Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A napsütés, a napfényvitamin és az egészség
  2021-06-25 23:13:48, péntek
 
  A napsütésre, a napfényre minden embernek szüksége van, hiszen a napfény sokkal boldogabbá tesz bennünket, hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amely elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

A D-vitaminnak nagyon sok funkciója és szerepe van, voltaképpen úgy viselkedik, mint egy hormon. Kiemelkedő a jelentősége a csontozat és a fogak egészségének fenntartásában, elősegíti a kalcium felszívódását, biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, hozzájárul a hormontermeléshez és még a szívünk működését is támogatja. A napfénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A szabályokat betartva lehet és kell is napoztatni a bőrünket. Nem szabad leégni, mert ez bizony oka lehet a melanoma kialakulásának. De ha mértékkel tartózkodunk csak napon és vigyázunk, hogy ne égjünk le, akkor sokféle rákos betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

A kutatók úgy vélik, hogy a napfény hatására termelődött D-vitaminnak köszönhetően csökkenhet a rákos betegségek kialakulásának kockázata, hiszen ennek a vitaminnak immunerősítő szerepe van. Az UVB-expozíció csökkentheti többek között a nyelőcső-, a tüdő-, a gyomor-, a petefészek-, a húgyhólyag-, a vese-, illetve a végbélrák kialakulásának a kockázatát.

Alvásra van szükségünk a pihenéshez és a gyógyuláshoz is. A napozás, a napfény a cirkadiám ritmus - az alvás és az ébrenlét ciklusának - szabályozásában is aktívan részt vesz, illetve javítja az alvás minőségét is.

A napfény a melatonin hormon termelődését is elősegíti. Illetve a szerotonin termelést is támogatja, ami a melatonin előfutára. A melatonin egy olyan neurotranszmitter, amely az alváshoz, a jó hangulathoz és a csökkent szorongási szinthez kapcsolódik.

A napfény hiánya oka lehet a szorongás és a depresszió kialakulásának. D-vitamin hatására azonban jobb lesz a hangulatunk, enyhülhetnek a depressziós tünetek, illetve endorfin hormonok is termelődnek a szervezetünkben, amely szintén boldogságfokozó hatással rendelkezik.

A napfénynek van egy úgynevezett értágító hatása is. A kiszélesedett erek segítenek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek további kockázati tényezőit is csökkentheti, mint például 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy metabolikus szindróma.

Amennyiben elegendő időt tartózkodunk a napon, akkor sokkal jobbak lesznek a kognitív funkcióink, azaz jobb szellemi képességgel rendelkezünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: elengedhetetlen, szervezetünkben, szabályozásában, bebizonyosodott, boldogságfokozó, megbetegedések, kialakulásának, fenntartásában, kiszélesedett, felszívódását, immunrendszer, cukorbetegség, immunerősítő, termelődését, csökkentheti, tartózkodunk, enyhülhetnek, gyógyuláshoz, rendelkezünk, egészségének, kapcsolatban, köszönhetően, megőrzéséhez, depressziós, termelődnek, hangulatunk, jelentősége, csökkenteni, szabályokat, kapcsolódik, hangulathoz, voltaképpen, egészségünk, rendelkezik, termelődött, képességgel, napfényre minden, napfény sokkal, egészségünk megőrzéséhez, fogak egészségének, kalcium felszívódását, immunrendszer megfelelő, szívünk működését, napfénnyel kapcsolatban, szabályokat betartva, melanoma kialakulásának, napfény hatására, rákos betegségek, vitaminnak immunerősítő, végbélrák kialakulásának, cirkadiám ritmus, ébrenlét ciklusának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy lelki imádság  Jónás Tamás – Végtelen b...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Esti kép  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Erdőn  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png cica  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Tavaszi kép  Hazára minden embernek szükség...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einsteinről  Png kislány  Idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Idő  Fekete István - Akác  Png virág  Rátalálsz  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Szép estét  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png nő  Egy bizonyos határt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Garai Gábor - Takarítás  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Egy lelki imádság  Idő  Paul David Tripp Április 19  A jó emberek mindig szépek mar...  Idő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Éretlen vers  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Örülök, hogy látlak!  Soha ne kedvezz...  Szép álmokat!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
napfényre minden, napfény sokkal, egészségünk megőrzéséhez, fogak egészségének, kalcium felszívódását, immunrendszer megfelelő, szívünk működését, napfénnyel kapcsolatban, szabályokat betartva, melanoma kialakulásának, napfény hatására, rákos betegségek, vitaminnak immunerősítő, végbélrák kialakulásának, cirkadiám ritmus, ébrenlét ciklusának, alvás minőségét, melatonin hormon, szerotonin termelést, melatonin előfutára, olyan neurotranszmitter, csökkent szorongási, napfény hiánya, depresszió kialakulásának, depressziós tünetek, úgynevezett értágító, kiszélesedett erek, kognitív funkcióink, elengedhetetlen, szervezetünkben, szabályozásában, bebizonyosodott, boldogságfokozó, megbetegedések, kialakulásának, fenntartásában, kiszélesedett, felszívódását, immunrendszer, cukorbetegség, immunerősítő, termelődését, csökkentheti, tartózkodunk, enyhülhetnek, gyógyuláshoz, rendelkezünk, egészségének, kapcsolatban, köszönhetően, megőrzéséhez, depressziós, termelődnek, hangulatunk, jelentősége, csökkenteni, szabályokat, kapcsolódik, hangulathoz, voltaképpen, egészségünk, rendelkezik, termelődött, képességgel, érrendszeri, metabolikus, betegségtől, úgynevezett, betegségek, napfénnyel, csökkenhet, szükségünk, vitaminnak, petefészek, szorongási, kockázatát, szerotonin, napoztatni, vérnyomást, húgyhólyag, amennyiben, pihenéshez, depresszió, napfénynek, viselkedik, kiemelkedő, funkcióink, termelődik, boldogabbá, napsütésre, ciklusának, biztosítja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 772
  • e Hét: 17439
  • e Hónap: 48925
  • e Év: 253626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.