Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Önéletrajzom
  2008-07-25 17:35:02, péntek
 
   
  (részlet)


Ismét föltámadt bennem a reménykedés érzése. Talán még sincs minden elveszve! Talán még nem halt ki mindenkiből a nemzeti érzés! Talán vannak még olyan emberek akik képesek egyfajta egészséges magyar érdeket fölvállalni anélkül, hogy az összes, előzőleg elkövetett tévedésre, hibára bűnbakot keresve kirekesztősdibe torkolló politikát folyatassanak!
Elindultam a környező utcákban a kopogtató cédulákkal és bizony meglepett az a fölháborodás, ahogy fogadtak! Csak úgy emlegették az általam képviselt politikust, mint "árulót", aki elárulta a népet, mert: "neki mindig csak a hatalom volt a fontos! A hatalomért mindenféle pozíciókat elvállalt..." Volt aki "gondolkodás nélkül lelőtte volna, mint egy kutyát"!

Mit tetszik gondolni, mit csináltam ezek után? Sírdogáltam egy sort és föladtam?

Hát nem! Most éreztem csak igazán a szükségét a harcnak!

Most, amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy még azok is csalódottan élték meg a rendszerváltozás nevezetű változást, akik szívből kívánták! És ezek az emberek minden rosszat annak a "nyakába varrták", aki a legvétlenebb volt benne! Ismét és ismét a magyar átok: a rossz önmeghatározás, a siránkozás, a széthúzás, a helyzet illuzórikus- a múlt nosztalgikus megítélése és az ügyeletes "bűnbak" hibáztatása mindenért!
Valóságos kampányt szerveztem az NDSZ körzeti jelöltjének. Egy mosóporos dobozt körbetapétáztam az NDSZ szórólapjaival, plakátjaival.
Fénymásoltam, színeztem, gépeltem a saját - a családtól, gyerekeimtől megvont - költségen, majd kiálltam a legközelebbi lakótelepi térre a dobozzal és a képviselőjelölttel. Egy héten keresztül, minden nap 16 és 18 óra között ilyetén közszemlére tettem magam, hitvallásom és egyetlen-egy kopogtató cédulát sem tudtunk begyűjteni!
A kudarctól nem tudtam aludni. Mint egy megszállott, leültem a szövegszerkesztő mellé és írtam, írtam. Éreztem, hogy S.O.S. végérvényesen megbukik a rendszerváltozás és vele minden nemzeti párt és hazafias erő!!!
A "nép" nemcsak "sírt", de úgy érezte, hogy "a fürdővízzel együtt kiöntötték őt is". Félő volt, hogy - az évtizedek óta a nép, a "munkásosztály" érdekeivel tetszelgő bürokratikus hatalom képviselői "meglovagolják ezt az össznépi elkeseredést", presztízsvesztést és megnyerve a választásokat, "elsikkasztják" mindazt, amit a rendszerváltozás négy éve alatt eredményként elértek a nemzeti érdeket képviselő politikai erők!

Tudtam, hogy minél jobban bizonygatják az új politikusok, hogy ők milyen jól tudnak kampányolni és mennyire el tudják sajátítani az amerikai módit, annál ellenszenvesebbek a "magyar nép" szemében! Erről az egész választási csinnadrattáról eszembe jutott a francia forradalom előtti királynéi kijelentés arra, hogy: "éhezik a nép, mert nincs számára kenyér", "egyen akkor kalácsot!" kijelentése. Előre tudtam, hogy azok győznek, akik úgy tesznek, mintha elhinnék, hogy mennyire szegény az a bizonyos magyar nép! És azt is tudtam, hogy majd zokszó nélkül el kell tűrni az "új-szocialistáktól", hogy valóban olyan szegénnyé teszik őket, amilyen szegénynek mutatkoznak!

És azt is tudtam, hogy az a bizonyos "magyar nép" tőlük el fogja tűrni még ezt is, mert "a saját kutyája kölykének" azt is elnézik, amit a "más kutyája kölykének" nem!!!

