II. világháborúban sem volt, egyedül talán a Rákosi-korszakban, békeidőben pedig európai társadalmi szinten példátlan.

Megállapíthatjuk: Magyarországot kirabolták, elszegényítették, a lakosság jelentős része a fizikai lét határán tengődik, miközben egy jól körülhatárolható réteg valós gazdasági tevékenység nélkül, óriási hatalom birtokában, nemzetellenes tevékenységet folytat.
Ennek a rétegnek a kiszolgálója a politikai elit.

Az ilyen veszteségi helyzet még háború esetén is ritka, békeidőben társadalomellenes.

A tények egyértelműek. Magyarországot, önjelölt urai kizsákmányolják, és diktatórikusan kormányozzák.
Ez a rendszer javíthatatlan.
Ha a társadalom ezt a sokkot túl akarja élni, akkor ezt a rendszert meg kell dönteni. Nincs más megoldás. A helyébe lépő hazafias közhatalom feladata a nemzetstratégiai kérdések - mint az élelmiszeripar, az energiaszektor, a népesség csökkenés, a jövedelmi viszonyok- gondjainak azonnali orvoslása.

Az adatok forrása: KSH

?Molnár Ervin?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Föld Napja...
  2012-04-22 14:33:59, vasárnap
 
  Története

http://www.fna.hu/tortenetunk/afoldnapja


1970-ben kezdődött

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban - és az ország határain túl is - fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.


1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. - látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.
Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.


Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.
A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket - külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét - környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják - és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.
Az alapítvány a szemléletformálás érdekében évről évre jelentős külföldi művek, sőt magyar szerzők környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveink közül ma már több is ajánlott vagy kötelező irodalom egyetemeken, főiskolákon. Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és két társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.
Bővebben: Könyvtárunkban


Az első 10 év

A világméretű Föld napja mozgalom és a magyarországi Föld Napja Alapítvány 2000-ben volt 10 éves. Denis Hayes, a mozgalom elindítója erre az alkalomra újabb felhívást tett közzé, hogy 2000-ben még több ország csatlakozzon a mozgalomhoz, és hívja fel a figyelmet a Föld napján, április 22-én a környezeti veszélyekre. A 2000. évi világmegmozduláshoz a Föld Napja Alapítvány is csatlakozott. Többek között egy környezeti társasjátékkal, az Ökovilággal fordult a jövő nemzedékéhez, és a Magyarország környezeti állapotát bemutató, A természet romlása, a romlás természete című könyvével a döntéshozókhoz. Természetesen összefogva több civil szervezettel.
Bővebben: Egyetlen nap kevés...


20 év után is együtt

A Föld napja mozgalom 2010-ben 20 éves lesz. És bár sokat tettünk az elmúlt húsz évben környezetünk fontosságának tudatosítása érdekében, de nem eleget. Már van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, körbeért két tavunk körül is a kerékpárút, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata. Mindezek következményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása - és ez növeli az éghajlatváltozás veszélyét.
És ez a változás nem a távoli jövő eseménye. Az éghajlatváltozás már itt van. Már 0,7 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, és a felmelegedés üteme az utóbbi 10 évben fokozódott. Tennünk kell, tegyünk ellene együtt, hogy elkerüljük a fordulópontot, a kritikus 2 Celsius-fokos globális felmelegedést.
Cselekednünk kell, és ebben a Föld Napja Alapítvány is aktívan részt vállal ugyanúgy, ahogyan 20 éven át tette ezt. Vigyázzunk Földünkre, jövőnkre, és tartsuk 2 Celsius-fok alatt a felmelegedést. Figyelje programjainkat és csatlakozzon. Cselekedjünk együtt!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...megfürdetve lelkünket a másikéban
  2012-04-13 19:43:40, péntek
 
  Miért nem jelent másoknak is olyan sokat, hogy ,,külföldiként", a saját lábával járhat az ősi földön?
Miért nem jut senkinek eszébe, hogy a kassai dómban, székesegyházban temették el Zrínyi Ilonát és II. Rákóczi Ferencet...?
Még egy szál virágot sem tehettünk a sírjukra és senki sem háborgott miatta. Talán, mert az felért volna egy politikai provokációval?
Akkor, úgy mászkáltunk a kassai dóm környékén, mint egy ,,idegen" turista.

