Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karob és a kakaó
  2020-01-29 11:03:25, szerda
 
   
 Karob vagy más néven Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua)
A hüvelyesek rendjébe (szója, bab, lencse, lupin, borsó), a pillangósvirágúak családjába tartozó fás szárú növényfaj. Vadon termő fa, de egyes helyeken termesztik is tápláló terményei miatt. A mediterrán térségből honos nagytermetű fa a 20 m-es magasságot is elérheti, de meghonosodott az arab térségben, Braziliában, Argentinában, Horvátországban, Kínában, Európa különböző országaiban, valamint hazánkban is.

Az emberiség több ezer éve ismeri és felhasználja ennek az értékes fának a különböző részeit. A szegények kenyerének is nevezték, mivel terményeit, magjait főtáplálékként használták régen a szegény emberek, nedvét pedig édesítésre. A legenda szerint keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű, kissé édes ízű magokból, szárítás után lisztszerű őrlemény készül, melyiket karobpornak neveztek el.

A reformkonyhában, a karobot a kakaó és csokoládé helyettesítőjeként használják, amiből hamis csokoládét készítenek. Íze édeskés, nem annyira keserű, mint a kakaóé viszont vannak, akik jellegzetes íze miatt mégis a kakaóra voksolnak. Héjának őrleményéből erjesztett italokat,
kávépótszert készítenek. Igen pontos súlyú magvaival egykor gyémántot és aranyat is mértek (1 mag ~ 1 karát). A magokból nyert szentjánoskenyér-liszt E410 néven ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógykészítményként. Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, emésztési problémák ellen ajánlott. Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető, ugyanakkor csökkenti az éhségérzetet.

A szentjánoskenyérfa alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Túladagolás esetén azonban bélelzáródás következhet be.

A kakaó (Theobroma cacao)
A kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be, a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.

Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik. A természetben akár 15 m magasra is megnőhet, az ültetvényeken viszont nem nő 3 m-nél magasabbra. Egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez volt, aki legelőször behozta a kakaót Európába és innen került tovább Afrikába. A világtermelés kétharmada Afrikában: Elefántcsontparton, Ghánában, Nigériában és Kamerunban terem, a harmadik harmadot pedig Brazilia és Ecuador állitja elő.

A kakaó fő hatóanyaga a teobromin, amiből 100 g csokoládé mintegy 100 mg-ot tartalmaz. Diuretikus hatású, akárcsak rokon vegyületei, a koffein és a teofillin. A hatás intenzitása koffein-teobromin-teofillin sorrendben nő. Az úgynevezett xanthin-származékok a központi idegrendszert is befolyásolják: serkentő, izgató hatásúak, emelik a vérnyomást.
Itt a hatás intenzitási sorrendje éppen fordított: teofillin-teobromin-koffein.

Félkész termékek
Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30 °C-on kemény, 36,5 °C-on (testhőmérsékleten) viszont teljesen megolvad.
Kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por, aminek (szárazanyagra számítva) legalább 10% kakaóvajat kell tartalmaznia.