Sajnos minden úgy történt, ahogy azt előre megsejtettem! Ismét ki kellett dolgoznom önmagam és családom számára egy túlélési stratégiát.
Úgy látszik semmi sincs véletlenül, mert a helyhatósági választásokon megkeresett egy régi ismerősöm, volt iskolatársnőm a Török Flóris utcaiból, mint "független jelölt", és egy hosszas beszélgetés után konstatáltuk, hogy még nem veszett ki mindenkiből a nemzeti érzés!
Sőt! Amikor elővettem a szekrényben őrzött írásaimat, nem győzött csodálkozni. Egyenesen föl volt háborodva azon a "csendes hallgatáson, amellyel ennyi tudás birtokában beértem"!
- "Akinek ilyen gondolatai vannak, azt meg kell mutatni, el kell az emberekhez juttatni!"
Férjem is jelen volt ezen a beszélgetésen és nagyon büszke volt rám.

Ettől a naptól kezdve elindultam az "aktív politizálás útján". Miből állt ez? Érvényesülésből, állandó közszereplésből? Ó, nem! Tolhattam, húzhattam a szekerét az önjelölt képviselőjelöltnek. Minden fáradozás ellenére nem került be az önkormányzat képviselői közé.
Az újjáalakult helyi KDNP-nek lett - az akkor már egyáltalán nem független -elnöke. Megválasztották a vezetőséget is, amikor már beléptetett engem is. Ugyanis "szükség volt egy megbízhatóan jól jegyzőkönyvezőre, aki bármikor elérhető" és gépel. adminisztrál, fénymásol, amikor csak az illető pártelnöknő jónak látta.

A helyi szervezet korábbi tagjai és az új vezetőség egyáltalán nem nézte jó szemmel az új és ennek ellenére "túlságosan futtatott" tagot, vagyis engem. Közben az írásaimról "kiderült, hogy nem elég publikusak" és mindig új, megrendelt témákon kellett dolgozni. Ha egyszer is nemet mondtam, a revans nem maradt el... Lassan rá kellett jönnöm, hogy az egész "politizálás" arra aspirált, hogy a "szocializmusban" egzisztenciát teremtő középréteget átnevelve szponzort csináljanak belőlük. Csakhogy az én családom látszategzisztenciája (a jelzálogkölcsönnel megterhelt ház) erre nem volt alkalmas. Köztudott volt apám kulák származása, sőt, mint elsőszülött fiúgyerek a vitézi címmel adományozott föld egyedüli örökjoga is őt illette volna, ha 1952-ben, amikor a gyárban kinevezték művezetőnek, nem mond le mindenről a testvérei javára! 1993-ban úgy kárpótoltatta magát a nagyobb család, hogy apámnak és két gyerekének semmi, de semmi nem jutott. Nagybátyám - apám baptista lelkipásztor öccse - (imaház méretű) templomot építtetett Kunszentmiklóson a vitézi földekért járó kárpótlásból, meg némi adományból... Mint hívő ember, képtelen voltam tiltakozni.
Egyébként is megszoktam az elmúlt évtizedekben, hogy csakis magamra és férjemre számíthatok. Tengernyi családi probléma, megélhetési gondok, bajok közepette zajlott a család élete.

A pártelnöknőhöz fel sem értek iskolai- és anyapedagógiai gondjaim. Azzal a megjegyzéssel hárította el még a témafelvetést is, hogy: "Távol állnak tőlem az ilyen szüfrazsett problémák!"
Minden taggyűlés a pártelnöknő pozíciójának megerősítését szolgálta.

Minden alkalommal valamilyen országos hírű és rangú (de legalább fővárosi érdekeltségű és ismertségű) pártvezető-személyiséget hívott meg előadónak és az egy párti politikai diktatúrától csak abban tértek el ezek a "kirakat taggyűlések", hogy állófogadással zárultak.
Hiába mondtam, hogy:
- "Míg mi a svédasztal mellett esszük az "ingyen kaját" és l'art pour l'art csevegve politizálunk, csak úgy saját örömünkre, odakint a nép mit sem sejtve régi-új politikusainak praktikáitól szenvedve "rendszert vált". Úgy, hogy elvárjuk tőle, minden eszköz (tudás, termelőeszköz, induló tőke, valódi kárpótlás) nélkül meg tudjon felelni az új viszonyoknak, követelményeknek! Úgy, hogy közben lenézzük, megvetjük őket, őket az un munkásokat, kétkezi dolgozókat, mintha nem lett volna kötelező a kollektivizálás és proletarizálódás!"

