Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zsályáról érdemes tudni
  2020-08-27 22:32:46, csütörtök
 
 



A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és erős emlékezet erősítő. A vizsgálatok során, még kis mennyiségű zsálya fogyasztásakor is kimutatták, hogy az jelentősen növelheti a memóriát.

Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését. Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más, erősen fűszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle.

A zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle.

Gyógyászati felhasználása
A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladás gátló hatásúak.

A zsályatea hatását elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Egyes országokban ezért is nevezik növényi aszpirinnek. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket. A gyógytea jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

A növény gyógyhatásai
Izzadás-szabályzó hatású: a zsálya egyik különleges tulajdonsága, amely a gyógynövények között is egyedülálló, hogy csökkenti az izzadást. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a zsálya az izzadékonyságot akár 50 %-ban is visszaszoríthatja, a legerősebb hatását fogyasztása után 2 órával fejti ki. Ez egyben azt is megmagyarázza, miért lehetett a növényt az erőteljes izzadással járó láz csökkentésére, illetve az anyatej elapasztására alkalmazni. Azonban e növény különleges sajátossága abban rejlik, hogy míg erősen izzadó egyéneknél izzadást csökkentő, azoknak, kik nehezen izzadnak, izzasztó hatású.

Antimikrobiális hatású (baktérium-, gomba-, és vírusellenes): a zsályáról a laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy számos fertőzést okozó baktérium ellen hatásos, ami a növény évszázados sebgyógyító használatára magyarázattal szolgál. Szárítja a sebeket, a fekélyeket, elállítja a vérzést.

Tartósítószer: a húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s így a hús megavasodik. A rozmaringhoz hasonlóan a zsálya is erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, amelyek lassítják a hús megromlását. A zsálya antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik, amely igazolja hagyományos alkalmazását. A zsálya tartósító hatása hasznosítható ételmérgezések megelőzésére, ha gazdagon keverünk zsályát a húsételekbe, a halhoz, illetve a tésztához, és a burgonyás ételekhez.

Emésztésserkentő: a legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejthet ki a gyomor sima izmaira (emiatt görcsoldó hatást is mutat). Ez azt jelenti, hogy elődeink akkor is helyes nyomon jártak, amikor a növényt emésztést serkentőként alkalmazták. Émelygés és hasmenés megszüntetésére is alkalmazható.

Cukorbetegségre: egy német kísérlet igazolta, hogy a zsálya főzete éhgyomorra fogyasztva csökkenti a cukor (glükóz) szintjét a vérben. A diabétesz súlyos betegség, amely szakszerű orvosi ellátást igényel. Ezért aki a gyógyterápiájában a zsályát is használni kívánja, feltétlenül egyeztesse orvosával.

Torokfájásra: a zsálya tannint tartalmaz, amelynek összehúzó tulajdonsága egyben az üszögös fájdalmak, a fogínyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt kedvező hatását is megmagyarázza. Németországban az orvosok ma is ajánlják a meleg, zsályás toroköblítőt a torokfájás és a mandulagyulladás enyhítésére.

Nőgyógyászati problémákra: különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a zsályaolaj serkenti a méh összehúzódásokat - a növény hagyományos menstruációt serkentő alkalmazását is alátámasztva.
Áldott állapotban lévő nők emiatt gyógyszermennyiségben ne használják. Nem várandós nők azonban a menstruáció megindítására kipróbálhatják. Erősíti a méhet, és gyógyítja a fehérfolyást, valamint visszafogja a spermaürítést. Változókor idején, a túlzott verejtékmirigy működését szabályozza.

Tejelválasztást csökkentő: segít a kismamáknak a tejmirigyek kiválasztását csökkenteni a baba elválasztásakor.

Vértisztító hatásának köszönhetően, kiváló szépségápoló szer, egészségesen tartja a bőrt, és egyes népi tapasztalatok szerint megszünteti a hajhullást. Egyaránt alkalmas a korpás fejbőr, a zsíros-, és a száraz haj kezelésére.

Agy-, és idegerősítő: a zsálya különleges adottságokkal rendelkezik az elme érzelmi gátlóinak eltávolítására, nyugodtság és tisztánlátás előidézésére. Segít enyhíteni a mohó vágyakat és szenvedélyeket. Specifikus a szív megnyugtatására.

Külsőleg: torok-, mandulagyulladás, ínygyulladás, fogínysorvadás, foglazulás, ínyvérzés, szájpenész esetén, fogkőoldásra öblögető szerként javasolják naponta többször, étkezés után. A zsályás kezelés után 30 percig táplálék, illetve folyadék fogyasztása nem ajánlott.

A növény alkalmazása
Zsályatea I.: 1 púpozott teáskanál zsályafüvet leöntünk 2,5 dl forró vízzel, majd főzzük még 2 percig fedetlenül. Ezután lefedve 20 percig hagyjuk állni, szűrjük, és kortyonként fogyasztjuk. Adagja: naponta 2-3 csésze tea maximum 6 hétig, utána legalább ugyanennyi szünetet kell tartani.

