Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 282 
Őszintén a hátrányok megszünte
  2008-03-31 21:42:57, hétfő
 
  Őszintén a hátrányok megszüntetéséért

A Kereszténydemokrata Néppárt
2008. április 9-én parlamenti nyílt napot rendez
ŐSZINTÉN A HÁTRÁNYOK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT címmel.

A rendezvény célja és mottója:

Kezdődjék őszinte társadalmi párbeszéd a leszakadó társadalmi rétegek,
kiemelten a romák felzárkóztatása érdekében.
A mintegy négyórásra tervezett időtartamban sok rövid előadást,
beszámolót és javaslatot szeretnénk összegyűjteni politikusoktól,
kisebbségi szakértőktől, pedagógusoktól, maguktól az érintettektől és
olyan szakemberektől, akiknek szívügyük az elesett emberek felkarolása.
Nemcsak helyzetbemutatásra és a valós problémák feltárására törekszünk,
hanem kiútkeresésre, a jó gyakorlatok bemutatására,
a ,,Mit kell tennünk?" kérdésre adandó lehetséges válaszok számbavételére.
A programot (a felszólalók névsorát) a helyszínen osztjuk ki.
A nyílt nap a sajtó részére nyilvános!

Helyszín:
Országház, Felsőházi ülésterem

Időpont:
2008. április 9. (szerda)
10.00 - 14.00 óra

A nyílt napra tisztelettel meghívom.

Amennyiben elfogadja a meghívást és részt kíván venni a nyílt napon, kérem,
hogy részvételi szándékát legkésőbb április 4-ig írásban vagy telefonon jelezze
Molnár Csilla szervezőnél (csilla.molnar@palament.hu, postai cím:
1358. Budapest, Széchenyi rkp. 19.
Telefon: (1) 441-5473, 441-4526),
hogy a beléptetéséről időben gondoskodhassunk.

A Parlament épületében csak személyi okmánnyal, az előzetesen leadott névsor alapján
a kapuőröknél elhelyezett engedély birtokában lehet belépni a VII. kapun.
A több száz fő személyi ellenőrzése és beléptetése időt vesz igénybe,
ezért kérjük, hogy érkezését 9 órától kezdődően ütemezze.
Remélve, hogy a meghívást elfogadja, válaszát várva tisztelettel és
barátsággal köszöntöm:
Budapest, 2008. március 20.
Dr. Hoffmann Rózsa, országgyűlési képviselő
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idegen segítséggel...
  2008-03-31 00:43:03, hétfő
 
  ITT OTT HOL?

Vezették félre, rontották meg, az emberiséget az álnokság leple alatt egy botrányos erkölcsi romlásban taszítva. Az anyagelv hitűek különlegesen hódítanak ma egy megbutított lompos, lomhán dívatoló, csak a mának a szórakozásnak élők kihasználásával kiszolgáltatottságával, az elv tudományával foglalkozó ördögi szellemiségek. Cselekedeteikkel világosan bizonyítják az elképzelésüket, hogy a föld összes népeire kiterjeszthető az irányított önkényuralom, amelynek vannak láthatatlan mindenható urai. A kiszemelt áldozati báránya pedig a demokrácia palástjában, a diplomáciával bebujtatott rabszolgatársadalom, a ma emberisége. Hazánkban elsősorban az őshonos magyarokat illetően különlegesen nagy a teljes megvalósításának a veszélye, amely a magyarság mint nemzet elpusztulását kiirtását eredményezi rövidtávon a következő okokra vezethető vissza:

1) A VÉRSZERZŐDÉS MEGBONTÁSA

2) A nyugati kereszténység ráerőszakolása a nemzetre, idegen segítséggel, a nemzet egységének a megbontása, belsőháborúk, gyilkosságok, a magyarság szellemiségének, a megcsúfolása annak ellenére, vagy talán éppen azért, hogy őseink Jézusi igazság követők voltak, már a kárpátmedencébe visszatértük előtt is. Istenhívők voltak évezredekkel Mózes előtt. Talán ez a kiinduló pontja a magyarság kiirtásának.
A tudomány, ezáltal Isten, az igazság megismerése, benne a hit. Tehát ezen tudományágak valóságok kisajátítása, eltulajdonítása. Ma is így történik. Azonban hála a tudománynak, az igazság, a fény minden hazudozás, erőszak ellenére, győzedelmeskedni fog a homályon.

3) Imre herceg meggyilkoltatása, az Árpádház folytonosságának a megszüntetéséért. Mint ismeretes, a behozott idegen Gellért püspök volt a tanító mestere, biztosan ismerte egyenes jellemét, hogy soha nem lett volna a római uralom kiszolgálója, ezért kellett meghalni, római parancsszóra, magyar végrehajtóval. István király lélekben a valószínűség szerint megszabadult a nyugati fekete mágiától, de már a hatalmat elragadták a kezéből.

4) A magyarságnak nyugati példa nyomán a jobbágy sorsra juttatása idegen vagy őket kiszolgálók által.

5) A magyarságra erőszakolt Habsburg uralom, törökmegszállás. Két fronton pusztul a nemzet nyugatért amíg ők fejlődhettek, mi elvéreztünk.

6) A magyarság ősi történelmének műveltségének, ősi hittudományának az eltüntetése, meghamisítása, vagy letagadtatása, kiosztása mások számára, a Magyar Tudományos Akadémiára beültetett, Hundorfer, Bundez és ma is ott székelő hasonló utódok által.

7) Az első világháború, Trianon, második világháború, kikért miért? Kik voltak?
milyen idegen érdekekért hajtották a magyarságot háborúban? A feltett kérdésekre válaszoljatok a bizonyított tudással vagy annak megismerésével a lelkiismeretetek szerint.

8) 1956, 2006, 2007, 2008 szabadságharc és folytatásai eseményeiből kifolyó következmények világosan bizonyítják, hogy az igazságtalanság ördögei úgy nemzeti, európai mint nemzetközi szinten irányítanak, összetartoznak. Félrevezetve saját népeiket is az igazságot illetően. Aljassággal alapjaiban rendítették meg a magyarságot. Teljesen kiszolgáltatva egyedül áll a nemzet, akinek az egyházi felsővezetőségének egy része is egy húron pendül, megszokott módon hajlong a hatalommal, a félrevezetőkkel, az erőszakot alkalmazókkal. A kormány ellenzékkel együtt piszkolja nemzetünk kiváló fiait, a Magyarhaza nép védelmezőit. Szégyenletes eset.
Az említett események következményeinél fogva látható, hogy a nemzet életére törtek. Így önvédelmének a megszervezése nemzeti létkérdés. A létjogosultságra annak megvédésére minden embernek joga van és kötelessége ha magyar még akkor is. Erre a nemes nemzetmentő feladatra vállalkozó Hazafiakat, Szervezeteket, Nemzetünk Hős Fiait, Leányait, a Gárdákat, legnagyobb tisztelet, dicséret illeti, illesse. Szaporodjanak, mint a fűszál a réten, engedéllyel vagy engedély nélkül. A nép létjogát, annak biztosítását senki emberfia kétségbe nem vonhatja, nem veheti el, ez Istenadta jog és nem a törvénytelenül uralkodó bűnszövetkezeti kormány szabja meg a működési jogot. Ennek ellenzőit, a külső belső idegen elnyomókat, pedig verje meg a Teremtőatya, a világ alkotója még itt a földön. Hogy milyen picik, még a porszemnél is kisebbek. Hogy mi vár reájuk a másvilágon?
Erről a: KÜLDETÉS TÚLVILÁG ODA VISSZA UTAZÁS 1954. Címet viselő irat ad némely eligazítást. Répcevölgyi Babi közvetítésével. http://pages.infinit.net/cosmos/