Bóna Mária ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltozás, szövegszerkesztő, proletarizálódás, jegyzőkönyvezőre, követelményeknek, kunszentmiklóson, kirekesztősdibe, körbetapétáztam, szocializmusban, megválasztották, csinnadrattáról, közszereplésből, érvényesülésből, kollektivizálás, szocialistáktól, pártelnöknőhöz, állófogadással, politikusainak, anyapedagógiai, önmeghatározás, szórólapjaival, egzisztenciát, megjegyzéssel, végérvényesen, folyatassanak, munkásosztály, személyiséget, iskolatársnőm, megerősítését, témafelvetést, beszélgetésen, meglovagolják, választásokat, választásokon, nyilvánvalóvá, termelőeszköz, reménykedés érzése, nemzeti érzés, környező utcákban, kopogtató cédulákkal, általam képviselt, hatalom volt, hatalomért mindenféle, rendszerváltozás nevezetű, emberek minden, legvétlenebb volt, magyar átok, rossz önmeghatározás, helyzet illuzórikus-, múlt nosztalgikus, mosóporos dobozt, legközelebbi lakótelepi, Török Flóris, Bóna Mária,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radikális szeretet  A jó emberek mindig szépek mar...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Paul David Tripp Április 20  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Akik bántanak téged  Akarat  Szép napot kívánok  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png virág  Nem számIt  Lóhere  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép álmokat!  Png cica  Ágai Ágnes – Csendélet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mi lenne ha  Mindig jusson idő nevetni  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ágai Ágnes – Csendélet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 19  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Próbálj meg ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó éjszakát  Akarat  Gonosz démon-álarc  Alázat  Png virág  Facebookon kaptam  Akarat  Fehér virág  Mindig jusson idő nevetni  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Még csak most kezdődik a nap  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png telefon  Png lepke  Mai harmónia kártyám  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fehér virág 
Bejegyzés Címkék
reménykedés érzése, nemzeti érzés, környező utcákban, kopogtató cédulákkal, általam képviselt, hatalom volt, hatalomért mindenféle, rendszerváltozás nevezetű, emberek minden, legvétlenebb volt, magyar átok, rossz önmeghatározás, helyzet illuzórikus-, múlt nosztalgikus, mosóporos dobozt, legközelebbi lakótelepi, héten keresztül, szövegszerkesztő mellé, fürdővízzel együtt, össznépi elkeseredést, rendszerváltozás négy, nemzeti érdeket, amerikai módit, egész választási, francia forradalom, saját kutyája, túlélési stratégiát, helyhatósági választásokon, régi ismerősöm, hosszas beszélgetés, szekrényben őrzött, emberekhez juttatni, naptól kezdve, önkormányzat képviselői, újjáalakult helyi, illető pártelnöknő, helyi szervezet, vitézi címmel, gyárban kinevezték, testvérei javára, nagyobb család, vitézi földekért, elmúlt évtizedekben, család élete, megjegyzéssel hárította, ilyen szüfrazsett, pártelnöknő pozíciójának, svédasztal mellett, rendszerváltozás, szövegszerkesztő, proletarizálódás, jegyzőkönyvezőre, követelményeknek, kunszentmiklóson, kirekesztősdibe, körbetapétáztam, szocializmusban, megválasztották, csinnadrattáról, közszereplésből, érvényesülésből, kollektivizálás, szocialistáktól, pártelnöknőhöz, állófogadással, politikusainak, anyapedagógiai, önmeghatározás, szórólapjaival, egzisztenciát, megjegyzéssel, végérvényesen, folyatassanak, munkásosztály, személyiséget, iskolatársnőm, megerősítését, témafelvetést, beszélgetésen, meglovagolják, választásokat, választásokon, nyilvánvalóvá, termelőeszköz, kárpótoltatta, elsikkasztják, elkeseredést, fölháborodás, adminisztrál, helyhatósági, önkormányzat, viszonyoknak, legközelebbi, politizálunk, fénymásoltam, lelkipásztor, praktikáitól, érdekeltségű, megsejtettem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 6170
  • e Hónap: 14774
  • e Év: 50715
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.