Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyógynövények tavaszra
  2018-04-14 18:42:32, szombat
 
  KÖRÖMVIRÁG
Sokoldalú növény, melyből készülhet krém, tea, vagy olaj, de még gyümölcscentrifuga használatával friss lé is a levél, szár és virág kipréselésével. Hidratáló, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásairól ismert. Gyűjtését általában napsütésben érdemes végezni, mert ilyenkor a legerősebb a gyógyhatása. Sokáig esőjós növénynek is hívták, mert ha reggel 7-ig nem nyíltak ki a virágai, az bizony esőt jelentett. Ilyen egy igazi herbarométer.

Mire jó?
- teaként fogyasztva serkenti a vérkeringést, megnyugtatja és erősíti a szívet
- csökkenti a nyirokpangást, kiváló szer köhögés, meghűlés, vírusos megbetegedések, így influenza és herpesz valamint gombás fertőzések, köztük sarjadzó gomba ellen
- gyomorhurut, fekély ellen gyulladáscsökkentőnek, hurutos váladékozás felszárítására, a hasmenés és vérzés elállítására
- keserűanyagai serkentik a májat és az epehólyagot, fokozzák az enzim- és epetermelést, és segítik a mérgek kiürítését
- állítólag felhasználható hüvelymosásra, ilyenkor előnyös cickafarkkal társítani
- erősíti a szaporítószerveket, és klimax idején segít enyhíteni a hőhullámokat.




CSALÁNLEVÉL
A csalán minden része gyógyító hatású. Maria Treben Egészség Isten patikájából c.könyvében ír arról, hogy egy 7 gyermekes anyuka, aki utolsó gyermekének megszületését követően ekcémás lett, csalántea kúrával hamarosan nemcsak az ekcémától, hanem a kínzó fejfájásaitól is megszabadult. A csalán ugyanis a legjobb vértisztító és egyben vérképző növényünk is. Azér hathatott az ekcémára, mert az ekcéma belülről jön, így belsőleg is javasolt kezelni. Kedvező hatása van a hasnyálmirigyre, a vércukorszint beállítására, gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást.
Kéthetes tavaszi tisztítókúra friss csalánlevélből a legjobb! Ebben az időszakban minden reggel éhgyomorrra, kb. fél órával a reggeli előtt egy csésze tea, napközben pedig max. 1-2 csésze kell belőle. Lefekvésnél az utolsó mozdulatok után meginni és utána azonnal lefeküdni, hogy éjszaka dolgozzon a belekben, gyengéden tisztítsa meg azt.

Mire jó?
- vashiány, fáradékonyság esetén
- erősíti az immunrendszert, vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól megvéd
- isiász, reuma, köszvény panaszok enyhítője, mivel csökkenti a vér húgysavszintjét
- csalántinktúra hajhullás ellen
- kiváló nyákoldó gyomor, légzőszervek, epe nyákosodása esetén




GYERMEKLÁNCFŰ
A gyógyászatban és az étkezésben is rendkívül fontos szerepet tölt be. Gyökere, szára, levele és virága egyaránt felhasználható. Levele szendvicsek és saláták alapanyagául szolgál, de teát és főzeléket is készíthetünk belőle. Kevesen tudják, hogy pörkölt gyökerét kávéadalékként is hasznosíthatjuk, virágából pedig mézet és pálinkát is készíthetünk. A gyógyszertárakban és gyógynövényüzletekben tinktúra, folyadék valamint kapszula formájában is kapható. Mivel ebben az időszakban rengeteget gyűjthetünk belőle, érdemesebb friss állapotában felhasználni. Káros mellékhatással nem rendelkezik, ezért várandós nők is bátran fogyaszthatják.

Mire jó?
- A-, C-, B- és D-vitaminban rendkívül gazdag növény, de vasat, mangánt magnéziumot, cinket és szilíciumot is tartalmaz.
- a benne fellelhető keserű anyagok (levelét és szárát elszakítva kesernyés ízű tejnedvet ereszt) jótékonyan hatnak a máj és az emésztőrendszer működésére.
- ízületi problémákat, májzsugort, a vese és az epehólyag megbetegedéseit, lázat, hasmenést, bőrirritációt, sárgaságot, szívritmuszavart is eredményesen kezelnek vele.
- kiüríti a szervezetből a lerakódott méreganyagokat, vízhajtó és vértisztító hatású, élénkít, szabályozza a vércukorszintet, ráadásul a fogyásban is segítségünkre lehet azáltal, hogy fokozza a szénhidrátbontó enzimek termelődését.




CICKAFARK
A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve (Achillea millefolium) arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték. Levelér salátákhoz is adhatjuk, de teát és ülőfürdőt szoktak leggyakrabban készíteni belőle.