Összeszorult a szívem attól, hogy milyen gyanútlanul ünnepelték magyar őseink 1906-ban, a Nagy Halottak ,,hazahozatalát" és ,,hazai földben" való újratemetését!
Akkori elődeink nem sejtették, hogy tizennégy év múlva Kassán sem lesznek bujdosó őseink hamvai ,,otthon".
Nem sejtették, hogy hazájuk belekeveredik majd egy világháborúba és azt követően, a ,,trianoni békediktátummal" majd az ország kétharmadát elcsatolják tőlünk.
Nem sejtették, hogy ezzel a ,,döntéssel" Kassa sem lesz magyarországi város többé!

Annyi kérdés és kétely kavargott bennem, hogy végig kellett nézni a társaságon: vajon ki az, akivel ezekről a dolgokról lehetne beszélni.
Bizony, annyira igyekeztek útitársaim abban, hogy jól érezzék magukat, hogy mindenkit leintettek, aki valamilyen komolyabb témába belekezdett. Mintha semmire nem vágytak volna a finom cseh(szlovák) sörrön kívül.

Egész úton, minden látnivaló kapcsán újabb és újabb kérdések ágaskodtak bennem.
Amiért senkinek nem tudtam ezeket a kérdéseket feltenni, vagyis gondolatot cserélni, megmagyarázhatatlan nyugtalanság, kielégületlenség érzése kerített hatalmába. Olyan volt ez az érzés, mint amikor egy ínyencet eltiltanak a legkedvesebb ételétől. Nem rendelhet az étteremben olyat és végig kell néznie, amint a másik asztalnál valaki jóízűen lakmározik ugyanabból...
Olyan nehéz volt megérteni, hogy miért nem kérdezhetem meg útitársaimtól - például a zólyomi vár kapcsán, hogy:
,,Zólyom vára is magyar vár volt. Itt halt meg 1095-ben Szent László király... Most meg úgy mutogatják, mint csehszlovák nevezetességet!
Neked nem fáj ez? ,,
Vagy: ,,Miért nem tudhattunk arról, hogy mi történt 1968-ban**, ami miatt még Pozsony utcáin sem volt tanácsos magyarul megszólalni?"

(Csak évtizedek elteltével tudtam meg, hogy ez a "párgai tavasz" miatt volt!
,,A prágai tavasz a csehszlovák nép szabadságmozgalmát, a polgári társadalom csíráinak kiépülését takarta." ,,A mozgalomnak öt szocialista ország (Szovjetúnió, Lengyelország, NDK, Magyarország és Bulgária) csapatainak 1968. augusztus 20-i bevonulása vetett véget." A magyarok krónikája/Officina Nova K./1995.)

*

A krakkói szálláshelyre érve nem bírtam tovább. Nagyon-nagyon vágytam nagy- meghitt beszélgetésekre! Annyi kérdés és mondanivaló halmozódott föl bennem serdülő korom óta, hogy kénytelen voltam időnként kiírni magamból mindazt, amitől csordultig megtelt a szívem-lelkem.
Míg útitársaim nagy zsibongással szórakoztak, fölkuporodtam az emeletes vaságy fölső szintjére és levelet írtam titkos kedvesemnek.

Az "esti" középiskolában rátaláltam arra az ifjúra, akivel - végre megélhettem az egyívásúság boldog érzését! Akivel észre sem vettük, hogy a IX. kerületből gyalog mentünk haza, mert annyira belemerültünk a beszélgetésbe. Akivel, ha egymásra néztünk: szavak nélkül, vagy félszavakból is értettük egymást! Akinek a Beatles, John Lennon és a szerelem ugyanazt jelentette, mint nekem. Aki ugyanúgy vágyott arra - mint én - hogy néha kiengedje, kiélhesse elfojtott érzelmeit és vágyait! Csak neki, a zene jelentette azt az önkifejezést, amit nekem az irodalom, vagyis az írás.
Egy parázsló cigarettacsikk - amit az arcomon akart elnyomni titkos kedvesemnek a sógora - vetett véget kapcsolatunknak.
És még valami...
Elkövettem azt a hibát, hogy ezeket a leveleket, úti-beszámolókat feladtam postán, a munkahelyi címére. Lehet, hogy ez indította be azt a folyamatot, amitől a ,,Hatalom" ,,T"űröm-listájáról átkerültek a ,,T"iltomra?