Párhuzamok a karob és a kakaó között
1.) Karob: A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. 100% tisztaságú őrlemény
Kakaó: Nem 100%-os tisztaságú. Az erjesztés, szárítás, pörkölés és porítás után, tartalmazhat állati szőrmaradványokat és állati eredetű fekáliákat.
2.) Karob: Fehérje (4-8%), Cukor (43-52% ), Zsír ( 0,65%), Rostok (39%), 222 kcal %, Na (35%), K(827mg%), Fe (3-13mg%), Mg (54mg%)
Kakaó: Fehérje (20-23%), Cukor (11,5%), Zsír (22-26% -telített zsír, magas pálmasav tartalommal),Rostok (8-10%), 355kcal%, Mg (100-520mg%), tartalmazhat többek között, néhány mg% Pb, Ni, Sn
3.) Karob: Bázikus kémhatása révén lúgosítja a szervezetet és nem változtatja meg a gyomorsav kémhatását.
Kakaó: A kakaópor savasítja a szervezetet. Koffein és hisztamin tartalma miatt serkenti a gyomorsav termelődést, sok esetben gyomorégést vagy savtúltengést okozva.
4.) Karob: Nagyon magas az antioxidáns értéke: (91.500 ORAC/ 100 gr.termék), ami 10-15%-al nagyobb a kakaóporénál és ami nagyon fontos, feldolgozás (szárítás, őrlés) után nem veszít semmit az eredetiből.
Kakaó: A kakaónak is magas az antioxidáns értéke, de kisebb a karobénál (80.933 ORAC/ 100gr. termék) érték, ami sajnos a feldolgozási folyamatok (fermentáció, pörkölés) után igen lecsökken.
5.) Karob: Íze édeskés, ezért nem kell édesítőszert adjunk hozzá ahhoz, hogy élvezhető legyen, a fruktózhoz hasonló természetes cukrokat tartalmaz. Nem tartalmaz glutént és laktózt sem!
Kakaó: Íze keserű. Ahhoz, hogy íze élvezhető legyen cukrot, édesítőszert, különböző tejtermékeket (savót) kell adjunk hozzá.
6.) Karob: Glikémiás indexe: 15 (nagyon kicsi)
Kakaó: Glikémiás indexe: 20 (kicsi)
7.) Karob: Nem tartalmaz purint
Kakaó: Purint tartalmaz
8.) Karob: Nem tartalmaz oxálsavat és csak kis mennyiségben tartalmaz Omega3 és Omega9 zsírsavakat.
Kakaó: Oxálsavat tartalmaz, almasavat, ecetsavat, kaprilsavat, borkősavat, caprinic savat, valeriánsavat, amik tulajdonképpen savas kémhatást kölcsönöznek neki. Hogy javitsák a kakaópor pH-ját elég nagy mennyiségű savkorrektort K2CO3 (2-3%-ot) adnak hozzá.
9.) Karob: Értékes kálcium forrás: Ca (348mg%-ot) tartalmaz, és nagyon kevés foszfort (79mg%), ami a kálciumnak egy nagyon jó felszívódási arányt biztosít (Ca/P>1,7- ez a legjobb Ca felszívódási arány), nem tartalmaz xanthin bázisokat, lúgos kémhatású.
Kakaó: Kivonja a kálciumot a szervezetből, mivel kevés kálciumot tartalmaz (51mg%) és nagyon sok foszfort (685mg%), ezért a felszívódási arány nagyon alacsony (Ca/P˃1,7). Három xanthin bázist tartalmaz: teobromint, koffeint és teofilint. Ezekből mindegyik kivonja a kálciumot a szervezetből. Ezért mondhatjuk, hogy a kakaópor egy nagyon savas kémhatású élelmiszer, ami savasítja a szervezetet.
10.) Karob: Hipoallergén élelmiszer. Asztmás betegek, allergiás, autoimmun és rákos betegek is biztonságban fogyaszthatják (nyákoldó és köhögéscsillapító anyagot tartalmaz)
