|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2013-11-04 18:40:38, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
1-2 szál sárgarépa
1 szál fehér répa
3 szál zellerszár
1 fej vörös hagyma
olaj
30 dkg darált hús(sertés vagy marha)
5-6 db paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
só
őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
rozmaring
bazsalikom
50 dkg spagetti száraz tészta
Elkészítése:
A két db sárgarépát és a fehérrépát is - nagy lyukú reszelőn lereszelünk.
A zellerszárat apróra daraboljuk.
Egy nagy fej hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket és azokat is lepirítjuk egy kicsit.
Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát ráreszeljük.
Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal.
Megint megkevergetjük és ekkor adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot vagy paradicsompürét.
Elkeverjük, lefedjük és kis lángon, lassan főzni kezdjük,közben megkeverjük.
Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel, esetleg vörösborral pótoljuk.
Akkor van kész, ha kóstoláskor úgy érezzük, hogy teljes harmónia alakult ki a fazékban főzött résztvevők között.
Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.
Megjegyzés:
Az igazi bolognaihoz négy összetevőnek biztosan kell benne lennie: darált húsnak, sárgarépának, zellernek és paradicsomnak.
Ha ezek közül bármelyik hiányzik, ne nevezzük bolognainak a mártást. Természetesen lehet turbózni némi vörösborral, esetleg még + fűszerezéssel,(oregáno stb) de nagyon fontos a hosszabb ideig tartó lassú főzés, mert csak így kapunk valódi ízharmóniát. |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:38:24, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg spagetti tészta
só olaj
A raguhoz:
40 dkg sertéshús
30 dkg gomba
1 kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 sárga paprika
1 paradicsom
1 paradicsom konzerv (kicsi)
só
bors
oregánó
olaj
2-3 szál vágott petrezselyemzöld
Tálaláshoz:
reszelt sajt
Elkészítése:
A sertéshúst vékony csíkokra szeleteltem,a gombát is.
Olajon ,kevés vízzel feltettem főni,fedő alatt addig pároltam,közben a vizet pótoltam.
Rátettem a felsorolt többi hozzávalót,készre sütöttem.
A tésztát vízben kifőztem.
A vízbe 1 ek. olajat és sót tettem.
A tésztát leszűrtem,hideg vizzel leöblítettem és a raguval összekevertem.
Tálaláskor sajttal megszórtam. |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:34:52, hétfő
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg rétesliszt
30 dkg sima liszt
8 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 db tojás
1 csomag szalalkáli(15 gr)
1 dl tej
1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)
Hozzávalók a krémhez:
30 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 l tej
6 evőkanál rétesliszt
3 db tojás
5 dkg kakaópor
25 dkg sütőmargarin
1 csomag vaníliás cukor
1 vaníliás cukor
Elkészítése:
A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni.
Fél óra pihentetés után 5-6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb. 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül.
Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény - vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik.
Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.
A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük.
Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük.
Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot.
Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat.
A tetejét olvasztott vajjal kentem le,vastagon jól megszórtam porcukorral.
Másnap szeleteljük. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:32:50, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
8 szép nagy csirkeszárny,
10 dkg gomba
10 dkg füstölt sonka
10-12 dkg liszt,
2 gerezd fokhagyma,
1,5 dl világos sör,
1 db egész tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 mk őrölt fekete bors
só
Elkészítés:
A csirkeszárnyszárnyvégeket levágjuk, és leveshez később felhasználjuk.
A húsdarabokat megsózzuk és 15 percre félretesszük.
A tojást gyengén felverjük, hozzáöntjük a sört, megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát.
A megtisztított gombát, a sonkával, valamint a megmosott petrezselyemzölddel együtt ledaráljuk, vagy nagyon apróra daraboljuk, és hozzákeverjük.
Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatészta-massza legyen belőle.
A szárnyakat először lisztben, majd a tésztában megforgatjuk, és olajba téve,fedő alatt,majd fordítás után fedőt levéve szép pirosra megsütjük. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető. |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:29:44, hétfő
|
|
|
A pácolás hozzávalói:
8 szelet sertéscomb
4 egész tojás
1 ek. olíva vagy étolaj
1 ek. só
1 tk. mustár
1 tk. majoránna
1 tk. őrölt bors
1 tk. piros paprika
3 gerezd áttört fokhagyma
3 ek. liszt
A sütéshez:
olaj
Elkészítése:
A páchoz való anyagokat összekeverjük egy tálban.
A hús szeleteket kiklopfoljuk,majd a páclébe tesszük.
24 órán át bent tartjuk,közben megforgatjuk.
Forró olajban,fedő alatt,lassú tűznél kisütjük.
