2019-01-26 23:12:58, szombat
|
|
|
A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok hajhullás ellen :
A hajhullás legfőbb okai között szerepel a vashiány, a stressz, a drasztikus diéták, antibiotikumos kezelések illetve a pajzsmirigy problémák.
Az egészséges haj növekedéséhez szükséges tápanyagok hiánya hajhullást okoz. Fehérjék, vitaminok és nyomelemek, ezek az egészséges haj építőanyagai. A koplalás, a hiányos táplálkozás, a vashiány, a túlzott só és cukorfogyasztás, jódhiány és az ebből adódó pajzsmirigy alulműködés, az A, B, H (biotin) vitaminok hiánya, a fehérjeszegény diéták, illetve az antibiotikum kezelések következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás. Emellett a szorongás, a stressz is nagymértékben hozzájárul a hajhulláshoz.
Fehérje - a haj legfőbb alkotóeleme
A haj fő alkotórésze a keratin: 97%-át keratin alkotja, a maradék 3% víz. A keratin túlnyomórészt a sejekt alapanyagát adó fehérjéből épül fel. A fehérjedús táplálkozás tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hajunk erős legyen.
Legegyszerűbben szárnyasok, tengeri halak, tojás és tejtermékek fogyasztásával juthatunk fehérjéhez, de a növényi fehérjék, mint a zabpehely, köles, lencse, kukorica, gomba, bab, diófélék, mandula, csicseriborsó, tökmag, vagy a napraforgómag is épp oly értékesek, mint az állati fehérjék, ha megfelelően kombináljuk őket egymással. Az indiánok gabonája, a kinoa teljes értékű fehérjének számít, mivel tartalmazza mind a 9 esszenciális aminósavat, melyet az emberi szervezet nem tud előállítani.
A legfontosabb hajnövesztő vitaminok
B-vitaminok
Erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, és aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fejbőrt. Sok B-vitamin van a halban, a lencsében, tojássárgájában, a diófélékben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a mogyoróban, hüvelyesekben. A napraforgómag az összes B-vitamint tartalmazza magas koncentrációban, ezért hajhullás esetén érdemes rendszeresen fogyasztani.
A-vitamin
A bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést, hatására a haj sima és bársonyos lesz. Az A-vitamin legfontosabb forrásai a tojássárgája, tengeri halak, vaj, margarin, illetve a szervezet a béta-karotint tartalmazó zöldségekből és gyümölcsökből, mint a kaliforniai paprika, sárgarépa, spenót, sütőtök, sárgabarack is képes előállítani A-vitamint.
H-vitamin (biotin)
A H-vitamin, vagy biotin a neve ellenére a B-vitamin család egyik tagja, melynek hiánya felelős az idő előtti kopaszodásért. A H-vitamin hiánya töredezetté teszi a hajat és sok esetben foltokban hulló haj tüneteit okozza, ezen kívül felgyorsítja az őszülést is. Legfontosabb forrásai a mogyoró, mandula, tojássárgája, gomba és a diófélék.
C-vitamin
A C-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, növeli a haj ellenálló képességét és segíti a vas felszívódását, mely a haj egyik fontos építőeleme. A legtöbb C-vitamint a citrusfélékben (citrom, narancs, grépfrút), a paprikában, eperben, kiviben, a csipkebogyóban, a káposztában, karfiolban, cukkiniben és gesztenyében található.
...és a legfontosabb ásványi anyagok:
A vitaminok mellett néhány fontos ásványi anyagra is szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy egészséges legyen a hajunk és megfelelő legyen a hajnövekedés.
Vas
A vashiány az egyik leggyakoribb oka a hajhullásnak. Legjobb természetes forrásai között szerepel a mák, szezámmag, kesudió, lencse, spenót, tojás.
Jód
Ha kevés a jód a szervezetben, akkor nem tudja a pajzsmirigy kellően ellátni a hormontermelő feladatát, ezáltal pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. A jódhiány többek között hajhullást, kihagyó emlékezetet, fáradékonyságot, összpontosítási nehézséget, testsúly problémákat okozhat. Legjobb forrásai a tengeri halak, illetve a himalájai kristálysó, tej, áfonya, joghurt, eper, burgonya. A gyógyszertárakban és Herbáriákban is kapható Jódaqua jódos gyógyvíz (mely különleges összetétele miatt magyar természeti kincsnek számít) szintén jó megoldás a jód pótlására.
Szelén
Hiánya esetén gyengül az immunrendszer, gyakorivá válnak a fertőzések, hullik, illetve lassan nő a haj. A legjobb szelénforrás a brazildió, hiszen már napi 1-2 brazil dió fedezi a napi szelénszükségletet. A brazildión kívül a zabpehely, kesudió, a teljes kiőrlésű búzakenyér és a napraforgómag is nagy mennyiségben tartalmaz szelént.
Cink
A cink az anyagcsere nélkülözhetetlen alkotója, több mint 200 féle enzim alkotója. Fontos a bőr és haj egészségének megőrzésében, hiánya esetén elvékonyodik és hullik a haj. Legjobb forrásai a zabpehely, mák, tökmag, kesudió, napraforgómag.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Bőr,haj,köröm |
|
Címkék: nélkülözhetetlen, tojássárgájában, összpontosítási, antioxidánsként, cukorfogyasztás, faggyútermelést, koncentrációban, fáradékonyságot, legegyszerűbben, antibiotikumos, gabonafélékben, csipkebogyóban, citrusfélékben, fogyasztásával, fehérjeszegény, csicseriborsó, felszívódását, immunrendszer, következtében, hüvelyesekben, hormontermelő, napraforgómag, nagymértékben, hajnövekedést, elvékonyodnak, gyümölcsökből, kopaszodásért, túlnyomórészt, növekedéséhez, herbáriákban, megőrzésében, szervezetben, fejlődésében, egészségének, legfontosabb, felgyorsítja, legfontosabb vitaminok, hajhullás legfőbb, drasztikus diéták, pajzsmirigy problémák, hiányos táplálkozás, ebből adódó, fehérjeszegény diéták, antibiotikum kezelések, hajszálak elvékonyodnak, keratin túlnyomórészt, sejekt alapanyagát, fehérjedús táplálkozás, növényi fehérjék, állati fehérjék, indiánok gabonája, kinoa teljes,
|
|