Babos Imre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gratulálok Malina Hedvig!
  2008-03-31 00:37:31, hétfő
 
  Fiatalok a Polgári Magyarországért - Malina Hedvig díjat kapott
2008. 03. 30. 07.32 Hírextra

Malina Hedvig, a Nyitrán megvert magyar diáklány és a 2006 őszén Budapesten megvert Kruchina testvérpár megosztva kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat, amelyet szombaton adtak át a Fidesz születésnapi fogadása előtt.

A Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány hivatalos indoklása szerint Malina Hedvig az emberi jogokért vívott harcáért, bámulatos lelkierejéért kapta a díjat, amiért szelíden, de önérzetesen mutatott példát a magyarság és a szomszéd népek fiataljainak.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője Malina Hedviget méltatva hangsúlyozta, nem azért kapja a díjat, mert 2006 augusztusában Nyitrán megverték, hanem azért, amit ez után a szomorú esemény után tett, vagyis hogy kiállt jogaiért, mert tudta, hogy őt egy közösség tagjaként érte támadás.

Malina Hedvig a díjat egészségi állapota miatt nem tudta személyesen átvenni, ezért levélben köszönte meg az elismerést.

Kruchina Károly és Kruchina Vince a hivatalos indoklása szerint azért kapta meg az egymillió forinttal járó díjat, mert 2006 őszén történt megveretésükön és kiszolgáltatottságukon túllépve a nyilvánosság erejét és a jogi lehetőségeket felhasználva üzentek a rendőri brutalitás ártatlan elszenvedőinek, hogy ne féljenek, ne hagyják magukat.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díjátadón Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapítója a Kruchina fivéreket méltatva azt mondta: 2006. szeptember 20-án éjjel tartóztatták le és verték össze őket, ők azonban hittek a jogban és az igazságszolgáltatásban, és szembeszálltak az embertelen, arctalan és félelmetes hatalommal.

A díjátadó után Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, a párt egyik alapítója a Fidesz 20. születésnapja alkalmából mondott beszédében hangsúlyozta, a Fidesz 20 éve szakaszolható, de egybefüggő sikertörténet: a talpon maradás, a megújulási képesség, a kudarcok győzelemmé változtatásának sikertörténete.

Mint mondta: siker volt az 1988-as alapítás, az 1990-es választási eredmény, de az 1994-es választási kudarc is, hiszen akkor kiderült, hogy '90-ben a Fidesz nem véletlenül sodródott be a parlamentbe. Kövér László az 1998 és 2002 közötti Fidesz-kormányzást a rendszerváltás óta volt legsikeresebb ciklusnak nevezte, majd hozzátette, siker, hogy a 2002-es sokkoló választási kudarc után mára a Fidesz Közép-Európa legerősebb politikai alakulatává vált.

Mint mondta: 2006-ot nehéz lenne sikerként elkönyvelni, azonban akkor nem a Fideszt, hanem az egész országot győzték le csalással, hazugsággal. Az azonban siker, folytatta, hogy március 9-én az ország elrugaszkodott a gödör mélyéről. Hangsúlyozta, most a Fidesznek van esélye arra, hogy új nemzeti egységet valósítson meg, és ismét emelkedő pályára állítsa az országot.

Kövér László beszéde előtt levetítettek egy részletet a Fidesz 20 évéről készült három és fél órás dokumentumfilmből, majd az Urániában zártkörű fogadással ünnepelték a Fidesz születésnapját a meghívottak. A Fidesz vasárnap hagyományosan, az alapítás helyszínén, a Bibó Kollégiumban tart ünnepséget, ott vágják majd fel a születésnapi tortát is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
» Malina Hedvig bántalmazója újságírókra támadt
» Kiálltak a megvert magyar lány mellett
» Férjhez ment Malina Hedvig
» Rendőr is lőtt a Hedvig-bábura
» Gyurcsány szolidarít a Fidesz politikusaival
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyoldalúan, egyeztetés nélkül
  2008-03-31 00:35:12, hétfő
 
  SZDSZ: Elfogadhatatlan Gyurcsány javaslata
2008-03-30 01:50:28 elnök


Nem fogadja el az SZDSZ, hogy Horváth Ágnes helyére új egészségügyi minisztert keressen a koalíció. A szabad demokraták szerint Gyurcsány nem is egyeztetett velük erről.

Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter úgy véli, a történet nem miniszterekről szól, hanem arról, hogy a kormány hitelesen végre tudja-e hajtani programját, ami a koalíciós egyeztetések alapján született. Szerinte Horváth Ágnes hősiesen végrehajtotta a kormány és a kormányfő utasításait.
"A miniszterelnök egyoldalúan, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy nem kíván Horváth Ágnessel együtt dolgozni. Horváth Ágnes a kormány programját hajtja végre következetesen, a liberálisok szempontjából erős kompromisszumokkal. Horváth Ágnes élvezi az SZDSZ bizalmát" - áll az SZDSZ közleményében.

Ha a Miniszterelnök új programot szeretne, arról kell dönteni. A miniszterelnöki javaslat az SZDSZ számára nem fogadható el.

Hétfő estére Kóka János összehívta a frakciót és ügyvivői testületet tagokat a helyzet értékelésére.
Ami ma Magyarországon történik, az a kormány, a koalíció és a miniszterelnök vezetésével történik, nem kizárólag Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ügye, aki hősiesen végrehajtotta a kormány utasításait, reagált Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter Gyurcsány Ferenc szavaira.

A kormányfő az MSZP szombati pártértekezletén azt mondta, olyan egészségügyi törvénynek kell születnie, amit az ország zöme elfogad, így azt javasolta az SZDSZ-nek, jelöljenek közösen új egészségügyi minisztert.
A kormányfő azt állította, a háta közepére nem kívánja a személyes vitákat, ezért arra kéri az SZDSZ-t, hogy teljesítse az MSZP kérését.

Gyurcsány Ferenc azt nem vitatta, hogy az egészségügyi reformra szükség volt, szerinte azonban azért váltott ki annyi vitát, mert nem volt pontosan kidolgozva, a precíz végrehajtást reformbablával és reformgőggel takarták el.

