|
2020-10-21 23:29:33, szerda
|
|
|
A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják. Kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük az időskori vakság, a prosztatarák és a szívbetegségek megelőzésében.
A likopin antioxidáns hatású, karotinoidok családjába tartozó festékanyag. A likopint tartalmaz jelentős mennyiségben a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó.
A likopin felelős a paradicsom és a piros paprika élénk színéért. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé.
Tudta-e, hogy a paradicsom eredetileg sárga színe csak évszázados gondos termesztés eredményeképpen lett piros?
A likopin kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható
- A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a bőr idő előtti öregedését.
- A likopin képes csökkenteni a ,,rossz" koleszterin-szintet (LDL), és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának esélye.
- Napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
A likopin csökkentheti a szívkoszorúér betegség egyik fő kockázati tényezőjét, a magas koleszterinszintet.
A koleszterint a vérben a lipoproteinek szállítják, amelyek közül az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL - low-density lipoprotein) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL - high-density lipoprotein) a két legfontosabb.
Ha az LDL koleszterin túl sok a vérben, a szív és az agy artériáinak falán más anyagokkal együtt kemény lerakódásokat képezhet, amelyek elzárják ezeket az artériákat - ez az érelmeszesedés.
A likopin és más karotenoidok a véráramban beépülnek a lipoproteinekbe. A legtöbb az LDL-hez kapcsolódik, és antioxidánsként késlelteti az érelmeszesedés bekövetkeztét. A kutatócsoport szerint a likopin rendkívül fontos az érelmeszesedés megelőzésében, mert meggátolja, a lipoproteinek oxidálódását. Az LDL oxidációja az artériákban zsírlerakódásokat okozhat.
Betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják.
Bajban van, aki nem szereti a paradicsomot!
Napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk egy része legyen főtt paradicsom. Ahhoz, hogy a szervezet hozzá tudjon jutni a paradicsomban lévő likopinhez, a paradicsomot meg kell főzni.
Likopint legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmaz. A feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek kitűnő forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyös, ha valaki paradicsomlét, paradicsomlevest, ketchupot fogyaszt, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak. Azonban azt tegyük hozzá, hogy a feldolgozott termékek közül persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs vagy kevés az adalékanyag. Ezt elsősorban akkor érhetjük el, ha saját paradicsomból készítjük az ételeket.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: paradicsomlevest, betegségmegelőző, tulajdonságaival, lipoproteinekbe, eredményeképpen, likopintartalma, antioxidánsként, érelmeszesedés, kialakulásában, narancssárgára, szívbetegségek, kialakulásának, megelőzésében, lipoproteinek, lerakódásokat, szívbántalmak, következtében, szívkoszorúér, bekövetkeztét, kutatócsoport, paradicsomban, paradicsomlét, felszívódását, alátámasztják, paradicsomból, élelmiszerek, koleszterint, magyarázható, statisztikai, megbetegedés, csökkentheti, folyamatosan, prosztatarák, egészségének, megőrzésében, sárgadinnyét, likopin egészségre, időskori vakság, szívbetegségek megelőzésében, likopin antioxidáns, likopint tartalmaz, paradicsom mellett, likopin felelős, piros paprika, karotin narancssárgára, sárgadinnyét vagy, likopin vörösre, vérnarancs például, likopintól piros, grapefruit húsa, paradicsom eredetileg, likopin kedvező,
|
|
|
|
likopin egészségre, időskori vakság, szívbetegségek megelőzésében, likopin antioxidáns, likopint tartalmaz, paradicsom mellett, likopin felelős, piros paprika, karotin narancssárgára, sárgadinnyét vagy, likopin vörösre, vérnarancs például, likopintól piros, grapefruit húsa, paradicsom eredetileg, likopin kedvező, likopin képes, szívbántalmak kialakulásának, első számú, napsugár energiája, likopin fontos, likopin csökkentheti, szívkoszorúér betegség, lipoproteinek szállítják, alacsony sűrűségű, magas sűrűségű, artériákat –, véráramban beépülnek, érelmeszesedés bekövetkeztét, kutatócsoport szerint, likopin rendkívül, érelmeszesedés megelőzésében, lipoproteinek oxidálódását, artériákban zsírlerakódásokat, része legyen, szervezet hozzá, paradicsomban lévő, paradicsom tartalmaz, feldolgozott paradicsomból, szervezet számára, likopin felszívódását, feldolgozott termékek, paradicsomlevest, betegségmegelőző, tulajdonságaival, lipoproteinekbe, eredményeképpen, likopintartalma, antioxidánsként, érelmeszesedés, kialakulásában, narancssárgára, szívbetegségek, kialakulásának, megelőzésében, lipoproteinek, lerakódásokat, szívbántalmak, következtében, szívkoszorúér, bekövetkeztét, kutatócsoport, paradicsomban, paradicsomlét, felszívódását, alátámasztják, paradicsomból, élelmiszerek, koleszterint, magyarázható, statisztikai, megbetegedés, csökkentheti, folyamatosan, prosztatarák, egészségének, megőrzésében, sárgadinnyét, legfontosabb, feldolgozott, rózsaszínűvé, mennyiségben, karotinoidok, paradicsomot, oxidálódását, karotenoidok, koleszterin, antioxidáns, csökkenteni, adalékanyag, részesítsük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2902
- e Hét: 19569
- e Hónap: 51055
- e Év: 255756
|
|
|