|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2013-11-29 17:00:19, péntek
|
|
|
HOZZÁVALÓK
- 15 dkg darált keksz, 5 dkg porcukor, fél narancs leve, 5 dkg marcipánmassza, 2 tk mascarpone, ízlés szerint amerotto likőr vagy mandulaaroma
Bevonáshoz : - baracklekvár, mandulapehely
- A mandulapelyhet pirítsuk meg és hagyjuk kihűlni.
- A kekszet keverjük össze a porcukorral, reszeljük hozzá a marcipánt és a többi hozzávalóval gyúrjuk össze.
- Ha száraz lenne, adjunk még narancslevet hozzá.
- Formáljunk kb 22 - 25 g -os golyókat, forgassuk meg a lekvárban, majd hempergessük meg a pirított mandulapehelyben. |
|
|
0 komment
, kategória: EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE |
|
|
|
|
|
2013-11-29 16:46:33, péntek
|
|
|
20 dkg megsütött sütőtök-püré
2 tojás
1 csipet só
2 ek cukor
4 ek olvasztott margarin vagy olaj
30 dkg liszt
fél tasak sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna
csipet őrölt szegfűszeg, fahéj
5 dl tej
Összeturmixoljuk a hozzávalókat és egy nagy kanál segítségével olajozott forró serpenyőbe adagoljuk. Aranyszínűre sütjük mindkét felét. Mézzel vagy dzsemmel kínáljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Diétásak |
|
|
|
|
|
2013-11-29 16:30:06, péntek
|
|
|
Hamarosan elkezdhetjük a mézesek sütését.
Nagyon jó receptet hoztam,1 hónapig eláll zárt dobozban.
Mézes puszedli
Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
50 g vaj/margarin,
60 g barna- vagy kristálycukor,
125 g méz, 1 citrom,
250 g finomliszt,
1 tasak (12 g) sütőpor,
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió,
1 tojás,
liszt a formázáshoz.
A díszítéshez és a mázhoz:
100 g mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen,
100 g tortabevonó étcsokoládé,
1-2 kk. cukorgyöngy vagy színes szórócukor
Elkészítése:
A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad .
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük , fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk , cipót formálunk belőle , fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk .
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk , és nem túl közel egymáshoz, a tepsikbe rakosgatjuk.
Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket ,,csupaszon" hagyjuk - a ,,szabáshulladékot" összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni.
Dobozba csomagolva,soronként papírral letakarva ,1 hónapig eláll. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-11-29 16:23:05, péntek
|
|
|
1 hónapig eláll,lassan kezdhetjük a sütést!
Nagyon finom,puha
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: a tésztához:
3 dkg hámozott mogyoró
3 dkg datolya
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 evőkanál mézeskalácsfűszer
2 tojás
12 dkg porcukor
A mázhoz és a díszítéshez:
10 dkg porcukor
fél tojásfehérje
1 evőkanál rum
1 evőkanál mandulacsík
5-6 szem aszalt sárgabarack
Elkészítés:
A mogyorót apróra-darabosra vágjuk.
A datolyát kimagozzuk, egészen apróra felkockázzuk.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel.
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük.
Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és datolyát. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (a légkeverésest 180 °C-ra).
A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk, és pici golyókat formálunk belőle.
Háromszögalakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk - ezek sülés közben majd "összenőnek".
A középső bordamagasságon 15 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket apró kockákra vágjuk.
A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal.
Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk, megdíszítjük a vágott mandulával és sárgabarackkal.
Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk.
Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.
Jó tanács: Őrölt fűszerfélékből magunk is készíthetünk mézeskalácsfűszert: 1 evőkanál keverékhez 1-1 csapott kiskanál fahéj, szegfűszeg, 1-1 késhegynyi szegfűbors, szerecsendió-virág, gyömbér, ánizs és kardamon szükséges. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-11-29 16:17:40, péntek
|
|
|
Hozzávalók
a tésztához 11 dkg porcukor,
7 dkg vaj,
3 tojás,
7 dkg dió,
3 dkg finomliszt,
1 evőkanál finom zsemlemorzsa,
kevés reszelt citromhéj;
a tepsi kikenéséhez
zsír;
a tetejére málna- vagy ribiszkéit,
4-5 tojásfehérje,
14 dkg kristálycukor,
néhány csepp citromlé
Elkészítése
A cukrot a puha vajjal meg a tojások sárgájával habosra keverjük, a darált diót, a lisztet, a zsemlemorzsát, a kemény habbá vert tojásfehérjét beletesszük, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kizsírozott tepsibe öntjük, a sütőben egészen világosra sütjük, majd kivesszük, és pikáns gyümölcsízzel vékonyán megkenjük.
A 4-5 tojásfehérjéből kemény habot verünk, kristálycukorral meg néhány csepp citrommal ízesítjük, a tészta tetejére simítjuk. Tovább sütjük, amíg a tészta át nem sül, és a hab világos sárga nem lett.
Ha úgy látjuk, ha a hab pirulni kezdene, de a tészta még nincs átsülve, papírral takarjuk le a tetejét, úgy süssük tovább.
Vízes késsel, hidegen szeleteljük. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-11-29 11:47:50, péntek
|
|
|
Hozzávalók
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl vodka
1/2 dl rum
Elkészítés
A csokoládélikőrhöz habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni!
A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd
az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk. Ha valaki nem szereti a rumot, akkor helyettesítheti fél dl vodkával. |
|
|
0 komment
, kategória: Alkohol és likör stb... |
|
|
|
|
|
2013-11-29 11:39:42, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta
A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja
A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-11-29 11:36:28, péntek
|
|
|
Orchidea szeletek
Hozzávalók a tésztához:
5 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg darált mák
2 ek liszt
1/2 sütőpor
Krémhez:
5 db tojássárgája
10 dkg cukor
20 dkg Rama
1 csg vanília pudingpor
3 dl tej
A 2. krémhez:
2 dl habtejszín
5 dkg csokoládé
2 ek. cukor
1/2 dl langyos víz+ 1 csapott ek. zselatin
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé + 2 ek. étolaj
10 dkg porcukor
2 ek. 100 %-os narancslé
Elkészítése:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük,majd hozzákeverjük a mákos-lisztes sütőporos keveréket.
20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
Az 1. krémhez a tojássárgákat a cukrokkal,pudingporral,tejjel csomómentesre kikeverjük és sűrűre felfőzzük,majd kihűtjük és hozzákeverjük a kihabosított Ramát.
A 2. krémhez:
A tejszínt a cukorral kemény habbá vejük,a felolvasztott ,kihűtött csokit hozzákeverjük,majd a feloldott zselatint is.
Jól kihabosítjuk.
Összeállítás:
A tésztára kenjük a sárga krémet,majd a csokis habos krémet.
A tortabevonót 2 ek.olajjal felolvasztjuk vízgőz felett,3/4 részével bevonjuk.
Amikor megkötött a csokimáz,a maradék csokival ide-oda csíkokat húzogatunk.
A porcukrot 1 ek. narancsos 100 %-os gyümölcslével kikeverjük,addig keverjük míg a cukor felolvad és ízlés szerint a süti tetejére csurgatjuk vagy habzsákba töltve.
A sárga részekre darálatlan mákot szórtam.
Megjegyzés:
Mindenki a saját fantáziája szerint díszíti.
Edit konyhájából |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2013. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
193 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 709
- e Hét: 9354
- e Hónap: 15726
- e Év: 66517
|
|
|