Történt ugyanis, hogy ez után a nyár után következő tanév szeptemberi tanévnyitóján a dolgozók közgazdasági szakközépiskolájának osztályfőnöke fölolvasta azok nevét, akiktől
- ,,meg kellett válni a nyár folyamán". Ők azok, akik ,,rosszul mérték föl képességeiket, erejüket és már az első évfolyamon nem voltak képesek velünk lépést tartani".

Még a vér is kiment a fejemből, amikor meghallottam a nevemet.
- Nekem sikerült az év-végi vizsgám. Be is iratkoztam a második évfolyamra.
Mondtam kétségbeesve.
A beavatottak mindent tudásának magabiztosságával rám szólt a mellettem ülő évfolyamtársam:
- Ne cirkuszolj Ilonka! Nincs semmi értelme!
- Hogy mondhatsz ilyet? Csak nem képzeled, hogy itt reklamálnék, ha kibuktam volna?
Mondtam neki félhangosan. Az osztályfőnök vetett véget a vitának.
- Az nem lehet, mert nincs itt a bizonyítványa!

Felkaptam a táskámat és elhagytam az osztálytermet. De, nem hazamentem, hanem az irodába. A helyettesítő iskolatitkárnak előadtam a problémámat.
Szerencsére, az iskolapadból közvetlen kikerülő, pályakezdő-alkalmazott volt a kislány, akit akkor a tanulmányi osztályon találtam.

Még nem ölték ki belőle a ,,Szolgálat" iránti tisztességet!

Feldúlta még a raktárhelyiséget is a bizonyítványom után. Meg is találta az egyik kartondobozban, az évekkel korábban kibukottak bizonyítványai között.
Szétnyitva, döbbenten láttam, hogy az új tanévhez be lett ugyan ragasztva az okmánybélyeg, de mindkét félévet áthúzta valaki. Előrelapoztam az első és második félévekre. Megkönnyebbülve láttam, hogy valóban le lett pecsételve és dátumozva az a rész, ahova beírták: ,,...második osztályba léphet."

Mindezek ellenére, nem éreztem örömöt a kiderített igazságom fölött. Nehéz szívvel mentem vissza az osztályba. Egy szó nélkül letettem a tanári asztalra a kinyitott bizonyítványomat és leültem a helyemre. Szégyenemben lehajtottam a fejemet és nyeltem a könnyeimet befelé.

A következő szünetben odaszólt nekem a távozó osztályfőnöknő:
- Menjen ki az egyik közeli postára és vegyen egy új okmánybélyeget!

A legközelebbi iskolanapon jött értem az iskolatitkár, hogy hivat az igazgató-helyettes. A történelmet és a politikai gazdaságtant tanította más osztályokban. Én, eddig nem is tudtam róla. Bemutatkozva jelentkeztem nála. Felállt az íróasztala mögül és jól alaposan megnézett, majd felkért, hogy üljek le a dohányzóasztal mellett lévő egyik fotelba. Leültem a fotel szélére és szorosan összezártam a lábamat.

Megpróbáltam - az akkori divat szerint mininek nevezett - szoknyámat a combomon lentebb húzni.
Hátratett kézzel mászkált előttem, majd hirtelen lehajolt és belenézve az arcomba, megkérdezte:
- Igaz, hogy szerelmi viszonyt folytatott az egyik osztálytársával?
- ,,Csak" a barátom volt, de már annak is vége.
Válaszoltam megalázottan. Válaszom megnyugtathatta, mert leült a másik fotelba. Úgy folytatta a faggatódzást.
- Maga egy csinos kislány. Nem létezik, hogy ne találna egy magához való nőtlen srácot!
- Nem vagyok kislány! Elvált asszony vagyok és egyidős az illetővel.
- Tudta, hogy két-gyermekes családapa?
- Igen, tudtam. Két héttel ezelőtt beszéltem a feleségével és sikerült mindent tisztázni.
- Tényleg? Hát, akkor a jövőben jobban válogassa meg a partnerét! Most még elnézem magának ezt az esetet. Én felelek az iskola erkölcsi színvonaláért. Meg kell ígérnie, hogy nem fog többé találkozni vele.
- Ez elkerülhetetlen, mert egy osztályba járunk!
- Nem úgy gondoltam, hanem ... érti? Iskolán kívül...

