Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Divertikulitisz diéta
  2023-01-02 20:45:35, hétfő
 
  Divertikulitisz diéta - Kerülendő és ajánlott ételek listája

A divertikulitisz egy gyulladásos megbetegedés, amely az emésztőrendszert érinti.

Divertikulitisz során a vastagbélben divertikulumok alakulnak ki, amelyek valójában kisebb méretű kitüremkedések. Leggyakrabban az 50 év felettieket érinti, de sajnos ma már a fiatalok körében is növekvő számban fordul elő.

Maga a betegség többnyire tünetmentes, ha mégis tapasztalunk tüneteket, akkor azokat a kitüremkedéseknél megakadó és pangó székletmaradványok miatti gyulladás okozza. A gyulladásos állapotot hívják a szakemberek divertikulitisznak.

Divertikulitisz esetében főleg a bal oldalra koncentrálódó alhasi fájdalmat, valamint a székletürítési szokásokban bekövetkező változásokat észlelhetjük. Panasz esetén keressük fel háziorvosunkat, mert a betegség felismerése nehéz. Az sem ritka, hogy a divertikulitisz csupán más vizsgálatok során kerül diagnosztizálásra.
Kerülendő ételek divertikulitisz esetén

Ha a gyulladás felerősödik, akkor az orvosok rostszegény és tiszta folyékony étrendet javasolnak. Bár a tünetek erőssége egyénenként változó lehet, a szakemberek mégis úgy látják, hogy ez a fajta étrend lehet a leghatásosabb a kezelés során. Amint a gyulladás mértéke csökken, fokozatosan áttérhetünk az alacsony rosttartalmú étrendre. A tünetek megszűnésével viszont érdemes magas rosttartalmú ételeket fogyasztanunk.

A szakemberek úgy látják, hogy a FODMAP diéta jótékonyan hat számos emésztőrendszeri megbetegedés során, beleértve az irritábilis bél szindrómát és a divertikulitiszt is. A FODMAP egy mozaikszó, amelynek jelentése Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. Röviden olyan rövid láncolatú szénhidrátokról van szó, amelyek emésztési problémákat okozhatnak az arra érzékenyeknél. 

Divertikulitisz esetén a szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú ételeket, mint például:
bizonyos gyümölcsök, például alma, körte és szilva
tejtermékek, például tej, joghurt és fagylalt
fermentált ételek, például savanyú káposzta vagy kimchi
hüvelyesek
magas transzzsírtartalmú élelmiszerek
szója
káposztafélék
hagyma és fokhagyma

Ugyancsak kerülendő a vöröshús is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy vörös és feldolgozott húsokban gazdag étrend növeli a divertikulitisz kialakulásának kockázatát. A szokásos, nyugati típusúnak nevezett étrend szintén gazdag feldolgozott élelmiszerekben, valamint magas zsír- és cukortartalmú ételeket tartalmaz, amelyek mind-mind kockázati tényezőt jelentenek.

A rost fogyasztása megosztja a szakembereket. Korábban azt tanácsolták, hogy aki divertikulitiszben szenved, az álljon át alacsony rosttartalmú, folyékony étrendre. Ma azonban már több tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a szakemberek úgy látják, hogy a rostokban gazdag étrend segíthet megelőzni a gyulladásokat. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy meglévő gyulladás esetén kerülni kell a rostfogyasztást, mert tömegesebbé teszik a székletet, és fokozhatják a vastagbél-összehúzódásokat, amelyek fájdalmasak lehetnek a fellángolások során. Fontos, hogy minden esetben kérjük ki szakorvos tanácsát, mert a gyulladás meglétét csak ő tudja megállapítani, így orvosi segítség nélkül előfordulhat, hogy a saját döntéseink hatására romlik az állapotunk.
Ajánlott ételek divertikulitisz esetén

Ahogy korábban is említettük, a rostokban gazdag ételek fogyasztása csak akkor ajánlott, ha nincs a belekben gyulladás. Ha panaszaink vannak, illetve ha a szakorvos megállapítja a gyulladást, akkor kerülni kell a magas rosttartalmú ételeket.