Kakaó: Hiperallergén élelmiszer. Hisztamint visz be a szervezetbe, nem beszélve arról, hogy elég magas a Nikkel tartalma. Asztmában, allergiában, rákban vagy autoimmun betegségben szenvedő egyének el kell kerüljék magas ívben a kakaót tartalmazó élelmiszereket.
11.) Karob: Pektint tartalmaz, ami megakadályozza a Refluxot.
Kakaó: Xanthin bázisokat tartalmaz, amik refluxot okoznak.
12.) Karob: Meggátolja a patogén baktériumok elszaporodását a bélrendszerben (E.coli) és magas tanin, galluszsav és penktintartalma helyreállítja a bélfal helyes működését. A galluszsavról köztudott hogy, erős antioxidáns, fájdalomcsillapító, baktériumölő és anti allergén hatással is rendelkezik.
Kakaó: A kakaóban található hisztamin stimulálja a szervezet hisztamin termelését, a visszamaradt szennyeződések pedig lepedékeket képeznek, ezzel stimulálva a patogén baktériumok szaporodását a bélrendszerben. A hisztamin és xanthin bázisok mivel serkentik a bélfal működését sok esetben hasmenést is okozhatnak, vagy a tápanyagok rosz felszívódását (főleg gyerekeknél). Nem csak a bélrendszerben fog több nyák termelődni, hanem a légutakban és a tüdőben is, fokozván a köhögés és aszmatikus rohamokat is.
13.) Karob: Nem izgat, nem irritál. Segíti az emésztést, meggátolja a puffadást és hasmenés ellen is használják.
Kakaó:Teofilin, teobromin (1-2,4%) és koffein tartalma miatt (0,1-0,5%) serkentő és irritáló hatást válthat ki.
14.) Karob: Nem okoz függőséget.
Kakaó: Szerotonint, dopamint, anadamidet, feniletilamint (AEP) tartalmaz és ha még cukorral is vegyítik, akkor annyira képes stimulálni az agy endorfintermelő központját, hogy csokoládéfüggőséget is okozhat.
15.) Karob: Csökkenti a vér koleszterinszintjét, főleg az LDL szintet és a Spirulinával együtt azok közé a kevés növények közé tartozik melyek nagyon kis mértékben ugyan, de tartalmaznak koleszterint (3mg%).
Kakaó: A következő állítások csakis a zsírtalanított kakaóporra érvényesek.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét ( emeli a HDL-C, csökkenti az LDL-C-t), értágító. Nem hiába Svájci és amerikai kardiológusok a 70%-os csokoládét édes aszpirinnek is nevezik.
16.) Karob: Magas lignan tartalma miatt sokszor fitoösztrogén hatást is kiválthat.
Kakaó: Tiramint és triptamint tartalmaz (mint a tejtermékek), amik sok esetben heveny fejfájást is okozhatnak. Ahhoz, hogy finom, krémes csokoládét kapjunk, a kakaót összeszokták keverni különböző Omega6 olajokkal, melyek igen megemelik a végtermék kalória indexét. Erős arcbőrgyulladást is okozhat főleg ha cukrot és tejet is adunk hozzá.
17.) Karob: Ha sokat eszünk belőle és túladagoljuk, nem fog semmilyen mellékhatást kiváltani, szervezetünk csak megfogja nekünk köszönni.
Azon az elven adagoljuk, hogy MINNÉL TÖBB, ANNÁL JOBB!

