|
2019-10-04 18:17:28, péntek
|
|
|
A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ehetetlenek, ezért gyökerét és levélszárait használják leginkább fanyar ízük miatt.
Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.
Ebben a tanulmányban a kutatók elkülönitették a rebarbara szárából kinyert piros pigmenst és egy koncentrátumot készítettek belőle. Ezt a koncentrátumot befecskendezték a rákos daganatokba, és azt vették észre, hogy két nap alatt 50 % -a a rosszindulatú daganatoknak elpusztult. Majd ennek a pigmensnek egy módosított változatát befecskendezték kísérleti egerekbe, melyekbe előzőleg humán rákos sejteket ültettek be. - ebben az esetben azt vették észre hogy, a tüdőben a rosszindulatú daganatok 11 nap után lelassították fejlődésüket.
A rebarbara magas rosttartalma miatt híres,(2g/100g növény) ami serkenti az emésztést és a bél perisztaltikát. Egy nagyon hatásos méregtelenítő növény, ami nagy mennyiségben tartalmaz C -vitamint és káliumot, ezért klimaxban lévő hölgyeknek is ajánlják.
A népi gyógyászatban régóta ismerik a rebarbara jótékony hatásait: gyógynövényként a növény föld alatti részét, gyökértörzsét hasznosítják, de foszforban és kálciumban (86mg/100g) gazdag gyökere erősíti a fogakat és a csontrendszert is. Általában a 6-8 éves rebarbara növények gyökértörzsét gyűjtik. A rebarbara gyökerében antrakinon glikozid keverék van, azaz reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok.
A rebarbara nyersen elfogyasztott szára koleszterin csökkentésre ajánlott - a kutatások során kimutatták, hogy azok a személyek akik négy héten keresztül minden nap nyers rebarbara szárat fogyasztottak, az össz koleszterin értékük 8%-al, az LDL (rossz koleszterin) szint pedig 9%-al csökkent. Fanyar íze miatt összehúzó hatással bír, alkoholos kivonatát pedig fájdalomcsillapítóként használják különböző panaszok enyhítésére.
A rebarbarát több féleképpen fogyaszthatjuk: nyersen, szirup, pép, por, tinktúra, vagy tea formában.
A rebarbara-péppel az aranyeret szokás kezelni.
A rebarbara teát felaprított gyökértörzsből készítjük: a gyökértörzset összeaprítjuk, majd forró vizet öntünk rá, 15 percet állni hagyjuk, ezt követően fogyasztható. Egy csészényi teához fél teáskanál aprított rebarbara gyökér szükséges. Nyolc-tizenkét órán belül fejti ki hatását. Rebarbarás kúrát nem szabad két hétnél hosszabb ideig tartani!
A rebarbara növény szárát is felhasználhatjuk: gyümölcslevekhez, süteményekhez vagy más levesekhez. Főzni tilos! Mivel igen gazdag oxálsavban.
NE fogyasszanak rebarbarát azok a személyek akik akut bélgyulladással, bélelzáródással, bélszűkülettel küszködnek. 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem ajánlatos adni ebből a növényből. Nem fogyaszthatják terhes anyák és szoptatás ideje alatt szintén tilos a rebarbara használata.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: felhasználhatjuk, gyümölcslevekhez, bélelzáródással, befecskendezték, bélgyulladással, gyógynövényként, koncentrátumot, tanulmányozták, gyökértörzsből, bélszűkülettel, orvostudományi, reinglikozidok, elkülönitették, fogyaszthatják, fogyaszthatjuk, csontrendszert, perisztaltikát, fogyasztottak, gyógyászatban, elfogyasztott, méregtelenítő, rosszindulatú, gyökértörzsét, összeaprítjuk, gyökértörzset, süteményekhez, lelassították, burjánzásáért, szaporodását, tanulmányban, daganatoknak, fogyasztható, csökkentésre, fejlődésüket, fogyasztásra, rosttartalma, rebarbara számos, rebarbarát tanulmányozták, olyan piros, olyan fehérje, rákos sejtek, kutatók elkülönitették, rebarbara szárából, koncentrátumot készítettek, koncentrátumot befecskendezték, rákos daganatokba, rosszindulatú daganatoknak, módosított változatát, rosszindulatú daganatok, rebarbara magas, nagyon hatásos, népi gyógyászatban, Amerikai Emory Orvostudományi Intézet,
|
|
|
|
rebarbara számos, rebarbarát tanulmányozták, olyan piros, olyan fehérje, rákos sejtek, kutatók elkülönitették, rebarbara szárából, koncentrátumot készítettek, koncentrátumot befecskendezték, rákos daganatokba, rosszindulatú daganatoknak, módosított változatát, rosszindulatú daganatok, rebarbara magas, nagyon hatásos, népi gyógyászatban, rebarbara jótékony, növény föld, rebarbara gyökerében, rebarbara nyersen, kutatások során, személyek akik, össz koleszterin, rebarbarát több, aranyeret szokás, rebarbara teát, gyökértörzset összeaprítjuk, csészényi teához, rebarbara növény, rebarbara használata, felhasználhatjuk, gyümölcslevekhez, bélelzáródással, befecskendezték, bélgyulladással, gyógynövényként, koncentrátumot, tanulmányozták, gyökértörzsből, bélszűkülettel, orvostudományi, reinglikozidok, elkülönitették, fogyaszthatják, fogyaszthatjuk, csontrendszert, perisztaltikát, fogyasztottak, gyógyászatban, elfogyasztott, méregtelenítő, rosszindulatú, gyökértörzsét, összeaprítjuk, gyökértörzset, süteményekhez, lelassították, burjánzásáért, szaporodását, tanulmányban, daganatoknak, fogyasztható, csökkentésre, fejlődésüket, fogyasztásra, rosttartalma, hasznosítják, fogyasszanak, levélszárait, mennyiségben, koleszterin, ehetetlenek, daganatokba, enyhítésére, készítettek, felaprított, megállítani, hölgyeknek, kálciumban, foszforban, használják, elpusztult, pigmensnek, kimutatták, változatát, aloéemodin, reumemodin, rebarbarát, módosított, antrakinon, gyökerében, féleképpen, levesekhez, gyermeknek, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 746
- e Hét: 25637
- e Hónap: 57123
- e Év: 261824
|
|
|