|
2022-07-31 00:46:49, vasárnap
|
|
|
Nemrégiben jelent meg egy tanulmány, mely azt vizsgálta, hogy az egyes ételekben mekkora koncentrációban van jelen a koenzim Q10. Az endogén szintézis mellett a CoQ10-hez a szervezet a különböző ételekkel is hozzájut.
A tudományos közönség vegyület iránti nagy érdeklődése ellenére nagyon kevés vizsgálatot végeztek az egyes étrendi összetevők CoQ10 tartalmára vonatkozóan. Az első beszámoló 1959-ben jelent meg, de ekkor még nem tudták az egyes élelmiszerek Q10 tartalmát meghatározni. A tudomány fejlődésének köszönhetően mára már ezek az adatok a kezünkben vannak. Így a következő élelmiszerek ennyi mg/kg koncentrációban tartalmazzák a Q10 koenzimet.
marhaszív 113, marhamáj 39-50, marha izom 26-40
sertésszív 11,8-128,2, sertésmáj 22,7-54, sertés izom 13,8-45
szardínia 5-64, vörös húsú makréla 43-67, fehér húsú makréla 11-16, lazac 4-8, tonhal 5
szójaolaj 54-280, olívaolaj 4-160, szőlőmagolaj 64-73, napraforgóolaj 4-15
rizskorpa 27, kókusz 27
földimogyoró 27, dió 19, szezámmag 18-23, pisztácia 20, mogyoró 17, mandula 5-14
petrezselyem 8-26, brokkoli 6-9, karfiol 2-7, spenót 1-10, szőlő 6-7, kínai kel 2-5
avokádó 10, feketeribizli 3, eper 1, narancs 1-2, grapefruit 1, alma 1
Látjuk tehát, hogy az lélemiszerek közül a húsok és a halak koenzimQ10 tartalma a legmagasabb, hiszen több, mint 50 mg/kilogramm található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A tejtermékekben jóval kevesebb a CoQ10 az állati szövetekhez képest. A növényi olajok is elég magas CoQ10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb CoQ10 források, de a szakirodalomban jelentős különbségek vannak a CoQ10 szintjeik tekintetében. A brokkoli, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. A gyümölcsök és bogyós növények többsége rossz vagy nagyon rossz CoQ10 forrás, amelyek közül az avokádó kivétel, viszonylag magas CoQ10 tartalmával.
A fejlett országokban körülbelül napi 3-6 mg/fő kerül bevitelre, amit elsősorban a húsokból fedeznek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az olajban való sütés 14-32%-kal csökkenti a CoQ10 tartalmat....
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: koncentrációban, szakirodalomban, napraforgóolaj, tejtermékekben, csirkeszívben, feketeribizli, leggazdagabb, élelmiszerek, petrezselyem, tekintetében, csirkemájban, meghatározni, fejlődésének, tartalmazzák, földimogyoró, szőlőmagolaj, köszönhetően, lélemiszerek, különbségek, érdeklődése, szövetekhez, legmagasabb, vizsgálatot, vonatkozóan, megjegyezni, tartalmával, országokban, tartalmúak, elsősorban, összetevők, viszonylag, nemrégiben, grapefruit, körülbelül, gyümölcsök, tartalmára, egyes ételekben, endogén szintézis, különböző ételekkel, tudományos közönség, egyes étrendi, első beszámoló, egyes élelmiszerek, tudomány fejlődésének, kezünkben vannak, következő élelmiszerek, lélemiszerek közül, halak koenzimQ10, tejtermékekben jóval, állati szövetekhez, növényi olajok, zöldségek közül, TERMÉSZETES FORRÁSAI,
|
|
|
|
egyes ételekben, endogén szintézis, különböző ételekkel, tudományos közönség, egyes étrendi, első beszámoló, egyes élelmiszerek, tudomány fejlődésének, kezünkben vannak, következő élelmiszerek, lélemiszerek közül, halak koenzimQ10, tejtermékekben jóval, állati szövetekhez, növényi olajok, zöldségek közül, leggazdagabb CoQ10, szakirodalomban jelentős, karfiol közepes, avokádó kivétel, fejlett országokban, húsokból fedeznek, olajban való, koncentrációban, szakirodalomban, napraforgóolaj, tejtermékekben, csirkeszívben, feketeribizli, leggazdagabb, élelmiszerek, petrezselyem, tekintetében, csirkemájban, meghatározni, fejlődésének, tartalmazzák, földimogyoró, szőlőmagolaj, köszönhetően, lélemiszerek, különbségek, érdeklődése, szövetekhez, legmagasabb, vizsgálatot, vonatkozóan, megjegyezni, tartalmával, országokban, tartalmúak, elsősorban, összetevők, viszonylag, nemrégiben, grapefruit, körülbelül, gyümölcsök, tartalmára, tudományos, sertésszív, olívaolaj, található, különböző, kezünkben, kilogramm, szervezet, szardínia, ételekben, bevitelre, tartalmát, szójaolaj, ételekkel, szintjeik, sertésmáj, tanulmány, szezámmag, rizskorpa, koenzimet, csökkenti, marhaszív, beszámoló, szintézis, zöldségek, tartalmat, vizsgálta, pisztácia, következő, brokkoli, húsokból, fedeznek, marhamáj, tartalma, növények, jelentős, többsége, végeztek, ellenére, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3670
- e Hét: 20337
- e Hónap: 51823
- e Év: 256524
|
|
|