Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Füvesembernek ELISMERÉS !
  2011-10-30 19:23:01, vasárnap
 
   
  Tudományos elismerés a bükki füvesembernek
Kell egy plusz, hogy lásson is az ember, ne csak nézzen - ez a bükki füvesember ars poeticája.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szenátusa tiszteletbeli főiskolai tanári címet adományozott a bükki füvesemberként ismert Szabó Györgynek - járta körbe a hír az országot szeptemberben. Gyuri bácsi - mert mindenki "csak" így emlegeti - ennek kapcsán beszélt ars poeticájáról, nézeteiről, a gyógynövényekről és az ezen a területen megszerzett tapasztalatairól az MTI-Pressnek.


Régi ismerősként kezdtem a beszélgetést Gyuri bácsival: az aktualitást az adta, hogy a felsőoktatási intézmény szenátusa a több mint hét évtizedes, nagyra becsült munkáját ismerte el a tiszteletbeli főiskolai tanári cím adományozásával. Az ismeretségünk pedig jó pár évre visszavezethető, hiszen a bükki gyógyteák - már nem is emlékszem rá, mikor - "beköltöztek" a konyhaszekrényem polcaira.


A füvesember - mint bevallotta - nagy örömmel fogadta a főiskolai tanári cím hírét. Úgy fogalmazott, hogy ez azt jelenti: megbecsülik a munkáját. Előzményként említette, hogy idén nyáron az intézmény gyógynövény- és fűszernövény-termesztő felsőfokú szakképzési és kertészmérnöki szakos hallgatói - az ő irányításával - gyakorlaton vettek részt Bükkszentkereszten.

- Gondoltam, lesz ennek valamiféle utóélete, folytatása, de elsőként mindösszesen szerződésre vagy valami hasonlóra számítottam, amely például a gyógynövények szedése, gyűjtése, feldolgozása, szárítása kapcsán folytatódik. Az, hogy ilyen nagy megtiszteltetésben részesített a főiskola, meglepetés volt - fűzte hozzá.

Változás indult meg a természetgyógyászatban

Szabó György - 1928-ban született, 83 éves múlt - családjában nagyszülőről unokára száll(t) a népi gyógyítás tudománya. A gyógynövényes gyógyítás tudományát hatéves korában kezdte elsajátítani a javasasszony nagymama útmutatásával, aki keresett "valakit", akinek átadhatja a természetről, a gyógynövényekről, a gyógyítás mikéntjéről szerzett ismereteit. Nyolc évig tanította - 1942-ig - az akkor még gyerekkorú, leendő népi gyógyászt: azért választotta őt, "mert sokat szökött el otthonról" az erdőbe, a Miskolc-széli, Forrás-völgyi szülői házból.

A felhalmozott tudást két könyvben adta közre. 2004-ben jelent meg a Javasasszony unokája című kötete, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének népi orvoslási kutatások bibliográfiája is jegyez. A nagysikerű könyv folytatásaként jelent meg A bükki füvesember gyógynövényei című munka 2008-ban, amelyet lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával közösen írt.

- (...) És hogy mi kell ehhez a munkához? - tette fel önmagának is a kérdést a gyógynövények tudora. - A természet szeretete, de kell egy plusz, hogy lásson is az ember, ne csak nézzen, azaz vegye észre a dolgokat. Ez a képesség is kell hozzá.

Mint mondta, nehéz lenne számszerűsíteni, hány embert gyógyított már. Nagyon sokan keresték fel nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is. 1991-92-ben kezdte el ezt a fajta tevékenységet, a cukorbetegség elleni teájuk például Ausztráliától Brazílián át, Svédországtól Afrikáig ismert. Kórházak hívják előadást tartani, illetve az ÁNTSZ ( Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálata) szakhatóság is számos alkalommal invitálta rendezvényekre. Szerinte ez is jól mutatja, hogy változás indult meg a világon a természetgyógyászat, a gyógynövények tekintetében.

Közlése szerint évente csaknem száz előadást tart határon innen és túl. A Károly Róbert Főiskolán szeptember végén kezdődött egy sorozat, ennek részeként szólt a gyógynövényeiről - a cukorbetegség, az emésztőrendszer, a bőrbetegségek, illetve az allergia okozta panaszokról, gyógyításukról. Október 7-én szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek, ízületi bántalmak témakörben hallhatták legutóbb, november 11-én pedig az Immun- és idegrendszeri betegségek, babavárás címmel tart előadást.

