|
2020-04-15 21:38:00, szerda
|
|
|
Egyes táplálékok, gyógynövények és fűszerek sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek ezáltal gyógyító hatásokkal is rendelkeznek. Kutatók azt vizsgálták, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek a leginkább képesek a szervezetben kialakuló gyulladásokat csökkenteni. A kutatási csoportban részt vevő embereknek egy héten keresztül az adott fűszernövényből kellett elfogyasztani egy bizonyos mennyiséget. Gyulladásra a gyömbér, a szegfűszeg, a rozmaring és a kurkuma bizonyult a legjobbnak.
Más fűszernövényeket is kiemeltek a vizsgálat befejeztével, azonban ezekről a gyógynövényekről azt is megjegyezték, hogy nagyon hatásosak szívbetegségek és a korai öregedés ellen. További gyulladásgátló gyógy- és fűszernövények: fahéj, szegfűbors, oregánó, majoránna, zsálya és kakukkfű.
A legtöbb krónikus betegségnek a hátterében valamilyen gyulladás áll. Ilyen betegség a daganatos megbetegedés, a szívbetegség, de a gyulladás tehető felelőssé az elhízásért is.
Természetesen nem csupán egyes fűszer- és gyógynövények, hanem egyes táplálékok is képesek gyulladást csökkenteni. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, elkerülhetnek bennünket a krónikus betegségek. A következő élelmiszerek képesek elfojtani a gyulladásos reakciót a szervezetben. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok - halak, például a lazac - segít a gyulladást leküzdeni. Ugyanilyen hatásos a krillolaj is, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem az oxidatív stressz ellen is nagyon hatásos.
A sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót vagy a mángold olyan antioxidánsban gazdag táplálékok, amelyek flavonoidokat, C-vitamint és karotinoidokat tartalmaznak, így segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Ezeket az ételeket a legjobb nyersen vagy turmix formájában fogyasztani.
Az áfonyának nagyon magas az antioxidáns kapacitása és kevesebb cukrot is tartalmaz, mint más gyümölcs. Gyulladáscsökkentő hatását ennek a két remek tulajdonságának köszönheti.
A matcha tea tizenhétszer több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya és hétszer többet, mint az étcsokoládé. A tulsi tea is tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal és más mikro-tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszer működését és a szív egészségét.
Az erjesztett zöldségek megtámogatják a bélflóra egészségét és az immunrendszert is erősítik, így segítenek elhárítani a krónikus gyulladást. Ez azért is fontos, mivel a legtöbb gyulladásos betegség a bélből indul. Néhány élelmiszer - kefir, savanyúság, savanyú káposzta - azonban segíti a bélben az úgynevezett jó baktériumok elszaporodását. Az erjesztett élelmiszerek segítenek a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, amelyek szintén gyulladást generálnak.
A shiitake gombában olyan vegyületek vannak, amelyek segítenek megakadályozni a gyulladás kialakulását, és eredményesen veszik fel a harcot az oxidatív stresszel szemben is. Ezen kívül rezet is tartalmaz, amely a szívkoszorúér-betegséggel szemben jelent védelmet.
A fokhagymáról évszázadok óta lehet tudni, hogy gyógyító hatásokkal bír. A fokhagyma antibakteriális, gombaölő, antioxidáns és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Terápiás hatását a benne lévő kéntartalmú vegyületeknek - az egyik ilyen az allicin - köszönheti. Az allicin minden más vegyületnél gyorsabban képes reagálni a veszélyes szabad gyökökre.
Az étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a gyulladás csökkentésében. Ennek érdekében fogyasszon minél több gyulladáscsökkentő és egészséges táplálékot és iktassa ki étrendjéből a feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyulladáskeltő összetevőket tartalmaznak. Ilyen például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a szója és a kémiai adalékanyagok. Milyen gyulladáskeltő élelmiszerek vannak még ezeken kívül? A finomított cukor, a transzzsírok és a magas hőmérsékleten kezelt táplálékok. Fogyasszon minél több nyers élelmiszert, de győződjön meg róla, hogy ezek nem vegyszerrel kezeltek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: fűszernövényeket, gyógynövényekről, tulajdonságokkal, antioxidánsokkal, antibakteriális, méreganyagoktól, kulcsfontosságú, fruktóztartalmú, tulajdonságának, fűszernövényből, immunrendszert, gyulladáskeltő, megakadályozni, kukoricaszirup, gyulladásgátló, szívbetegségek, fűszernövények, elszaporodását, csökkentésében, karotinoidokat, antioxidánsban, élelmiszereket, sejtkárosodást, elkerülhetnek, tápanyagokkal, gyógynövények, adalékanyagok, elfogyasztani, megtámogatják, vegyületeknek, természetesen, hőmérsékleten, immunrendszer, megszabadulni, szívkoszorúér, gyulladásokat, leginkább képesek, szervezetben kialakuló, kutatási csoportban, héten keresztül, adott fűszernövényből, bizonyos mennyiséget, kurkuma bizonyult, vizsgálat befejeztével, korai öregedés, legtöbb krónikus, hátterében valamilyen, daganatos megbetegedés, gyulladás tehető, krónikus betegségek, következő élelmiszerek, gyulladásos reakciót,
|
|
|
|
leginkább képesek, szervezetben kialakuló, kutatási csoportban, héten keresztül, adott fűszernövényből, bizonyos mennyiséget, kurkuma bizonyult, vizsgálat befejeztével, korai öregedés, legtöbb krónikus, hátterében valamilyen, daganatos megbetegedés, gyulladás tehető, krónikus betegségek, következő élelmiszerek, gyulladásos reakciót, omega-3 zsírsavakban, lazac –, gyulladást leküzdeni, oxidatív stressz, sötét leveles, spenót vagy, mángold olyan, legjobb nyersen, áfonyának nagyon, antioxidáns kapacitása, immunrendszer működését, szív egészségét, erjesztett zöldségek, bélflóra egészségét, krónikus gyulladást, legtöbb gyulladásos, bélből indul, erjesztett élelmiszerek, szervezetnek megszabadulni, shiitake gombában, gyulladás kialakulását, oxidatív stresszel, fokhagymáról évszázadok, fokhagyma antibakteriális, benne lévő, egyik ilyen, allicin –, allicin minden, veszélyes szabad, étrendnek kulcsfontosságú, gyulladás csökkentésében, feldolgozott élelmiszereket, magas fruktóztartalmú, kémiai adalékanyagok, finomított cukor, magas hőmérsékleten, fűszernövényeket, gyógynövényekről, tulajdonságokkal, antioxidánsokkal, antibakteriális, méreganyagoktól, kulcsfontosságú, fruktóztartalmú, tulajdonságának, fűszernövényből, immunrendszert, gyulladáskeltő, megakadályozni, kukoricaszirup, gyulladásgátló, szívbetegségek, fűszernövények, elszaporodását, csökkentésében, karotinoidokat, antioxidánsban, élelmiszereket, sejtkárosodást, elkerülhetnek, tápanyagokkal, gyógynövények, adalékanyagok, elfogyasztani, megtámogatják, vegyületeknek, természetesen, hőmérsékleten, immunrendszer, megszabadulni, szívkoszorúér, gyulladásokat, flavonoidokat, összetevőket, vírusellenes, feldolgozott, megbetegedés, befejeztével, antioxidánst, tartalmaznak, élelmiszerek, szervezetnek, kialakulását, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7118
- e Hét: 23785
- e Hónap: 55271
- e Év: 259972
|
|
|