Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az egészségünk védelmezője – bazsalikom
  2022-05-17 21:00:43, kedd
 
 



Az egyik legegészségesebb gyógynövény nem más, mint a bazsalikom. Nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon kedvelik. Egészségvédő hatásait magas fitonutriens-tartalmának köszönheti.

A bazsalikom őshazája eredetileg Ázsiában, Indiában található, de ma már az egész világon ismerik és használják sütés és főzés során, illetve sokan használják ki az egészségügyi előnyeit is. A gyógynövény levelei és magvai is rendelkeznek egészségvédő hatásokkal. A bazsalikomlevelek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeknek kiemelkedő a betegségmegelőző hatásuk.

A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz polifenol flavonoidokat. Ezek a vegyületek antioxidáns védelmet biztosítanak. A bazsalikomleveleknek az illóolaj-tartalma is magas. Ilyen illóolaj például az eugenol, a citronellol, a linalool, a limonén. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkeznek.

A gyógynövény csak kevés kalóriát tartalmaz, és koleszterint egyáltalán nem. Gazdag forrása az alapvető tápanyagoknak, azaz nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.

A bazsalikomnak kiemelkedő a béta-karotin-, az A-vitamin-, a lutein- és a zeaxantintartalma. Ezek a vegyületek védelmet jelentenek az oxidatív stresszel szemben, de nagyfokú védelmet biztosítanak a gyulladásokkal és a különféle betegségekkel szemben is.

A zeaxantinnak például nagy szerepe van a retina védelmében, hiszen eredményesen szűri ki a káros hatású UV-sugarakat. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a zeaxantin egy olyan antioxidáns vegyület, amely nagyfokú védelmet jelent az idősebb korban jelentkező makuladegenerációval szemben.

Az A-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, az egészséges látást biztosítja, amelyre nagy szükség is van idősebb korban. Az A-vitaminnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet a szájüregi daganatokkal szemben.

A bazsalikom K-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyre a megfelelő véralvadáshoz van szükségünk, de létfontosságú szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában és a csontmineralizációban is.

A bazsalikom olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kálium, a mangán, a réz és a magnézium. A kálium segít a normál pulzusszám fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában. A bazsalikomlevelek nagy mennyiségben tartalmaznak vasat is. A vas a vörösvértestek hemoglobinjának fő összetevője, a vér oxigénszállító képességének egyik fő meghatározója.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: betegségmegelőző, legegészségesebb, hemoglobinjának, antibakteriális, bebizonyosodott, szabályozásában, oxigénszállító, fenntartásában, gyulladásokkal, vörösvértestek, meghatározója, betegségekkel, tápanyagoknak, bazsalikomnak, véralvadáshoz, létfontosságú, flavonoidokat, egészségvédő, rendelkeznek, tartalmaznak, mennyiségben, biztosítanak, vegyületeket, zeaxantinnak, daganatokkal, egészségének, kapcsolatban, egészségügyi, koleszterint, képességének, eredményesen, fitonutriens, gyógynövény, tartalmának, citronellol, antioxidáns, egyik legegészségesebb, világon kedvelik, bazsalikom őshazája, egész világon, egészségügyi előnyeit, gyógynövény levelei, bazsalikomlevelek olyan, betegségmegelőző hatásuk, gyógynövény nagy, vegyületek antioxidáns, gyógynövény csak, alapvető tápanyagoknak, bazsalikomnak kiemelkedő, vegyületek védelmet, oxidatív stresszel, különféle betegségekkel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Hiányzik  Nem tudhatod  Szívem tiéd  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Png fotel  Szabolcska Mihály – Ákác...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png nő  Idő  Png kislány  Fekete István - Akác  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alvó cicák  Rátalálsz  George Gordon Lord Byron: Inez...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A sors  Png telefon  Leonardo da Vinci gondolata  Png telefon  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Lóhere  Png csokor  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 19  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Png lepke  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einsteinről  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mindig jusson idő nevetni  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alvó cicák  képre írva  Garai Gábor - Takarítás  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Sokan azt tartják  Albert Einsteinről  Alvó cicák  Akarat  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép álmokat!  Png virág  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bounty krémes 
Bejegyzés Címkék
egyik legegészségesebb, világon kedvelik, bazsalikom őshazája, egész világon, egészségügyi előnyeit, gyógynövény levelei, bazsalikomlevelek olyan, betegségmegelőző hatásuk, gyógynövény nagy, vegyületek antioxidáns, gyógynövény csak, alapvető tápanyagoknak, bazsalikomnak kiemelkedő, vegyületek védelmet, oxidatív stresszel, különféle betegségekkel, zeaxantinnak például, retina védelmében, káros hatású, kutatási eredmények, olyan antioxidáns, idősebb korban, antioxidáns vitamin, egészséges látást, szájüregi daganatokkal, bazsalikom K-vitamint, megfelelő véralvadáshoz, csontok egészségének, bazsalikom olyan, kálium segít, normál pulzusszám, vérnyomás szabályozásában, bazsalikomlevelek nagy, vörösvértestek hemoglobinjának, betegségmegelőző, legegészségesebb, hemoglobinjának, antibakteriális, bebizonyosodott, szabályozásában, oxigénszállító, fenntartásában, gyulladásokkal, vörösvértestek, meghatározója, betegségekkel, tápanyagoknak, bazsalikomnak, véralvadáshoz, létfontosságú, flavonoidokat, egészségvédő, rendelkeznek, tartalmaznak, mennyiségben, biztosítanak, vegyületeket, zeaxantinnak, daganatokkal, egészségének, kapcsolatban, egészségügyi, koleszterint, képességének, eredményesen, fitonutriens, gyógynövény, tartalmának, citronellol, antioxidáns, összetevője, fogyasztása, vitaminokat, vegyületek, eredetileg, bazsalikom, vitaminnal, kiemelkedő, hatásokkal, egyáltalán, jelentenek, rendszeres, eredmények, szükségünk, jelentkező, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1139
  • e Hét: 17806
  • e Hónap: 49292
  • e Év: 253993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.