Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vérbírák és hóhérok
  2008-06-11 21:46:18, szerda
 
   
  Vinczer S. Péter

VÉRBÍRÁK ÉS HÓHÉROK

Sok évvel ezelőtt, kaptam egy köteg régi újságot, amelyek még az átkosból származtak. Közöttük találtam 1989. július 25.-i dátummal a 168 óra Közéleti hetilapot. Kíváncsian lapoztam bele, és meglepetésemre Dr. Vida Ferenccel találtam interjút, "Nagyon sok embert halálra ítéltem, címmel. Talán sokan már nem is tudják, hogy Dr. Vida Ferenc, a hórihorgas csont bőr vérbíró ítélte halálra Nagy Imrét, és társait. Az interjú hosszú, nem kívánom ismételni, csak néhány gondolatot ragadok ki belőle.

A bíró szerint nem volt koncepciós pör. Ítéletét helyesnek tartotta 1989-ben is, és ha per felújítást bíztak volna rá, ismételten is halálos ítéletet hozott volna. Arra hivatkozott, hogy az akkor jogerős törvények alapján ítélkezett, és Nagy Imre államellenes összeesküvés vezetője volt.

Ez a felfogás érdekesnek tűnik, mert végül is 1945 előtt hozott ítéletek is az akkor érvényben lévő törvények alapján lettek kihirdetve. Nem találtam adatokat, hogy mi lett a sorsuk azoknak bíráknak, akik 1945 előtt ítélkeztek. Azt azonban biztosra veszem, hogy nem kaptak kiemelt nyugdíjat. Akiket élve hagytak, és 1945 előtt diplomáztak, 1100 bírát menesztettek a hivatásukból. Nézzük tovább mit találunk Vida Ferenccel kapcsolatban.

"A forradalmat követően az LB bíráinak felét azért tették ki, mert nem voltak hajlandók a megtorlás során ítélkezni, vagy, mert megtagadták a katonai eskü letételét, s ezért hadbíróként, katonai ügyészként sem dolgozhattak tovább. 1958-ban az ügyvédekre járt rá a rúd: minden harmadikat kiebrudalták állásukból." Váljon becsületükre, mélyen kalapot emelek előttük. (GOOGLE. Vérbírák sztahanovistái.)

Megdöbbentő adatokat olvashatunk az említett cikkben. Halálos ítéletek futószalagon - ez volt a kádári hatalom egyik válasza az 1956-os forradalomra.

Az első halálos ítéletet Pinczés István hadbíró főhadnagy hirdette ki, és még aznap végre is hajtották: Soltész Józsefet fegyverrejtegetésért lőtték agyon a miskolci gyalogsági lőtéren.

Csak 1989-ben vált ismertté, hogy a Nagy Imre elleni perben Dr. Vida Ferenc ítélkezett.(1911-1990. november 7., egyes híresztelések szerint öngyilkos lett)
Ezen kívül számtalan hírhedt ítélet fűződik a nevéhez: Déry Tibor és társai, Erdős Péter, Haraszti Sándor és társai, Kardos László és társai, Lőcsei Pál, Mérei Ferenc és társai, Zsámboki Zoltán, és társai, a Corvin közi felkelők fegyveres parancsnoka, Iván Kovács László és társai, a csepeli felkelők Szente Károly és társai.

A vádlottak körében hírhedt Ledényi Ferenc hadbíró 28 jogerős halálos ítéletet hozott, s 26 áldozatát másodfokú eljárásban küldte akasztófa alá. Két személy már az elsőfokú eljárásban kötelet kapott, a Szabad Nép székházát elfoglaló Dudás József, és a Széna tériek parancsnoka Szabó bácsi sorsa végeztetett ekképp be. Nevéhez fűződik még Mecséri József ezredes és társai pere: 11 halálos ítélet másodfokon.