Bugás macskamenta

Kitért arra is, hogy helyesnek tartja a gyógynövényekkel, természetes gyógymódokkal foglalkozók ellenőrzését, álláspontja szerint ugyanis ez magától értetődik, hiszen így csak a minőség kaphat helyet a területen.

Mint aláhúzta, a rohanó, modern világban egyre népszerűbbek a természetes gyógymódok, egyre többen keresnek benne megoldást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1979-ben feloldotta a népi gyógyítás hátrányos megkülönböztetését, és 2008-ban a pekingi nyilatkozatban határozatban kérte fel a kormányokat, tudósokat, orvosokat, hogy támogassák ezt a kezdeményezést, ismerjék meg, mérjék fel, hogy mit tud ez az évszázados, apáról fiúra, nagyszülőről unokára szálló ismeretanyag.

Beszélt arról is, hogy nehéz meghatározni kedvenc gyógynövényét, ha "egyáltalán lehet ilyet mondani". Mégis van egy, amely különösen kedves a számára: a mentafélék kevésbé ismert fajtájához tartozó bugás macskamenta, amelyet a népgyógyászat régóta használ. Latin neve - nepeta pannonica - is elárulja, hogy hazánkban őshonos növényről van szó - ezért is áll a szívéhez közel, hisz itt törzskönyvezték. Furcsa nevét onnan kapta, hogy a levélből kiszabaduló illatanyag rendkívüli mértékben vonzza a macskákat.

- A magyar néphit azt tartja, hogy táltosaink itala volt a bugás macskamenta - jegyezte meg. - Erdélyben elsősorban nyugtató hatását ismerik, Szlovákiában pedig emésztésjavításra alkalmazzák. Egyébként, mint a mentafélék általában, ez is elsősorban fertőtlenítésre és megfázásos betegségek gyógyítására használható, de kiválóan alkalmazható influenzás megbetegedésekre és azok megelőzésére is. Nálunk a Bükk-hegységben egész mezőket borít be a macskamenta. Mivel máshol az országban nem is gyűjtik, ha keresik, csak hozzánk fordulnak. A tiszta, vegyszermentes környezetben gyűjtött, az átlagosnál bizonyítottan magasabb hatóanyagú gyógynövényekkel egészen biztosan elkerülhetik az idei télen a náthát.

Körbevesznek az erdők

Külön szóba hozta a bükki gyógynövények magas hatóanyag-tartalmának jelentőségét. Szerinte nem mindegy, hogy hol szedik a "teának valót".

- Bükkszentkereszt azon helyek egyike, ahol megtalálhatjuk a természet különleges energiáját sugárzó sziklát, az úgynevezett Boldogasszony követ, de a hely rendkívüliségét bizonyítja, hogy a Bükkben négy pálos szerzetesi rom is található. A pálosok mindig a Szent György-vonalra építették kolostoraikat, és már ők felfedezték, hogy van a környéken egyfajta energia, amely benne van a növényekben is - mesélte.

Magyarázata szerint természetesen nem elhanyagolható szempont a termőtalaj, a klíma, a napsütéses órák száma sem. A Bükkben szedett gyógynövények bevizsgálása során kiderült, hogy harminc százalékkal több a hatóanyag-tartalmuk az "átlagosnál", tisztaságuk pedig ötven százalékkal nagyobb. - Körbevesznek az erdők, itt mindig tiszta a levegő, hatszáz méterrel magasabban vagyunk, és 256 órával többet süt a nap, mint máshol. Ez a titka - fűzte hozzá.

Terveiről elmondta, hogy lányával, unokájával dolgozik együtt egy társaságban, azt szeretné fejleszteni, hogy minél több embernek át tudja adni a birtokában lévő tudást, tapasztalatot. A szándéka az, hogy a "füvei" európai szintű engedélyekkel rendelkezzenek, elsősorban azért, hogy a határon túli magyar lakta területekre is elvihesse azokat.

Szabó György - a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola főiskolai tanári cím mellett - 2007-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Alkotói Díjában részesült, tavaly pedig lakóhelye, Bükkszentkereszt önkormányzata díszpolgári címmel tüntette ki.

Teáiról nemcsak személyesen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bükki faluban, hanem az interneten is tájékozódhatnak az érdeklődök a gyorgytea.hu-n.