Visszamenve az osztályba, megeredt a könnyem. Egy láthatatlan skarlátbetűt égettek a lelkembe. És, valóban úgy is kezeltek, mint egy erkölcstelen, kipellengérezett, parázna nőszemélyt.

De, ennél sokkal jobban fájt a meghitt séták, nagy beszélgetések hiánya! Ezért is talán, amikor pár hónap múlva felhívott a munkahelyi (nem volt más) telefonon, megígértem neki, hogy ott leszek a kért időpontban a ,,szokott" helyen.

Elhatároztam, hogy hűvös és elutasító leszek. Ő, azonban lehajolt hozzám és megpuszilta az arcomat.
Először nézhettem a szemébe két hónapja. Az ismerős melegség szétáradt bennem, mintha mi sem történt volna! Annyira jó lett volna akkor, örökre úgy maradni! Semmit nem mondani csak nézni egymást - megfürdetve a lelkünket a másikéban...

(Részlet: Tiborca I. f. 24. részből)

Pusztai Milona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését
  2012-04-01 20:09:35, vasárnap
 
  Virágvasárnapi beszéd Ravasz Lászlótól

A vallásos nevelés

A vallásos nevelésről 1936 Virágvasárnapján rendezett nagygyűlésen tartott beszédet. A rendezőség a vallásos nevelés három fő probléma-ágazatát: egyház, iskola, család akarta felsorakoztatni. Ravasz Lászlónak jutott - utolsó felszólalóként - az összefoglalás feladata.

