Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit rejt a magyar hímes tojás szimbolikája?
  2023-04-08 22:51:43, szombat
 
  Tudtad, hogy a magyar hímes tojás tisztelete egyike az emberiség legősibb vallásos népszokásainak? Őseink a tojásban a teremtés csodájának jelképét tisztelték.

A tojás a teremtés és az örök élet titka. A fehér burokban az életet rejtő arany, s benne a Titkok Titka, a csíra. Egy csepp a napból. A tojás ezért számos ősi kultúrnép teremtési ősmondájában döntő jelentőségű jelkép.

A hímes tojás ősidők óta a tavaszi nap-éj egyenlőség, a természet újjászületésének, feltámadásának jelképe a népi hitvilágában, amely magában rejti a múltat és a jövőt. Ezzel magyarázható, hogy őseink és a rokon népek jelekkel ellátott piros tojást tettek a halottak kezébe (kiszombori hun-avar temető női sírja). Az újjászületés, feltámadás, elsősorban azonban a termékenység jelképe. Ősi hímes tojás szavunk is a nő és férfi kapcsolatára utal, amiben a hím szó csak másodsorban jelent díszt, és a ma is gyakorolt locsolás szintén ezt jelképezi.

Ezt a tavaszi, termékenységi, megújulási ünnepet, annak kellékével - a hímes tojással együtt - átvette a keresztény kultúrkör is, Krisztus feltámadásának szimbólumát látva benne.

A magyar hímes tojás jelképrendszere jóval a kereszténység előtti időből való. Az ősi jelek a régi magyar élet és hitvilág, továbbá a teremtő Nap tiszteletének minden fontos mozzanatát tükrözik.

A hímes tojás jelképei:

A kör a teremtő Isten jelképe, nincs kezdete és vége.

A kör vízszintes kettéválasztása megadja az eget és a földet - e világ-túlvilág.

Az ezt metsző függőleges vonal alkotja a varázserejű keresztet, a világ erőközpontját, amely a teremtő hatalmat jelképezi a világ felett.

Ebből a központból fejlődnek ki a további jelképek. Az égi erő kiáradását jelöli az erre helyezett kéz, ujjas, istenlétra, az örökzöld ágban végződő keresztéletfa. A nap jelképe, az ősi napkerék vagy napkereszt, ami az élet örök körforgására utal. A forgó, örvénylő jel négy ága a világot alkotó négy elemet, a tüzet, vizet, levegőt és a földet jelképezik. A kéz óvó, bajelhárító jel, de isteni sugárzás, áldás is. A tölgyfalevél alakját felvevő útvesztő (meander) a családi összetartást, míg a termékenységet a kakastaréj, gereblye, pontok/magok és a béka jelölik. Ez utóbbi a szerelem és újjászületés jelképe is. A kos a nap, a megújulás jele. Az állatokat leegyszerűsítve, csak testük egy-egy részével vagy rájuk jellemző tulajdonsággal ábrázolják. A minták összetettek, több jelkép van egy tojáson.

Mivel a hímes tojáson szakrális szimbólumok képjelei, jelképei jelennek meg, ezért a magyarok a tojást nem festik, hanem írják. A leggyakrabban használt szín a piros, ebből ered másik elterjedt neve a piros tojás. A varázslatos piros a vér és a tűz színe. A megújulás, szerelem, tavasz, öröm, szabadság, kicsirázó élet, Jézus kiontott vére következtében a feltámadás és az örök élet jelképe. A piros szín szerencsét hoz, és óv betegségtől, tűztől.

A díszítés legősibb módja a karcolás. Népiesen vakart vagy kotort tojásnak nevezik. A növényi anyagban megfestett tojásra éles szerszámmal karcolják/vakarják a varázsjeleket.

Hagyományos, általánosan elterjedt az írott tojás. Írókával meleg viasszal írják a mintát a szoba-hőmérsékletű tojásra, és utána mártják a festéklébe.
Szintén régi eljárás a metszés. A viasszal megírt tojást ecetben vagy savanyú-káposztalében áztatják órákig, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj felét.
Magyar jellegzetesség a patkolt vagy vasalt hímes tojás. Apró fém tárgyakat, patkókat szegeznek a tojáshéjra.

Amíg évezredeken keresztül a tojáshímző szigorúan ragaszkodott az ősi díszítő hagyományokhoz, a XIX./XX. századforduló óta mindinkább teret kap a képzeletvilág. Ebből erednek az újabb kori szabadrajzú, tetszetősebbnek tűnő, sokszor ecsettel festett tojásdíszítmények, amelyek vidékenként változnak. Megjelentek az áttört héjú csipkézett tojások is, amik már művészeti alkotások.

Az idők folyamán a vidékenként eltérő motívumkincs írására specialisták, ún. íróasszonyok szakosodtak, és később a hímes tojás a népi iparművészet egyik legkreatívabban díszített tárgytípusává vált nemcsak nálunk, hanem a környező népeknél is.

A magyar nyelvterületen megtalálható technikai, forma- és motívumgazdagság már a XIX. század végén, a XX. század elején is felkeltette a gyűjtők és néprajzosok figyelmét, így a magyar hímes tojás mint szokástárgy és mint mintahordozó is kiválóan dokumentált. A Magyar Néprajzi Múzeum Tojásgyűjteménye a magyar nyelvterület szinte minden szegletéből felgyűjtött közel 4000 darab hímes tojást őriz.

