Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
7 tipp a sünbarát kert kialakításához
  2022-04-26 21:58:41, kedd
 
 



A sünök ugyan vadonélő állatok, de gyakran bukkannak fel a kertekben is. Tekintsünk rájuk kedves vendégként, igyekezzük marasztalni, hiszen nekünk is hasznos, ha ez a kedves állat nálunk talál otthonra.

Nézzük, mire ügyeljünk, ha sünbarát kertet szeretnénk!
1. Menedékek a kertben
A sünbarát kertben elengedhetetlen, hogy az állatok búvóhelyet, menedéket találjanak. A süni kb. októbertől áprilisig hibernált állapotban van, téli álmot alszik, ezért biztonságos, védett helyet igényel. Ugyanez vonatkozik a júniustól szeptemberig tartó időszakra is, amikor az utódok világra jönnek.

A tüskéshátúak legotthonosabban a fából, lombból, gallyakból készült házikókban, sűrű cserjék alatt érzik magukat. A bokrok tövében, a ház fala mellett a szél és esővédettség is érvényesülhet. Még akkor is, ha nem tervezünk sünöket odacsalogatni, ügyeljünk arra, hogy késő ősszel és télen már ne mozgassuk a lomb és ágkupacokat, és ne is égessünk! Ezekben más hasznos élőlények is megbújhatnak.

A kertészetekben, gazdaboltokban kaphatunk ún. süngarázst is. Megfelelő lehet a már nem használt tengerimalac vagy nyúlházikó is. A mesterséges menedékeket a kert legkevésbé forgalmas, védett helyére tegyük, oda, ahol a háziállataink nem férhetnek hozzá. Ne bolygassuk a hideg időben, különben elűzzük az esetleges lakóit.

2. Etessük a süniket
A sünök értékes kártevő-szabályozónak bizonyulnak a kertekben, hiszen csigákkal, férgekkel hernyókkal, rovarokkal táplálkoznak. Így segítenek egészségesen tartani a kertet, biztosítják az ökológiai egyensúlyt. A vadon élő állatok általában mindent megtalálnak a természetben, amire szükségük van, azonban ősszel jól jöhet némi kiegészítő etetés. Tudnunk kell, hogy a sünök rovarevők, nem tolerálják a növényi táplálékot. Ezért ne etessük a sünöket gyümölccsel, zöldséggel, fűszeres vagy édesített élelmiszerrel, maradékkal. Piacon, gazdaboltban, állatkereskedésben lehet kapni nekik való száraz vadételt. Hústartalmú kutya- vagy macskaeledelt is adhatunk nekik, és főtt tojást, állatoknak való darált húst is. Legyünk óvatosak, mert ezek az ételek a szomszéd macskákat és a patkányokat is odacsalogathatják.

Amint fagy, a mesterséges táplálást lassan le kell állítani, hogy ne tartsuk ébren a téli álomra készülő tüskéshátúakat. Ha ebben az időszakban olyan sünit figyelünk meg a kertben, amely sérült, aggasztóan sovány vagy kicsi, akkor keressünk fel állatorvost!

3. Itassuk a süniket!
Az etetés mellett az itatásról is gondoskodnunk kell, ezért az itatótálak sem hiányozhatnak a kertből. Ne adjunk tehéntejet a tüskéshátúaknak, ettől akár halálos hasmenésük is lehet. Egy erős, stabil tál friss vízzel pont megfelelő, cseréljük benne rendszeresen a folyadékot.

4. Kerüljük a süncsapdákat!
Különösen fontos, hogy megszüntessük azokat a csapdákat, akadályokat, amelyek akár halálos véget is jelenthetnek az állatok számára.
Fedjük be a pincenyílást, hasonló üregeket,
a kerti tavaknál, medencéknél segíthet egy fából készült kis palló,
zárjuk be a fészert, szerszámos bódét,
a lépcsők foka ne legyen túl nagy, hogy a sünik ne essenek le, csökkenthetjük a magasságot téglával vagy falapokkal is,
ne hagyjunk kinn nyitott szemeteszsákokat, mert a tüskéshátúak hozzáférhetnek,
a különböző madárvédő hálók ne lógjanak a földre, mert a sünök beleakadhatnak.

5. Kertészkedés sünbarát módra
A legfontosabb a különféle mérgek, kemikáliák kerülése. Kizárólag biológiai védekezést alkalmazzunk, vagy környezetbarát szereket. Azonban itt is a kevesebb több. Törekedjünk a természetességre, a múzeumi rendezettség helyett: néhány kupac levél maradhat ősszel, ez jó bújóhely az állatoknak, a rovaroknak, madaraknak, sünöknek is. Hagyhatjuk az elszáradt, magokkal rendelkező növényeket az ágyásban, elég tavasszal levágni őket. Kerüljük a lombfúvó használatát. Amikor füvet akarunk nyírni (különösen tavasszal), vizsgáljuk át a magasabbra növő növényzetet, bokrok alját, hogy nem-e bújnak meg ott a tüskéshátúak. A rőzserakásokat se bolygassuk már ősszel, ügyeljünk az állatokra.

