|
2013-07-01 09:41:32, hétfő
|
|
|
|
|
|
A fehér húsú zöldségek és gyümölcsök a többi zöldségnél és gyümölcsnél nagyobb mértékben csökkenthetik a stroke kockázatát.
A Stroke novemberi számában megjelenő tanulmány szerint a fehér húsú zöldségek és gyümölcsök minden elfogyasztott napi 25 grammja a stroke kockázatának 9 százalékos csökkenéséhez vezet, és a leggyakrabban fogyasztott ,,fehér gyümölcs" az alma és a körte.,,A más színű húsú zöldségek és gyümölcsök nem mutattak összefüggést a stroke-kal. Az agyérgörcs kockázata azonban 52 százalékkal volt alacsonyabb a sok fehér zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó személyek esetében, mint a kevés ilyen élelmiszert fogyasztókban" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Linda M. Oude Greip, a holland Wageningen Egyetem kutatója.Oude Greip ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az eredmények nem jelentik azt, hogy a többi zöldséget és gyümölcsöt nem érdemes fogyasztani. Még ha a további kutatások meg is erősítik ezeket az eredményeket, a más színű zöldségek és gyümölcsök akkor is védelmet nyújtanak más krónikus betegségekkel szemben, ezért nagyon fontos, hogy mindenki sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon.
A kutatócsoport több mint 20 ezer ember adatait vizsgálta a tanulmányhoz. A résztvevők egy 178 kérdéses kérdőívet töltöttek ki, majd 10 éves utánkövetés következett. Ez idő alatt 233 személy szenvedett stroke-ot.Az eredmények alapján a négy színkategóriába sorolt zöldségek és gyümölcsök közül csak a fehér húsúak álltak statisztikailag szignifikáns összefüggésben a stroke kockázatával. A fehér húsúak közé tartozott a kísérletben az alma, a körte, az almalé, az almaszósz, a banán, a karfiol, a cikória, az uborka és a gomba.
Forrás. napidoktor |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
Címkék: statisztikailag, színkategóriába, összefüggésben, elfogyasztott, kutatócsoport, betegségekkel, csökkenéséhez, fogyasztókban, csökkenthetik, leggyakrabban, szignifikáns, kockázatával, kockázatának, hangsúlyozta, eredményeket, összefüggést, tanulmányhoz, fogyasztott, fogyasztani, alacsonyabb, utánkövetés, következett, nyilatkozta, gyümölcsnél, százalékkal, élelmiszert, kísérletben, gyümölcsök, szenvedett, gyümölcsöt, agyérgörcs, eredmények, százalékos, kockázatát, napidoktor, zöldségnél, fehér húsú, többi zöldségnél, stroke kockázatát, stroke kockázatának, leggyakrabban fogyasztott, agyérgörcs kockázata, kevés ilyen, kutatás vezetője, holland Wageningen, többi zöldséget, további kutatások, kutatócsoport több, eredmények alapján, négy színkategóriába, fehér húsúak, stroke kockázatával, Linda, Oude Greip, Wageningen Egyetem,
|
|
|
|
fehér húsú, többi zöldségnél, stroke kockázatát, stroke kockázatának, leggyakrabban fogyasztott, agyérgörcs kockázata, kevés ilyen, kutatás vezetője, holland Wageningen, többi zöldséget, további kutatások, kutatócsoport több, eredmények alapján, négy színkategóriába, fehér húsúak, stroke kockázatával, statisztikailag, színkategóriába, összefüggésben, elfogyasztott, kutatócsoport, betegségekkel, csökkenéséhez, fogyasztókban, csökkenthetik, leggyakrabban, szignifikáns, kockázatával, kockázatának, hangsúlyozta, eredményeket, összefüggést, tanulmányhoz, fogyasztott, fogyasztani, alacsonyabb, utánkövetés, következett, nyilatkozta, gyümölcsnél, százalékkal, élelmiszert, kísérletben, gyümölcsök, szenvedett, gyümölcsöt, agyérgörcs, eredmények, százalékos, kockázatát, napidoktor, zöldségnél, résztvevők, wageningen, ugyanakkor, fogyasszon, kockázata, zöldségek, zöldséget, tartozott, fogyasztó, személyek, vizsgálta, töltöttek, mértékben, novemberi, kérdőívet, megjelenő, tanulmány, nyújtanak, almaszósz, kutatások, vezetője, erősítik, esetében, számában, kérdéses, kutatója, gyümölcs, védelmet, krónikus, mindenki, mutattak, jelentik, személy, adatait, sokféle, szemben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3300
- e Hét: 19967
- e Hónap: 51453
- e Év: 256154
|
|
|