A történet nem miniszterekről szól, hanem arról, hogy a kormány hitelesen hajtja-e végre programját, mert ha igen, abban az SZDSZ az MSZP partnere tud lenni, jelentette ki Molnár Lajos.
"Két év van még hátra a választásokig, az SZDSZ pedig nem vállalja fel a semmittevést, még egy őszödi beszédet nem akarunk"- fogalmazott Molnár Lajos. Ragaszkodunk a hiteles fejlődési pályához, másként nincs értelme a koalíció együttműködésének, mondta.
Kifejtette, hogy folyamatos egyeztetés folyt a koalíciós partnerek között, végül egy kompromisszumos program végrehajtásáról döntöttek, amiben az SZDSZ alkalmazkodott az MSZP igényeihez, emlékeztetett.

Ilyen volt például, hogy ne a biztosítási reform legyen az átalakítás kezdete, vagy a vizitdíj bevezetésének módszere, vagy hogy milyen gyorsan és mely kórházakat kell átalakítani. Egy ilyen horderejű átalakítás mindig nehézségekkel jár, ez szükségszerű, ezért azonban nem az a szakminiszter a felelős, aki a koalíciós egyeztetés alapján hajtja végre a közös programot, hangsúlyozta Molnár Lajos.

http://www.fideszbp20.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erős Magyarország-programról..
  2008-03-31 00:28:39, hétfő
 
  Gyurcsány a túlélés érdekében feláldoz mindenkit
2008-03-30 01:08:32 elnök


Gyurcsány Ferenc minden személyi áldozatot kész meghozni, hogy ő maga túlélje a jelenlegi helyzetet - húzta alá Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szombaton, a párt országos választmányának ülésén.

Navracsics Tibor beszédében emlékezetett arra, hogy a fideszes rendezvénnyel egy időben az MSZP országos pártértekezletet tart. A mostani szocialista rendezvényt az MSZMP 1988-as utolsó pártértekezletével állította párhuzamba. Navracsics Tibor Kádár János idézve beszédéből felhívta a figyelmet: "a szavak, a retorika, a fordulatok, részben a szereplők ugyanazok", pedig azóta már 20 év telt el.

Hozzátette: egy sajátos időutazás részesei vagyunk, ahol vannak olyanok, akik úgy látszik, ezt a 20 évet nem tették meg. A miniszterelnök azt mondta, vesztésre állnak, rossz a közhangulat az országban, lehet, hogy új kormányprogramra van szükség, 2-3 hónapra meg kell állni, meg kell vitatni, hogy akkor egyáltalán mi legyen Magyarország jövőjével, változtatni kell szinte mindenen, és akár a koalíciós együttműködési megállapodás, akár a kormány összetétele, akár a miniszterelnök, vagy a pártelnök személyének kérdésében meg kell nyitni a vitát - utalt Gyurcsány Ferenc beszédére a Fidesz frakcióvezetője.

Vagyis Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, hogy mindent újra meg kell vitatni az MSZP-n belül - fűzte hozzá, majd feltette a kérdést:
"Miért csak az MSZP-n belül? Miért nem adják meg akkor a lehetőséget a Magyar Köztársaság minden választópolgárának, hogy lefolytassa ezt a vitát, eldöntse, hogy akkor milyen irányba menjen tovább Magyarország, eldöntse, hogy kik legyenek kormányon, és eldöntse, hogy ki legyen a miniszterelnök?"

Ma azt láthatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc minden személyi áldozatot kész meghozni, hogy ő maga túlélje a jelenlegi helyzetet - húzta alá Navracsics Tibor annak kapcsán, hogy a miniszterelnök, az MSZP elnöke azt javasolta: jelöljenek másik egészségügyi minisztert Horváth Ágnes helyére.
A frakcióvezető emlékeztetett arra is, hogy a népszavazás után azt kérte a miniszterelnöktől, hogy ne a minisztereken verje le a népszavazás kudarcát. Megjegyezte, a miniszterek csak végrehajtói egy miniszterelnöki akaratnak.
Mint mondta, akkor Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt, hogy rosszak a Fidesz tanácsadói, mert ezzel óriási bakot lőttek, és biztosította minisztereit, hogy miniszterek maradnak.

Azt láthatjuk ismét, hogy Gyurcsány Ferenc személyes érdekei, túlélésének vágya minden politikai érdeket felülírnak a koalícióban - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Szólt arról is, hogy egy másfél éves programalkotási folyamat végére ért a Fidesz.

Emlékezetett rá, 2006 novemberében, a győri kongresszuson döntöttek arról, hogy megkezdenek egy nagyobb léptékű, hosszabb távú programalkotási folyamatot, amely egyrészt már előkészületül szolgál a következő választásra, a remélhető kormányzati szerepre, másrészt előkészítést jelent egy olyan középtávú stratégia megalkotására is, amelyet egy pártnak 10-15 évente meg kell alkotni.

Így indult 2007 januárjában a Jövőnk című vitasorozat, amely során megkezdték - az igazságosság, a közszolgáltatások, az életminőség és a versenyképesség témakörét körbejárva - a későbbi részletes programalkotást lehetővé tevő műhelymunkát. Ennek eredményeképpen leírták, hogy milyen a jövő Magyarországa, milyen az a Magyarország, amely talán hosszabb távon is biztosítani képes azt, hogy mindenki otthon érezze magát.

Ezt a vitairatot, a 2007. júniusi Fidesz-kongresszus elfogadta, és utána léptek tovább az alapprogram megalkotására - folytatta Navracsics.
Mint elmondta, térben is "körbenézve" megkeresték azokat az európai testvérpártokat, amelyek hasonló programalkotási folyamat részesei, hogy megbeszéljék azon kérdéseket, amelyekben össze tudják hangolni politikájukat, és melyek azok a kérdések, amelyekben esetleg további vitákra van szükség.

A kongresszus felhatalmazása alapján így járt Navracsics Tibor a CDU-nál, Nagy-Britanniában a Konzervatív Pártnál, Lengyelországban a Polgári Platformnál, és Brüsszelben az Európai Néppártnál, hogy ezen pártok vezetőivel, szakmai műhelyeivel egyeztetve azonosítsák azokat a pontokat, ahol a Fidesz része a nagy közös európai gondolkodásnak.

Ezen pontok között említette a Fidesz frakcióvezetője a családpolitikát, a demográfiát, a gazdaságpolitikát, a versenypolitikát, a demokratikus intézmények védelmét, a polgári lét biztosítását és Európa jövőjének területét.

Egy nemzetközi konferencia kertében 2007. december 8-án mutatták be az elkészült alapprogramot, később az ország több pontján megvitatták ennek alapvető állításait, és most terjeszti be az országos választmány elé az Erős Magyarország programot - mondta el Navracsics Tibor.

Megjegyezte, soha nem volt még időszerűbb az alapprogram címe, az erős Magyarország gondolata, hiszen a kormánykoalíció súlyos válsággal küzd, nincsen érdemleges kormányzati politika.
Mint mondta, a "miniszterelnök saját személyes fájdalmába süppedve egy egész országot vádol politikája kudarcáért", szánalmas összeesküvés-elméleteket felvázolva az Alkotmánybíróságtól kezdve az újságírókon át az ellenzéki pártokig mindenkit azzal gyanúsít, hogy szabadidejükben mást sem tesznek, minthogy 3 millió 300 ezer embert próbálnak átverni, és - tette hozzá - amikor mélyen lenézve a választópolgárokat úgy gondolják, hogy be lehet csapni 3,3 millió embert, akik vették a bátorságot, és Gyurcsány Ferenc minden fenyegetőzése ellenére igent mondtak a jövőre március 9-én - húzta alá. Kiemelte, a választópolgárok ezzel igen mondtak az erős Magyarországra is, hiszen az olyan polgári Magyarország, amely nyitva áll a jobb- és a baloldali polgárok számra is.