6. Sünbarát növények ültetése
A sündisznóbarát kertben elsősorban őshonos cserjéket és fákat ültessünk. Az egzotikus növények többnyire nem jelentenek hasznot az állatainknak. A természetes kertek, a változatos fajták, a növények sokszínűsége sokkal vonzóbb. Így több finom rovar gyűlik oda, amelyekkel táplálkozhatnak a sünök. Hasznosak a sövények: búvóhelyek, ugyanakkor az állatok akadálytalanul átjutnak rajtuk. Amennyiben szép pázsitunk van, ajánlatos egy darabka részt inkább rétnek meghagyni, ahol magasabb a fű, kevesebbet gondozzuk.

7. Sünbarát be- és kijáratok a kertben
A sünik hosszútávfutók, nagy utakat is képesek bejárni az élelem után kutatva. A területük akár 100 hektárig is terjedhet. Ezért fontos, hogy legyenek folyosóik, átjáróik más kertekbe, zöldterületekre. Sövények vagy fából készült kerítések esetében ez jól megvalósítható. A drótkerítésekben könnyen elakadhatnak, megsérülhetnek. Ha van komposztunk, oda is biztosítsunk szabad járást - az állatok menedéket és élelmet találhatnak benne.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: legotthonosabban, szemeteszsákokat, drótkerítésekben, természetességre, táplálkozhatnak, zöldterületekre, elengedhetetlen, tüskéshátúaknak, csökkenthetjük, megvalósítható, tüskéshátúakat, hosszútávfutók, megsérülhetnek, környezetbarát, sündisznóbarát, kertészetekben, rőzserakásokat, akadálytalanul, gazdaboltokban, hozzáférhetnek, beleakadhatnak, élelmiszerrel, háziállataink, hiányozhatnak, szabályozónak, gondoskodnunk, odacsalogatni, érvényesülhet, megszüntessük, macskaeledelt, sokszínűsége, rendszeresen, jelenthetnek, természetben, megbújhatnak, egészségesen, sünök ugyan, kedves állat, sünbarát kertben, állatok búvóhelyet, júniustól szeptemberig, utódok világra, tüskéshátúak legotthonosabban, bokrok tövében, mesterséges menedékeket, kert legkevésbé, hideg időben, esetleges lakóit, sünök értékes, ökológiai egyensúlyt, sünök rovarevők, növényi táplálékot,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Nem számIt  Png csokor  Jó éjszakát  Próbálj meg ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png fotel  Facebookon kaptam  Adakozás  Png cica  Akarat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 21  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Rátalálsz  Mindig jusson idő nevetni  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Zilahy Lajos gondolata  Png fotel  Nem számIt  Paul David Tripp Április 20  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fehér virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png lepke  Akarat  Gonosz démon-álarc  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hazára minden embernek szükség...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png lepke  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  Éretlen vers  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kislány  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A Megváltó szolgálatában  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  s immár én is felragyogva, ért...  Szívem tiéd  Popper Péter szavai  Hogy lehet megtartani  Alázat  Irgalom és ítélet  Alázat  Nagyi telefonál  Szép estét  George Gordon Lord Byron: Inez...  Irgalom és ítélet  Irgalom és ítélet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png fotel  Facebookon kaptam  Nem számIt  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  69 éve hunyt el Albert Einstei... 
Bejegyzés Címkék
sünök ugyan, kedves állat, sünbarát kertben, állatok búvóhelyet, júniustól szeptemberig, utódok világra, tüskéshátúak legotthonosabban, bokrok tövében, mesterséges menedékeket, kert legkevésbé, hideg időben, esetleges lakóit, sünök értékes, ökológiai egyensúlyt, sünök rovarevők, növényi táplálékot, sünöket gyümölccsel, szomszéd macskákat, mesterséges táplálást, téli álomra, időszakban olyan, etetés mellett, állatok számára, kerti tavaknál, fából készült, lépcsők foka, magasságot téglával, tüskéshátúak hozzáférhetnek, különböző madárvédő, sünök beleakadhatnak, különféle mérgek, kevesebb több, múzeumi rendezettség, lombfúvó használatát, magasabbra növő, sündisznóbarát kertben, egzotikus növények, természetes kertek, változatos fajták, növények sokszínűsége, állatok akadálytalanul, darabka részt, sünik hosszútávfutók, élelem után, területük akár, drótkerítésekben könnyen, állatok menedéket, legotthonosabban, szemeteszsákokat, drótkerítésekben, természetességre, táplálkozhatnak, zöldterületekre, elengedhetetlen, tüskéshátúaknak, csökkenthetjük, megvalósítható, tüskéshátúakat, hosszútávfutók, megsérülhetnek, környezetbarát, sündisznóbarát, kertészetekben, rőzserakásokat, akadálytalanul, gazdaboltokban, hozzáférhetnek, beleakadhatnak, élelmiszerrel, háziállataink, hiányozhatnak, szabályozónak, gondoskodnunk, odacsalogatni, érvényesülhet, megszüntessük, macskaeledelt, sokszínűsége, rendszeresen, jelenthetnek, természetben, megbújhatnak, egészségesen, süncsapdákat, esővédettség, pincenyílást, táplálkoznak, tüskéshátúak, tengerimalac, rendezettség, szeptemberig, alkalmazzunk, legfontosabb, elakadhatnak, biztosítsunk, állatainknak, gazdaboltban, kertészkedés, bizonyulnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.