Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Bolognai spagetti
  2013-11-04 18:40:38, hétfő
 
  Hozzávalók:

1-2 szál sárgarépa
1 szál fehér répa
3 szál zellerszár
1 fej vörös hagyma
olaj
30 dkg darált hús(sertés vagy marha)
5-6 db paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom

őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
rozmaring
bazsalikom
50 dkg spagetti száraz tészta

Elkészítése:
A két db sárgarépát és a fehérrépát is - nagy lyukú reszelőn lereszelünk.
A zellerszárat apróra daraboljuk.
Egy nagy fej hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket és azokat is lepirítjuk egy kicsit.
Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát ráreszeljük.
Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal.
Megint megkevergetjük és ekkor adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot vagy paradicsompürét.
Elkeverjük, lefedjük és kis lángon, lassan főzni kezdjük,közben megkeverjük.
Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel, esetleg vörösborral pótoljuk.
Akkor van kész, ha kóstoláskor úgy érezzük, hogy teljes harmónia alakult ki a fazékban főzött résztvevők között.
Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.

Megjegyzés:

Az igazi bolognaihoz négy összetevőnek biztosan kell benne lennie: darált húsnak, sárgarépának, zellernek és paradicsomnak.
Ha ezek közül bármelyik hiányzik, ne nevezzük bolognainak a mártást. Természetesen lehet turbózni némi vörösborral, esetleg még + fűszerezéssel,(oregáno stb) de nagyon fontos a hosszabb ideig tartó lassú főzés, mert csak így kapunk valódi ízharmóniát.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Sertéshúsos-gombás spagetti
  2013-11-04 18:38:24, hétfő
 
 
Hozzávalók:
50 dkg spagetti tészta
só olaj
A raguhoz:
40 dkg sertéshús
30 dkg gomba
1 kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 sárga paprika
1 paradicsom
1 paradicsom konzerv (kicsi)

bors
oregánó
olaj
2-3 szál vágott petrezselyemzöld
Tálaláshoz:
reszelt sajt
Elkészítése:
A sertéshúst vékony csíkokra szeleteltem,a gombát is.
Olajon ,kevés vízzel feltettem főni,fedő alatt addig pároltam,közben a vizet pótoltam.
Rátettem a felsorolt többi hozzávalót,készre sütöttem.
A tésztát vízben kifőztem.
A vízbe 1 ek. olajat és sót tettem.
A tésztát leszűrtem,hideg vizzel leöblítettem és a raguval összekevertem.
Tálaláskor sajttal megszórtam.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Hatlapos
  2013-11-04 18:34:52, hétfő
 
 
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg rétesliszt
30 dkg sima liszt
8 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 db tojás
1 csomag szalalkáli(15 gr)
1 dl tej
1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)

Hozzávalók a krémhez:

30 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 l tej
6 evőkanál rétesliszt
3 db tojás
5 dkg kakaópor
25 dkg sütőmargarin
1 csomag vaníliás cukor
1 vaníliás cukor

Elkészítése:

A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni.
Fél óra pihentetés után 5-6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb. 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül.
Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény - vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik.
Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.

A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük.
Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük.
Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot.
Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat.
A tetejét olvasztott vajjal kentem le,vastagon jól megszórtam porcukorral.
Másnap szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Lucullisi csirkeszárnyak
  2013-11-04 18:32:50, hétfő
 
  Hozzávalók:
8 szép nagy csirkeszárny,
10 dkg gomba
10 dkg füstölt sonka
10-12 dkg liszt,
2 gerezd fokhagyma,
1,5 dl világos sör,
1 db egész tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 mk őrölt fekete bors



Elkészítés:
A csirkeszárnyszárnyvégeket levágjuk, és leveshez később felhasználjuk.
A húsdarabokat megsózzuk és 15 percre félretesszük.
A tojást gyengén felverjük, hozzáöntjük a sört, megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát.
A megtisztított gombát, a sonkával, valamint a megmosott petrezselyemzölddel együtt ledaráljuk, vagy nagyon apróra daraboljuk, és hozzákeverjük.
Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatészta-massza legyen belőle.
A szárnyakat először lisztben, majd a tésztában megforgatjuk, és olajba téve,fedő alatt,majd fordítás után fedőt levéve szép pirosra megsütjük. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Pácolt omlós sertés szeletek
  2013-11-04 18:29:44, hétfő
 
 
A pácolás hozzávalói:
8 szelet sertéscomb

4 egész tojás
1 ek. olíva vagy étolaj
1 ek. só
1 tk. mustár
1 tk. majoránna
1 tk. őrölt bors
1 tk. piros paprika
3 gerezd áttört fokhagyma
3 ek. liszt

A sütéshez:
olaj

Elkészítése:

