Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Bán Marianna: A Halak
  2009-07-13 22:17:11, hétfő
 
 

Klubból hoztam:


Ismét a Víz princípiuma válik uralkodóvá. Megélései, tapasztalásai, tanulási feladata zömmel az érzelmi élet körül forog. Innen kell elérnie az "arany közép" állapotát.
Életútján a szeretet minden aspektusa megjelenik. Már születésekor megmutatkozik szeretet-készsége. Fontos számára a családi összetartozás, a hatalmi kihívásoktól mentes környezet, az egyenlőség, az együvétartozás. A létbiztonságot a mindennapokban megélhető szeretet jelenti számára. Ha nem élheti, érezheti vagy éreztetheti szeretetét, nem ritkán komoly problémák is felüthetik fejüket testében. Ilyen például a cukorbetegség. A cukor szimbolikusan a szeretet jelképe, édes ízével pszichés változásokat is előidéz (boldogság-érzetet kiváltó agyi hatás). Az érzelmi élet elkerülése (védekezés), "fejbetolása" migrénes fejfájásokra hajlamosíthatja.
A testben a "közép" egyik legnyilvánvalóbb szimbóluma a gerinc, ami stabilitásunkról, önértékelésünkről is tanúskodik. Ha érzései, meggyőződése ellenében cselekszik, a vázrendszer fájdalmai figyelmeztetik.
A vizeletkiválasztó- és elvezető rendszer problémái döntési nehézségeit, félelmeit, alacsony önbizalmát, érzelmi életének nehézségeit szimbolizálhatják.
Központi feladat a saját magával való megbékélés, az önelfogadás, a Gyermeki hit és szeretet-képesség megőrzése, az önbizalom és a Tiszta akarati erő kifejlesztése. E tulajdonságok rendkívül empatikus személyiséget takarnak, ami sokszor naivitással párosul. Mégis, a csalódások után lábra kell állnia és engednie az ösztönnek, mely a szeretet feltétel nélküli árasztására sarkallja őt. E tulajdonságát leginkább a gyógyítás területén tudja a világ szolgálatába állítani. Még ha nem is az egészségügyben dolgozik, környezete szívesen fordul hozzá egy kis gyógyító beszélgetésért.
Azonban neki magának is fontos a folyamatos újratöltés, hisz ha elhanyagolja a bensőjében élő Gyermeket, testi síkon igyekszik pótolni a szeretetélményt, elhízás, szenvedély- és stressz-betegségek lehetnek a potenciális következmények.

A következő jelzőszerv a bőr, ami határait szimbolizálja. Ha empátiás túlzásokba esik, vagy nem hajlandó saját fájdalmai gyökerét felkutatni, megélni saját agresszióját, megszabni határait, ha elsodorják érzelmi mélységei bőre is jelez (aknéra való hajlam, pattanások, bőrgyulladások, táplálék- allergiák...) Az esetleges lelki sérülésekre táplálkozási zavarokkal is reagálhat. A bőr az emésztőrendszer állapotát is híven tükrözi. Nagyon fontos számára a folyamatos belső tisztítás, az elengedés képességének testi- lelki megélése. Ennek hiányában székrekedés, hasmenés léphetnek fel.
Az önbizalom -problémák szélsőséges esetekben döntésképtelenséghez, maga ellen fordított, rejtett agresszióhoz, önbüntető tendenciához vezetnek, melyek a napfonat szerveiben is okozhatnak problémát (gyomorsav-túltengés, önemésztés).
Ha szíve- lelke ellenében cselekszik, ha figyelmen kívül hagyja belső hangját a mellkas szervei is érzékenyen reagálhatnak ( szívtáji panaszok, ritmuszavarok, légzési nehézség, immungyengeség).
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Cserna-Szabó A.: Puszibolt
  2009-07-13 22:15:43, hétfő
 
 

Klubból hoztam:


