Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zsurló gyógyhatásairól
  2020-01-28 23:33:51, kedd
 
 



A mezei zsurlót (equisetum arvense) kétéltű növénynek is szokták emlegetni és kicsi bolygónk igen régi lakója, körülbelül 400 millió éve él itt a Földön, tanúként túlélve Földanyánk számos átalakulását. Rokonságban áll a páfrányokkal, zuzmókkal és mohákkal és egyes fajok elérhetik a 30 m magasságot is, helyenként kisebb erdőket képezve.

Az első élete tavasszal kezdődik, amikor a hó elolvadt és gombához hasonlító formában bújik ki a földből. A kis kalapok rengeteg spórát tartalmaznak, melyek szétszóródnak, ezzel biztosítva létfennmaradását. A zsurló második élete pedig tavasz végén-nyár elején kezdődik mikor a spórákból kicsi zöld hajtások kezdenek kibújni a földből. Nyár közepére pedig kicsi fenyőfára emlékeztető felső része már begyűjtésre is alkalmassá válik.

Egész Európában és Amerikában terem és az emberiség már az ókorból megismerte és használta ennek a gyógynövénynek az áldásos hatásait. Galenus, Discordius és Plínius is említést tesznek írásaikban a zsurló gyógyhatásairól, az északi népek mitológiájában pedig az Elfek küldöttjeként jelenik meg mint a tavasz hírnöke. Azt mondják róla, hogy Szent növény, csak az embernek használ, a tehenek ha esznek belőle meddők lesznek tőle. Régen különleges ritualé közepette főzetet készítettek belőle, amit fiatalító elixirként használtak a javasasszonyok.

Manapság a friss vagy szárított növényből teafőzetet lehet készíteni, de szárítással örlemény formájában is lehet fogyasztani, valamint tinktúra kivonatban vagy kapszulában, standardizált változatban.

Mit tartalmaz a zsurló?

Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főleg szerves szilíciumban bővelkedik, amiről labor vizsgálatok kimutatták, hogy gyógyítja az ízületi, csont és kötőszöveti betegségeket. A zsurló szárában és tüskés leveleiben flavonoidok találhatóak, amiknek antioxidáns és vízhajtó hatásai vannak, de tartalmaz még szerves savakat, nikotint, szalicilsavat (természetes aszpirin forrás), gluteolint, palusztrint, fitoszterint, béta-szitoszterolt, oxálsavat, almasavat, különböző glicerinsavakat, C Vitamint, illóolajokat és kálium sókat.

Mire hatásos a zsurló?

Antiszeptikus, baktériumölő, gyulladásgátló, vízhajtó, hemosztatikus (vérzéscsillapító), magas szilícium és számos ásványianyag (Ca, Mg) tartalma miatt erősíti és növeli a csontok, fogak, ízületek, porcok és kötőanyagok ellenálló képességét és segíti a Ca és Mg felszívódását a szervezetben. Ugyan csak a magas szerves szilícium tartalma miatt erősíti az érfalak rugalmasságát, ezáltal megelőzve az érfalak elpattanását, az érrendszeri betegségek, a stroke, és érelmeszesedés kialakulását. A szerves szilícium fontos szerepet játszik a kollagén termelődésében, amiről köztudott, hogy sejtjeink, bőrünk, csontrendszerünk egyik legfőbb részét alkotják.

Milyen esetben használjuk a zsurlót?

Húgyúti fertőzésre, különböző vesebetegségekre, prosztata problémákra, túlsúlycsökkentésre, ízületi és csontkopásra, vérzés csillapítására, (fekélyek esetében is), TBC, reumatikus megbetegedésekre, narancsbőr kezelésében, csonttörések gyorsabb forradásában, hüvelyfertőzések kezelésében, méregtelenítés. Külsőleg pedig zúzódások, kelések, fekélyek, sebek, oszteoporózis, izomgörcsök kezelésében alkalmazható, valamint izzadásgátlónak is használhatjuk lábizzadás esetében.

A Marylandi Egyetem Gyógyászati Központjában végzett kutatások kimutatták, hogy azoknak az asszonyoknak, akik napi 270 mg zsurló kivonatot szedtek egy éven keresztül, nagy mértékben nőtt a csontsűrűségük és enyhítette az ízületi gyulladásban szenvedő egyének állapotát.

Hogyan alkalmazzuk a zsurlót?

Szárított - porított, örlemény formájában 1 kiskanállal napi 3-4 alkalommal.- vérzéscsillapítására, vérszegénységre, csont és fogak erősítésére, érfalak rugalmasságára, valamint érelmeszesedés megelőzésére.

Hideg áztatással: Este, 1 liter vízbe beáztatunk 4-6 kanál zsurló örleményt és reggelig ázni hagyjuk, majd leszűrjük és az így kapott levet a nap folyamán megisszuk. - jó vesetisztító, vízhajtó, és méregtelenítő hatása van.

Teafőzet: 1 kiskanál szárított zsurló örleményt leforrázzuk egy csésze forró vízzel és addig hagyjuk állni, míg ki nem hűlt, majd leszűrjük és napi 1-2 csészével elfogyasztunk belőle. Vizhajtó és vesetisztító hatása van.

Tinktúra: Egy csavaros tetejű üvegbe beleteszünk 20 kanál zsurló szárítmányt és ráöntünk 500ml 50 fokos alkoholt. Lezárjuk az üveget és két hétig meleg helyen érleljük. Ezután leszűrjük és kicsi sötétszínű üvegekbe tároljuk. Ebből a tinktúrából 1 kiskanállal fogyasztunk napi 3-4 alkalommal.

