Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy okozta súlynövekedés
  2020-12-13 23:01:25, vasárnap
 
  Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens nehezen fogy le. Általában ez az alulműködés esetében tapasztalható, de időnként arról is hallani, hogy túlműködéses betegeknek hízással kapcsolatos problémáik vannak, ez általában a pajzsmirigy hormontermelését gátló gyógyszereknek köszönhető.

Ha valaki nehezen fogy, általában a diétára és a mozgásra koncentrálnak és természetesen ez a két dolog elengedhetetlen az egészséges testsúly megtartásához, azonban bizonyos emberek még helyes étkezés és testmozgás mellett sem tudnak megszabadulni nem kívánt kilóiktól. Ebben az esetben gyakran inzulin rezisztencia áll a dolog hátterében.

Az inzulin rezisztencia során a szervezet ellenállóvá válik az inzulin hatásaival szemben. Bár a rezisztencia kialakulásában az étrendi szokásoknak is nagy szerepe van, a már meglévő rezisztencia helyes étrenddel önmagában általában már nem orvosolható.

Az elhízás és túlsúly kialakulásának elsődleges oka a szervezetben lévő krónikus gyulladás.
Gyulladás és kövérség

Először a kétféle zsírszövetről írnék, az egyik a barna szövet, amely nagyszámú mitokondriumot tartalmaz és metabolikusan aktív, ez főleg a kisgyermekekben van jelen. A második típus a fehér szövet, amely a hosszú távú zsírtárolás helye és felelős a hasi elhízásért, a 2-es típusú diabéteszért és egyéb kardiovaszkuláris betegségekért is. A zsírsejtek emellett számos hormont is kiválasztanak, citokineket és más proteineket is.

Koncentráljunk most a gyulladásra, sokféle tényező okozhat gyulladást, mint a szegényes diéta, a stressz, a kórokozók, a szivárgó bél szindróma, és más tényezők is. Habár a gyulladásos folyamat meglehetősen bonyolult, azt fontos megérteni, hogy a gyulladás az immunrendszer válaszának köszönhető és a gyulladás során a szervezet hisztamint, leukotriéneket, prostaglandinokat, citokineket és egyéb anyagokat szabadít fel, amelyek fontos szerepet játszanak a folyamatban. Nem mennék bele a részletekbe, de a gyulladási folyamat során a nukleáris faktor kappa B (NF-kB) is aktiválódik, és a gyulladás súlyosságától függően bizonyos gyulladást jelző markerek szintjének emelkedése is megfigyelhető, mint például a C-reaktív proteiné (CRP).

Bár sokan zsír tartájként gondolnak a zsírsejtekre, valójában meglehetősen aktívak. Ahogyan az immunsejtek, a zsírsejtek is citokineket termelnek (pl. IL-1, TNF-alfa, makrofágok). De hogyan kapcsolódik ez a súlynövekedéshez? Ha valaki nem megfelelően étkezik, megnövekszik a vér glükóz szintje, és így a zsírsejtek környezetében is megnő a vércukor szint. Más szavakkal a felesleges szénhidrátok trigliceriddé alakulnak, és így sok finomított étel és szénhidrát fogyasztása több zsírsejthez, majd elhízáshoz vezet.

Sokan azonban nem tudják, hogy ezek a zsírsejtek gyulladási mediátorokat bocsátanak ki a perifériális keringési rendszerbe. Tehát minél több zsírsejtje van valakinek, annál inkább hajlamos gyulladásra a szervezete, emellett a zsírsejtek adipocitokineket is kibocsátanak, amelyek a táplálékbevétel szabályozói, ezek közül a legismertebb a leptin, amely az étkezés szabályozásában játszik szerepet. A hipotalamuszban találhatók leptin receptorok, amelyek szabályozzák a jóllakottság érzetét, és amikor megnő a leptinszint (ahogyan a kövérség esetében), ez a bonyolult szabályozása a testsúlynak végletesen megborulhat. Úgy tűnik, szemben a cukrokkal és a fehérjékkel, melyeket szervezetünk nem vagy csak minimális mennyiségben képes tárolni, a zsírokból a tároló kapacitásunk szinte korlátlan (gondoljunk az extrém kövér, több száz kilós emberekre.)

Összefoglalás
A legfontosabb tehát azt megérteni, hogy a fokozott szénhidrát-bevitel, a glükóz szintjének növekedéséhez vezet. A felesleges cukrokból a szervezetünk zsírt szintetizál, e közben növekszik a zsírsejtek száma is. Minél több valakinek a zsírsejtje, annál nagyobb a szervezet gyulladásra való hajlama, és bár megfelelően enni és mozogni fontos, egyes esetekben ez nem elég a gyulladásos kör megtöréséhez.