Részletek Cserna - Szabó András: Puszibolt című könyvéből

"Nem teheted boldoggá az embereket a magad esze szerint, hagynod kell őket boldoggá vagy boldogtalanokká lenni a maguk módján, mert a természet folyvást gondoskodik az emberi boldogság legfőbb eszközeiről, figyeld meg, mint nő a gabona, mint fakad a bimbó, haladj ziháló tüdővel az eke mögött, olvass, gondolkodj, szeress, mert ezek a dolgok, amik az embert boldoggá teszik."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
URH,Kontroll,Balaton,Stressz..
  2009-07-13 17:41:59, hétfő
 
 


Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük a vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle zsidó rendjei. Müller Péter Sziámi menhelyi társaival itt sziámi macskás Farkas családdal került berendezésre a Nyomorultak között Borsod megyében Katalin könyv alapján. Amikor rá került a sors, mindig emelték a menhelyieket 1973. óta, amióta a bérház felépült, majd a Hunnia elmeosztály filmeket és dalokat végrehajtói megépítették Révész utcai társbérházukat 1983-ban a kommunista zsidókkal. Nemrég jártak Müller Péter Sziámi menhelyeinél ismét, amikor a rendőrséggel lefoglalt trikókat átadták nekik, de kezdetük volt a szőke menhelyi cigiző kurvák emelése Szilágyi egyik riportja szerint a Hócipőből a nyolcvanas években. A szőkék miatt Hotorán Attila nőket követő azt mondta nekem, mint kétgyermekes édesanyának 1986-ban, hogy addig nézek ki valahogy, amíg meg nem mukkanok. Ekkor már több idegösszeroppanás utáni meghurcolásom történt Zoltán Erika Szerelemre született magyar népe által. Ekkor kezdett az Interpop fesztiválon a Balatonon hadaró bemondó vigyori társával. Zoltán is, mint a rock, beat, punk fenegyerekei a cigánysággal az egészségügytől tartott, mint minden azóta elmeosztály vezetőjévé vált orvos, közigazgatásban fontos mások sorsáról döntő pozícióban dolgozó és politikus. Felvett neveikre már nem is lehet mit mondani. Orszáczky szerint álarcos pokolli felvonulás kezdődött a hetvenes években, illetve ő írta meg. Pogány Judit a magyarországi zsidó pogányok karaktereként párban volt Pogány Balázzsal, aki az Új Bekezdés betege, Ferikét írta meg többek között.


Összefoglaló tanulmányfélét mindeddig csak a külföldi szaksajtóban, elsőként a New Musacal Express 1981. január 17-i számában olvashattunk a honi, új ízek kikeverésével próbálkozó ifjú zenekarokról.

E bandák jellegzetessége lekoppintó, s megkülönböztetője is egyben a New Wave formai újdonságait lekoppintó, de tartalmi újdonsága a nem törekvő együttesektől, hogy amatőrök a szó legjobb értelmében, s eszük ágában sincs a muzsikából megélni. Emlékeztetnek a beat hőskorára, amikor mindenki gitárt ragadott, s a divatláz mögött fölsejlett egy új önkifejezési mód lehetősége. Egy nemzedék szólalt meg a dalokban, s teremtett magának szokatlanul hamar, szinte egy új kultúrát.

Az ős új hullám kifulladása egy nemzedék kifáradása is volt. A Szombat esti láz együgyűsége a diszkó kábítószere s egy úabb generáció kellett ahhoz, hogy idehaza is elkezdődhessen valami más. A valami új - hagyjuk a ritmusképleteket - lényegében visszatérés a régi legnemesebb részeihez. Zene és zene öröméért, nem túl míves, de nem is semmitmondó, gyakran az élőbeszédre emlékeztető szövegek. A rock leghagyományosabb hangszerei, de skiffle szerszámok, fésűk selyempapírban, konzervdobozok, lábasok, fedők.

A lám, ha valaki nem könnyű megélhetési formának képzeli a zenélést, némi tehetséggel nyomban figyelemreméltó alkotást szülhet, a csinált daloktól megcsömörlöttek szinte tódulnak a produkcióhoz.

