Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
IBS és savas reflux
  2022-08-29 22:38:47, hétfő
 
  Az irritábilis bélszindróma (IBS) gyakori betegség, amely a vastagbelet érinti. A tünetei között általában hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, és bélgáz képződés szerepelnek. Az IBS egyéb tüntei között jelentkezhetnek hirtelen bélmozgások és a nem megfelelő ürítés érzete.

Az IBS-es betegek bélizmai, amelyek az ételek mozgatásáért felelősek, erősebben és hosszabb időre összehúzódhatnak az átlagosnál. Emiatt az étel gyorsabban jut át szervezetén. Néhány esetben a belek mozgása nem felgyorsul, hanem lelassul, kemény és száraz székletet eredményezve.

Az IBS kellemetlen tünetei ellenére nem okoz gyulladást és nem károsítja hosszú távon a beleket.

A savas reflux és a gasrotrooesophagealis reflux betegség (GERD)

A hosszabb ideig fennálló GERD súlyosan károsíthatja nyelőcsöve szöveteit és sejtjeit. A GERD akkor következik be, amikor a nyelőcsöve és gyomra között található nem megfelelően működő záróizom miatt a gyomorsav visszajut nyelőcsövébe.

A savas reflux és a GERD leggyakoribb tünete a gyakori gyomorégés. Egyéb tünetek lehetnek még a torokban jelentkező égő érzés, vagy a száj hátsó részében érzett keserű íz. Míg a néha jelentkező savas reflux teljesen normális jelenség, a GERD általában gyógyszeres kezelést igényel a betegség miatt jelentkező köhögés, zihálás, és nyelési nehézségek megszüntetése miatt.

Az IBS és a GERD kapcsolata

Az IBS nem pszichológiai betegség, de nem is tartozik a hivatalosan elismert betegségek közé. Úgynevezett ,,funkcionális zavar", amelynek tünetei valósak, de nincsenek megkülönböztethető fiziológiai okai. Bár az IBS okai ismeretlenek, az biztos, hogy a stressz majdnem minden esetben felerősíti a tüneteket.

Az IBS gyakran a refluxbetegség krónikus fajtájával, a gasrotrooesophagealis reflux betegséggel együtt jelentkezik. A kettő együttes jelentkezése azt sugallja, hogy a két betegségnek közös szerkezete lehet.

Az emésztőrendszeri problémákkal foglalkozó Digestive Diseases and Sciences magazinban 2009-ben megjelent kutatás szerint ,,az IBS vagy a GERD első diagnózisa nagymértékben növeli a másik betegség diagnózisának esélyeit is."

IBS kiváltó tényezők

Különféle hatások különféleképp idézhetik elő az IBS-t más-más emberekben. Például az egyik személynél puffadás és gázképződés jelentkezhet, míg a másik bizonyos ételekre, gyógyszerekre, vagy stresszre reagálhat.

Nőknél gyakrabban fordul elő ez a betegség, mint férfiaknál. Az IBS-es nők gyakran tapasztalják, hogy a menstruációs napok alatt panaszaik erősödnek. Emiatt a kutatók úgy hiszik, a hormonok is befolyással lehetnek az IBS kialakulására.

Kerülendő ételek
Talán nem meglepő, hogy az IBS-t és a savas refluxot is ugyanazok az ételek válthatják ki. Azok, akik egyik, vagy mindkét betegségtől szenvednek, az alábbi ételek kerülésével csökkenthetik panaszaikat:

alkoholos italok,
koffeintartalmú italok,
szénsavval dúsított italok,
csokoládé,
citrusfélék,
zsíros vagy olajban kisütött ételek,
fokhagyma és hagymafélék,
menták (fodormenta és borsmenta),
fűszeres ételek,
paradicsom alapú ételek, így a pizza alapok és a spagettiszószok is.

Laktóz intolerancia és IBS
A probléma hátterében előfordulhat, hogy laktóz intolerancia áll és nem az IBS, ha a panaszokat okozó ételek között a tej, sajt, és a jégkrém is szerepelnek. Ha tejtermékek fogyasztása után hasi görcsöket vagy puffadást tapasztal, két hetes periódusra zárja ki étrendjéből ezeket az ételeket és figyelje meg, elmúlnak-e a tünetek.

Ha a tünetek nem múlnak el, látogassa meg orvosát és kérdezze meg az IBS lehetőségéről.