Zsályatea II.: a torokfájásra a zsálya az egyik leghatékonyabb gyógynövény. 4-5 zsályalevél, 1 liter víz és 1 kávéskanál ecet szükséges hozzá. Mossuk meg a zsályaleveleket, majd vágjuk finomra. Tegyük a forró vízbe, főzzük 2 percig, majd hagyjuk ázni 10 percig és szűrjük le. Ha gargalizálni is szeretnénk vele, akkor tegyük hozzá az ecetet.

Mézes zsálya: 500 gramm mézhez adjuk egy bio citrom levét és reszelt héját, 15 gramm zsályalevelet, 1 fahéj rudat és 5 szegfűszeget. Az így elkészített gazdag mézet kenyérre is kenhetjük, de teában is finom.

Zsálya likőr: 1 liter 40%-os szeszhez vagy vodkához 20 db friss zsályalevelet tegyünk, és áztassuk 2 hétig. Leszűrés után tegyünk hozzá ízlés szerint mézet és kész a likőr.

Zsályabor: 30 gramm zsályalevelet tegyünk 1 liter jó minőségű vörösborba, 7 nap múlva szűrjük le, és tároljuk sötét üvegbe. A zsályabor frissítő, reumaellenes, és emésztés segítő hatású, naponta két kispohárral fogyasztható étkezésekhez.

Zsálya dezodor: 2-2 teáskanálnyi zsályalevelet és rozmaringlevelet 80 ml vízzel leforrázunk és 10-20 percig állni hagyjuk. Majd leszűrjük és hozzákeverünk 30 ml borszeszt, 2 csepp citromolajat, valamint 5 csepp zsályaolajat. Fontos az alapos keverés minden alkotórész hozzáadását követően. A kész dezodort tiszta, száraz, szóró-kupakos üvegbe töltjük. Kb. fél évig eltartható.

Zsályás-mentás szájöblítő: keverjünk össze 10 gramm édesköménymagot, 5 gramm levendulavirágot, 10 gramm menta-, és zsályalevelet. 1 teáskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, 15 percig hagyjuk állni, majd lefedve szűrjük le. Rossz lehelet, fogínyproblémák esetén naponta többször öblögessünk vele.

Zsályás fürdősó: 3 evőkanál tengeri só, 1 evőkanál szódabikarbóna, 3 evőkanál szárított zsályalevél, 2 evőkanál szárított kamillavirág, 1 evőkanál szárított levendulavirág, 15 csepp muskotály zsálya illóolaj, 10 csepp eukaliptusz illóolaj, tönkölykorpa vagy zabkorpa.

A száraz hozzávalókat egy kávédarálóban vagy turmixgépben porítjuk. Nem kell tökéletesen porítani, csak viszonylag egynemű keveréket kapjunk. Egy porcelán tálba öntve azonos mennyiségű tönkölykorpával (kb. 5 evőkanál) elkeverjük, majd az illóolajokat is belekeverjük. Ha zabpelyhet használunk, akkor azt is turmixoljuk bele. Jól záródó üvegbe tesszük. Használatakor 3 evőkanálnyit beleteszünk egy vászon mosózsákba, ráfolyatjuk a forró fürdővizet. A zsákocskával dörzsöljük át a testünket. Ha nem teszünk bele korpát, akkor 1,5 evőkanálnyit tegyünk a keverékből a fürdőhöz.

Bőrfeszesítő zsályafürdő: 2 liter vízben200 gramm drogot leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és a kád vízhez adjuk. Ezzel a fürdővel jelentősen csökkenthetőek az aranyeres panaszok is.

Fűszerezés zsályával: friss vagy szárított levelét húsok, pástétomok, tésztafélék ízesítésére használják izsóppal, majoránnával. Segíti a zsíros ételek emésztését. Erős aromájú fűszer, óvatosan kell adagolni. Szaga jellegzetes, íze fanyar, kesernyés.

A növény termesztése
A zsálya évelő növény. Magról, de akár zölddugványozással is szaporítható. A csírázás néhány hetet vesz igénybe. A magokat tavasszal kell ültetni, 1-2 cm-es mélységben. Magról ültetve a bokor csak 2 év alatt éri el rendes méretét, emiatt általában az ősszel vágott, 10 cm-es hajtásokról történő tavaszi ültetést ajánlják. A zsálya szinte valamennyi talajban jól nő, de jó lefolyást és bő napfényt igényel. Fagyérzékeny, télen takarni kell.

A kertben ültetve a zsálya elriasztja hernyókat, különösen a káposztalepkéét. Érdemes a zöldségest körbesáncolni ezzel az illatos évelővel, de a rózsák alá is ültethetjük, ugyanis a zsályát nem szeretik a tetvek.

Gyűjtési idő: május-szeptember.
A kifejlett ép leveleket gyűjtjük (olykor a virágát is), évente kétszer is lehet vágni őket. Vágási ideje: virágzás előtt.