Navracsics Tibor megjegyezte azt is: túlzott önbizalom lenne azt gondolni, hogy a 3,3 millió ember Fidesz-szavazó lenne, inkább - folytatta - azt gondolják, hogy ők nyitottak a Fidesz érveinek meghallgatására, és jó érvekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy ezeket az emberek meg tudják győzni.

Szólt arról is, hogy a mai kor legnagyobb kihívása a gazdasági növekedés beindítása. Egy százaléknyi gazdasági növekedés a költségvetés számára 100-120 milliárd forint tiszta bevételt jelent.

Gyurcsány Ferenc 15 milliárd forint miatt közölte, hogy a költségvetésnek nem áll módjában, neki pedig nem áll szándékában pótolni a vizitdíj összegét - mutatott rá, majd megjegyezte: persze 0,7 százalékos gazdasági növekedésnél nehéz bővülést tervezni.
Mint mondta, "a mi feladatunk az, hogy beindítsuk a gazdasági fejlődés igazi motorját is (...), azt az oldalát, amely az elmúlt időszakban elhalt.

A kis- és középvállalkozások támogatása révén beruházásokkal el kell érnünk, hogy beinduljon ismét a magyar gazdasági növekedés".
Ameddig nincsen gazdasági növekedés, addig nincs értelme beszélni a magyar gazdaság jövőjéről - szögezte le, hozzátéve azt is, hogy ameddig egy kormány nem képes biztosítani a gazdasági növekedés beindulását, addig nincs értelme beszélni az alkalmasságáról.

"A Gyurcsány-kormány ma alkalmatlan az ország irányítására. Hivatalban van, de nincs tehetsége, nincs jövőképe és nincsen kapacitása arra, hogy az ország jövőjének irányt szabhasson. Nekünk kell ezt megtenni" - hangsúlyozta.

A munkahelyteremtés mellett a képzett és egészséges munkaerőt nevezte meg alapvető célnak, hiszen - mint mondta - ez az, ami a gazdasági növekedést tartóssá teheti. Hozzátette: "ezért ragaszkodtunk ahhoz, és ezért szerepel az Erős Magyarország programunkban is, hogy nem létezhet felsőoktatási rendszer tandíjjal. Mert a tandíj bezárja a jövő kapuit. (...)
Ezért elleneztük, és ezért szerepel a programban is az, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj nem útja az egészségügyi reformnak, mert (...) elzárja az embereket az egészségügyi rendszertől".

Szólt arról is, hogy a jövő szempontjából alapvető fontosságú, hogy megteremtsék a családok stabilitását, azt a stabil jövőképet, amely lehetővé teszi a családok számára, hogy boldogan és jó minőségű életet élhessenek.

Az Erős Magyarország programjáról szólva úgy fogalmazott, az a szolidáris és versenyképes Magyarország programja.

Mint mondta, olyan gazdaság és gazdasági szereplők kellenek, akiknek nem küzdeniük kell a politikával, hanem akiket segít a kormányzati politika.

"Nekünk olyan kormányzati politikát kell adnunk, olyan programot kell adnunk, amely segíti a gazdaság szereplőit a nemzetközi vállalatoktól a kis- és középvállalkozásokig. (...) Hiszen biztosak vagyunk benne, hogy gazdasági növekedés, erős társadalom, erős érzelmi közösségeken, összetartó közösségeken, barátságos, nyugodt, egészséges és tanult embereken alapul. Ezért van szükségünk arra, hogy a politika középpontjába a családpolitikát, a gazdasági növekedést, a versenyképességet és a szolidaritást állítsuk" - tette hozzá végül.

Kövér: "Ennek az országnak mi vagyunk az egyetlen esélye" Kövér László összegezve, hogy számára mit is jelentett az elmúlt két évtized, kifejtette, az egyik megközelítés nagyon borús képet fest. Mint mondta, ha megnézzük a szereplők, a módszerek közötti kísérteties hasonlóságot, ha számba vesszük és összehasonlítjuk a húsz évvel ezelőtti és a mostani problémákat, az egyik konklúzió az, hogy bizony a húsz év alatt nem sokat értünk el. A másik megközelítésben - tette hozzá - nemcsak azt kell számba venni, hogy miben különbözik a mai magyar valóság a húsz évvel ezelőttitől, hanem azt is számításba kell venni, hogy ennek az országnak jelenlegi bajában mi vagyunk az egyetlen esélye arra, hogy még egyszer emelkedő pályára álljon nemcsak a gazdasági, hanem szellemi, lelki és erkölcsi értelemben is.
Mint mondta, a "mi" alatt pártszimpátiára, értékrendre tekintet nélkül az ország azon polgárait érti, aki hajlandó ennek az országnak a jövője érdekében erőfeszítéseket tenni, aki nem adja fel.

* * * Szijjártó Péter, a párt szóvivője a távirati irodával azt közölte, a Fidesz országos választmánya délutáni ülésén elfogadta az Erős Magyarország programot.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elemzés a pénteki- szombati ül
  2008-03-30 23:01:16, vasárnap
 
  Ez történt péntek, szombaton az MSZP-ben. Elemzés
2008-03-30 00:50:53 elnök


Gyurcsánnyal 2010-ben nem lehet nyerni: a miniszterelnök és az MSZP hitelességét egyszerre nem lehet helyreállítani - e nyilvánosan még ki nem mondott gondolatok jelentik az alapját a szocialista párton és a koalíción belüli vitáknak.


A stop.hu elemzése.

Gyurcsány Ferenc nem meglepő módon pártjában is bizalmi válságot érez maga körül, ezért előremenekülve előrehozott tisztújításon szerezne legitimitást a vezérkarral szemben, és a koalíciós partnerrel elleni averziók élére állva erősítené meg a helyzetét - ahhoz viszont az SZDSZ megosztott volta és háttéralkuk is kellenek.

A tét nem is a győzelem, hanem a megsemmisítő vereség elkerülése; Boross Péter ugyanakkor senki nem akar lenni.

A felszín következik, ingyen.
A miniszterelnök a koalíciós partnerrel provokált konfliktussal próbálja korrigálni saját maga és pártja kilátástalannak tűnő helyzetét: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését, és az egészségbiztosítási törvény újabb módosítását kezdeményezte az MSZP szombati, "stratégiai helyzetértékelő" pártértekezletén.

Gyurcsány Ferenc - a STOP információi szerint - szombat reggel erről egyeztetett Kóka János SZDSZ-elnökkel és a menesztendő miniszterrel is. Ennek dacára a liberalista párt közleményben, majd Horn Gábor koalíciós államtitkár és Molnár Lajos volt szakminiszter nyilatkozatban utasította el az ötletet.
"A kormányfő égő gyertyával ment a lőporraktárba" - jellemezte a mintegy 2000 MSZP-vezető és -aktivista előtt elhangzott, szórványos taps fogadta fölvetést egy magasrangú, a STOP-ot név nélkül informáló szocialista politikus.