Oszteoporózis esetében: Jó eredményeket lehet elérni a kapszulázott, standardizált patikai készítményekkel, valamint a tinktúrás változattal. Ha a tinktúrás változatot választjuk ebből 40 cseppet kell 250 ml forró vízhez adagolni ( hogy elpárologjon belőle az alkohol) naponta 3-4 alkalommal és ha növelni akarjuk a hatását akkor a legjobb ha a tinktúrát forró zsurlóteához adagoljuk. Ezt a kúrát 3 hónapig végezzük, ami után 3 hónapot pihenünk, ez után megint végezhetünk egy újabb kúrát.
Rahitizmus esetében zsurlóból teafőzetet készítünk és hozzá adjuk a gyerekek fürdővizéhez. Nagyon jó csonterősítő.

Ellenjavallatok: Magas szilícium tartalma miatt gyerekek csak 2 hétig szedhetik kúraszerűen, majd 1 hónap szünet után újra lehet folytatni. Egy kúra nem lehet hosszabb 6 hétnél. Áldott állapotban lévő asszonyok és szoptatós anyukák ne fogyasszanak zsurló készítményeket. A zsurlóból előállított készítmények irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Ha ilyet észlelünk, akkor abba kell hagyni a kúrát. Szívbetegek és súlyos vesebetegek jobb ha kerülik a zsurlót tartalmazó készítményeket.

Figyelem: Belső kezelésekre csak a mezei zsurló jó. Könnyen össze lehet téveszteni egy másik zsurlófajjal ( Equisetum palustre) amelyik mocsarak és vizek mentén terem, ez belsőleg mérgező, viszont fürdővízbe ezt a legjobb belefőzni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: csontrendszerünk, megbetegedésekre, vesebetegségekre, hüvelyfertőzések, létfennmaradását, vérzéscsillapító, ellenjavallatok, glicerinsavakat, izzadásgátlónak, készítményekkel, vérszegénységre, nyálkahártyáját, gyógyhatásairól, csillapítására, méregtelenítés, gyógynövénynek, csontsűrűségük, rugalmasságára, érelmeszesedés, gyulladásgátló, mitológiájában, készítményeket, javasasszonyok, termelődésében, standardizált, méregtelenítő, küldöttjeként, oszteoporózis, szétszóródnak, irritálhatják, szalicilsavat, használhatjuk, hemosztatikus, antiszeptikus, szitoszterolt, rugalmasságát, mezei zsurlót, első élete, zsurló második, spórákból kicsi, ókorból megismerte, áldásos hatásait, zsurló gyógyhatásairól, északi népek, tavasz hírnöke, embernek használ, friss vagy, zsurló szárában, magas szerves, érfalak rugalmasságát, érfalak elpattanását, érrendszeri betegségek, Egész Európában, Marylandi Egyetem Gyógyászati Központjában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Rátalálsz  Nem méltó hozzád  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png rózsa csokor  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  Tavaszi kép  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Éretlen vers  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alvó cicák  Még csak most kezdődik a nap  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem tudhatod  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png kutya  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Csak a fogyatkozás látható  A kételkedés kezelése  Png telefon  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Alázat  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kellemes délutánt kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Szívem tiéd  Kövesd a cowboyt!  Éretlen vers  Png telefon  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Rátalálsz  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mindig jusson idő nevetni  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Lóhere  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szívem  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog születésnapot a ma ünne...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem tudhatod  Akik bántanak téged  Nem számIt  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
mezei zsurlót, első élete, zsurló második, spórákból kicsi, ókorból megismerte, áldásos hatásait, zsurló gyógyhatásairól, északi népek, tavasz hírnöke, embernek használ, friss vagy, zsurló szárában, magas szerves, érfalak rugalmasságát, érfalak elpattanását, érrendszeri betegségek, szerves szilícium, kollagén termelődésében, éven keresztül, ízületi gyulladásban, csésze forró, csavaros tetejű, tinktúrás változattal, tinktúrás változatot, hatását akkor, tinktúrát forró, újabb kúrát, gyerekek fürdővizéhez, zsurlóból előállított, gyomor nyálkahártyáját, zsurlót tartalmazó, mezei zsurló, másik zsurlófajjal, legjobb belefőzni, csontrendszerünk, megbetegedésekre, vesebetegségekre, hüvelyfertőzések, létfennmaradását, vérzéscsillapító, ellenjavallatok, glicerinsavakat, izzadásgátlónak, készítményekkel, vérszegénységre, nyálkahártyáját, gyógyhatásairól, csillapítására, méregtelenítés, gyógynövénynek, csontsűrűségük, rugalmasságára, érelmeszesedés, gyulladásgátló, mitológiájában, készítményeket, javasasszonyok, termelődésében, standardizált, méregtelenítő, küldöttjeként, oszteoporózis, szétszóródnak, irritálhatják, szalicilsavat, használhatjuk, hemosztatikus, antiszeptikus, szitoszterolt, rugalmasságát, felszívódását, elfogyasztunk, kialakulását, alkalmazható, csontkopásra, tartalmaznak, csonttörések, szervezetben, forradásában, fitoszterint, megelőzésére, zsurlóteához, elpárologjon, baktériumölő, kapszulázott, fürdővizéhez, csonterősítő, zsurlófajjal, készítmények, illóolajokat, fogyasszanak, eredményeket, átalakulását, elpattanását, betegségeket, gyulladásban, asszonyoknak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7499
  • e Hét: 24166
  • e Hónap: 55652
  • e Év: 260353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.