Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Néhány recept bazsalikommal
  2010-10-17 21:11:31, vasárnap
 
 



RECEPTEK BAZSALIKOMMAL :

- Fűszeres marhasült

1 kg marhahús, 3 dl bor, vöröshagyma és fokhagyma, petrezselyemzöld, fűszerek.

A küónyi sovány marhahúst alaposan megtisztítjuk a hártyáktól és a zsírtól. 3 dl pecsenyebort egy fej felaprított vöröshagymával, 2-3 gerezd fokhagymával, egy csokor zöld petrezselyemmel, sóval, néhány szem borssal, mustármaggal, egy babérlevéllel, kiskanálnyi bazsalikommal és izsóppal felforralunk, majd kihűlés után a húsra öntjük. Egy napig állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk a húst. Kevés olajon megpirítunk egy kis fej vöröshagymát és apádéból kiemelt és lecsurgatott húst megpirítjuk, majd a szűrt páclével felengedjük. ízesíthetjük még kevés szerecsendióval is. A puhára főtt és feldarabolt hússzeleteket vegyes zöldségkörettel tálaljuk.



- Pikáns göngyölt hús

1 kg sertéscomb, gépsonka, sajt, olaj, hagyma, fűszerek, só, tejföl.

A sovány sertéscombot szeletekre vágjuk és jól kiverjük. Mindegyik szeletre gépsonkát és sajtot teszünk, összegöngyöljük, hústűvel rögzítjük.

Kevés olajon megpirítunk egy kis fej vöröshagymát, majd ezen átsütjük az összegöngyölt hústekercseket, közben meghintjük pirospaprikával, bazsalikommal, izsóppal, kakukkfűvel. Sózás után kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor a tűket vegyük ki, majd öntsük le a levével, tejföllel és hintsük meg reszelt sajttal.



- Pulykacomb vörösborban

4 pulykacomb, vörösbor, olaj, vörös- és fokhagyma, cukor, só, fűszerek, liszt, tejföl, sajt.

Kevés olajon megpirítjuk a négy pulykacombot, ezután aláöntünk vörösbort, melybe vöröshagymát és fokhagymát, kis kanál bazsalikomot, kakukkfüvet, egy kis levél rozmaringot teszünk. Tovább ízesíthetjük sóval, pirospaprikával, babérlevéllel. Fedő alatt puhára pároljuk, miközben az elfőtt vörösbort pótoljuk. Egy evőkanál olajban megpirítunk ugyanannyi cukrot és lisztet, majd felengedjük egy dl vörösborral és melegítve egynemű pépet készítünk. A pulykacombokat tálra szedjük és leöntjük ezzel a masszával. Tálaláskor tejfölt és sajtot tehetünk a tetejére.

Forrás: Terebess
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Néhány recept brokkoliból
  2010-10-17 21:06:49, vasárnap
 
 
RECEPTEK BROKKOLIBÓL

- Rakott brokkoli

30 dkg brokkoli, 2 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, szerecsendió.

A brokkolit puhára főzzük, majd levét leszűrjük és kivajazott tűzálló tálra tesszük. Közben a tejből, vajjal és liszttel sűrű besamelmártást főzünk, a tűzről levéve elkeverjük benne a tejfölt és sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, (lehet reszelt sajttal is). A brokkolira öntjük és forró sütőben pirosra sütjük.



- Borókás brokkoli

1 kg brokkoli, 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg füstölt sajt, mokkáskanál-nyi őrölt borókabogyó, só, bors.

A brokkolit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kikent tepsiben szétteregetjük. A vajban megpirítjuk a lisztet, majd 3 dl brokkoli főzőlével felengedve sűrűre főzzük. Meghintjük a borókával és a borssal. Ha kihűlt, belekeverjük a reszelt sajtot, és ezt a mártást öntjük rá a brokkolira. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.



- Brokkolis omlett

50 dkg brokkoli, 4 tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, só, bors.

A tojásokat habosra keverjük és hozzákeverjük a félpuhára főzött, összetört brokkolit. Meghintjük borssal, petrezselyemmel, majd meglocsoljuk egy kevés olajjal és jól összedolgozzuk a masszát. Négy részre osztjuk és palacsintasütőben négy omlettet sütünk belőle. Ha mindkét oldala pirosra sült, tányérra csúsztatjuk, tejföllel megkenve félbehajtjuk és salátával kínáljuk.

Forrás : Terebess
 
 
2 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Articsóka és gyógyhatásai
  2010-10-17 20:53:32, vasárnap
 
 


Articsóka

A Földközi tenger térségéből származik. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik.

A fel nem nyílt virágfejeket zöldségként fogyasztva már a görögök és a rómaiak is termesztették.

Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik.

Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető.

A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van

Gyógyhatásait régóta ismerik.

- Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt dezodoráló szerként is.
- Bizonyos dél-európai és egyéb országokban a népgyógyászat szerves részét képezi - gyakran alkalmazott gyógynövény.

- Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is használják. Népi gyógyítóik szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas.

- A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.

- Az articsóka inulint tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.

- A modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préslé, illetve levélkivonat, és az articsóka kivonatait is tartalmazó készítmények antibiotikus hatásúak. Cinarin, szilimarin tartalmának köszönhetően májvédő funkciója van: enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának.

- A kutatók 1993-ban mutatták ki először, hogy főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétel. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat.

- A vér zsírtartalmát is csökkenti, ami gyógyír a kórosan megnövekedtet zsírtartalomra, ezért alkalmazható a kóros elhízás kezelésében is.
- Vizelethajtó, és só-ürítést fokozó hatása is van. Mindemellett a reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Barátcserje és gyógyhatásai
  2010-10-17 20:37:56, vasárnap
 
 


Barátcserje

Az ókori görög orvosok, köztük Hippokratész a barátcserjét számos betegség kezelésére ajánlották.

Manapság az egyik legnépszerűbb gyógynövény a menstruációt emgelőző tünet együttes és egyéb menstruációs panaszok enyhítésére.

A Földközi-tenger vidékén őshonos barátcserje (Vitex agnus-castus) nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához.

Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat, a görög nők is barátcserjét adtak férjüknek, ha már nem akartak több gyereket vállalni. A barátcserje terméseinek szexuális vágyat csökkentő és a nőkre gyakorolt egyéb, áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták.

Férfiaknál csökkenti a túlzott mértékű szexuális vágyat, nőknél segít a megbomlott hormonális egyensúly visszaállításában.

A barátcserje - vagy más nevén szűzbariska - alkalmazása olyan hagyomány, amely a Krisztus utáni első évszázadra datálható.

A szervezet női hormonjainak termelődését serkenti. Persze erről annak idején nem tudtak, mégis a "hús vágyának" felkeltésére ebből készült teát ittak.

A borsmagszerű gyümölcsöket fűszerként is alkalmaz.

Ma a barátcserjét menstruációszavarok csökkentésére használják, mivel szabályozza a hormonháztartást, javítja a menstruációt megelőző kedélyállapotot, enyhíti a premenstruációs szindrómát, azaz a PMS-t.

Számos kutatás bizonyítja, hogy csökkenti a mellfeszülést, az idegességet, a feszültséget, a vizenyősséget, a fejfájást - mindezt már az alkalmazás utáni első ciklus során.

A tejkiválasztás elősegítésére és az anyatej mennyiségének növelésére évszázadok óta számos gyógynövényt használnak. A barátcserje a legelismertebb tejkiválasztást serkentő gyógynövény.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cayenne bors és gyógyhatásai
  2010-10-17 20:32:08, vasárnap
 
 


Cayenne bors

A chilibors, cayenne-i bors szinonim nevei: amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, ördögbors.

Nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy aprótermetű változata díszpaprikaként ismert.

Sok helyen úgy is használják, mint nálunk a zöldpaprikát
Közép-amerikai eredetű, vadon termő és termesztett évelő növény. Egyes országokban paprika helyett használják a törpepaprikához hasonlítható, téglavörös színű és rendkívül csípős termését. Igen sok fajta ismeretes alak, méret és csípősség szerint.

A bokor formájú növény 2 m magasra is megnőhet. 2-3 évig él. A levél alakja és mérete változatos, a paprikáéhoz hasonló. Virágja fehér színű, felálló. Felfújt bogyótermésének alakja és mérete változatos, kb. 2 cm nagyságú, felálló, éretten téglavörös színű.

Szaporítása magról történik, cserépben termeszthető. A termés maga a chili, a szárított, finomra őrölt chilipor, az ún. cayenne-i bors.

A drog jellemzői és beltartalmi anyagai hasonlóak a fűszerpaprikához, de kapszaicintartalma jóval magasabb annál. Akapszaicin: alkaloid, mely a paprika csípősségét okozza, zsírokban, olajokban oldódik, a víz csak ,,szétteríti".

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny megbetegedéseit.

Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.

- A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól.

- A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő idegek betegsége)
és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét.

- Övsömör, műtét utáni lábadozás vagy cukorbaj okozta idegkárosodás keltette fájdalmak enyhítésére ia alkalmas.

- A kapszaicin tartalmú folyadékkészítmények enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit.

- Sokak tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak.

A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad, számukra a kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják.

- Mindemellett a kapszaicin megvédi az örökítő anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásával szemben; serkenti a keringést és lázcsillapító hatású.

- Néhány orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.

Forrás: Népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Édesgyökér és gyógyhatásai
  2010-10-17 20:23:38, vasárnap
 
 


Édesgyökér

Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza.

