Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Fűszernövények melyek gyógynövények is egyben
  2016-10-20 23:15:42, csütörtök
 
  Tudta, hogy valamennyi fűszernövényünk egyben értékes gyógynövényünk is?

Tudta, hogy a petrezselyemben több C-vitamin van, mint a citromban? És azt, hogy a metélőhagyma vastartalma nagyon magas? Azt hogy a kakukkfű télen is megtartja lombját, illatát és ízét is? Hogy a zsálya, az izsóp télen is zöldül és ekkor is megőrzi ízét, zamatát? A petrezselyem vízhajtó hatású, de a babhéj tea még erősebb vízhajtó hatással bír. A kerti zsázsa erős antibiotikus hatása mellett igen sok C-vitamint is tartalmaz. Az endivia és a cikória minden epebetegnek ajánlott kis mennyiségben minden nap. Az uborkalé csökkenti a lázat, kiváló enyhe vízhajtó, a kalória tartalma minimális, így fogyókúrákban nélkülözhetetlen.

Ha borecettel meglocsoljuk az uborkát, sokkal könnyebben emészthető, mint nyersen.

Mindenféle retek a máj és epebajok gyógyszere, főleg a besűrűsödött epe okozta bántalmak kezelésére ajánlott. Az epekövességben szenvedők azonban már kerüljék a használatát, mert epegörcsöt provokálhat.

A nyers céklát lereszelve és reszelt zöldalmával keverve (dupla mennyiségű almával) kiváló immunrendszerünket támogató koktélhoz jutunk. A céklalé még jól keverhető sárgarépa lével, és kimerültség, fáradtság esetén minden ,,energia italt" messze felülmúl és roppant egészséges is.

A két rész alma és egy rész reszelt vöröskáposzta szintén kiváló.

A sárgarépa a főzés során nem veszti el A-vitamin tartalmát, sőt, ez a vitamin sokkal jobban hozzáférhető lesz számunkra, mint nyers állapotában.

A céklát soha ne keverjük zöld fűszernövényekkel.

A burgonya főzőlevét soha ne öntsük ki, mert telis tele van vassal, káliummal, mésszel és foszforral.

A spenót A vitamin tartalma kiemelkedő, és vasat is tartalmaz, de koránt sem olyan sokat, mint azt még pár évtizede gondolták.

A hagymafélék a sütés és a párolás során sem vesztik el értékes hatóanyagaikat.

Negyven év felett minden nap egy csésze zöldséglé elfogyasztása erősen ajánlott.

Ugyancsak negyven év feletti férfiaknak ajánlott naponta 3dl paradicsomlé, egy evőkanálnyi tökmagolaj rendszeres fogyasztása is. Ha a paradicsomlébe kerül 3-4 aprított bazsalikom levél, úgy még jobb lesz az íze és a hatása is.

A kisvirágú füzike teából hatvan év feletti férfiaknak napi egy csészényi ajánlott.

A mángold még értékesebb, mint a spenót és az íze is jobb. Kár hogy nem nagyon használjuk ételeinkbe.

Minden kertben nélkülözhetetlen a kapor. Egynyári növény, minden évben újra kell ültetni, de friss kaporral készült kovászos uborkánál, semmi nem jobb a kánikulában. Az uborka levét is meg kell inni.

A citromfű szinte egész évben fogyasztható. Naponta 3-4 frissen tépett levelet célszerű elrágcsálni.

A friss rozmaring ágat a tenyerek közt dörzsölve kiváló illatú és hatású olajat nyerhetünk amit egy két percig célszerű belélegezni.

A lestyán önmagában nem jó ízű, de húslevesben nélkülözhetetlen.

A zöld paradicsom nyersen mérgező, erre figyelmeztetni kell a gyerekeket.

A levendula olaja vetekszik a rozmaring olajával, a tenyéren szétmorzsolni és szagolgatva tisztítja a légutakat. A közhiedelemmel ellentétben a levendula íze egyáltalán nem jó, tele van szaponinokkal ezért szappan ízű. Tehát italba, ételbe csak nagyon kevés kerüljön. A levendula fesztiválokon sokszor megszegik ezt a szabályt, és rémes ízű levendula szörppel kínálgatják a vendégeket.