A páchoz való anyagokat összekeverjük egy tálban.
A hús szeleteket kiklopfoljuk,majd a páclébe tesszük.
24 órán át bent tartjuk,közben megforgatjuk.
Forró olajban,fedő alatt,lassú tűznél kisütjük.
Nagyon finom omlós hús a végeredmény
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Sertésszelet gombás bundában
  2013-11-04 18:27:34, hétfő
 
  Hozzávalók:
sertéshús szeletek(vagy más fajta hús is jó)
vargánya gomba
liszt
tojás

bors
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A hússzeleteket jó vékonyra kiklopfoljuk,sózzuk,borsozzuk.
A lisztből,sóból,tojásból sűrű palacsintatésztát készítünk,hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és az apróra vágott vargánya gombát is.
A húst lisztbe,majd a vargányás masszába mártjuk mindkét felét és forró olajban lassú tűznél kisütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Kontyos karaj és Burgonyás gofri
  2013-11-04 18:24:46, hétfő
 
  8 szelet karaj
3 zsemle
3 dl tej
1 fej hagyma
2 db tojás
1 doboz májpástétom (lehet bármely májkrém,ki mit szeret)

bors
szerecsendió
majoránna
petrezselyemzöld felaprítva
5 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál olaj.

Kontyos karaj készítése :

A hússzeleteket megsózzuk, kiverjük, megborsozzuk, és egy kevés olajban hirtelen mindkét oldalukat megsütjük.
Olajban világosra pirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát. Elkeverjük a tejbe áztatott, jól elmorzsolt zsemlékkel, a májkrémmel, majoránnával,szerecsendióval, sóval, borssal, a tojásokkal,petrezselyemzölddel.
Keverőgéppel jó simára kikevertem.
A hússzeletekre rakjuk.
Egy tepsit vagy hőálló edényt kivajazunk,a hússzeleteket lerakjuk,rá a tölteléket és sütőben megsütjük.
A pecsenyelével közben locsolgatjuk.
A sütőből kivéve azonnal megszórjuk reszelt sajttal, és forrón tálaljuk.

Burgonyás gofri:

A krumplit megfőztem,megpucoltam,lereszeltem.
Olajon egy kisebb,apróra vágott hagymát üvegesre pároltam,hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet.
Összekevertem a krumplival,sóztam,kicsi őrölt szerecsendiót hintettem rá és sütöttem
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csirkés egytál
  2013-11-04 18:10:23, hétfő
 
  Hozzávalók 2 személyre:
2 db kicsontozott csirkemell bőr nélkül
100 g krémsajt
7 és 1/2 g zsemlemorzsa
1 db tojássárgája
1 majoránna
fekete bors
1/2 evőkanál liszt
1 db tojásfehérje
zsemlemorzsa
1/2 kávéskanál pirospaprika



Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C- ra (gázsütő: 7. fokozat).
A csirkemelleket formázzuk laposra,egy kicsit klopfoljuk ki.
Vágjunk hosszában mindegyik szeletbe egy mélyedést.
A töltelékhez keverjük össze a krémsajtot, a zsemlemorzsát, a tojássárgáját, a majoránnát, és borsozzuk ízlés szerint.
Kanalazzuk a keveréket a csirkemell vájatába.
Formázzuk újra a melleket, és zárjuk le a tasakokat .
A bunda elkészítéséhez szórjuk a lisztet egy nagy tányérba.
Verjük fel enyhén a tojásfehérjét egy lapos edényben.
Szórjuk a morzsát egy tányérra.
Mártsuk meg a csirkemelleket a lisztben, rázzuk le a felesleget.
Kenjük rájuk a tojásfehérjét, majd forgassuk meg jól a zsemlemorzsában, a csirkét gyengéden belenyomkodva.
Tegyük a melleket egy kiolajozott tepsibe, és szórjuk be finoman a paprikával.
Süssük 20-25 percig, amíg a csirke tiszta levet nem ereszt, amikor késsel megszúrjuk,már puha.

A tálaláshoz:
brokkolis burgonyakrokett vagy más köret
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Mikoterápia – a gomba mint orvosság
  2013-11-04 12:07:30, hétfő
 
  Nálunk eddig kevéssé ismert kezelési forma a mikoterápia, vagyis a gombával való gyógyítás.
A természetgyógyászatban a gombákat már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére.

A hagyományos kínai orvostudományban már évezredek óta használják a gyógyerejét, például a shiitake és a reishi gombákat számos betegség megelőzésére és kezelésére célzottan alkalmazzák. Időközben a gyógygombákat a hagyományos kínai orvosláson kívül is felhasználják

természetgyógyászok és orvosok önálló kezelési formaként.
Hogy mindjárt a lényegre térjünk: gyógyászati célból nem szükséges a gyógygombákat nagy mennyiségben fogyasztani. Léteznek ugyanis kiváló minőségű termékek a piacon, amelyeket egész termesztett gombából por alakban kapszulává dolgoznak fel. Vadon nőtt gombákat semmi esetre ne alkalmazzunk, mert a gombák a környezetükben lévő mérgeket szivacsként szívják magukba.
Egy hosszabb időszakon keresztül, amit a természetgyógyász vagy a mikoterapeuta határoz meg, rendszeresen szedni kell a kiválasztott gombakapszulákat.