Az ókori görögök az édesgyökeret köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták.

A mai kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, májvédő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják.

A hüvelyesek családjába tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt. Fehéreslila virágai dús, gömbös fejecskékben nyílnak május-júniusban. Termése összenyomott, barna, több magvú hüvely. Nálunk csak az alföldi folyóártereken, réteken gyakori keserű édesgyökér őshonos, ezt azonban a gyógyászatban nem használják.

Az édesgyökeret a népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják.

A kínai orvoslásban régóta ismert. Egyéb gyógynövények hatását erősíti.

- Méregtelenítő, és íz javító (édes, menta szerű). Ezért a kínai gyógynövényalapú szerek mintegy a fele tartalmaz édesgyökeret.

- A nyugati orvosi kutatások köptető és gyulladáscsökkentő hatásával foglalkoznak a legtöbbet. Máj méregtelenítő és antiallergén hatását is kimutatták.


- Európában főleg a gyomorfekély kezelésére használták. Később gyomorvédő hatását is kimutatták. A gyomorfal sejtjeinek élettartamát növeli, serkenti a nyálkaképződést, és antiszeptikus.


- Főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is.

- Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén.

- Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.

A gyökér hatóanyagai: a gyökér tömeg mintegy 24%-át egy különösen édes, vízoldható glikozid, a glycyrrhizin teszi ki. Ez a szénhidrát a cukornál 50-200-szor édesebb.

- Fokozza a mellékvesekéreg hormontermelését, és felépítésének hasonlósága miatt erősíti a hormonok hatását, és csökkenti a megvonási tüneteket.

Figyelem :
Hypokalaemia, magas vérnyomás és súlyos veseelégtelenség esetén, valamint a várandósság időszakában az alkalmazása ellenjavallt.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kamilla és gyógyhatásai
  2010-10-17 12:09:08, vasárnap
 
 


Kamilla

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény. A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra.

Az ókori egyiptomiak Ré napistennek ajánlották föl a kamillát, bőrüket gyakran dörzsölték be vele, mert csillapította a fájdalmat, a lázat és oldotta az izomfájdalmat és görcsöket.

Az ókori görög orvosok fürdővízbe és a lenmaglisztes pakolások kiegészítésére javasolták, hogy fejfájást, vesebetegségeket, májat és húgyhólyagot gyógyítsák vele. Érdekes hatása, hogy nagy csapásokkor valamiképpen feltölt minket energiával, érdemes este fogyasztani, mert elősegíti az esti alvást.

A régi gyógyfüvesek évszázadokon át javasolták a kamillát hasfájás, fejfájás, gyomorégés, gyomorrontás, hasmenés, vizelési zavarok ellen.

Lenmaglisztes kamillás pakolást tettek a tályogokra, kelésekre, izületi gyulladásokra, sajgó testrészekre.

Angliában máig használják a kertészetben is, mert elriaszt sok bogarat. Ők a növények doktorának hívják, mert ahova kamillát ültettek, a mellette lévő növények egészségesebbek lettek.

A mai orvostudomány és az orvosi gyakorlat is igazolta szinte valamennyi gyógy tulajdonságát, amit régen tulajdonítottak neki.

Brit kutatók tudományosan is bizonyították, hogy a kamilla valóban hatásos szerként jóhet szóba egyes egészségügyi problémák kezelésében.
A tizennégy kamilla-fogyasztó teszt-személy vizeletében ugyanis a tea antibakteriális, izomlazító és nyugtató hatására utaló anyagokat találtak.

A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni.

A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is.

A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható.

- Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír.

- Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

- Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele.

- Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.

- A szüzekanyja, anyafű népies neve arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére.

- Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is.

- A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja.

- A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer".

- A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják. - A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. - Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

- A kamilla könnyű, kíméletes és természetes nyugtatószer, ellenben a vegyszeralapú nyugtatókkal. Nemcsak megnyugtat, de el is lazít, ezért oldja a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget. Segít az elengedésben is.

- Eloszlatja a szorongást, aggódást, idegességet túlérzékenységet, segít, hogy felszámoljuk a múltban gyökeredző érzelmi fájdalmakat. Ha a torkunkat borogatjuk vele, segít, hogy ki tudjuk fejezni az igazi érzelmeinket.

Figyelem:
Az arra érzékenyeknél még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Galagonya és gyógyhatásai
  2010-10-17 12:02:16, vasárnap
 
 


Galagonya

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya.

A növényt évszázadok óta ismerjük, a cserje többnyire kertekben, szántóföldek szélén nő, vadon vagy telepített formában. A kilenc méteresre is megnövő bokor, formára nyesve fehér virágaival, piros bogyóival gyakorta szolgál dekoratív kerítésként is.