Az áztatott csipkebogyó tea (egy marék egy liter vízben fél napig áztatva) és kevés citrommal ízesítve a világ egyik legegészségesebb itala. Ne gyűjtsük a csipkebogyót út menti ágakról, mert a kipufogó gázok, ártalmas anyagok lerakódnak rajta. Ez igaz a bodzára is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tanmese
  2016-10-20 22:57:47, csütörtök
 
 



Bölcs példázat, hogy miként reagálj más emberek irigységére, rosszindulatára!

Egy japán kis faluban élt egy idős, bölcs és tapasztalt szamuráj. Egy napon a faluba érkezett egy brutalitásáról, erejéről közismert fiatal harcos, akinek a technikája mások provokálása, feldühítése volt, így azok elvesztve a fejüket, a saját hibájuk miatt mindig kikaptak a fiatal szamurájtól.

Egyik reggel a fiatal harcos szembe került a bölcs öreg szamurájjal. És azonnal akcióba lendült, elkezdte sértegetni harcostársát, köveket dobált feléje, megpróbálta leköpni. Az idős szamuráj azonban mindvégig nyugodt maradt, nem reagált az inzultusokra. Végül a fiatal megunta a dolgot, lefáradt, és odébb állt.

Az esetet a bölcs szamuráj tanítványai is látták, akik nem bírták ki, hogy ne kérdezzék meg:

- Miért nem válaszolt a sértegetésekre, mester? Könnyedén el tudott volna bánni vele...

- Ha valaki ajándékot hoz neked, de nem veszed el tőle, kié marad az ajándék? - kérdezett vissza a bölcs szamuráj.

- Azé marad, aki hozta - érkezett a válasz.

- Így van ez a szitkozódással, a haraggal, az irigységgel is. Ha nem veszed át, az eredeti tulajdonosánál maradnak ezek a negatív érzések - felelte higgadtan a mester.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A 6 legjobb étel cukorbetegeknek
  2016-10-20 09:06:12, csütörtök
 
  Ha valaki hajlamos a kettes típusú diabéteszre, vagy már esetleg beteg is, fokozottan kell figyelnie az étrendjére.

A cukorbetegeknek le kell mondaniuk a cukros üdítőkről, cukorkáról, fánkokról és egyéb finomságokról, mert ezek miatt túl magas lesz a vércukorszintjük, ami hosszú távon károsíthatja a veséket, az idegrendszert, a látást és a szívet is.

Nagyon fontos, hogy a megfelelő ételeket, szénhidrátokat fogyasszák - de pontosan melyek is ezek?

Teljes értékű gabonafélék
Teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények, quinoa, bulgur, zabpehely - ezek a rostdús élelmiszerek megakadályozzák a vércukorszint ingadozását, valamint hosszabb időre lakatnak jól, ráadásul bőven van bennük kálium is.

Lazac
A lazacban található egészséges omega-3 zsírsavak nem csak a szívbetegségek kialakulásának esélyét csökkentik, de a cukorbetegségét és a magas vérnyomásét is. Hetente két alkalommal érdemes fogyasztani, ha nem lazacot, akkor például heringet, vagy makrélát. Ezek kivétel nélkül remek fehérjeforrások is egyben.

Olajos magok
A magokban sok a rost és a magnézium, emellett van bennük fehérje és egészséges zsírok is bőven. Egy kis maréknyi mennyiséget szórjunk a salátánkra, vagy a reggeli zabpelyhünkbe. Ügyeljünk azonban arra, hogy bár finomak és egészségesek, ne együnk belőlük túl sokat, mert a kalóriatartalmuk meglehetősen magas.

Édesburgonya
Sok benne a rost és az A-vitamin, és a hagyományos burgonyával ellentétben nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek remek választás.

Gyömbér
Kutatások szerint a gyömbérfogyasztás szintén segíthet abban, hogy elkerüljük a vércukorszint ingadozását. Arra figyeljünk, hogy amennyiben vérhígítót szedünk, beszéljük meg az orvosunkkal a gyömbérfogyasztást, mert ronthatja az ilyen jellegű gyógyszerek hatását.

Fahéj
Egy kutatás szerint a rendszeres fahéjfogyasztás hatékonyan csökkentheti a vércukorszintet, így érdemes mindennap egy keveset a kávénkba, turmixunkba vagy reggeli zabpelyhünkbe keverni, továbbá sütemények ízesítésére is gyakran lehet használni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7499
  • e Hét: 24166
  • e Hónap: 55652
  • e Év: 260353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.