Nagyon finom omlós hús a végeredmény |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:27:34, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
sertéshús szeletek(vagy más fajta hús is jó)
vargánya gomba
liszt
tojás
só
bors
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A hússzeleteket jó vékonyra kiklopfoljuk,sózzuk,borsozzuk.
A lisztből,sóból,tojásból sűrű palacsintatésztát készítünk,hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és az apróra vágott vargánya gombát is.
A húst lisztbe,majd a vargányás masszába mártjuk mindkét felét és forró olajban lassú tűznél kisütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:24:46, hétfő
|
|
|
8 szelet karaj
3 zsemle
3 dl tej
1 fej hagyma
2 db tojás
1 doboz májpástétom (lehet bármely májkrém,ki mit szeret)
só
bors
szerecsendió
majoránna
petrezselyemzöld felaprítva
5 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál olaj.
Kontyos karaj készítése :
A hússzeleteket megsózzuk, kiverjük, megborsozzuk, és egy kevés olajban hirtelen mindkét oldalukat megsütjük.
Olajban világosra pirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát. Elkeverjük a tejbe áztatott, jól elmorzsolt zsemlékkel, a májkrémmel, majoránnával,szerecsendióval, sóval, borssal, a tojásokkal,petrezselyemzölddel.
Keverőgéppel jó simára kikevertem.
A hússzeletekre rakjuk.
Egy tepsit vagy hőálló edényt kivajazunk,a hússzeleteket lerakjuk,rá a tölteléket és sütőben megsütjük.
A pecsenyelével közben locsolgatjuk.
A sütőből kivéve azonnal megszórjuk reszelt sajttal, és forrón tálaljuk.
Burgonyás gofri:
A krumplit megfőztem,megpucoltam,lereszeltem.
Olajon egy kisebb,apróra vágott hagymát üvegesre pároltam,hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet.
Összekevertem a krumplival,sóztam,kicsi őrölt szerecsendiót hintettem rá és sütöttem |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2013-11-04 18:10:23, hétfő
|
|
|
Hozzávalók 2 személyre:
2 db kicsontozott csirkemell bőr nélkül
100 g krémsajt
7 és 1/2 g zsemlemorzsa
1 db tojássárgája
1 majoránna
fekete bors
1/2 evőkanál liszt
1 db tojásfehérje
zsemlemorzsa
1/2 kávéskanál pirospaprika
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C- ra (gázsütő: 7. fokozat).
A csirkemelleket formázzuk laposra,egy kicsit klopfoljuk ki.
Vágjunk hosszában mindegyik szeletbe egy mélyedést.
A töltelékhez keverjük össze a krémsajtot, a zsemlemorzsát, a tojássárgáját, a majoránnát, és borsozzuk ízlés szerint.
Kanalazzuk a keveréket a csirkemell vájatába.
Formázzuk újra a melleket, és zárjuk le a tasakokat .
A bunda elkészítéséhez szórjuk a lisztet egy nagy tányérba.
Verjük fel enyhén a tojásfehérjét egy lapos edényben.
Szórjuk a morzsát egy tányérra.
Mártsuk meg a csirkemelleket a lisztben, rázzuk le a felesleget.
Kenjük rájuk a tojásfehérjét, majd forgassuk meg jól a zsemlemorzsában, a csirkét gyengéden belenyomkodva.
Tegyük a melleket egy kiolajozott tepsibe, és szórjuk be finoman a paprikával.
Süssük 20-25 percig, amíg a csirke tiszta levet nem ereszt, amikor késsel megszúrjuk,már puha.
A tálaláshoz:
brokkolis burgonyakrokett vagy más köret |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2013-11-04 12:07:30, hétfő
|
|
|
Nálunk eddig kevéssé ismert kezelési forma a mikoterápia, vagyis a gombával való gyógyítás.
A természetgyógyászatban a gombákat már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére.
A hagyományos kínai orvostudományban már évezredek óta használják a gyógyerejét, például a shiitake és a reishi gombákat számos betegség megelőzésére és kezelésére célzottan alkalmazzák. Időközben a gyógygombákat a hagyományos kínai orvosláson kívül is felhasználják
természetgyógyászok és orvosok önálló kezelési formaként.
Hogy mindjárt a lényegre térjünk: gyógyászati célból nem szükséges a gyógygombákat nagy mennyiségben fogyasztani. Léteznek ugyanis kiváló minőségű termékek a piacon, amelyeket egész termesztett gombából por alakban kapszulává dolgoznak fel. Vadon nőtt gombákat semmi esetre ne alkalmazzunk, mert a gombák a környezetükben lévő mérgeket szivacsként szívják magukba.
Egy hosszabb időszakon keresztül, amit a természetgyógyász vagy a mikoterapeuta határoz meg, rendszeresen szedni kell a kiválasztott gombakapszulákat.