Radó és Molnár nyolc-nyolc felkelőt juttatott bitófára.
Borbély János volt a sztahanovista, 62 embert ítélt halálra másodfokon, hármat elsőfokú eljárásban. Övé, az utolsó '56-os halálbüntetést tartalmazó határozat is: 1961. július 15-én három Baross téri felkelő Kovács Lajos, Hámori István, és Nickelsburg László kivégzését rendelte el.

Tutsek Gusztáv 11 halálos ítélete első fokon a Thököly úti fegyveres felkelők, Futó János és társai perében, amelyet másodfokon Borbély hagyott jóvá. Nehéz feledni
Dr. Vágó Tibor kilenc halálos ítéletét, köztük Mansfeld Péter halálos ítéletét, akit 1959 március 19-én, kilenc nappal a 18. születésnapját követően végeztek ki.
Végzetét az a jogszabály jelentette, amely szerint a vád tárgyává tett cselekmény elkövetőjét, ha a 16. életévét már betöltötte - halálra lehetett ítélni.

Ezzel a kommunisták a megtorlásban felülmúlták az aradi hiénának nevezett Haynaut, aki egy 28 éves huszártisztnek megkegyelmezett, mondván, hogy túl fiatal a halálra!

Vida (akit 1942-ben életfogytiglan tartó fegyházbüntetésre ítélt a Honvédvezérkar Főnökének Bírósága, és '45-ben szabadult.) (sajnos VP.), húsz embert juttatott hóhérkézre.
Nagy Imre és társai perben elkülönített eljárásban a végig tagadó Szilágyi Józsefet 1958 áprilisában, majd Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án végezték ki."

A hatalom nem volt túlságosan bőkezű a hóhéraival. Nem kaptak állami kitüntetéseket, és üdülési beutalókat. Inkább eldugták őket, korai nyugdíjba helyezvén. Azért nem szűkösködtek, amikor egy jó nyugdíj 2,500-3,500 forint között mozgott, ők 5-6,00 forintot kaptak 1962-ben. Ezenkívül tárt karokkal várták őket különböző mellék állásokba.

"Az LB bűntető kollégiumának a vezetője Molnár Lászó "fájdalomdíjként" a Nemzeti Bank házi jogászává avanzsált."

Többen a párt által fenntartott Rózsa Ferenc nevét viselő szeretetotthonban kaptak helyet, Vida is. Ott élte meg Nagy Imre 1989-es újratemetését, és az épp Kádár halála napjára eső rehabilitációs per időszakát. (Állítólag Kádár felvágta az ereit)

Az '56-os fő bírák közül még 1989-ben is jó páran kitartottak.

A párt a bíráknak nem dugta az orra alá, hogy milyen ítéletet hozzanak. Azonban 1957 decemberében hoztak egy párthatározatot "szamárvezetőként": Bűntető politikánk egyes kérdései. "Ennek tételei egyértelművé tették, hogy mikor kell a törvény vas szigorával fellépni, mire számíthat egy "egyszerű ellenforradalmár", egy munkástanács elnök, vagy az aki egy katonai csoport élén harcolt. Amikor kiderült, hogy képtelenség ennyi embert bebörtönözni, mentsvárul kitalálták a "megtévedt dolgozó" fogalmát. Azok tartoztak ide, akikkel szemben kegyet gyakorolhattak. Ezzel az is eldőlt, hogy mely körből került ki az a huszonhatezer ember, akit végül is bebörtönöztek. Kádár házszomszédja egyébként Jáhner-Bakos Mihály volt, aki a Nagy Imre-ügy idején az LB elnöki tisztjét töltötte be. Szerettek együtt sétálgatni a kert végében. A Cserje utcai és a Szemlőhegyi úti telkek kerítése lenne a megmondhatója, miként dőltek el ilyenkor ítéletek, sorsok.
Nagy Imrét június 16-án 5 óra 9 perckor, Gimes Miklóst öt óra 14 perckor, Maléter Pált öt óra 24 perckor végezték ki."

