Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újra aranyozták?!!
  2008-07-20 15:05:29, vasárnap
 
   
  Szoborkertbe az 1956-os emlékoszlopokkal!
Tóth-Szenesi Attila - tszenesi@mail.index..huhttp://index.hu/politika/belfold/szu080711/
| INDEX 2008. 07. 20., 11:05 |



Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956. októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért. Ilyen és ehhez hasonló emlékoszlopokon köszönik meg a magyarok a szovjeteknek az 1956-os beavatkozást. A feliratokat frissen aranyozták. Az oszlopok alatt szovjet katonák nem nyugszanak, mégis kérdéses, hogy Magyarország kezdeményezheti-e eltávolításukat.





Az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak, a felkelést leverő szovjet katonákat hősöknek nevező emlékoszlopok vannak a mai napig a Fiumei úti szovjet katonai temetőben.

Az emlékoszlopok alatt katonák nem nyugszanak, és azokat még csak nem is a Szovjetunió állíttatta, hanem a forradalom leverése utáni években magyar vállalatok, intézmények.

Az emlékoszlopok történetéről sokat nem lehet tudni, de szinte biztos, hogy felsőbb politikai megrendelésre készültek a köszönetnyilvánító feliratok.

A Minőségi Nőiruha Üzem, a Minőségi Fehérnemű Üzem és a Minőségi Gyermekruha Üzem dolgozói például az alábbi szöveget vésették az oszlopra: "Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956. októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért".

Vagy egy másik példa: az Egyesült Izzó, a Chinoin és a Magyar Pamutipar dolgozói a "Hálás megemlékezésül az ellenforradalom ellen vívott harcban a néphatalom és a szocializmus védelmében elesett szovjet hősöknek"-feliratot vésették rá.

Az oszlopokat különben szépen karbantartják, a szövegüket frissen aranyozták.

Ha komolyan vesszük a rendszerváltást, akkor felmerül a kérdés: mit keresnek még mindig itt ezek az oszlopok, amik nem a valódi hála, sokkal inkább a Kádár-kori kiszolgáltatottság emlékművei? És így sokkal inkább a Szoborparkban, mint a Fiumei úti temetőben lenne a helyük.

Már az is kérdéses, hogy az orosz és a magyar állam 1995-ben kötött hadisíregyezménye kitér-e az 1956-os forradalomra vagy sem. A megállapodás kihirdetéséről szóló 104/1996. (VII. 16.) kormányrendelet az időhatárokat ugyanis úgy fogalmazza meg, hogy "az I. és II. világháborúban, valamint a háborút követő időszakban elestek, vagy meghaltak...".

Ennek az egyezménynek köszönheti fennmaradását a Szabadság téri szovjet emlékmű éppen úgy, mint a doni magyar emlékmű, csakhogy ezek második világháborús emlékművek.

A Honvédelmi Minisztérium értelmezése szerint a forradalomról nem szól megállapodás, arra nézve a Genfi egyezmények az irányadók, e szerint kell megadni a tiszteletet az egykori ellenséges országban nyugvó katonáknak.

A Genfi egyezmények azonban arra már nem térnek ki, hogy mi legyen a sorsuk azoknak az emlékműveknek, amelyet elvileg a legyőzött ország vállalatai és intézményei állítanak felsőbb nyomásra, az agresszor dicsőségére.

A Honvédelmi Minisztérium szerint az orosz értelmezés az irányadó arra, hogy mi legyen az emlékoszlopokkal.

Az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségén hosszas telefonálás után jutottunk el odáig, hogy a kérdéseinket egyáltalán írásban feltehettük, de választ a mai napig nem kaptunk rájuk.

Orosz forrásaink szerint leginkább az ötvenedik évforduló környékén lehetett viszonylag többet hallani az "1956-os eseményekről". Az alapvető hozzáállás szerint a szovjet beavatkozás szükségszerű volt, és magyar kérésre történt, hogy egy sokkal nagyobb vérontást előzzenek meg. Jellemző vélemény az is, hogy a Horthy-rendszer, illetve a magyar fasizmus restaurációs kísérletét akadályozták meg. Az általános és a középiskolai tankönyvekben, a korszak más eseményeihez hasonlóan, nem említik meg az 1956-os forradalmat.

Két orosz és egy szovjet elnök-pártfőtitkár is beszélt Budapesten 1956-ról.

Borisz Jelcin 1992-es látogatásán úgy fogalmazott, hogy "keserű az a tudat, hogy a Kreml vezetőinek parancsára orosz katonákat is belerángattak a tragikus eseményekbe", és bocsánatot kért az 1956-os beavatkozásért. (Jellemző, hogy közvetlenül a Szovjetunió felbomlása után az orosz vezetők messze nem érezték annyira új országuk történelmének a szovjet történelmet, mint Vlagyimir Putyin idején.)