A szakemberek úgy látják, hogy erős gyulladás esetén a rostokban szegény étrend segíthet a panaszok enyhítésében és a felépülésben. Ilyen ételek például:
száraz, rostszegény gabonafélék
feldolgozott gyümölcsök, például almaszósz vagy konzerv őszibarack
főtt állati fehérjék, például hal, baromfi vagy tojás
olívaolaj vagy más olajok
sárga tök, cukkini vagy sütőtök héj vagy mag nélkül
főtt spenót, cékla, sárgarépa vagy spárga
burgonya bőr nélkül
gyümölcs- és zöldséglevek

Súlyosabb esetekben a szakorvos folyékony étrendet is előírhat, amelyet az utasításoknak megfelelő időtartamig kell folytatni. Minden esetben orvosi felügyelet szükséges a folyékony étrend elkezdéséhez, illetve ahhoz is, amikor fokozatosan visszatérünk a szilárd ételek fogyasztásához. Fontos a fokozatosság, ezért a tünetek megszűnése után először csak alacsony rosttartalmú ételeket fogyasszunk, majd szépen lassan térjünk csak vissza a magas rosttartalmú étrendhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Címkék: oligoszacharidok, emésztőrendszert, emésztőrendszeri, összehúzódásokat, divertikulitiszt, divertikulitisz, élelmiszerekben, monoszacharidok, szénhidrátokról, poliszacharidok, rostfogyasztást, kitüremkedések, divertikulumok, fogyasztásához, székletürítési, háziorvosunkat, kialakulásának, fellángolások, káposztafélék, koncentrálódó, rendelkezésre, fermentábilis, tapasztalatok, cukortartalmú, érzékenyeknél, szakembereket, gyulladásokat, diszacharidok, megállapítani, leggyakrabban, utasításoknak, leghatásosabb, fogyasztanunk, megszűnésével, változásokat, feldolgozott, gyulladásos megbetegedés, emésztőrendszert érinti, vastagbélben divertikulumok, fiatalok körében, betegség többnyire, kitüremkedéseknél megakadó, gyulladásos állapotot, székletürítési szokásokban, betegség felismerése, divertikulitisz csupán, gyulladás felerősödik, orvosok rostszegény, tünetek erőssége, szakemberek mégis, fajta étrend, kezelés során, Fermentábilis Oligoszacharidok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Egy maradéktalanul uralt világ  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Még csak most kezdődik a nap  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kislány  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Örülök, hogy látlak!  Rátalálsz  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Leonardo da Vinci gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A boldog családok mind hasonló...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Sokan azt tartják  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Még csak most kezdődik a nap  Sokan azt tartják  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png telefon  s immár én is felragyogva, ért...  Bounty krémes  Akik bántanak téged  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png ház  Irgalom és ítélet  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Alázat  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png férfi  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png kislány  Akarat  Png fotel  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
gyulladásos megbetegedés, emésztőrendszert érinti, vastagbélben divertikulumok, fiatalok körében, betegség többnyire, kitüremkedéseknél megakadó, gyulladásos állapotot, székletürítési szokásokban, betegség felismerése, divertikulitisz csupán, gyulladás felerősödik, orvosok rostszegény, tünetek erőssége, szakemberek mégis, fajta étrend, kezelés során, gyulladás mértéke, alacsony rosttartalmú, tünetek megszűnésével, arra érzékenyeknél, magas FODMAP-tartalmú, divertikulitisz kialakulásának, rost fogyasztása, rostokban gazdag, figyelmet arra, fellángolások során, gyulladás meglétét, saját döntéseink, belekben gyulladás, szakorvos megállapítja, magas rosttartalmú, rostokban szegény, panaszok enyhítésében, szakorvos folyékony, utasításoknak megfelelő, folyékony étrend, szilárd ételek, tünetek megszűnése, oligoszacharidok, emésztőrendszert, emésztőrendszeri, összehúzódásokat, divertikulitiszt, divertikulitisz, élelmiszerekben, monoszacharidok, szénhidrátokról, poliszacharidok, rostfogyasztást, kitüremkedések, divertikulumok, fogyasztásához, székletürítési, háziorvosunkat, kialakulásának, fellángolások, káposztafélék, koncentrálódó, rendelkezésre, fermentábilis, tapasztalatok, cukortartalmú, érzékenyeknél, szakembereket, gyulladásokat, diszacharidok, megállapítani, leggyakrabban, utasításoknak, leghatásosabb, fogyasztanunk, megszűnésével, változásokat, feldolgozott, zöldséglevek, vastagbélben, rosttartalmú, élelmiszerek, elkezdéséhez, előfordulhat, fokozatosság, megbetegedés, megállapítja, tapasztalunk, enyhítésében, észlelhetjük, felépülésben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1442
  • e Hét: 18109
  • e Hónap: 49595
  • e Év: 254296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.