Önkéntelenül is felvetődik bennem a gondolat: a bírák mellet a smasszerok, és a hóhérok hada működött. Ezek kiléte soha sem került napvilágra. Pedig, ha már nem volt szabad ezekkel leszámolni, legalább a megvetést, a leköpködést megérdemelték volna kiemelt nyugdíjuk mellé, hogy ne élhessenek nyugodtan öregségükre.

Bizony sok kommunistának rezgett a gatyája 1989-ben. Akkor örömmel vállalták volna a politikából való kizárást. Hogy ez nem történ meg, vérszemet kaptak, és elszemtelenedtek. Ennek a nyomorát viseli ma az ország. Rágondolni is rossz, hogy a magyarság színe javát végezték ki, és a söpredék maradt hatalmon a mai napig is, kisajátítva az ország vagyonát, tönkre téve az ipart, a kórházakat, és az oktatást.

Valójában ez a legnagyobb veresége '56-nak. Ezekkel összeölelkezni nem lehet, a forradalom még nem ért véget. MUK ? !

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elszemtelenedtek, miniszterelnököt, szamárvezetőként, ellenforradalmár, fájdalomdíjként, megkegyelmezett, párthatározatot, honvédvezérkar, rehabilitációs, gyakorolhattak, meglepetésemre, életfogytiglan, kitüntetéseket, sztahanovistái, halálbüntetést, születésnapját, huszártisztnek, összeölelkezni, kollégiumának, kommunistának, újratemetését, híresztelések, házszomszédja, megmondhatója, megérdemelték, bebörtönöztek, sztahanovista, huszonhatezer, egyértelművé, munkástanács, bebörtönözni, államellenes, decemberében, kapcsolatban, becsületükre, megtorlásban, köteg régi, átkosból származtak, hórihorgas csont, interjú hosszú, bíró szerint, akkor jogerős, felfogás érdekesnek, akkor érvényben, sorsuk azoknak, forradalmat követően, megtorlás során, katonai eskü, ügyvédekre járt, említett cikkben, kádári hatalom, 1956-os forradalomra, Vinczer, Vida Ferenccel, Vida Ferenc, Nagy Imrét, Nagy Imre, Pinczés István, Soltész Józsefet, Déry Tibor, Erdős Péter, Haraszti Sándor, Kardos László, Lőcsei Pál, Mérei Ferenc, Zsámboki Zoltán, Iván Kovács László, Szente Károly, Ledényi Ferenc, Szabad Nép, Dudás József, Mecséri József, Borbély János, Kovács Lajos, Hámori István, Nickelsburg László, Tutsek Gusztáv, Futó János, Vágó Tibor, Mansfeld Péter, Honvédvezérkar Főnökének Bírósága, Szilágyi Józsefet, Maléter Pál, Gimes Miklós, Molnár Lászó, Nemzeti Bank, Rózsa Ferenc, Állítólag Kádár, Jáhner-Bakos Mihály, Nagy Imre-ügy, Gimes Miklóst, Maléter Pált,
toby (#1)   2008-06-12 19:31:31
Ugyanmár , kérem! Ki hallott volna arról, hogy egy forradalom vér nélkül lezajlott volna? Itt a \'89-es "nagy" rendszerszerváltásra gondolok. Bár még akkor nem igazán voltam képben (\'86-ban születtem), de fogadnék is rá, hogy a Kerekasztalnál ülők zárt ajtók mögött, vagy egy kocsmában, vagy egy kellemes du.-i szalonnasütésen, vagy bárhol a nyilvánosság háta mögött előre felosztották az országot (és javait), hasonlóan , mint \'45-ben a postdami konferencián a győztes hatalmak tették Európával.

Szóval szerintem egyáltalán nem kéne hibáztatni azokat, kik behódoltak a rendszernek. (Bááár, ami azt illeti tényleg volt választásuk: ők ölnek, vagy őket ölik meg!!) Miért is a végrehajtókat kéne felelősségre vonni?? Parancsot teljesítettek, ezért fizették őket. A valódi vezérek, kik anno irányították a rendszert (szerintem) mind halott, de az ő jobbkezeik, még mindig élnek, s virulnak. Mi lenne , ha őket tennénk ki a játékból??