Forrás:Weborvos
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: bükkszentkereszt, gyógynövényekről, gyógynövényekkel, gyógynövényeiről, tapasztalatairól, konyhaszekrényem, megbetegedésekre, törzskönyvezték, magyarországról, számszerűsíteni, tájékozódhatnak, adományozásával, emésztőrendszer, fertőtlenítésre, visszavezethető, rendkívüliségét, népegészségügyi, vegyszermentes, nyilatkozatban, füvesemberként, kezdeményezést, rendelkezzenek, bibliográfiája, világszervezet, megtalálhatjuk, folytatásaként, kertészmérnöki, gyógyításukról, elhanyagolható, rendezvényekre, ismeretségünk, önkormányzata, gyógymódokkal, gyógynövények, idegrendszeri, cukorbetegség, bükki füvesembernek, bükki füvesember, gyöngyösi Károly, bükki füvesemberként, országot szeptemberben, területen megszerzett, beszélgetést Gyuri, felsőoktatási intézmény, több mint, tiszteletbeli főiskolai, ismeretségünk pedig, bükki gyógyteák, konyhaszekrényem polcaira, főiskolai tanári, intézmény gyógynövény-, gyógynövények szedése, Füvesembernek ELISMERÉS, Károly Róbert Főiskola, Szabó Györgynek, Szabó György, Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének, Lopes-Szabó Zsuzsával, Ausztráliától Brazílián, Svédországtól Afrikáig, Állami Népegészségügyi, Tisztiorvosi Szolgálata, Károly Róbert Főiskolán, Egészségügyi Világszervezet, Szent György-vonalra, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Alkotói Díjában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Kaffka_Margit  Png kutya  Még csak most kezdődik a nap  A sors  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Paul David Tripp Április 21  A sors  Png kislány  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hiányzik  Akarat  Szép estét  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Reggel van  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Szép napot kívánok  Sokan azt tartják  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png telefon  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Bounty krémes  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Soha ne kedvezz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Szívem tiéd  Szép álmokat!  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png nő  Bounty krémes  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A kételkedés kezelése  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szabolcska Mihály – Ákác...  A boldog családok mind hasonló...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png lepke  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png nő  Egy maradéktalanul uralt világ  A televizió nem a kultúrát kép...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sose bánj semmit  Png lepke  Albert Einsteinről  Mai harmónia kártyám  Reménység és erő Krisztustól e...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
bükki füvesembernek, bükki füvesember, gyöngyösi Károly, bükki füvesemberként, országot szeptemberben, területen megszerzett, beszélgetést Gyuri, felsőoktatási intézmény, több mint, tiszteletbeli főiskolai, ismeretségünk pedig, bükki gyógyteák, konyhaszekrényem polcaira, főiskolai tanári, intézmény gyógynövény-, gyógynövények szedése, népi gyógyítás, gyógynövényes gyógyítás, javasasszony nagymama, gyógyítás mikéntjéről, felhalmozott tudást, nagysikerű könyv, gyógynövények tudora, természet szeretete, határon túlról, fajta tevékenységet, cukorbetegség elleni, gyógynövények tekintetében, allergia okozta, minőség kaphat, természetes gyógymódok, pekingi nyilatkozatban, mentafélék kevésbé, népgyógyászat régóta, szívéhez közel, levélből kiszabaduló, magyar néphit, bugás macskamenta, mentafélék általában, átlagosnál bizonyítottan, idei télen, bükki gyógynövények, természet különleges, úgynevezett Boldogasszony, hely rendkívüliségét, pálosok mindig, környéken egyfajta, napsütéses órák, birtokában lévő, határon túli, bükkszentkereszt, gyógynövényekről, gyógynövényekkel, gyógynövényeiről, tapasztalatairól, konyhaszekrényem, megbetegedésekre, törzskönyvezték, magyarországról, számszerűsíteni, tájékozódhatnak, adományozásával, emésztőrendszer, fertőtlenítésre, visszavezethető, rendkívüliségét, népegészségügyi, vegyszermentes, nyilatkozatban, füvesemberként, kezdeményezést, rendelkezzenek, bibliográfiája, világszervezet, megtalálhatjuk, folytatásaként, kertészmérnöki, gyógyításukról, elhanyagolható, rendezvényekre, ismeretségünk, önkormányzata, gyógymódokkal, gyógynövények, idegrendszeri, cukorbetegség, bőrbetegségek, irányításával, svédországtól, gyógynövényes, engedélyekkel, gyógynövényei, szeptemberben, boldogasszony, felsőoktatási, útmutatásával, népgyógyászat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2097
  • e Hét: 18764
  • e Hónap: 50250
  • e Év: 254951
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.