Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1. Az oktatás és nevelés egyensúlya
  2020-03-10 03:54:00, kedd
 
   
  1. rész:

Az oktatás és nevelés tartalmi megújítására lenne szükség.

A "hagyományos"-nak tartott didaktika ,,szűk értelmezése" szerint a tanulás hosszú időn át a passzív és reproduktív tanulói magatartást erősítette, mert az általános pszichológia is a tanulást a "bevéséssel" azonosította.

Az utóbbi időben kialakult a tanulás ,,tágabb értelmezése", vagyis: "A tanulás a pszichikum módosulása külső tényezők hatására. Tehát nem csupán ismeretelsajátítás és a figyelem, az emlékezet működtetése, hanem magában foglalja valamennyi értelmi képesség és az egész személyiség fejlődését, fejlesztését. Ez az iskola alapfeladata." (Nemzeti alaptanterv bevezetője. 1995.)

A tanulás fogalmának ,,tág értelmezése" lehetővé tenné a tanítás és a nevelés - GYAKORLATI szempont - másrészt a didaktika és a neveléselmélet - TEORETIKUS szempont - KETTŐSSÉGÉNEK FELOLDÁSÁT.

(Piaget: "a cselekvés és a gondolkodás összefüggése"="interiorizáció" folyamata..." Megjelent magyarul: 1970-ben. Skinner A tanítás technológiája c. könyvében írja, hogy "háromféleképpen tanulhatunk: cselekvés útján, tapasztalás által és próba-szerencse alapon". Megjelent: 1973-ban.) Az "interiorizáció" didaktikai alkalmazásaként számos újszerű tanulási forma látott napvilágot. Pl: A felnőttképzésben a tanulási aktivitás fenntartásának legfőbb garanciája a cselekvéssel összefonódó értelmi tevékenység.)

Míg a "szakma" vitatkozik a "gyakorlati"- és a "teoretikus" szempontok érvényesítésén, addig elsikkad az a legfontosabb szempont, - amely társadalmi megmaradásunk és minden fejlődésnek az alapja lehet és ez nem más, mint az a tény, - hogy "ember nem alkothat nagyobbat, mint embert"!

Azok, akik szülői minőségükben "csak" az élet lángját adják tovább, már sokat tettek és tehetnek jövőnkért, mindannyiunk jövőjéért. Ezért, a társadalom felelőssége, hogy a leendő anyák, apák olyan gazdasági helyzetbe kerüljenek, (az otthonteremtési elképzeléseik szorgalmas és kitartó munkával megvalósítható legyen), hogy a születendő gyermek ne "ölje meg", egzisztenciálisan ne hozza szüleit halmozottan hátrányos helyzetbe!

Mindenki számára egyértelműsíteni kellene, hogy a gyermeknevelés a teremtésbe való beavatkozás, és mint ilyen: nagyon nagy felelősségű, sokrétű, személyiségformáló tevékenység. Valójában a NEVELŐ és NEVELT között létrejövő és oda-vissza működő kapcsolat, ALKOTÓI FOLYAMATOT feltételez. Ezzel a folyamatos "VAJÚDÁSSAL" SZÜLETIK MEG egy EMBER SZEMÉLYISÉGE.
Ennek a nehéz, gyötrelmesen nehéz pedagógiai tevékenységnek - amit "csak" anyai- apai minőségükben élnek meg az emberek - kellene végre a méltó, emberhez méltó rangját visszaadni, vagy újra alkotni!