Intelmek a zsálya fogyasztásával kapcsolatban!
Kismamáknak tilos a zsálya alkoholos kivonatának a fogyasztása, mert magas tujontartalma miatt abortuszt válthat ki. Magas dózisban a tujon görcsös rángásokkal járó panaszokat okoz. Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű zsályát ne adjunk! Nagyobb gyermekek, illetve 65 évesnél idősebbek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak és csak szükség esetén térjenek át az erősebbekre.
A zsályaolaj toxikus tüneteket okozhat, ezért lenyelni nem szabad!

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: rozmaringlevelet, mandulagyulladás, elképzelhetetlen, antioxidánsokban, levendulavirágot, emésztésserkentő, összehúzódásokat, gyümölcsleveknek, torokgyulladásra, salátaönteteknek, szamárköhögésnél, tönkölykorpával, káposztalepkéét, izzadékonyságot, cukorbetegségre, megszüntetésére, tejelválasztást, kozmetikumokban, elmaradhatatlan, édesköménymagot, megnyugtatására, antimikrobiális, fűszernövényhez, elválasztásakor, fogínyproblémák, zsályaleveleket, fogyasztásával, leghatékonyabb, csökkenthetőek, ételmérgezések, szenvedélyeket, verejtékmirigy, fogyasztásakor, készítményeket, levendulavirág, bőrproblémákra, csodálatos gyógynövény, vizsgálatok során, jelentősen növelheti, legtöbb konyhai, gyomor sima, zsíros ételek, milánói makaróni, legrégebben használt, több száz, zsályalevelek igen, házi patikákban, levelek forrázata, zsályatea hatását, meleg zsályatea, szájban fellépő, porított levél, Zsályatea, Zsályatea II,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét  Popper Péter szavai  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png lepke  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Hiányzik  Ágai Ágnes – Csendélet  Sose bánj semmit  Alvó cicák  Ne kapaszkodj magasabbra,  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Reggel van  Hiányzik  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Png férfi  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Krisztinától  A jó emberek mindig szépek mar...  A Megváltó szolgálatában  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Ágai Ágnes – Csendélet  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Bounty krémes  Png virág  Hiányzik  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem számIt  Albert Einsteinről  Alvó cicák  Éretlen vers  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akik bántanak téged  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Julian Brass gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Tavaszi kép  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldog családok mind hasonló...  Nem tudhatod  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png kutya  Próbálj meg ...  Minden harmadik...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
csodálatos gyógynövény, vizsgálatok során, jelentősen növelheti, legtöbb konyhai, gyomor sima, zsíros ételek, milánói makaróni, legrégebben használt, több száz, zsályalevelek igen, házi patikákban, levelek forrázata, zsályatea hatását, meleg zsályatea, szájban fellépő, porított levél, növény gyógyhatásai, zsálya egyik, gyógynövények között, izzadékonyságot akár, legerősebb hatását, erőteljes izzadással, anyatej elapasztására, laboratóriumi kísérletekben, növény évszázados, húsok részben, rozmaringhoz hasonlóan, zsálya antioxidáns, zsálya tartósító, burgonyás ételekhez, növényt emésztést, német kísérlet, zsálya főzete, diabétesz súlyos, zsálya tannint, üszögös fájdalmak, torokfájás hagyományos, mandulagyulladás enyhítésére, zsályaolaj serkenti, növény hagyományos, menstruáció megindítására, túlzott verejtékmirigy, tejmirigyek kiválasztását, baba elválasztásakor, korpás fejbőr, zsálya különleges, elme érzelmi, mohó vágyakat, szív megnyugtatására, zsályás kezelés, növény alkalmazása, egyik leghatékonyabb, forró vízbe, zsályabor frissítő, alapos keverés, kész dezodort, száraz hozzávalókat, kávédarálóban vagy, porcelán tálba, vászon mosózsákba, forró fürdővizet, zsákocskával dörzsöljük, fürdővel jelentősen, aranyeres panaszok, növény termesztése, zsálya évelő, csírázás néhány, magokat tavasszal, bokor csak, ősszel vágott, zsálya szinte, kertben ültetve, zsálya elriasztja, zöldségest körbesáncolni, illatos évelővel, zsálya fogyasztásával, zsálya alkoholos, tujon görcsös, zsályaolaj toxikus, rozmaringlevelet, mandulagyulladás, elképzelhetetlen, antioxidánsokban, levendulavirágot, emésztésserkentő, összehúzódásokat, gyümölcsleveknek, torokgyulladásra, salátaönteteknek, szamárköhögésnél, tönkölykorpával, káposztalepkéét, izzadékonyságot, cukorbetegségre, megszüntetésére, tejelválasztást, kozmetikumokban, elmaradhatatlan, édesköménymagot, megnyugtatására, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6714
  • e Hét: 23381
  • e Hónap: 54867
  • e Év: 259568
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.