Méregtelenítés gyógygombával
A krónikus betegségek többnyire abból fakadnak, hogy a szervezet méregtelenítő képessége lecsökken. A szervezet naponta ki van téve toxinoknak és káros anyagoknak, amelyeket a környezetből veszünk fel, hogy aztán lehetőleg ismét teljesen kiválasszuk azokat. A táplálékból magunkhoz veszünk adalékanyagokat, amelyek az élelmiszerek színét, ízét és tartósságát pozitívan befolyásolják. Még mindig alkalmaznak mérgező növényvédő szereket, és a levegőből és talajvízből is kerülnek káros anyagok a gyümölcsbe, gabonába és zöldségbe.
A gyógyszerek, a mesterséges illatanyagok és a vírusok, baktériumok elleni küzdelemben keletkező mérgek megterhelik a szerveket és a szöveteket. A mikoterapeuták kihasználják a gombák azon képességét, hogy a káros anyagokat magukba szívják, és kevésbé káros anyagokká változtatják. Ezért minden gyógygomba alkalmazható általános testi méregtelenítésre. A ,,méregtelenítő központunkra", a májra, különleges hatással van a reishi, amelyet Kínában az ,,örök élet gombájának" neveznek. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkről |
|
|
|
|
|
2013-11-04 12:05:37, hétfő
|
|
|
A hazánkban termő több mint ezer gombaféle közül mintegy 40 mérgező, ebből 5-6 halálosan. Ismerjük fel a veszélyt, és gombát csak megbízható forrásból vásároljunk. Cikkünkben a mérgező gombafajták elfogyasztását követő tüneteket tárgyaljuk.
A gyilkos galóca és fehér változata okozta első tünetek az elfogyasztást követően 8-40 óra múlva jelentkeznek: heves hányás, hasmenés és izomgörcsök, de az igazi veszélyt a máj- és vesekárosító hatása okozza. A májkárosodás jele a sárgaság. Ezenkívül bőr-, nyálkahártya- és bélvérzések is felléphetnek. A halált a májsejtek pusztulása, valamint a vese működésének leállása okozza.
A párducgalóca idegmérge gyorsan hat, elfogyasztás után a tünetek legfeljebb 4 órán belül jelentkeznek: bőrvörösödés, viszketés, szájszárazság, tág pupillák valamint látás zavar. Majd végtagremegés, öntudatzavar, nevetőgörcs, izomrángás, dühöngés. A mérgezés következő szakaszában csökken a vérnyomás, légzési és vérkeringési zavar keletkezik, majd a beteg eszméletét veszti. A vérkeringés zavara halált okozhat, enyhébb mérgezés esetén a tünetek egy nap alatt fokozatosan elmúlnak.
A rozsdás őzlábgomba is galócaszerű mérgezést okoz.
A légyölő galóca többféle idegmérget tartalmaz, ezért általában a 2 óra múlva jelentkező tünetek változatosak. A párducgalóca és a kerti susulyka mérgezési tüneteinek a kombinációi. A mérgezett, öntudatlan mámoros állapotba kerül, vérkeringése és légzése gyengül, az esetleges légzésbénulás halált okoz.
A redős papsapkagomba mérgezési tünete 8 órán belül jelentkezik. Bágyadtság, fejfájás, májtáji fájdalom, csillapíthatatlan hányás, hasmenés következik be. A második nap végén sárgaság jelzi a súlyos májműködés zavart, ez okozza a halált is. A gomba mérge idegrendszeri tüneteket is okoz.
A parlagi tölcsérgomba mérge az idegrendszerre hat, a tünetek 3 órán belül jelentkeznek. Feltűnő az arc kivörösödése, a verejtékezés, a nyálfolyás, émelygés majd hányás hasmenés következik részegségszerű tudatzavarral. A pupillák szűkek és az érverések száma csökken. A tünetek könnyebb mérgezés esetén egy nap alatt elmúlnak.
A kerti susulyka mérge azonos a parlagi tölcsérgombáéval, a tünetek is hasonlóak, de mivel később jelentkeznek így kevésbé veszélyes. Ha a vérkeringési zavar súlyos, tüdővizenyő léphet fel.
A gyors és hatásos elsősegélynyújtás életmentő lehet. A legfontosabb tennivaló a gyomor kiürítése. Eszméletlenség, görcsök és tüdővizenyő esetén a hánytatás tilos! A legfontosabb tudnivaló azonban az, hogy csak megbízható helyen vásárolt, ellenőrzött gombát fogyasszunk. |
|
|
0 komment
, kategória: Jó ha tudod |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2013. November
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
193 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2819
- e Hét: 8509
- e Hónap: 14881
- e Év: 65672
|
|
|