Az első ismert feljegyzések egyike 1305 körül keletkezett, s szerzője még köszvény ellen ajánlotta, ám egyes források szerint a népi orvoslás szívpanaszok enyhítésére is használta.

Ez utóbbi alkalmazásmódot igazolták később a 19-20 századi vizsgálatok, melyek szerint a galagonya az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. E kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy jóformán semmilyen mellékhatása nincs, s ezért tartós kezelés is végezhető vele.

A galagonya levelében, termésében és virágzó ágvégében egyaránt sokféle vegyület fordul elő: flavonoidok, aminok, triterpénszármazékok, kolin, acetil-kolin, purinszármazékok, amigdalin, pektinek, antocianidinek és proantocianidinek.

Régóta ismeretes, hogy a galagonya hatóanyagai csökkentik a vérnyomást (ha nem is közvetlenül) és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy koleszterin rakódjon az érfalra, s ritkítják a szívtáji szorító fájdalommal járó (angina pektoriszos) rohamokat is.

Jótét hatásuk annak tulajdonítható, hogy a szívkoszorúerek tágításával javítják a szívizomzat vérellátását, elősegítik azokat az anyagcsere-folyamatokat, amelyeknek következtében nő a szívösszehúzódások ereje, s az úgynevezett angiotenzin-átalakító enzim gátlásával fékezik a vérnyomás-növekedést.

Az értágítás egyrészt annak tulajdonítható, hogy bizonyos flavonoidok elernyesztik a szívkoszorúerek simaizomzatát, másrészt jó néhány anyagot megakadályoznak abban, hogy a szívbeli erek simaizmát összehúzzák.

Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását.

A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Macskagyökér és gyógyhatásai
  2010-10-17 11:57:19, vasárnap
 
 


Macskagyökér

A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik.

Nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik. 110-170 cm magasra növő évelő növény, melynek jellegzetes, erős szagú barna gyöktörzse (rizómája) van. Levelei keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, melyek alul nyelesek, felül ülők, a levélkék keskeny lándzsásak, hegyesek vagy fogas szélűek. Virágzata végálló összetett bogernyő, apró fehér vagy rózsaszínű virágokkal.

Az ókorban a macskagyökérfüvet Galenus emésztést serkentőként javasolta, Dioszkoridész vizelethajtónak és mérgezések ellenszerének, Plinius pedig fájdalomcsillapító hatást vélt benne felfedezni.

A középkorban a skótok nem tartották gyógyító hatásúnak azt a főzetet, amelyikben nem volt macskagyökérfű.

A XVIII. századi európai gyógynövényszakértők a macskagyökeret emésztésserkentőként, valamint a hisztéria és a menstruációs tünetek kezelésére ajánlották.

A XIX. századi herbalisták szerint a valeriána kiváló nyugtató az epilepszia és az enyhe görcsök, valamint a hipochondria ellen.

- Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák.

- Álmatlanság ellen is nagyra becsült gyógyszer, különösen, ha ideges kimerültség és szellemi túlterhelés a rossz alvás oka.

-A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is.

- A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A szintetikus gyógyszerek közt még a legenyhébb nyugtató is tompítja a központi idegrendszert. A macskagyökér amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentrálóképességet is.

- A macskagyökér gyógyító hatását az idegrendszer működésének rendezésén, erősítésén keresztül fejti ki. Csökkenti az ingerelhetőséget és ezzel együtt visszafogja a fokozott idegi tevékenységet.
Ezért - az idegi problémából fakadó - ritmuszavarokat, mozgásbéli defekteket pozitívan befolyásolni, esetleg szünteti képes.

-Hatékonyan gyógyítja az epilepsziát, alkattól függően más növényekkel kombinálva tartósan is fogyasztható.

- Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, szélütés kezelésénél javallt főzetének rendszeres fogyasztása, de használata a rehabilitáció időszakában is szinte elengedhetetlen.

- Idegrendszert tompító hatása kálmos gyökérrel és édesgyökérrel ellensúlyozható.

- Az idegi eredetű fulladásos asztma tüneteit visszaszorítja.

- Enyhe izzasztó és vízhajtó hatása a vér melegítésével és a vese tónusának csökkentésével magyarázható.
Vérnyomáscsökkentő hatása is egyrészt ebből adódik, másrészt az érfal simaizmainak nyugtatásából, lazításából.

Figyelem :

Állandóan, folytonosan használni, valamint nagyobb adagokat bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert rontja az emésztést, sőt állandó émelygést, fejfájást, de a látóidegek meggyengülését is okozhatja.

A macskagyökér az orvos kezében igen értékes szer. A várandós, illetve a szoptató kismamáknak azonban nem ajánlott, és két év alatti kisgyermek se kapjon ilyen készítményt.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7055
  • e Hét: 31946
  • e Hónap: 63432
  • e Év: 268133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.