Ebben a kategóriában feltétlen említést érdemel az URH, a Kontroll és a Balaton. Vannak még rajtuk kívüli s néhányan. Az egyencsirizett budapesti házfalak sok-sok kézzel írt plakát foszlányát őrzik. A többiekre azonban csak egy gyors, s nem is teljes névsorolvasás erejéig jut hely: Stressz, Szimulátor, Gürtz, Kőnigh és cirkusza, V. Deficit, Licit, Vendetta, Spenót, Médium, Elipszis, Petting, Orgazmus stb.

Sokfélét próbáltak ezek a csoportok, de közös jellemzőjük az öntevékenység, az új önkifejezés lehetőségeinek keresése. Akad köztük csuoán a punk külsőségével operáló, bár értékeket fölvillantó zenekar, de olyan is, amely már most komoly reményekre jogosít.

Érdekes: a tizenévesek, vagy a húszas éveik elején járók gyakran szövetkeznek egy-egy idősebb taggal úgy harminc körül. A személyi igazolványok, foglalkozás rovatai is változatosabb képet mutatnak, mint a beat hőskorában, amikor főként egyetemisták, vagy az egyetemmel kacérkodók alakítottak zenekarokat. Most éppúgy megtalálható a bandákban állatkerti gondozó, gyári munkás, földmérő, segédmunkás, mint építőmérnök, újságíró, sőt végzős filmrendező. Ezekben a zenekaroknak nem jólkereső papák "menedzselik" rockról álmodó csemetéiket. Összebütykölt erősítők, egyszerűbb hangázok, de...


Az URH-t például az említett NME cikk Kelet-Európa legizgalmasabb zenekarának nevezte. Az angol újságíró az akkor még csupán féléves zenekarról szinte lelkendezve írt (1981 januárjában). Őrületes gitárjátékot, csodálatos vokált emlegetett. S ehhez mi még hozzátehetjük a szövegeket dicsérő véleményünket is. Pontosság a kifejezett gondolatokban, mégis rockos mondatfűzés, mindeddig meghódíthatatlannak látszó témák.

Az URH (Ultra Rock Hírügynökség) alkalmi zenekarnak szerveződött 1980 augusztusában. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának munkaterápiás részlegében akartak muzsikálni egy majdani klub javára. A csapat néhány tagja munkája - pszichológus is akad közöttük , mások cak az intézetben kezelt fiatalkorú narkomán barátjuk, ismerősök révén kötődtek ide.

Sajnos ostoba rémhírek miatt (például elterjedt, hogy az URH - Ultra Radikális Hivatalt jelent) körüttük is valamiféle misztikus törvényenkívüliség köde képződött.

A zenekar 1981 közepén hirtelen leállt. Elterjedt a pletyka - feloszlatták őket. Pedig csak annyi történt, hogy megunták saját magukat, s nem óhajtottak repertoáregyüttessé változni. Ősztől aztán új dalokkal ismét a közönség elé álltak. Egykori énekesük (Müller Péter) ezúttal egy videokamera mögül figyelte a produkciót, mivel az URH továbbra is segíti munkájukat, hiányát nem tudták még pótolni.

A Kontroll (Anti-baby) tagjainak, akárcsak az URH-nak, a Kassák klub nyújtott 1981 során többé kevésbé rendszeres fellépési lehetőséget, jó példát mutatva, miképpen válhat egy viszonylag kis teremmel rendelkező művelődési "intézmény" valóságos kísérleti műhellyé, felidézve az amatőrmozgalom aranyéveit.

A Kontroll már kezdetben is rock kultúrájával tűnt ki. Fejmagasan kiemelkedtek a "Jerikó falait" végiggondolt szövegeikkel, újmódi, feszesen építkező zenéjükkel. Mondanivalójuk egyszerre idéz egy huszadik század utolsó harmadában élő Villont és Kafkát, vagy a korai József Attilát. Énekesnőjük magas regiszterekkel tépő hangja nem hasonlítható Patti Smith-éhez, de lényegében van egy csipetnyi belőle.