Ezzel arra a hatórásra nyúlt pénteki elnökségi értekezletre utalt, amelyen éles vita robbant ki a pártelit és Gyurcsány között.
A kormányfő az ülés zárszavában - legalábbis ami akkor még zárszónak tűnt - párton belüli tisztújítást sürgetett annak érdekében, hogy derüljön ki, mekkora a támogatása a személyének.

Maga is bizalmi válságnak nevezte az elhangzott felszólalásokból kirajzolódó összképet, ám információink szerint a befolyásos politikusok zöme, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Hiller István kultusz-, Kiss Péter kancellária és Szekeres Imre honvédelmi miniszter is elutasította az előrehozott belső választást - zsarolásnak, fenyegetőzésnek nevezve a felvetést. A vita végén a vezérkarban kisebbségben maradt Gyurcsány szavazás nélkül napolta el a dolgot.

Gyurcsány ellentmondásosan nyilatkozik?
Az ötlettel ugyanakkor nem szakított: a szombati pártértekezleten szintén utalást tett a kongresszusra, és általános értékelés szerint gyakorlatilag elindította az elnöki kampányát. Amellett, hogy megjegyzéseket tett az értelmiségiekre (külön kiemelve a Hollywood-elemzőket és a csak a felszínt látó újságírókat), nekiugrott a pártbázis által leginkább ellenségnek tekintett Fidesznek és SZDSZ-nek is.

Az előbbivel kapcsolatban a progresszió és a populizmus ellentétét emlegette, utóbbinak meg olyanképpen üzent, hogy szálljon le a magas lóról, szakítson a reformgőggel és -blablával, illetve nyilvánosan kezdeményezte az egészségügyi miniszter menesztését is.

Gyurcsány mindamellett ezúttal csak homályosan (a közös jelölés kifejezést használva) utalt arra, hogy a minisztercsere egyúttal jelent-e tárcacserét is, miközben a vezérkar előtt még ezt a szándékát tette nyilvánvalóvá. (A miniszterelnök ugyanakkor - kivált pénteken - élesen bírálta a korábban szintén a koalíciós kontraktus fölülvizsgálatát - inkluzíve a tárcacserét - sürgető Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettest, éppen a már említett gyertya-raktár metaforával.)

A miniszterelnök az SZDSZ nyíltszíni bírálatával látszólag koalíciós válságot generált, ám ennyire nem egyértelmű a helyzet. Kóka pártelnök és a hozzá kötődő kör ugyan azonnal elutasította a tervet, az ügyben tárgyalásokat szorgalmazó Hornról érdemes tudni, hogy tavaly ősszel a szabaddemokraták számára rossz kompromisszumokkal terhelt egészségügyi tárca cseréjét szorgalmazta.

A STOP korábban beszámolt arról, hogy Kóka két hete, az SZDSZ ügyvivői testületének ülésén undorítónak és ízléstelennek (más lapok szerint árulónak) nevezte a tárcacseréről akár csak gondolkodni merészelőket (mivel Eörsi Mátyás a sebzett gnúhoz hasonlította a minisztérium és vezetőjének helyzetét).
Múlt hétfőn a pártelnök-frakcióvezető háromszor is megszavaztatta az ügyvivőket és a képviselőket az egészségbiztosításba beengedendő magántőke, a szaktárca és a miniszter melletti kiállás ügyében, és ennek folytán nem tekinthető felhatalmazás nélkülinek a minisztercsere felvetésének elutasítása.
Ennek ellenére hétfő estére újabb együttes ülést kellett összehívnia a helyzet értékelésére. Ennek okát firtató érdeklődésünkre egy liberalista forrásunk emlékeztetett arra, hogy a pártelnököt kihívni kívánó Fodor Gábor Eörsi mellett állt ki Kókával és Magyar Bálinttal szemben: a zöldminiszter táborában nem evidencia, hogy ragaszkodniuk kellene az egészségügyhöz, a párt túlélése érdekében kevésbé konszenzusos, az alapértékeket jobban megjelenítő területeket szeretnének, mint a kül- vagy az igazságügy.

Gyurcsány szombati beszédében minden bizonnyal egy esetleges háttéralkura utalt azzal a megjegyzésével, hogy aki párhuzamot von a 2004-es és az idei történések között, az ne vegye föl az elemzésért járó tiszteletdíjat. (Medgyessy Péter menesztésekor az a bonmot futott, hogy ha nem akar miniszterelnök lenni, nyomja meg a Csillag-gombot - a kormányfő direkt módon az akkori gazdasági miniszter menesztésének szándékába bukott bele.)
Ha ez nem is várna utódjára, az mindenképpen figyelemreméltó, hogy az MSZP vezetésében élesebbek (de legalábbis láthatóbbak) az ellentétek, mint négy éve: a Gyurcsánnyal már akkor is szembenálló, de vele egy időben kiegyező (és jórészt ugyanazokból álló) pártelit alig-alig palástolva gondolja azt, hogy vele nem lehet nyerni 2010-ben.

Az éles bírálatokat a párt erős emberei még pénteken kiadták magukból, szombaton az a Juhász Ferenc fogalmazott a legkeményebben, aki kihagyta az előző napi találkozót. A vezérkar összefogását szorgalmazó pártelnökhelyettes figyelemreméltó módon arról beszélt, hogy hiába mondják a miniszterelnöknek, igazad van, Feri, a temetők tele vannak olyanokkal, akiknek szintén igazuk volt, a politikát viszont a túlélők csinálják.
Leplezetlenül Gyurcsánynak üzent Juhász azzal is, hogy aki vezért vagy táltost akar, az keresse egy másik pártban (ti. a Fideszben).

A pártelit egyik befolyásos tagja a STOP-nak a belső ellenéteket gyakorlatilag megerősítve azt mondta, "a miniszterelnök és az MSZP hitelességét egyszerre már nem lehet helyreállítani", de nem sürgetik a leváltását, nem érdekük egy idő előtti miniszterelnök-csere, mert az utód egyelőre csak egy újabb Boross Péter lehetne, aki a ciklus hátralévő részét levezényelve, tehetetlenül belevinné a pártot egy komoly választási vereségbe, mint történt az 1994-ben az MDF-fel.

A pártvezetésből mások ugyanakkor éppen emiatt állnak ki a tisztújító kongresszus mellett: ha van arra szándék és erő, hogy megbuktassák Gyurcsányt, akkor csak tessék, máskülönben béna kacsa marad a kormányzat.