Mintakincsünk gazdagsága híven tükrözi különböző történelmi korok jellegzetes stílusmaradványait: a legarchaikusabb geometriai motívumoktól a reneszánsz és a barokk virágornamentikáján át a török korban átvett hímzésmintákig igen széles a skála. Közkedvelt témái a szakrális szimbólumok (pl. kereszt, Szent Sír, Krisztus koporsója, kehely), az állatok testrészei (pl. tyúk lába, kecske körme, nyuszi füle), a hiedelemlények (pl. ördög térde, sárkány), a stilizált virágok (pl. tulipán, török szegfű, rózsa) és az égitestek (pl. csillag, hold).

Magyarországon, Zengővárkonyban található egy világviszonylatban is figyelemre méltó magángyűjtemény, a 2000-ben megnyílt Míves Tojás Múzeum, amelynek gyűjteménye mintegy 4500, a világ különböző tájairól származó hímes tojást őriz és mutat be évente átlagosan tizenegyezer látogatójának.

A hímes tojás, a feltámadó Krisztust, a mindig újjászülető csillagszemű világügyelőt, a lélek örök, folyamatosan megújuló főnixmadarát jelképezi. Lelkünk főnixmadárként az univerzum tükre és képmása, a test hamvaimból életre kelő idők tanúja és az élet szent ritmusának őre.
A főnixszerű lélek az elmúló időben megtapasztalt életeinek maradványait összetekeri tojás alakú mirhába, s azt elviszi Héliosz templomába, hogy tűztisztulása után újjáéledjen.
Ezért a hímes tojás az igazság, az erény, a hűség jelképe - térben és időben - őseink Nap vallása szerint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvéti   
Címkék: tojásgyűjteménye, újjászületésének, motívumgazdagság, jelképrendszere, legarchaikusabb, leegyszerűsítve, magángyűjtemény, tetszetősebbnek, kettéválasztása, zengővárkonyban, legkreatívabban, hímzésmintákig, hagyományokhoz, jellegzetesség, feltámadásának, magyarországon, tulajdonsággal, hiedelemlények, nyelvterületen, népszokásainak, termékenységet, főnixmadárként, tárgytípusává, képzeletvilág, tűztisztulása, századforduló, termékenységi, mintakincsünk, tiszteletének, megtapasztalt, keresztéletfa, erőközpontját, leggyakrabban, kereszténység, látogatójának, varázsjeleket, magyar hímes, emberiség legősibb, teremtés csodájának, örök élet, fehér burokban, életet rejtő, tojás ezért, hímes tojás, tavaszi nap-éj, természet újjászületésének, népi hitvilágában, rokon népek, halottak kezébe, termékenység jelképe, hímes tojással, keresztény kultúrkör, Titkok Titka, Magyar Néprajzi Múzeum Tojásgyűjteménye, Szent Sír, Míves Tojás Múzeum,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kamarás Klára : Leszünk-e...?  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  A keserű igazság  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam Krisztina b...  A könnyek összegyűjtése  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Gondolatok az életről és szere...  Az udvariasság alapja: önismer...  Bella István: Zsoltár  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Jó éjszakát  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Szép estét kedves látogatóimna...  Pillangó  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Muratáj  Minden gyerek jó.  Becsüld meg azt amid van,...  A boldogság ült a világvégén  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Szép estét  Föld napja április 22  Szent György nap  Emlék  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Ahogy emelkedik a rezgés...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  A fák lelke  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar hímes, emberiség legősibb, teremtés csodájának, örök élet, fehér burokban, életet rejtő, tojás ezért, hímes tojás, tavaszi nap-éj, természet újjászületésének, népi hitvilágában, rokon népek, halottak kezébe, termékenység jelképe, hímes tojással, keresztény kultúrkör, kereszténység előtti, régi magyar, teremtő Isten, földet &#8211, varázserejű keresztet, világ erőközpontját, teremtő hatalmat, világ felett, központból fejlődnek, további jelképek, erre helyezett, örökzöld ágban, élet örök, világot alkotó, földet jelképezik, tölgyfalevél alakját, családi összetartást, béka jelölik, megújulás jele, állatokat leegyszerűsítve, minták összetettek, hímes tojáson, leggyakrabban használt, piros tojás, varázslatos piros, piros szín, díszítés legősibb, növényi anyagban, írott tojás, viasszal megírt, megírt terület, tojáshéj felét, patkolt vagy, tojáshímző szigorúan, újabb kori, áttört héjú, idők folyamán, vidékenként eltérő, népi iparművészet, környező népeknél, magyar nyelvterületen, magyar nyelvterület, legarchaikusabb geometriai, török korban, szakrális szimbólumok, állatok testrészei, stilizált virágok, 2000-ben megnyílt, világ különböző, feltámadó Krisztust, mindig újjászülető, lélek örök, univerzum tükre, test hamvaimból, élet szent, főnixszerű lélek, elmúló időben, hűség jelképe, tojásgyűjteménye, újjászületésének, motívumgazdagság, jelképrendszere, legarchaikusabb, leegyszerűsítve, magángyűjtemény, tetszetősebbnek, kettéválasztása, zengővárkonyban, legkreatívabban, hímzésmintákig, hagyományokhoz, jellegzetesség, feltámadásának, magyarországon, tulajdonsággal, hiedelemlények, nyelvterületen, népszokásainak, termékenységet, főnixmadárként, tárgytípusává, képzeletvilág, tűztisztulása, századforduló, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7055
  • e Hét: 31946
  • e Hónap: 63432
  • e Év: 268133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.