Kakaó: Ha sokat eszünk belőle és túladagoljuk, egészségünk megsinylelheti, allergiás reakciók, fogszuvasodás, túlsúly, krónikus betegségek, vagy degenerativ betegségek alakulhatnak ki. Azon az elven adagoljuk, hogy: MINÉL TÖBB, ANNÁL ROSSZABB!.
Sajnos az egyre inkább elterjedő agresszív média reklámok háttérbe szorították az évezredek óta használt karobot, előtérbe helyezve a kakaó alapanyagú készítményeket. A kakaó észrevétlenül befurakodott az életünkbe úgy hogy a mai kor embere már el sem tudja képzelni az életét csokoládé nélkül, a karob fogalma pedig teljesen kitörlődött a köztudatból és feledésbe merült.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: arcbőrgyulladást, hüvelytermésében, szentjánoskenyér, készítményeknek, reformkonyhában, endorfintermelő, penktintartalma, vízrendszerének, horvátországban, megakadályozza, főtáplálékként, fogyaszthatják, készítményeket, tulajdonképpen, bélrendszerben, szennyeződések, alapanyagaként, felhasználásra, megsinylelheti, feniletilamint, elszaporodását, készítményként, zsírtalanított, élelmiszereket, szárazanyagra, észrevétlenül, valeriánsavat, savkorrektort, ültetvényeken, idegrendszert, galluszsavról, fogszuvasodás, kardiológusok, savtúltengést, világtermelés, helyreállítja, hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába, mediterrán térségből, arab térségben, emberiség több, értékes fának, különböző részeit, szegények kenyerének, szegény emberek, legenda szerint, tápláló szárított, sötétbarna színű, kakaóé viszont, kakaóra voksolnak, magokból nyert, magbelső kipréselt, Szent János, MINNÉL TÖBB, ANNÁL JOBB, MINÉL TÖBB, ANNÁL ROSSZABB,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Sapkás kutyus  Facebookon kaptam  Milyen titkot rejtenek a római...  Facebookon kaptam  Ima a Szent korona elött  Jó játék  Facebookon kaptam  Egyedül, egyedül  Hallgasd a pacsirtát!  A kedvesség olyan, mint a hó  Png rózsa  Szeresd a holnapot  Szív útja” negyedik lépé...  Betty Boop  Fehér kutyus  Szèp napot kívánok!  Posertube  Facebookon kaptam  Pablényiné Piroska: Vegyél 12 ...  Uzsonna  Egyedül, egyedül  Szèp estét kedves látogat...  Felebaráti szeretet  Facebookon kaptam  Cukik  Az úton járni  Facebookon kaptam  "Ha itt lettél volna"  Szèp napot kívánok!  Szèp napot kívánok!  Kellemes teázást  Órák  Facebookon kaptam  Szép napot!  Hóvirágok  Fodor Ákostól idézek  Sohonyai Attila - Se több, se ...  Közeleg az est . . .  Hit  Szép napot!  Isten látogatása Abrahámnál  Ima a Szent korona elött  Szeresd a holnapot  Szeresd a holnapot  Komor esti szél . . .  Kellemes volt - Kétszázhetvenh...  Túlsúly  Facebookon kaptam  6. évközi hét szerda 02.19  A kedvesség olyan, mint a hó  Zsuzsanna napra  Milyen titkot rejtenek a római...  Most értelek meg  Útravaló – 2020. február...  Facebookon kaptam  Baba  Alsóbodok - Kétszázhetvenötödi...  Vártam, hogy virágozzon  Ima a Szent korona elött  Az örök nap, még bágyadtan rag...  Facebookon kaptam  Vidám februári reggelt!  Sarkady Gábor kollégám emlékér...  Egyedül, egyedül  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes volt - Kétszázhetvenh...  Facebookon kaptam  Ajándék  Hóvirágok  levendulák és rózsák  Sarkady Gábor kollégám emlékér...  Rózsa csokor  Órák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  2020.09.16 Szentmise - Gazdagr...  6. évközi hét szerda 02.19  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Plitvicei tél  Aranyosi Ervin: Időbeosztás  Betty Boop  Hit  Posertube  A gyermekek világa  Kislány kutyussal  6. évközi hét kedd 02.17  Hallgasd a pacsirtát!  Rajzos virágok  Igazság  Facebookon kaptam  Tavasz előjele  Fatima a leglátogatottabb Mári...  Facebookon kaptam  Engedjétek be otthonotokba Ist...  Fatima a leglátogatottabb Mári... 
Bejegyzés Címkék
hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába, mediterrán térségből, arab térségben, emberiség több, értékes fának, különböző részeit, szegények kenyerének, szegény emberek, legenda szerint, tápláló szárított, sötétbarna színű, kakaóé viszont, kakaóra voksolnak, magokból nyert, magbelső kipréselt, kakaó vagy, élelmiszeriparban fontos, csokoládé alapanyagaként, természetben akár, ültetvényeken viszont, kakaót Európába, világtermelés kétharmada, harmadik harmadot, hatás intenzitása, központi idegrendszert, hatás intenzitási, kakaóbabból vagy, kakaóbab részeiből, kakaó között, gyomorsav kémhatását, kakaópor savasítja, gyomorsav termelődést, antioxidáns értéke, feldolgozási folyamatok, fruktózhoz hasonló, kakaópor pH-ját, felszívódási arány, nagyon savas, kakaót tartalmazó, patogén baktériumok, bélfal helyes, galluszsavról köztudott, kakaóban található, szervezet hisztamin, visszamaradt szennyeződések, bélfal működését, tápanyagok rosz, kevés növények, következő állítások, zsírtalanított kakaóporra, 70%-os csokoládét, kakaót összeszokták, végtermék kalória, elven adagoljuk, egyre inkább, kakaó alapanyagú, kakaó észrevétlenül, életét csokoládé, karob fogalma, arcbőrgyulladást, hüvelytermésében, szentjánoskenyér, készítményeknek, reformkonyhában, endorfintermelő, penktintartalma, vízrendszerének, horvátországban, megakadályozza, főtáplálékként, fogyaszthatják, készítményeket, tulajdonképpen, bélrendszerben, szennyeződések, alapanyagaként, felhasználásra, megsinylelheti, feniletilamint, elszaporodását, készítményként, zsírtalanított, élelmiszereket, szárazanyagra, észrevétlenül, valeriánsavat, savkorrektort, ültetvényeken, idegrendszert, galluszsavról, fogszuvasodás, kardiológusok, savtúltengést, világtermelés, helyreállítja, felszívódását, hiperallergén, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 279 db bejegyzés
Összes: 37633 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 565
  • e Hét: 14321
  • e Hónap: 46129
  • e Év: 148200
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.