Gyurcsány szombati beszédében ismerte el először nyilvánosan, hogy a kormány vesztésre áll. Rajta kívül azonban már a pártvezetésből kevesen gondolják a folyamatot megfordíthatónak, de a félelem oka sokkal inkább az, hogy az evidenciaként kezelt 2010-es választási vereségtől függetlenül az MSZP a momentán kétharmados győzelemre álló Fidesszel szemben elveszti a váltópárti státuszát is.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar múltban magyar jövő 2.
  2008-03-30 13:03:14, vasárnap
 
  ÁRPÁD Birodalma

ÁRPÁD-ágbeli őseink a mai Ópusztaszer vidékén vívták utolsó csatájukat, s ezzel a Dunántúl kivételével birtokba vették a Kárpát-medencét.
ÁRPÁD vezetésével itt gyűltek össze az első nemzetgyűlésre a nemzetek horkái és a nemzetségfők, hogy új gyulát válasszanak, Kurszánt. Utána megvitatták, lefektették az új haza rendjét és törvényeit. Hálát adtak a magyarok Istenének, amiért visszasegítette őket őseik földjére. A vérszerződés értelmében felosztották maguk között az országot. Ezen események emlékére épült az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark.


Az országgyűlésről hazatérő vezetők letelepítették népüket a végleges helyükre, és hozzáfogtak a termeléshez és a kereskedelem kiépítéséhez. Úgy tűnik, hogy ez gyorsan meg is történt, mert már 899-ben mint Arnulf császár szövetségesei hadat indítottak Berengár, Itália hercege ellen. Ez nem nézte jó szemmel, hogy Arnulf a római császár címre is kezdett igényt tartani. Berengár, a későbbi király szintén római császár szeretett volna lenni.
Arnulf, a vetélytárs azonban 900-ban meghalt és utóda, Gyermek Lajos és tanácsadói nem újították meg a szövetséget elődeinkkel és a velejáró adófizetést. Enek következtében ÁRPÁD elfoglalta a Dunántúlt, és megtámadta Bajorországot. Majd szövetséget kötött Berengéárral, hogy megakadályozza Gyermek Lajos Itália felé való terjeszkedését, aki szintén római császári címre vágyott.
ÁRPÁD tehát a magyarság érdekeit védve hatásosan beleszólt Európa politikai életébe.
ÁRPÁD ezen lépései következtében ellenségessé vált a magyarok és bajorok közötti viszony, ami egymás elleni sorozatos támadásokhoz vezetett. Amikor 904-ben Kurszán gyula Bajorországba ment béketárgyalásokra, a bajorok a küldöttség minden tagját becstelenül meggyilkolták.

907-ben Gyermek Lajos nagy támadást indított Magyarország ellen a Dunántúl visszahódításáért.
A magyarok háromnapos kemény küzdelem után visszaverték a támadást, és súlyos vereséget mértek Lajos seregeire. Luitpold herceg, Salzburg érseke, két püspök, három apát és tizenkilenc gróf vesztette életét. Lajos király Passau várába menekült.
Őseink elfoglalták a bécsi medencét, és a magyar birodalom határát az Ens folyóig terjesztették.

Eltérnek a vélemények ÁRPÁD halálának idejét illetően. Vannak, akik úgy vélik, hogy a nagyfejedelem halálának híre bátorította fel a bajorokat a 907-es támadásra, mert az uralkodóváltás győzelemmel kecsegtetett.
Mások szerint viszont ÁRPÁD a harcok alatt vagy azok befejezte után kapott súlyos sebet, amibe röviddelazután bele is halt.

Az sem zárható ki, hogy a független és szabadsághoz szokott horkák némelyike kiszolgáltatottnak érezhette magát az erőskezű nagyfejedelemmel szemben, s a harcok végeztével még egy jól irányzott lövéssel halálos sebet ejtett ÁRPÁDon.

Ez mind csak feltevés és csak annyi bizonyos, hogy ÁRPÁD halála után a központi hatalom hanyatlásnak indult. A későbbi nagyfejedelmek vagy nem voltak jó szervezők, vagy hiányzott belőlük a feladatuk betöltéséhez szükséges határozottság és keménység.

Mindenek ellenére a 907-es győzelem bizonyságot tett a magyarság hatalmas hadi erejéről, harci képességéről, és a magyar birodalom határainak sérthetetlenségéről. A magyarok tisztában voltak a veszélyekkel, de látták a nyugati társadalmak tagoltságát is. Ezt úgy igyekeztek kihasználni, hogy előnyös szövetségeket kötöttek. Rendszerint a gyengébb hercegek, ,,kiskirályok" hívták őket saját vetélytársaik ellen. Őseink készségesen elfogadták az ilyen felkérést, kiváltképpen ha a támadás olyan uralkodó ellen irányult, aki egy erős királyság létrehozásán dolgozott. Még X. Leó pápa is igénybe vette őseink segítségét az ellene lázadók leverésére. Eleink józanul felmérték Európa társadalmi és politikai viszonyait, és nem késlekedtek a beavatkozással, amikor azt a nemzeti érdek megkövetelte.

Bízvást leszögezhetjük, hogy nem csak kemény harcosok, hanem kiváló éleslátású politikusok is voltak. Ehhez hozzátehetjük, hogy a ,,kalandozásoknak" nevezett hadjáratokat a nemzet érdekében és annak jövőjéért politikai megfontolásból indították, tervszerűen és szövetségben hajtották végre. Az ország és a nemzet bizonyságát szolgáló háborúkat nem hazai, hanem idegen földön vívták meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar múltban magyar jövő 1
  2008-03-30 13:02:11, vasárnap
 
  A ,,HONFOGLALÁS"

Nincsen hiteles adatunk arról, hogy ÁLMOS nagyfejedelem melyik évben halt meg. Biztosak lehetünk abban, hogy Álmos volt a nemzetszövetség létrehozója és a ,,honfoglalás" előkészítője.
Halála közvetlen a hadműveletek megkezdése előtt vagy röviddel utána következett be, mert azok befejezése már ÁRPÁD nevéhez kötődik. Neki, mint gyulának egyébként is feladata volt a hadak vezetése.
ÁLMOS halála inkább a nemzetszövetség vezetésében hozott változást, mert ÁRPÁD lett a nagyfejedelem, legidősebb fia, Levente pedig a Nyék nemzet horkája és valószínűleg a nemzetszövetség gyulája.

A KÁRPÁT-MEDENCE birtokbavételét nem csak katonailag, hanem diplomáciailag is elő kellett készíteni. A Dunántúlt ez idő tájban a hanyatlóban lévő frank császárság uralta, ahol kisebb szláv vezérek kezdték bontogatni szárnyaikat. Megrendszabályozásukra 892-ben Arnulf, frank császár, ÁLMOS szövetségét kereste. Ajánlatát a nagyfejedelem el is fogadta. Őseink még ugyanebben az évben szerettek volna szövetséget kötni Bizánccal, de Leó császár ezt visszautasította. Két évvel később, 894-ben viszont Leó Álmossal akart szövetkezni a bolgárok ellen, amit a nagyfejedelem nyomban el is fogadott.
Az történt ugyanis, hogy a fiatal és tetterős Simeon lett a bolgár cár, és zaklatni kezdte a bizánci határokat.