A Szentírás szerint is ,,Isten a maga képmására teremtette az embert".
Ezzel szemben az ATEIZMUS kultuszának továbbéléseként lehet értelmezni azokat a LIBERÁLISNAK nevezett véleményeket, amelyek szerint az ,,emberi gonoszság általános, közönségesen elterjedt". Ráadásul, ennek MEGVÁLTOZTATHATATLANSÁGÁT igyekszik hangsúlyozni, mert ezzel - közvetett módon - ISTEN is és az EVANGELIZÁLT KERESZTÉNY VILÁG is LEJÁRATHATÓ.
*
(Folytatása következik a 2. részben.)
*
Bóna Mária Ilona
*

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felnőttképzésben, egyértelműsíteni, otthonteremtési, alkalmazásaként, továbbéléseként, háromféleképpen, neveléselmélet, interiorizáció, gyermeknevelés, fenntartásának, érvényesítésén, megvalósítható, tevékenységnek, elképzeléseik, kettősségének, megmaradásunk, technológiája, gyötrelmesen, hangsúlyozni, legfontosabb, cselekvéssel, személyisége, minőségükben, összefüggése, liberálisnak, mindannyiunk, azonosította, fejlesztését, közönségesen, véleményeket, alapfeladata, evangelizált, megújítására, pszichológia, lejáratható, értelmezése, tanulás hosszú, általános pszichológia, utóbbi időben, tanulás „, pszichikum módosulása, emlékezet működtetése, egész személyiség, iskola alapfeladata, tanulás fogalmának, gondolkodás összefüggése, tanítás technológiája, tanulási aktivitás, cselekvéssel összefonódó, alapja lehet, élet lángját, társadalom felelőssége, KETTŐSSÉGÉNEK FELOLDÁSÁT, Skinner, ALKOTÓI FOLYAMATOT, SZÜLETIK MEG, EMBER SZEMÉLYISÉGE, EVANGELIZÁLT KERESZTÉNY VILÁG, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png férfi  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esti kép  Albert Einsteinről  Próbálj meg ...  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nevem  Reggel van  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tanuld meg ezt a versemet  Zilahy Lajos gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Örülök, hogy látlak!  A Megváltó szolgálatában  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Albert Einsteinről  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mi lenne ha  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png fotel  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Kövesd a cowboyt!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Neked tudnod kell  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Garai Gábor - Takarítás  Varga János Veniam - Fontos sz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Nem méltó hozzád  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó éjszakát  Lóhere  Idő  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Png csokor  Egy hatékony szolga  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Szép álmokat!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem  Még csak most kezdődik a nap  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
tanulás hosszú, általános pszichológia, utóbbi időben, tanulás &#8222, pszichikum módosulása, emlékezet működtetése, egész személyiség, iskola alapfeladata, tanulás fogalmának, gondolkodás összefüggése, tanítás technológiája, tanulási aktivitás, cselekvéssel összefonódó, alapja lehet, élet lángját, társadalom felelőssége, leendő anyák, otthonteremtési elképzeléseik, születendő gyermek, teremtésbe való, folyamatos &#8221, maga képmására, felnőttképzésben, egyértelműsíteni, otthonteremtési, alkalmazásaként, továbbéléseként, háromféleképpen, neveléselmélet, interiorizáció, gyermeknevelés, fenntartásának, érvényesítésén, megvalósítható, tevékenységnek, elképzeléseik, kettősségének, megmaradásunk, technológiája, gyötrelmesen, hangsúlyozni, legfontosabb, cselekvéssel, személyisége, minőségükben, összefüggése, liberálisnak, mindannyiunk, azonosította, fejlesztését, közönségesen, véleményeket, alapfeladata, evangelizált, megújítására, pszichológia, lejáratható, értelmezése, felelőssége, tevékenység, magatartást, reproduktív, személyiség, alaptanterv, fejlődésnek, tanulhatunk, tapasztalás, összefonódó, hagyományos, működtetése, kultuszának, gondolkodás, felelősségű, beavatkozás, halmozottan, teremtette, teremtésbe, pszichikum, folytatása, módosulása, pedagógiai, bevezetője, fogalmának, folyamatos, társadalmi, következik, feloldását, születendő, teoretikus, értelmezni, didaktikai, bevéséssel, vajúdással, gyakorlati, társadalom, kerüljenek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 390
  • e Hét: 5898
  • e Hónap: 14502
  • e Év: 50443
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.