Ez pedig valóban ördögi kör. Az NF-kB egy fehérje komplex, amely közreműködik a DNS transzkripcióban. Ez segíti az immunválasz szabályozását, de egyes gyulladásos esetekben krónikusan aktívvá válhat. Ilyen esetek közé tartozik a Graves-betegség és a Hashimoto-féle tireoiditisz is (pajzsmirigy túl- és/majd alulműködése). A krónikusan aktivált NF-kB emellett egyéb problémákhoz is vezethet, mint a szivárgó bél szindróma vagy az ösztrogén-dominancia.
A gyulladás legyőzése a fogyás kulcsa

Először is a kiváltó ok megszüntetése a legfontosabb, itt jön be a képbe a diéta. Ha túl sok szénhidrátot tartalmaz az étrend, először ezen kell változtatni. Emellett a gyulladásnövelő ételek fogyasztását is érdemes minimalizálni, mint például a vörös húsokat és tejtermékeket. Ez azonban lehet, hogy nem lesz elég a gyulladás megállításához.
Gátolni kell az NF-kB-t, ebben táplálék-kiegészítők segíthetnek, mint a D-vitamin, az omega-3-zsírsavak, a reservatrol és a kurkuma. Ezeken felül a stressz helyes kezelése is elengedhetetlen.

Azonban az NF-kB krónikus aktivációja egyéb tünetekhez is vezethet, mint a béltünetek, ekkor ezeket kell orvosolni (gluténmentes, tejmentes étrend). Ahogyan látható ezek a problémák meglehetősen bonyolultak és bár fontos a megfelelő táplálkozás, a mozgás és az étrend-kiegészítők, egyeseknél még ezek sem segítenek eléggé (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), de sokat javíthatnak a betegek állapotán.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: súlynövekedéshez, transzkripcióban, hormontermelését, adipocitokineket, gyulladásnövelő, szabályozásában, hipotalamuszban, elengedhetetlen, kisgyermekekben, táplálékbevétel, koncentráljunk, kialakulásában, kialakulásának, mitokondriumot, megállításához, leukotriéneket, gyógyszereknek, megtartásához, megszüntetése, metabolikusan, súlyosságától, betegségekért, immunrendszer, növekedéséhez, kiválasztanak, tejtermékeket, természetesen, koncentrálnak, minimalizálni, megfigyelhető, zsírszövetről, tapasztalható, összefoglalás, szabályozását, környezetében, trigliceriddé, alulműködés esetében, mozgásra koncentrálnak, egészséges testsúly, esetben gyakran, dolog hátterében, inzulin rezisztencia, szervezet ellenállóvá, inzulin hatásaival, rezisztencia kialakulásában, étrendi szokásoknak, szervezetben lévő, kétféle zsírszövetről, barna szövet, második típus, fehér szövet, hosszú távú,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png telefon  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Fehér virág  képre írva  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Krisztinától  A jó emberek mindig szépek mar...  Png csokor  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Ne kapaszkodj magasabbra,  Neked tudnod kell  Png csokor  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Őrizkednünk kell...  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  George Gordon Lord Byron: Inez...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Esti kép  Png kutya  Nagyi telefonál  Éretlen vers  Alázat  Idő  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reggel van  Facebookon kaptam  Png kutya  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  Irgalom és ítélet  Nagyon különös  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Őrizkednünk kell...  Nem tudhatod  Varga János Veniam - Fontos sz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kislány  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Sokan azt tartják  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mi lenne ha  Irgalom és ítélet  Akarat  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
alulműködés esetében, mozgásra koncentrálnak, egészséges testsúly, esetben gyakran, dolog hátterében, inzulin rezisztencia, szervezet ellenállóvá, inzulin hatásaival, rezisztencia kialakulásában, étrendi szokásoknak, szervezetben lévő, kétféle zsírszövetről, barna szövet, második típus, fehér szövet, hosszú távú, hasi elhízásért, 2-es típusú, zsírsejtek emellett, szegényes diéta, gyulladásos folyamat, immunrendszer válaszának, gyulladás során, szervezet hisztamint, gyulladási folyamat, nukleáris faktor, gyulladás súlyosságától, zsírsejtek környezetében, vércukor szint, felesleges szénhidrátok, zsírsejtek gyulladási, perifériális keringési, zsírsejtek adipocitokineket, táplálékbevétel szabályozói, étkezés szabályozásában, hipotalamuszban találhatók, jóllakottság érzetét, kövérség esetében, bonyolult szabályozása, testsúlynak végletesen, tároló kapacitásunk, extrém kövér, legfontosabb tehát, glükóz szintjének, felesleges cukrokból, szervezetünk zsírt, zsírsejtek száma, szervezet gyulladásra, fehérje komplex, immunválasz szabályozását, krónikusan aktivált, gyulladás legyőzése, fogyás kulcsa, gyulladásnövelő ételek, vörös húsokat, gyulladás megállításához, stressz helyes, problémák meglehetősen, megfelelő táplálkozás, betegek állapotán, súlynövekedéshez, transzkripcióban, hormontermelését, adipocitokineket, gyulladásnövelő, szabályozásában, hipotalamuszban, elengedhetetlen, kisgyermekekben, táplálékbevétel, koncentráljunk, kialakulásában, kialakulásának, mitokondriumot, megállításához, leukotriéneket, gyógyszereknek, megtartásához, megszüntetése, metabolikusan, súlyosságától, betegségekért, immunrendszer, növekedéséhez, kiválasztanak, tejtermékeket, természetesen, koncentrálnak, minimalizálni, megfigyelhető, zsírszövetről, tapasztalható, összefoglalás, szabályozását, környezetében, trigliceriddé, megszabadulni, rezisztencia, szervezetünk, szabályozása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1802
  • e Hét: 26693
  • e Hónap: 58179
  • e Év: 262880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.