Virágvasárnapját a gyermek és a nevelés nagy gondolatának szenteljük.." Ekkor "érezzük meg azt a nagy hitvallást, hogy a gyermek mekkora kincs és felelősség. Megvalljuk tehát azt, hogy a gyermek Istennek legnagyobb ajándéka." "...felülről jövő és ingyen kapott ajándék, minden titokzatosságával és minden értékével egyetemben."
"A legnagyobb ajándék, mert életem célja telik meg benne.
Nem apám és anyám az életem célja, hanem a gyermekem.
A hitvesem csak társam; a gyermekem: rendeltetésem."
A gyermek titokzatos lény, mindegyik más, mindegyik egy egész világ. "A gyermek a legnagyobb felelősség." "...a gyermek révén ítéltetem meg." Az Élet Fejedelme a közvádló hatalmát a gyermekre bízta, a történelem és az élet ítélőszéke előtt ő vádol minket." "...sokszor saját magának bűnével, romlásával és kárhoztatásával."
"Virágvasárnapján érezzük meg, milyen kincs bízatott ránk a gyermekben." Mi magunk sápadt gyermekként segítségért kiáltunk, hogy a drága kincset, a törékeny, titokzatos kristálykelyhet, amelyből a jövendő áldomását issza egy boldogabb nemzedék, ki ne ejtsük a kezünkből, mert egy egész világ omlik össze. "És e segítő kiáltásra Jézus áll mellénk, a leghatalmasabb és a legerősebb nevelő. Ő segítheti a gyermeket, nála van jó helyen a gyermek." Arra kérdésre, hogy: "Milyen legyen a gyermek?" csak azt mondhatjuk: "Legyen a gyermek krisztusi, legyen a gyermek Krisztusé." Ezért van az, hogy a keresztyén anyaszentegyház kezdettől fogva gyermekpárti volt. Mi egy 12 éves ifjúról tanítunk, akit álmélkodva hallgattak a bölcsek és gyermekként meggyógyította, ifjúvá tette a világot. "Azért a legnagyobb nevelő, az egyetlen nevelő, Krisztus." Az előző felszólalások tanúsága szerint a vallásos nevelés, azaz a gyermekeknek Krisztushoz vitele olyan ügy, amelyet csak mindnyájan végezhetünk el: nemzet, család, iskola, egyén és egyház együtt. Balgatag dolog arról beszélni, hogy a vallás és a keresztyénség magánügy. Egyéni ügy, mert a lelkiismeret szentségében dől el, de a legfontosabb közügy is az, hogy: ezen a földön minél több hívő ember, minél több krisztusi ember legyen. Fontosabb az ipari termelésnél, a technika vívmányainál. Nagyobb dolog Széchenyi gondolata: a kiművelt emberfő csak akkor lesz az egész nemzet értékét meghatározó igazi kincs, ha azt a krisztusi lélek és a krisztusi erkölcs jellemzi. Ezért nem lehet magánügy, nem mondhatja a család, hogy ezt végezze el helyette az iskola., mert ezt csak együtt végezheti el. "Nemzetnek, községnek, társadalomnak minden áldozatot meg kell hoznia," "...nem nézheti tétlenül a család, hogy miként kínlódik ezzel a feladattal egyház és iskola. Tudja meg a család, tudja meg minden szülő, hogy ha maga otthon nem segíti életével, áhítatával és példájával a gyermek vallásos nevelését, legdrágább javaiban károsítja meg a gyermeket..." "...mert a gyermek lelkében erősebb lesz a rossz példa, mint a jó tanítás." Ezért, "álljon oda segítőnek a gyermek mellé és a hitoktató mellé, hogy együtt építsék fel az új világot. Sorakozzunk azok közé az emberek közé, akik küzdenek az ellen, hogy utcákon, sajtóban, nyilvánosságban, társaságokban, összejövetelekben olyan beszéd, olyan gondolkozásmód, olyan lelki megnyilatkozások folyjanak amelyek megrontják a gyermek lelkét és elnyomorítják a jövendőt." Sugározzuk széjjel, hogy: "Jaj a megbotránkoztatónak! Jobb annak, ha egy malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe dobnák!"
Virágvasárnapján a mi egyházunk üzen a többi egyháznak is: "a vallásos nevelésnek felekezetinek kell lennie, de keresztyénnek és vallásosnak." A felekezet a forma, a keresztyénség a lényeg. A forma nélküli lényeg szétfolyik, a lényeg nélküli forma üres, "amelyből a halál halk harangozása hallatszik."
"Folyik a harc a gyermek hovatartozandóságáért, az egész társadalomban és magában az iskolában is."
"Emlékszünk-e Salamon megrázó ítéletére?" ... "Hol van az a bátor imperium, amelyik..." "...annak tudjon igazat adni, aki inkább áldoz fel jogot gyermekért, mint gyermeket jogért?"
A Virágvasárnapja azt üzeni a vallásos nevelőknek, hogy "hívővé csak hívő ember nevelhet", "mert csak belőle sugárzik ki az az erő, amely a nevelésben egyedül győzedelmeskedik.". "Hazafiságra nem taníthat olyan ember, aki lelke mélyén nemzetietlen és internacionális." "Jézus a személyiségével nevelt, ma is azért nevel, mert most is az, aki egykor volt."

"Végül, üzenünk a most szintén ülésező Soli Deo Glorianak: ...mindennél jobban szeretjük őket, és mindennél többet várunk tőlük. Nekik különbnek és hívőbbnek kell lenniök, mint amilyenek mi voltunk, hogy jobbak és boldogabbak lehessenek."
"...Üzenjük nekik azt, hogy ma, 1936-ban egy szétzülleni látszó, lázbeteg, irtózatos konvulziók között reszkető világban, amelynek egy mozdulása elsöpörheti a földről mindazt, ami nekünk drága és magyar: mi mégis bízunk, mi mégis hiszünk és üzenjük a római levéllel a magyar ifjúságnak az örök ifjúság evangéliomát: "A teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését."

Szerkesztette: BMI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 104 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 282
  • e Hónap: 2527
  • e Év: 34257
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.