Putyin 2006-os budapesti útján azt mondta: "Oroszország megérti és átérzi 1956 erkölcsi vonatkozásait, ugyanakkor a Magyarországgal való kapcsolatokban szeretnénk a jövőre gondolni". Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a mai, modern Oroszország nem tartozik felelősséggel az 1956-os történésekért.

Az orosz átlagemberek véleményét alighanem Mihail Gorbacsov fejezte ki legjobban, aki Horn Gyula 75. születésnapján, 2007 nyarán a Szovjetunió beavatkozását törvényszerűnek nevezte.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: emlékoszlopokkal, törvényszerűnek, kezdeményezheti, eltávolításukat, magyarországgal, ellenforradalom, emlékoszlopokon, rendszerváltást, kormányrendelet, beavatkozásért, megemlékezésül, kapcsolatokban, világháborúban, nagykövetségén, születésnapján, kihirdetéséről, emlékoszlopok, belerángattak, történelmének, karbantartják, szoborparkban, beavatkozását, fennmaradását, megrendelésre, emlékműveknek, szabadságáért, vonatkozásait, felelősséggel, történésekért, tankönyvekben, forradalomról, forradalomra, restaurációs, megállapodás, világháborús, akadályozták, 1956-os emlékoszlopokkal, szovjet hősöknek, 1956-os beavatkozást, feliratokat frissen, oszlopok alatt, 1956-os forradalmat, felkelést leverő, emlékoszlopok alatt, forradalom leverése, emlékoszlopok történetéről, alábbi szöveget, másik példa, ellenforradalom ellen, szocializmus védelmében, oszlopokat különben, szövegüket frissen, Tóth-Szenesi Attila, Minőségi Nőiruha Üzem, Minőségi Fehérnemű Üzem, Minőségi Gyermekruha Üzem, Egyesült Izzó, Magyar Pamutipar, Honvédelmi Minisztérium, Oroszországi Föderáció, Borisz Jelcin, Vlagyimir Putyin, Mihail Gorbacsov, Horn Gyula,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Idézetek a barátságról  Április 22. a Föld napja,  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Minden gyerek jó.  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Paul David Tripp Április 24  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Maradék idő  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Az Európai Unió is foglalkozik...  Pillangó  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Pillangó  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Szent György nap  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Bizonyos kulturális szint nélk...  Gábor Dénes gondolata  György napra  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  William Shakespeare idézet  Palóc Grand Canyon  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Ébredj  Paul David Tripp Április 24  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjt  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
1956-os emlékoszlopokkal, szovjet hősöknek, 1956-os beavatkozást, feliratokat frissen, oszlopok alatt, 1956-os forradalmat, felkelést leverő, emlékoszlopok alatt, forradalom leverése, emlékoszlopok történetéről, alábbi szöveget, másik példa, ellenforradalom ellen, szocializmus védelmében, oszlopokat különben, szövegüket frissen, valódi hála, magyar állam, 1956-os forradalomra, megállapodás kihirdetéséről, időhatárokat ugyanis, háborút követő, egyezménynek köszönheti, doni magyar, egykori ellenséges, sorsuk azoknak, legyőzött ország, agresszor dicsőségére, orosz értelmezés, irányadó arra, kérdéseinket egyáltalán, ötvenedik évforduló, alapvető hozzáállás, szovjet beavatkozás, sokkal nagyobb, magyar fasizmus, középiskolai tankönyvekben, tragikus eseményekbe, 1956-os beavatkozásért, orosz vezetők, szovjet történelmet, jövőre gondolni, orosz elnök, 1956-os történésekért, orosz átlagemberek, emlékoszlopokkal, törvényszerűnek, kezdeményezheti, eltávolításukat, magyarországgal, ellenforradalom, emlékoszlopokon, rendszerváltást, kormányrendelet, beavatkozásért, megemlékezésül, kapcsolatokban, világháborúban, nagykövetségén, születésnapján, kihirdetéséről, emlékoszlopok, belerángattak, történelmének, karbantartják, szoborparkban, beavatkozását, fennmaradását, megrendelésre, emlékműveknek, szabadságáért, vonatkozásait, felelősséggel, történésekért, tankönyvekben, forradalomról, forradalomra, restaurációs, megállapodás, világháborús, akadályozták, szoborkertbe, magyarország, átlagemberek, oroszországi, középiskolai, minisztérium, szükségszerű, történetéről, szovjeteknek, eseményekről, kérdéseinket, pártfőtitkár, eseményeihez, beavatkozást, szocializmus, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1613
  • e Hét: 7121
  • e Hónap: 15725
  • e Év: 51666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.