Mire jó?
- Tegyétek rendbe vele a női szerveket! Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható.Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket.
- hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést.
- húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.
- petefészek gyulladásnál gyakran már az első ülőfürdő megszünteti a fájdalmat és segít fokozatosan elmulasztani a gyulladást.
- változó korban rendszeresen fogyasztva megszünteti a kínzó nyugtalanságot
- időjárási front által előidézett migrénes roham gyakran már egy csésze cickafark tea fogyasztásakor megszűnik. Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyonként meginni.
- fokozza a bélbolyhok tevékenységét, és ezáltal biztosítja a szabályos székelést is



Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vérzéscsillapító, nélkülözhetetlen, szívritmuszavart, vércukorszintet, emésztőrendszer, húgysavszintjét, hasnyálmirigyre, megbetegedéseit, koncentrációban, szénhidrátbontó, hasznosíthatjuk, felhasználható, nyugtalanságot, felszárítására, csalántinktúra, méhgyulladásra, fogyaszthatják, megbetegedések, mellékhatással, immunrendszert, méreganyagokat, csalánlevélből, fogyasztásakor, kávéadalékként, vizeletpangást, kipréselésével, keserűanyagai, használatával, betegségekben, gyermekláncfű, bőrirritációt, gyógyászatban, fáradékonyság, dioszkoridész, szertartással, tevékenységét, bizony esőt, igazi herbarométer, mérgek kiürítését, csalán minden, kínzó fejfájásaitól, csalán ugyanis, legjobb vértisztító, ekcéma belülről, vércukorszint beállítására, húgyutak megbetegedéseit, időszakban minden, reggeli előtt, utolsó mozdulatok, időszakban rengeteget, benne fellelhető, emésztőrendszer működésére, Maria Treben Egészség Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cicák  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  Minden harmadik...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Egy hatékony szolga  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Hiányzik  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png férfi  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mai harmónia kártyám  Sokan azt tartják  Paul David Tripp Április 19  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fekete István - Akác  Nem méltó hozzád  Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png férfi  Sokan azt tartják  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes délutánt kívánok  Png telefon  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png ház  Bertolt Brecht -től idézet  Bounty krémes  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  A jó emberek mindig szépek mar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 19  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Leonardo da Vinci gondolata  Png rózsa csokor  Png lepke  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Png cica  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Irgalom és ítélet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Esti kép  Idő 
Bejegyzés Címkék
bizony esőt, igazi herbarométer, mérgek kiürítését, csalán minden, kínzó fejfájásaitól, csalán ugyanis, legjobb vértisztító, ekcéma belülről, vércukorszint beállítására, húgyutak megbetegedéseit, időszakban minden, reggeli előtt, utolsó mozdulatok, időszakban rengeteget, benne fellelhető, emésztőrendszer működésére, epehólyag megbetegedéseit, lerakódott méreganyagokat, szénhidrátbontó enzimek, őstörténet előtt, neandervölgyi temetkezési, ókori orvosok, legjobb vérzéscsillapító, növénnyel állította, társai sebeinek, menstruációs vérzést, epeváladék termelést, első ülőfürdő, kínzó nyugtalanságot, csésze cickafark, bélbolyhok tevékenységét, szabályos székelést, vérzéscsillapító, nélkülözhetetlen, szívritmuszavart, vércukorszintet, emésztőrendszer, húgysavszintjét, hasnyálmirigyre, megbetegedéseit, koncentrációban, szénhidrátbontó, hasznosíthatjuk, felhasználható, nyugtalanságot, felszárítására, csalántinktúra, méhgyulladásra, fogyaszthatják, megbetegedések, mellékhatással, immunrendszert, méreganyagokat, csalánlevélből, fogyasztásakor, kávéadalékként, vizeletpangást, kipréselésével, keserűanyagai, használatával, betegségekben, gyermekláncfű, bőrirritációt, gyógyászatban, fáradékonyság, dioszkoridész, szertartással, tevékenységét, leggyakrabban, nyirokpangást, fejfájásaitól, hüvelymosásra, megszületését, segítségünkre, vércukorszint, neandervölgyi, eredményesen, hőhullámokat, készíthetünk, nyálkahártya, epetermelést, hippokratész, cickafarkkal, tisztítókúra, légzőszervek, sebösszehúzó, felhasználni, elállítására, menstruációs, váladékoktól, herbarométer, megszabadult, rendszeresen, fertőtlenítő, gyulladásait, gyulladásnál, termelődését, beállítására, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5552
  • e Hét: 22219
  • e Hónap: 53705
  • e Év: 258406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.