Az NME többször említett cikke a Balatonról is megemlékezik. A zongora- gitár- dob-szájharmónika - s bármi más, amiből hang csiholható - felállású Balaton igazi skiffle zenekar, rock álruhában.

Jellegzetes példája az elsősorban önigények kielégítésére törekvő, de némi tehetséggel ezen túljutó, rokonszenves amatőrbandának, amelyik már-már újat produkál a csupáncsak elkoptatott panetokból építkezők között.

Az a sok csoport, amelyik a Balatonhoz hasonlóan az ilyesfajta zenét választotta kifejezési eszközéül, akarva-akaratlanul egy mikrokultúrát épít, hívják bár őket punknak, avantgarde-nak, vagy új hullámosnak. Ebből természetesen csak akkor lehet valami "komolyabb", ha sikerül teljesen megszerezniük az uralmat hangszereik fölött, s ha mondanivalójuk szélesebb hullámsávokon is közvetíthetővé válik. Kérdés azonban, hogy ez-e a cél? Valószínűbb, hogy kisebb közönség előtt játszva, őrizve és kihasználva a kis klubok légkörét, a kínálkozó csapdákat könnyebben elkerülhetik, s hódíthatnak meg újabb területeket az ilyesfajta zene számára..

Molnár Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
Csillag,óh messzi szerelem!
  2009-07-13 10:52:44, hétfő
 
 


Klubból hoztam:

Tóth Árpád: Csillag,óh messzi szerelem !

Laktam már a magány monostorát,
Viseltem már a bús lemondás szürke
Kámzsáját s homlokom megadva tűrte
A gondok ráncrepesztő ostorát.

Istenem ! lesz-e sorsom mostohább ?
Szívem mélyén,mint odvából az ürge,
Könnyem vizétől milyen új és fürge
Bánat riad fel ?hogy lesz most tovább ?

Bús az élet de balga aki gyászol :
Bozótok közt,csendes és árva pásztor,
Vágyaim csengős nyáját vigyázva terelem.
Olyan jó hinni,hinni : túl sötét tereken
Üdvöm rejti egy óra,mint Megváltót a jászol :
Mutasd az utat,csillag ! óh,messzi Szerelem !

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Babits: Engesztelő ajándék
  2009-07-13 09:33:51, hétfő
 
 

Klubból hoztam:

Cukrot,virágot,gyöngyöt szerettem volna hozni Néked :
nincs gyöngyöm,cukrom,virágom.
Görnyedve hozom ahelyett s teszem a
kezedbe,nézzed,
keserű életemet,egyetlen terhes
gazdagságom.

Ez ami megmaradt még,e meztelen is
gazdag élet,
s ezt nem adom,csak visszaadom már :
mert jól tudom,ki vagy ? s hogy benned és
általad élek,
kenyerem és levegőm ! s rég nem volnék,
ha te nem volnál.

Óh különös hatalom !szeretet erős
gyengesége
-s óh gyenge erősség ! oly védtelen
benned...
Életem pórázát tartod,de téged bilincsel a vége
s mégis én vagyok zsarnok és hóhér,s te
aki enged és szenved.

Letérdelek s úgy szánom-bánom óráid
letörött virágát,
mint aki barbár talppal ment át egy
drága réten :
óh ki gyógyítja meg az elrontott örömök
rózsaágát ?
ki mondja a tiprott percnek : "Kelj föl kis százszorszépem !"