ÁRPÁD-ágbeli őseink tehát szövetségben álltak az akkori világ két nagyhatalmával, s csak azután fogtak a nagy terv katonai megvalósításához. Ennek előkészítéséhez évekre volt szükség. Gondoskodni kellett, hogy a szekerek jó állapotban legyenek a hosszú útra. Be kellett szerezni az élelmiszereket, feldolgozni a nagy mennyiségű vasat, amely kellett a szerszámokhoz, a harcosok nyílcsúcsaihoz, és így tovább.
A nagy vállalkozás sikerének kulcsa a bolgár hadak kettészakítása volt. E feladat megoldása Levente vezetésével a Nyék és Jenő nemzet támadó alakulataira hárult. Bizánci hajók szállították a csapatokat az Al-Duna vidékére, ahol megütköztek, és kemény harcokat vívtak a bolgárokkal.
Leó császár azonban békét kötött Simeonnal, még mielőtt a harcok befejeződtek volna. Nem tudjuk, hogy milyen megfontolás vezérelte a császárt, de valószínű ekkor ismerte fel őseink tervét, ami megdöbbentethette. Vagy úgy gondolta, amíg a két ellenség egymást pusztítja, addig békén hagyják Bizáncot. E váratlan fordulat nehéz helyzetbe hozta Leventét, de különösen a Duna déli oldalán harcoló Jenő nemzet csapatait. Súlyos veszteségek árán ugyan, de feladatukat teljesítették. A Kárpátokon belüli bolgárokkal a keleti szorosokon bevonuló harcosok küzdöttek meg. Az utolsó győztes csatájukat Szernél, a mai Ópusztaszernél vívták meg.

Miután a hadműveletek sikeresnek mutatkoztak, megindult a szekérkaravánok végeláthatatlan menete az asszonyokkal, gyermekekkel és öregekkel. Ezek védelméről, élelmezéséről és a betegek ápolásáról szintén gondoskodni kellett. Úgyszintén több milliónyi állatállományról. E vállalkozás nagysága akkor érthető teljes valóságában, ha tudjuk, hogy átlagban ezer kilométert, de az Etelköz legkeletibb vidékéről elindulóknak 1500 kilométeres utat kellett megtenniük, öt nagy folyamot átúszniuk, és végül a Kárpátok szorosain átvergődniük. Megérkezésük után rendben le kellett telepíteni a népességet, és a következő tél folyamára is biztosítani élelmezésüket.
Bárhogy is vizsgáljuk az eseményeket, ez mindenképpen óriási teljesítmény volt.
Ha tekintetbe vesszük a felsoroltakat, akkor kitűnik, hogy a ,,honfoglalásnak" nevezett hatalmas vállalkozásnak a világtörténelemben sem néi, sem hadászati vonatkozásaiban nincs párja.
Önteltség nélkül mondhatjuk, hogy ÁLMOS és ÁRPÁD nagyfejedelmek a világtörténelem legkiválóbb szervezői és hadvezérei közé sorolhatók. A Kárpát-medence birtokba vétele, és az ott élő népek megszervezése lett az alapja a magyar birodalomnak, amely az elkövetkező 630 évben döntően befolyásolta Európa történelmének alakulását, és erre méltán büszkék lehetünk.

(folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Benedek Elek: A regék világa 6
  2008-03-30 12:53:24, vasárnap
 
  Honszerző Árpád

(6. folytatás)

És vágtatnak sebes szélnél sebesebben, még a gondolatnál is sebesebben, vissza Attila földjére. Haj, mi tenger ellenség! Száz is jut egyre. De ím újra szikrát vet Isten kardja, lobogó lángban ég, s szalad az ellenség eszeveszetten.
- Huj, huj! - kiáltja Álmos. - Üssed, vágjad, tiporjad!

Aztán lecsillapodik harci kedve, újra ott van a hazatérő hunok kis hadában, megy, mendegél szép csendesen, hegyre fel, völgybe le, simogatja, becézgeti fehér paripáját. De nézzetek csak ide, mi történt! Meghorkannak a paripák, ágaskodnak, hiába sarkantyúzzák, forognak maguk körül, mint a forgó szél.
- Vissza, vissza, bajban van a székely! Nem látjátok, nem halljátok? Folyó vize megdagadott, zúgva bőgve csap ki a medréből s mind azt zúgja, mind azt bőgi: vissza, vissza, bajban a székely!

És vágtatnak vissza, hétnapi járót egy nap, nem ér nyomukba sebes szél s haj, de jókor érkeznek! Tenger sok nép fogta körül a székelyt.
- Üssed, vágjad, tiporjad! - mennydörgi Csaba.
- - Üssed, vágjad tiporjad! - visszhangzik Álmos lelkében a csatakiáltás, s reszkető karja megacélosodik, belevág a levegőbe...

Volt ellenség, nincs ellenség. Mintha föld nyelte volna, árvíz seperte volna el. És indul harmadízben is Csaba, mennek, mendegélnek hegyeken, völgyeken, folyóvizeken át. - Állj meg Csaba, állj meg! - riad fel Álmos. - Nem hallod, hogy zúg, búg a fergeteg? Nem látod-e, mint döndölnek a földre büszke tölgyek? Nem hallod-e, hogy sír a szél? Vissza, vissza, bajban van a székely! Mind ezt búgja, mint ezt sírja a fergeteg: vissza, vissza! Hol vagy madár, ki sebesebben repülsz, mint a hun vitézek? Hol vagy szél, ki megelőzöd őket? Hát ti hová lettetek, merre tűntetek, székelyek ellenei? Föld nyelt-e el, árvíz sepert-e el? Vaj' ki áll ellent, ha Isten kardja lobogó lánggal ég?

Most már indulhatsz, Csaba, sem tűz, sem víz, sem föld, sem levegő nem térít meg többet. Eredj, eredj, vezesd megfogyott népedet vissza az őshazába. Mert már elfértek ott... haj de sokan indultatok, és de kevesen jövétek vissza!

Könnybe borul Álmos szeme, ébren álmodja át a bús találkozást. Szegény Csaba királyfi! Apád földjét nem látod meg többet. Élve nem. Hiába regéled apád földjének szépségét, gazdagságát, lám, a fiatalok mennének veled, arcuk, szemük lángban ég, harci kedvben tombolt a szívük, de az öregek lecsendesítik: várjatok. Ne mozduljatok, míg Isten az indulás idejét meg nem jelenti.
És várják, várják a megjelenés idejét... Ím, már őszbe borult Csaba göndör fekete haja. Háta meggörnyedett. Már ássák is a sírt neki. Már búg csendesen hármas koporsaja felett a gyászének. Ennek is ez a vége:

Halál, halál, csendes halál,
Nem vagy te igazi halál!