Méregtelenítés gyógygombával
A krónikus betegségek többnyire abból fakadnak, hogy a szervezet méregtelenítő képessége lecsökken. A szervezet naponta ki van téve toxinoknak és káros anyagoknak, amelyeket a környezetből veszünk fel, hogy aztán lehetőleg ismét teljesen kiválasszuk azokat. A táplálékból magunkhoz veszünk adalékanyagokat, amelyek az élelmiszerek színét, ízét és tartósságát pozitívan befolyásolják. Még mindig alkalmaznak mérgező növényvédő szereket, és a levegőből és talajvízből is kerülnek káros anyagok a gyümölcsbe, gabonába és zöldségbe.

A gyógyszerek, a mesterséges illatanyagok és a vírusok, baktériumok elleni küzdelemben keletkező mérgek megterhelik a szerveket és a szöveteket. A mikoterapeuták kihasználják a gombák azon képességét, hogy a káros anyagokat magukba szívják, és kevésbé káros anyagokká változtatják. Ezért minden gyógygomba alkalmazható általános testi méregtelenítésre. A ,,méregtelenítő központunkra", a májra, különleges hatással van a reishi, amelyet Kínában az ,,örök élet gombájának" neveznek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Mérgező gombák
  2013-11-04 12:05:37, hétfő
 
  A hazánkban termő több mint ezer gombaféle közül mintegy 40 mérgező, ebből 5-6 halálosan. Ismerjük fel a veszélyt, és gombát csak megbízható forrásból vásároljunk. Cikkünkben a mérgező gombafajták elfogyasztását követő tüneteket tárgyaljuk.

A gyilkos galóca és fehér változata okozta első tünetek az elfogyasztást követően 8-40 óra múlva jelentkeznek: heves hányás, hasmenés és izomgörcsök, de az igazi veszélyt a máj- és vesekárosító hatása okozza. A májkárosodás jele a sárgaság. Ezenkívül bőr-, nyálkahártya- és bélvérzések is felléphetnek. A halált a májsejtek pusztulása, valamint a vese működésének leállása okozza.

A párducgalóca idegmérge gyorsan hat, elfogyasztás után a tünetek legfeljebb 4 órán belül jelentkeznek: bőrvörösödés, viszketés, szájszárazság, tág pupillák valamint látás zavar. Majd végtagremegés, öntudatzavar, nevetőgörcs, izomrángás, dühöngés. A mérgezés következő szakaszában csökken a vérnyomás, légzési és vérkeringési zavar keletkezik, majd a beteg eszméletét veszti. A vérkeringés zavara halált okozhat, enyhébb mérgezés esetén a tünetek egy nap alatt fokozatosan elmúlnak.
A rozsdás őzlábgomba is galócaszerű mérgezést okoz.
A légyölő galóca többféle idegmérget tartalmaz, ezért általában a 2 óra múlva jelentkező tünetek változatosak. A párducgalóca és a kerti susulyka mérgezési tüneteinek a kombinációi. A mérgezett, öntudatlan mámoros állapotba kerül, vérkeringése és légzése gyengül, az esetleges légzésbénulás halált okoz.

A redős papsapkagomba mérgezési tünete 8 órán belül jelentkezik. Bágyadtság, fejfájás, májtáji fájdalom, csillapíthatatlan hányás, hasmenés következik be. A második nap végén sárgaság jelzi a súlyos májműködés zavart, ez okozza a halált is. A gomba mérge idegrendszeri tüneteket is okoz.
A parlagi tölcsérgomba mérge az idegrendszerre hat, a tünetek 3 órán belül jelentkeznek. Feltűnő az arc kivörösödése, a verejtékezés, a nyálfolyás, émelygés majd hányás hasmenés következik részegségszerű tudatzavarral. A pupillák szűkek és az érverések száma csökken. A tünetek könnyebb mérgezés esetén egy nap alatt elmúlnak.

A kerti susulyka mérge azonos a parlagi tölcsérgombáéval, a tünetek is hasonlóak, de mivel később jelentkeznek így kevésbé veszélyes. Ha a vérkeringési zavar súlyos, tüdővizenyő léphet fel.
A gyors és hatásos elsősegélynyújtás életmentő lehet. A legfontosabb tennivaló a gyomor kiürítése. Eszméletlenség, görcsök és tüdővizenyő esetén a hánytatás tilos! A legfontosabb tudnivaló azonban az, hogy csak megbízható helyen vásárolt, ellenőrzött gombát fogyasszunk.
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 193 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2819
  • e Hét: 8509
  • e Hónap: 14881
  • e Év: 65672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.