A savas reflux és az IBS gyógyítása
Bár a gyógyszeres kezelés sok esetben enyhülést okoz, a legtöbb esetben hosszú távon az életviteli változtatások és az étrend megváltoztatása bizonyul megfelelő gyógymódnak ha IBS-ben és savas refluxos betegségben is szenved. A fentebb felsorolt ételek kerülése mellett ha mindkét betegségtől szenved, szükség esetén igyekezzen fogyni egy keveset, ha dohányzik, szokjon le róla, és tanulja meg kezelni a stresszt, erre a légzésgyakorlatok, a testmozgás, és a jóga a legjobb módszerek.

Az életmódváltás sok IBS-es betegen segíthet, ám ha mégsem válik be, próbálja ki az erre alkalmazható gyógyszereket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: összehúzódhatnak, emésztőrendszeri, koffeintartalmú, spagettiszószok, megváltoztatása, jelentkezhetnek, refluxbetegség, kialakulására, lehetőségéről, csökkenthetik, változtatások, különféleképp, pszichológiai, gyógyszereket, diagnózisának, nagymértékben, gyógyszerekre, megszüntetése, életmódváltás, funkcionális, intolerancia, károsíthatja, mozgatásáért, előfordulhat, eredményezve, problémákkal, nyelőcsövébe, tapasztalják, menstruációs, ismeretlenek, jelentkezése, leggyakoribb, jelentkezhet, alkalmazható, bélszindróma, szervezetén, irritábilis bélszindróma, vastagbelet érinti, tünetei között, ételek mozgatásáért, étel gyorsabban, belek mozgása, savas reflux, hosszabb ideig, gyomorsav visszajut, gyakori gyomorégés, torokban jelentkező, száj hátsó, néha jelentkező, betegség miatt, hivatalosan elismert, stressz majdnem, Digestive Diseases,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Akarat  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png virág  Próbálj meg ...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alvó cicák  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Esti kép  Albert Einstein gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Gonosz démon-álarc  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy lelki imádság  Adakozás  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  képre írva  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Erdőn  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Elköszönt  Mindig jusson idő nevetni  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Próbálj meg ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Bounty krémes  Próbálj meg ...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  A kételkedés kezelése  Mindig jusson idő nevetni  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Őrizkednünk kell...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Garai Gábor - Takarítás  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Fekete István - Akác  Alvó cicák  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  képre írva  Neked tudnod kell  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Png ház  Fehér virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus a jó... 
Bejegyzés Címkék
irritábilis bélszindróma, vastagbelet érinti, tünetei között, ételek mozgatásáért, étel gyorsabban, belek mozgása, savas reflux, hosszabb ideig, gyomorsav visszajut, gyakori gyomorégés, torokban jelentkező, száj hátsó, néha jelentkező, betegség miatt, hivatalosan elismert, stressz majdnem, refluxbetegség krónikus, kettő együttes, emésztőrendszeri problémákkal, másik betegség, egyik személynél, másik bizonyos, menstruációs napok, savas refluxot, ételek válthatják, alábbi ételek, pizza alapok, probléma hátterében, panaszokat okozó, gyógyszeres kezelés, legtöbb esetben, életviteli változtatások, étrend megváltoztatása, fentebb felsorolt, legjobb módszerek, erre alkalmazható, összehúzódhatnak, emésztőrendszeri, koffeintartalmú, spagettiszószok, megváltoztatása, jelentkezhetnek, refluxbetegség, kialakulására, lehetőségéről, csökkenthetik, változtatások, különféleképp, pszichológiai, gyógyszereket, diagnózisának, nagymértékben, gyógyszerekre, megszüntetése, életmódváltás, funkcionális, intolerancia, károsíthatja, mozgatásáért, előfordulhat, eredményezve, problémákkal, nyelőcsövébe, tapasztalják, menstruációs, ismeretlenek, jelentkezése, leggyakoribb, jelentkezhet, alkalmazható, bélszindróma, szervezetén, gyógyszeres, betegségnek, panaszaikat, betegséggel, szerepelnek, hagymafélék, fogyasztása, étrendjéből, kellemetlen, vastagbelet, jelentkezik, irritábilis, székrekedés, citrusfélék, betegségben, befolyással, gázképződés, gyógymódnak, úgynevezett, betegségtől, bélmozgások, kerülésével, tejtermékek, fiziológiai, megfelelően, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.