- Nem vagy, nem! Dobbant Álmos. - Nem halt meg Csaba! Ki mondja, hogy meghalt? Nézzetek az égre! Száz esztendő borult százra s még akkor élt Csaba: onnét vigyázta székely testvéreit. Ott, ott, a hadak útján, ott vágtatott vissza, a székelyek földjére, hogy még egyszer poklok fenekére űzze a székelyek elleneit. Mikor sem föld, sem víz, sem levegő meg nem jelenté, ím megjelenté a tűz, égő csillag tüze: bajban van a székely! Haj, nézzétek, haj, hogy robog, hogy vágtat, hogy repül Csaba fehér paripáján, s utána mind a vitézek, hófehér paripán, hófehér ruhában, végig a csillagos ég boltján, s ott, ott, ahol az ég ráhajlik a földre, leszállanak: hajrá! Huj! Huj! Tűzbe borul ég, föld, kicsapnak megrükből a folyók, lángtenger zúgva hömpölyög s elnyeli, sepri a cudarokat, kik a székelyre támadtanak.
- - Vissza az égbe, vitézek! - csendül Csaba hangja, hogy ég, föld zeng belé. S ím felszállanak mind az ég boltjára, visszaszáguldanak azon az úton, amerről jövének. Ragyogó fehér út verődik a paripák lábanyomán. Ott van, ott a fehér út, fehérebb a tejnél, fehérebb a hónál. Ott is marad örökkön-örökké! Hallod-e hangomat, Csaba? Én szólok tehozzád, Ügek fia, Álmos! Nem kell többet leszállnod az égből. Készül a magyar, készül! Árpád vezeti, az én nagy fiam. Minden magyarok közt a legnagyobb. Megjelenté Isten az én anyámnak, Emesének, álomban jelenté meg, hogy az ő nemzetsége szerzi meg Attila földjét. Nem halok meg, míg e földet meg nem csókolám! Nem, nem!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Benedek Elek: A regék világa 5
  2008-03-30 12:51:53, vasárnap
 
  Honszerző Árpád

(5. folytatás)

Hajh, Attila, hajh, ha te meg nem halsz időnek előtte! Bizonnyal állandó hazája lesz a Duna-Tisza köze a hunnak, rég állandó hazája volna a magyarnak is.

Búba merülten állapodik meg lelke Attila hármas koporsója mellett. Hallja a hun asszonyok egetverő sírását, látja a hun férfiak komor arcát, hallja a gyászéneket s lassan, halkan, reszkető hangon elzümmögi a csendes éjszakában:

Aattila, Attila hunok nagy királya,
Mundzuk sarjadéka, híres maradvája!
Te ura, királya szittyák s germánoknak,
Valál hódítója a rómnaiaknak:
Napnyugotiaknak, napkeletieknek,
Valál rémülete, valál iszonyata
Te minden népeknek!
De ha könyörögtek, megengesztelődtél,
Adófizetéssel te megelégödtél.
Mindez nagy dolgokat te megcseleködted,
Ez világnak hódítását mind te véghezvitted,
S sebezetlen maradtál!
Ármányság, árulás meg is meg nem ejtett,
Sűrű sok ellenség el sem is veszejtett,
Haj, mégis meghalál!
Valál vigasságban, fekvél nyoszolyádban,
Puha nyoszolyádban, tornyos palotádban,
meglepett a halál a te mély álmodban,
hunok nagy királya,
Mundzuk maradvája!
Haj! Ki mondja azt halálnak,
Az orozva járó álmat!
Halál, halál, csendes halál!
Rajtad bosszút nem állhatunk,
Beléd kardot nem márthatunk!
Halál, halál, csendes halál,
Nem vangy te igazi halál!

- Halál, halál, csendes halál, nem vagy te igazi halál - suttogja újra s könnybe borul a szeme. Az vár énreám is. Meghalok csendes halállal, soha meg nem látva Attila földjét... Óh, ha megláthatnám, csak egy pillantásra. Ha megmutathatnám népemnek: ihol Attila földje, magyarok. Eredjetek, kövessétek fiamat, a vitézek vitézét, a bölcsek bölcsét, velem ne törődjetek. Fektessetek le Attila földjébe. Hadd vegyüljön össze porom az ő porával...
Lehunyja szemét, de nem jő álom reá. Rettenetes bús képek kavarognak: gyász, siralom, romlás, pusztulás, vérözön, testvér testvérnek ontja vérét. Hah! A vasfejű Detre! Még ott van homlokában Mundzuk nyílvesszeje - emlékeztetőnek. Barátságot színlel, úgy lopja be magát Attila fiainak szívébe. Minden szava méreg. Az a lehelete is. Gonosz szíve fenekére temeti gonosz szándékát, simándi szóval bujtja, tüzeli Aladárt, világverő Attila idősebbik fiát:
- Téged illet a királyság, téged, te vagy az idősebb. S mikor méreggel megitatta, megy Csaba sátrába:
- Te vagy a vitézebb, téged illet a királyság. Vedd a kezedbe Isten kardját, s ha nem enged bátyád, öld meg!

S hajh, két táborra szakadtak a hunok. Testvér testvér ellen. Isten kardjával öli meg bátyját Csaba. Óh te szerencsétlen, mit cselekedtél! Testvéred vére szennyezé be Isten kardját - vége a hunok világverő hatalmának, vége. Ez a kard nem öl embert többé. Utolsó szikrája lobbant el Aladár vérével. Nézd, hogy rohannak rád elleneid, kiket apád ezzel a karddal földre vert, megalázott. Nézd, hogy hullanak el oldalad mellől legjobb vitézeid, hogy bár a te életed maradjon meg! A világverő rengeteg sereg hová lett? Maréknyi had maradott, gyászos hírmondónak.
Megfogyva, törve, megalázva takarodik ki Attila földjéről a maréknyi had - vissza az őshazába.
- Óh jaj, mit cselekedtem! - jajong Csaba.
- Megöltem a testvéremet. Meggyaláztam Isten kardját, apámnak nevét, emlékét, jaj!
Iszonyattal nézi testvére vérét. Megáll Olt vize mellet, belemártja a véres kardot: vajon lemossa-e ezt a vért? Lemossa, le. Megkönnyebbedetten tekint az égre. És felkiált: Halljad, hatalmas Isten, halljad! Lemostam kardodról testvéremnek vérét. Visszaviszem az őshazába. És elhívom az én magyar testvéreimet. Visszaszerezzük apám földjét, vissza! Halljátok, vitézek, halljátok! Úgy-e visszaszerezzük?
- Visszaszerezzük, vissza! Egy részünk itt marad. Várunk reátok, várunk!

És szakadt két részre a maréknyi had. Hazamegy az egyik, itt marad a másik. Megtartani bár csak egy dombocskát Attila földjéből. És áldoznak a tűznek, áldoznak a víznek, áldoznak a levegőnek s áldoznak a földnek. És megesküsznek mind a visszatérő vitézek, hogy még a világ végéről is visszatérnek, ha ellenség támadná az itt maradottakat. Hírül hozza nékik azt a tűz; ha az nem, a víz; ha a víz nem, a levegő; ha az sem: a föld.

Indulnak Csaba vitézei, száll velük Álmos lelke hegyeken, völgyeken, erdőkön át. Hallga, hallga! Reng a föld! De szomorúan hajladoznak, integetnek a fák! Mi történt? Mit jelent e földindulás? Nem látjátok, nem halljátok? - Vissza, vissza, bajba' van a székely testvér! A fűszál is feltámadott ellene!

- Vissza! Vissza! . csendül Csaba hangja.
- Utánam, vitézek!

(folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 282 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 282 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 2441
  • e Év: 34171
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.