Most jut csak eszembe!! :) Azt hiszi, hogy Ön talán jobb, mint a komcsik? Nem azt tetszett írni, hogy "Önkéntelenül is felvetődik bennem a gondolat: a bírák mellet a smasszerok, és a hóhérok hada működött. Ezek kiléte soha sem került napvilágra. Pedig, ha már nem volt szabad ezekkel leszámolni, legalább a megvetést, a leköpködést megérdemelték volna kiemelt nyugdíjuk mellé, hogy ne élhessenek nyugodtan öregségükre." (hátulról harmadik bekezdés) Tehát Ön is (jobb híján) a kisembereken töltené ki a haragját? Kisembereken, kiknek anno sem hatalmuk, most sincs?? Meg, ha tényleg oly sokakat legyilkoltak, akkor nem hiszem, hogy teljesen zavartalanul tudnának aludni, élni nap, mint nap.

Toby
Vinczer S. Péter (#2)   2010-01-11 01:42:09
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Részletes választ írtam Toby úrnak, de én újra nem írom le.
Hatudja keresse ki, semmi hiba nem volt az adataimban.

Köszönettel, Vinczer S. Péter
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nagyi telefonál  Rátalálsz  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szívem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Éretlen vers  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Próbálj meg ...  Szívem  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A kételkedés kezelése  Szép álmokat!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png ház  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyi telefonál  Idő  Sose bánj semmit  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Adakozás  Jó éjszakát  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Elköszönt  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Adakozás  Mindig jusson idő nevetni  képre írva  Png nő  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Próbálj meg ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Idő  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Sokan azt tartják  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fekete István - Akác  Png virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
köteg régi, átkosból származtak, hórihorgas csont, interjú hosszú, bíró szerint, akkor jogerős, felfogás érdekesnek, akkor érvényben, sorsuk azoknak, forradalmat követően, megtorlás során, katonai eskü, ügyvédekre járt, említett cikkben, kádári hatalom, 1956-os forradalomra, első halálos, miskolci gyalogsági, csepeli felkelők, vádlottak körében, elsőfokú eljárásban, megtorlásban felülmúlták, aradi hiénának, végig tagadó, vezetője Molnár, párt által, munkástanács elnök, katonai csoport, kert végében, bírák mellet, hóhérok hada, leköpködést megérdemelték, gatyája 1989-ben, politikából való, nyomorát viseli, magyarság színe, söpredék maradt, ország vagyonát, legnagyobb veresége, elszemtelenedtek, miniszterelnököt, szamárvezetőként, ellenforradalmár, fájdalomdíjként, megkegyelmezett, párthatározatot, honvédvezérkar, rehabilitációs, gyakorolhattak, meglepetésemre, életfogytiglan, kitüntetéseket, sztahanovistái, halálbüntetést, születésnapját, huszártisztnek, összeölelkezni, kollégiumának, kommunistának, újratemetését, híresztelések, házszomszédja, megmondhatója, megérdemelték, bebörtönöztek, sztahanovista, huszonhatezer, egyértelművé, munkástanács, bebörtönözni, államellenes, decemberében, kapcsolatban, becsületükre, megtorlásban, elkülönített, kiebrudalták, önkéntelenül, hivatásukból, forradalomra, dolgozhattak, futószalagon, menesztettek, összeesküvés, szűkösködtek, végeztetett, leköpködést, parancsnoka, nickelsburg, megtagadták, szemlőhegyi, megdöbbentő, áprilisában, forradalmat, képtelenség, kommunisták, hivatkozott, kisajátítva, öregségükre, diplomáztak, olvashatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 629
  • e Hét: 4157
  • e Hónap: 12761
  • e Év: 48702
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.