Órák és percek helyett fogadd el egész
életemet,
virágok helyett egész mezőt,noha
fölégett és nem virágos :
de virághamvval,s lásd,könnyel is trágyás,s
ha új plántáid beülteted,
minden szirmot földajkál,s neked áldoz.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Aforizmák a klubból
  2009-07-13 09:32:06, hétfő
 
 


A megfigyelőképesség a boldogtalanság jutalma. (Etienne Rey)

A szerelem vak, a barátság pedig behunyja a szemét. (Friedrich Nietzsche)

Pénzen nem tudsz barátokat venni, de sokkal előkelőbb ellenségekre tehetsz szert. (Spike Milligan)

A statisztikák azt mutatják, hogy a nős férfiak tovább élnek, mint a nőtlenek, de sokkal jobban kívánják a halált. (David S. Goldberg)

Ha egy férfi ok nélkül ajándékot visz a feleségének, annak oka van. (Molly McGee)

A figyelmes hallgató valószínűleg valami máson gondolkodik. (Kin Hubbard)

Az optimista az, aki nem tud kellemesen csalódni. (Ismeretlen)

A "mindig" és a "soha" az a két szó, amikre mindig emlékezz, de soha sem használd. (Wendell Johnson)
Naplóbejegyzés szerkesztése 0 kommentár
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Kosztolányi: Életre-halálra
  2009-07-13 09:30:32, hétfő
 
 


Mint aki búcsúzik, beszélni
akarok.

Itt éltem én, vér véretekből,
magyarok.

Mint akit égő szókra gyújt föl
a halál.

Szájam kigyulladt viziókat
kiabál.

Együtt örökre, együtt, együtt
veletek.

Kuckóba, sáncba, rongyba, harcos
feletek.

Mi volt ez? A szívembe harsog
az egész.

Láng és korom, megtébolyul, ki
belenéz.

Sírtam miatta én is, én is,
beh korán.

Én is zokogtam hosszú, véres
lakomán.

Éreztem a semmit, a szégyen-
maratást.

De láttam egykor kánaáni
aratást.

Kerek eget, mely egy családot
ölel át.

Parasztleányok hercegnői
derekát.

Bő dáridót, mely könnyeinkbe
belefúl.

Ifjú erőt, bűnt tékozolni
pazarul.

Mégis mindent, ami tiétek,
szeretek.

Vén bajszotok, puffadt, lilás-kék
eretek.

Úr-kedvetek, amelynek párja
nem akad.

Öreg, nehézkes, régi-ízű
szavakat.

Ábrándomat, mely életemre
sebet üt.

Hajnal felé a múltba rívó
hegedűt.

A délibáb vizében úszó
gabonát.

Tükröztetett kastélyt, ezüstlő
habon át.

Halottjaim csontját a földben,
halavány,

matróna-arccal, mélyen alvó
nagyanyám.

Rokontalan, sívó magányom
egyedül.

A hosszú őszt, mely visszanézve
menekül.

Jaj, életem engem bilincsbe
veretett.

Élő bilincs, forró bilincs, te
szeretet.

Bilincsbe jár mindig a tiszta
szerelem.

Ember-jussom testvér-bilincsben
perelem.

Haraptam ezt és kincsre vágytam,
ami nincs.

Csókoltam is, mert álom, áldás
e bilincs.

Lelkem ha kérte, amit a sors
nem adott,

Arany János bűvös szavával
mulatott.

Itt és csak itt, nem, ezt nem és nem
feledem.

Holtomban is csak erre járok,
keleten.

Izzóbb a bú itt és szívig döf
az öröm.

De szép, vidám, vad áldomás volt
köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mai harmóniakártyáim
  2009-07-13 06:31:04, hétfő
 
 

A mai napodat Feloldódás hatja át


Narancssárga - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A narancsszín az erősen aktív, talpraesett, tevékeny, szervező időszakot jelzi. Energiatartalékaid kiapadhatatlanok, nyugtalan vagy, kész változni és változtatni. Figyelj, hogy ne használjanak ki ebben a meleg szívű periódusodban! Ez a szín segít leküzdeni a belső zűrzavart. Kezdd azzal, hogy magad körül rendet raksz! Látogass el a Harmónia Színjósdába!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 519
  • e Hét: 5383
  • e Hónap: 11624
  • e Év: 63890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.